Autor Wątek: czy warto kupić Priusa z 2001  (Przeczytany 7069 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline leon159

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Prius
Odp: czy warto kupić Priusa z 2001
« Odpowiedź #15 dnia: 21 Lutego 2024, 17:41:30 »
Bateria trakcyjna to najmniejszy problem Priusa I. Najgorszy to brak części w Polsce.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 21 Lutego 2024, 19:52:46 »
Jakaś nowa moda na forum nastała. :)
U siebie jeszcze nie ogarnął, a już oferuje pomoc innym.
Miłe to ale trochę dziwne.

Offline elme1

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Prius I
« Odpowiedź #17 dnia: 24 Lutego 2024, 19:09:11 »
Kilka dni temu naprawiłem , zregenerowałem akumulator trakcyjny HV w mojej Toyocie Prius XW 11 z roku 2002. Po zdjęciu obudowy akumulatora Trakcyjnego HV zastałem dwa pakiety , ogniwa Ni-Mh 7,2 V rozsadzone do góry po jednym ogniwie 1,2 V na jednym i drugim pakiecie Ni-Mh 7,2 V .  Jeden pakiet , ogniwo Ni-Mh 7,2 V prawie nie miał pojemności , a dwa kolejne miały za małą skuteczność działania określoną parametrami A,B,C,D aby je dalej eksploatować. Pozostałe 33 pakiety z 38 pakietów które mają datę produkcji D = 2002 rok i były założone przy produkcji mojego Priusa   , wykazywały zbliżoną do siebie skuteczność działania określoną parametrami A,B,C,D . Kupiłem 15 używanych pakietów , ogniw Ni-Mh 7,2 V  i określiłem ich skuteczność działania parametrami A,B,C,D .  Z tych kupionych i przetestowanych pakietów , ogniw 7,2V Ni-Mh  wybrałem do zainstalowanie pięć pakietów , które wykazywały zbliżoną skuteczność działania do 33 pakietów , będących jeszcze sprawnymi od daty produkcji mojego Priusa. Pogrupowałem zatwierdzonych do zamontowania  38 pakietów, ogniw Ni-Mh 7,2V  w 19 bloków , które są kontrolowane przez system BMS samochodu -  w taki sposób aby każdy blok wykazywał zbliżoną sprawność działania.  Następnie złożyłem , poskręcałem akumulator trakcyjny HV . Teraz mój Prius działa poprawnie , nie świecą się żadne kontrolki o awarii samochody . Silnik często samoczynnie gaśnie i uruchamia się , stał się zrywniejszy  i na samym prądzie cofa nawet na krawężnik dwoma kołami równocześnie.  Dziś wykonałem próbę jazdy na samym prądzie i zostałem miło zaskoczony. Mój Prius XW 11 przejeżdża teraz na samym prądzie po poziomej jezdni około 2200 metrów z prędkością dochodzącą do 40 kilometrów na godzinę.  Pozostało mi w zapasie 7 sprawnych pakietów , ogniw Ni-Mh 7,2V opisanych parametrami A,B,C,D ,  które mogę komuś sprzedać lub zainstalować. Naprawię , zregeneruję komuś akumulator trakcyjny HV w samochodzie hybrydowym lub przetestuję skuteczność działania czyichś pakietów , ogniw  Ni-Mh 7,2V i każdy przetestowany pakiet, ogniwo Ni-Mh 7,2V opiszę parametrami A,B,C,D które to parametry określającą skuteczność ich działania.   Pozdrawiam Bogumił . 

Offline elme1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 21 Marca 2024, 15:53:13 »
Tydzień temu przeprowadziłem test zużycia paliwa mojego Priusa XW11 na dystansie 3 kilometrów startując na zimnym silniku po nocy z temperaturą 3 stopni Celsjusza . Zużycie paliwa  na tym dystansie 3 kilometrów wyniosło 9 l/100 kilometrów.  Gdy wracałem ze startu z rozgrzanym silnikiem , zużycie paliwa na dystansie 3 kilometrów wyniosło 2,95 l/100 kilometrów a ostatnie dwa kilometry mój Prius jechał na samym prądzie. Średnio więc zużycie paliwa tego przejazdu 6 kilometrów wyniosło około 6 l/100 kilometrów.
« Ostatnia zmiana: 21 Marca 2024, 15:56:06 wysłana przez elme1 »

Offline elme1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 08 Kwietnia 2024, 17:42:12 »
Jadąc moją Toyotą Prius Hybryda XW 11 z roku 2001 o mocy silnika spalinowego 72 KM na trasie Włoszczowa , Przedbórz , Piotrków Trybunalski , Janki - o długości 186,7 kilometrów , uzyskałem średni wynik spalania z całej tej trasy 3,014 litra na 100 kilometrów . Tryb jazdy : rozpędzanie do 70 km/h , puszczenie pedału gazu co skutkuje zgaszenie silnika spalinowego , jazda na na neutral - N to tak zwane żeglowanie do uzyskania około 50 km/h , następnie podtrzymywanie tej prędkości na drive - D tylko silnikiem elektrycznym do momentu gdy silnik spalinowy się uruchomi . Gdy silnik spalinowy się uruchomi dodanie gazu i rozpędzanie do 70 km/h . Pozdrawiam  , Bogumił.

Offline elme1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 09 Kwietnia 2024, 15:11:39 »
Start po nocy w dzień 25 stopni Celsjusza trasa Ursynów , Zielonka postój 4 godziny , Ursynów 47 km - 4,06 l/100 km.

Offline elme1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 25 Kwietnia 2024, 21:24:48 »
Jednak jazda na zimnym silniku nawet Toyotą Prius hybryda z 2021 nie jest oszczędna , wynika to z testu : Start na zimnym silniku 3 stopnie Celsjusza z Warszawa Ursynowa do Warszawa Solec duże korki. Od startu do 1,61 km zużycie benzyny 13,7 l/100km , od start do 3,22 km 10,69 l/100km , od start do 4,83 km 10,45 l/100km , od start do 6,44 km 9,41 l/100km , od start do 8,05 km 9,05 l/100km , od start do 9,66 km 8,11 l/100km . Po dwóch godzinach postoju w drodze powrotnej Solec- Ursynów zużycia paliwa wynosiły odpowiednio : 8,71 l/100 km , 6,10 l/100 km , 5,29 l/100 km , 5,00 l/100 km , 4,9 l/100 , 5,00 l/100 km . W drodze powrotnej temperatura powietrza na zewnątrz wynosiła 5 stopni Celsjusza . Moim zdaniem spore zużycia paliwa wynikały z tego , że w dużym korku często i długo silnik był zgaszony i chłodzony powietrzem atmosferycznym o temperaturze 5 stopni Celsjusza . W hybrydach z tego powodu zauważa się w jeździe miejskiej wyraźnie mniejsze zużycie paliwa w lecie niż w zimie. Wniosek : W jeździe miejskiej najbardziej sensowne jest poruszanie się samochodem elektrycznym i też hybrydowym Plug-in. ładowanym z sieci elektrycznej.

Offline elme1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 06 Lipca 2024, 08:56:31 »
Zauważyłem że jazda w dużych korkach z częstymi postojami i jazdą do 5 km/h powoduje bardzo duży wzrost zużycia paliwa. Spowodowane jest to tym że często stojąc w korku akumulator trakcyjny ładowany jest gdy samochód nie jedzie. Należy tego unikać a starać się ładować akumulator trakcyjny gdy samochód jedzie .   Aby mało zużywać paliwa , należy przed korkiem jechać tak aby w trakcie jazdy akumulator trakcyjny się maksymalnie naładował . Wpływ na ładowanie akumulatora trakcyjnego ma między innymi położenie pedału gazu . Aby jeżdżąc hybrydą uzyskiwać małe zużycie paliwa , należy obserwować nie chwilowe zużycie paliwa , a stan naładowania baterii trakcyjnej i jeździć tak ( dodawać tyle gazu ) aby  uzyskiwać wysokie poziomy naładowania baterii trakcyjnej gdy samochód jedzie , pozwala to na obniżenie ilości i czasu ładowania baterii trakcyjnej gdy samochód nie jedzie ( stoi w korku ) .  Należy unikać najbardziej paliwożernego ładowania baterii trakcyjnej w czasie gdy samochód nie jedzie , a starać się maksymalnie ładować baterię trakcyjną gdy samochód jedzie .  Gdy widzimy wysoki poziom naładowania baterii na trasie należy zdjąć nogę z pedału gazu aby silnik zgasł i wówczas jechać jak najdłużej na silniku elektrycznym tracąc stopniowo prędkość jazdy . Gdy silnik spalinowy się uruchomi należy rozpędzać samochód tak,  aby w czasie tego rozpędzania ładował się akumulator trakcyjny.  Taki styl jazdy to najbardziej ekonomiczny styl jazdy Pulse and Glide.

Offline leon159

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Prius
« Odpowiedź #23 dnia: 09 Lipca 2024, 23:36:10 »
Nie wiem, nie znam się, mam więc pytanie konkursowe. Konkurs niestety bez nagród.

Pytanie brzmi: Kto i kiedy regenerował tę baterię?

Offline elme1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 12 Lipca 2024, 14:23:32 »
W moim Priusie akumulator trakcyjny był w gorszym stanie , miał więcej korozji a dwa pakiety Ni-MH miały rozerwaną obudowę ogniwa Ni-MH 1,2 V ,do góry z okopceniem okolicy sadzą.  Teraz mója  Toyota Prius z 2021 roku ma sprawny akumulator trakcyjny , a zużyła na trasie : Dawidy Bankowe ,  Mroków ,  Rozalin o długości 23 kilometry 3,7 l/100 km . W drodze powrotnej zużyła 3,5 l/100 km .

Offline elme1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 02 Września 2024, 16:32:43 »
Jazda na trasie Zielonka - Ursynów o długości 22,5 kilometra - zużycie benzyny 4,3 litra na 100 kilometrów.   Sprzedam tego Priusa bo przesiadam się na 100  % elektryka.

Offline elme1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 27 Września 2024, 07:56:35 »
Jazda na rozgrzanym silniku Priusem z 2001 roku , na drodze ekspresowej S7 Szczaki -Zamienie o długości 16 km zużycie paliwa 3,36 litra na 100 kilometrów.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #27 dnia: 27 Września 2024, 13:44:35 »
Przestań pobudzać moje zapędy graciarskie!  :grin: :cheesy:
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline elme1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 30 Września 2024, 08:52:21 »
 Aby akumulator trakcyjny się ładował  dodaj gazu ponad potrzeby jazdy , wówczas silnik wchodzi na wyższe obroty następnie , odejmij delikatnie pedał gazu , komputer nie chce zmieniać obrotów silnika pochopnie więc uruchamia ładowanie akumulatora trakcyjnego . Jedźmy z tym ładowaniem jak najdłużej i obserwujmy stan naładowania akumulatora trakcyjnego . Gdy

Offline elme1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 30 Września 2024, 08:56:47 »
 Gdy uzyskamy wysoki poziom naładowania ( ponad 3/4 pełnego )  pomału zdejmujmy nacisk na pedał gazu a wówczas jest bardzo prawdopodobne zgaszenie się silnika spalinowego , cieszmy się z tego j jedźmy delikatnie na samym prądzie , jak silnik zapali powtarzaj jazdę z ładowaniem akumulatora trakcyjnego . Unikaj jazdy na silniku spalinowym gdy nie jest ładowany akumulator trakcyjny a uzyskasz wówczas niskie zużycie paliwa.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl