Autor Wątek: Pobór oleju  (Przeczytany 13130 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Odp: Pobór oleju
« Odpowiedź #30 dnia: 18 Września 2015, 09:22:16 »
rzy następnej wymianie zrobię płukankę, może wymyje nagar z pierścieni

Nie łudź sie - to co jest na pierscieniach śrubokrętem ciężko wydłubac a o odprowadzeniach nawet nie wspominam.
Jak juz to dobry olej przez 10-20 tys cos wyczysci pod warunkiem ze moze dużo zaabsorbowac syfu.

Offline vlazlo

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #31 dnia: 11 Listopada 2015, 13:09:37 »
Witam,

Na początek chcialem sie przywitać, także Hello!

Ma ktoś może doświadczenie w naprawie silnika 1,6 benzyna 2009 z Toyoty Auris? Sprowadziłem w lipcu auto z przebiegiem 95 tyś - potwierdzonym, jak sie okazało powodem sprzedaży było chyba spalanie oleju. Na przestrzeni ostanich 5 tys, okazało sie, że spala ok. 0,6/1000km. Co tankowanie uzupełnianie oleju.

Zastanawiam sie czy warto robic jakiś remont - pierscienie, uszczelniacze itp. Byłem juz nawet umówiony do warsztatu. Mechanik ogladał auto, stwierdził że  silnik nie wyglada na zużyty i zasugerował sie wstrzymać z naprawą, mówi, że  nie warto rozbierać silnika w takim stanie bo można tylko zaszkodzić. Dodatkowo sciagną  wężyk z odmy na pokrywie zaworów i powiedział, że jest tam podcisnienie, a powinno być raczej delikatnie wydmuchiwane powietrze z odpowietrzenia. Ponoć to też może być powodem ze zaciaga olej. 
Zna ktoś na tyle  ten silnik, zeby podpowiedzić co warto sprawdzić zanim sie zacznie cos głębiej grzebać? Wiem, że w innych markach trafiaja sie rózne zawroki na pokrywach / głowicach które jak sie zepsują powoduje zasysanie oleju.
Olej jaki mam zalany to Castrol 5W/30.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #32 dnia: 11 Listopada 2015, 13:44:55 »
Ma ktoś może doświadczenie w naprawie silnika 1,6 benzyna 2009 z Toyoty Auris

Zastanawiam sie czy warto robic jakiś remont - pierscienie, uszczelniacze itp

Jeżeli sytuacja jest na tyle poważna, że trzeba by zrobić remont to ja wolałbym kupić używany, nie otwierany silnik (bez osprzętu) za 1500-2000 pln na alle z rozbitka.

Twojego nikt ci nie wyremontuje tak jak złożyła fabryka oryginał, a z dostępem do części to już  :o

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #33 dnia: 11 Listopada 2015, 17:41:40 »
Zna ktoś na tyle  ten silnik, zeby podpowiedzić co warto sprawdzić zanim sie zacznie cos głębiej grzebać? Wiem, że w innych markach trafiaja sie rózne zawroki na pokrywach / głowicach które jak sie zepsują powoduje zasysanie oleju. Olej jaki mam zalany to Castrol 5W/30.

Parenaście postów wyżej doświadczony Toyot kolega mechu stwierdził, że przyczyną brania oleju może być słaby olej. Trochę jest dziwne, że przy takim przebiegu silnik bierze olej w ilości 6 litrów na 10000 km. Może zanim zaczniesz remontować, to spróbuj profesjonalnego czyszczenia wnętrza silnika. Są sposoby np firmy Liqui Moly. Ale na Twoim miejscu spróbowałbym zalać silnik płukanką firmy BG -  BG109. Jeśli przyczyną brania oleju są zapieczone pierścienie, to może uda się tym środkiem je odblokować (ja tym środkiem obniżyłem łykanie oleju w silniku 1,6 Audi A3). Ważne, aby po tej płukance zalać dobry olej np 5W30 - najlepiej niszowy, nie podrabiany - na kilka tysięcy km. Potem zwykła płukanka i zalanie dobrego oleju i potem już zmiany co 10  tys km. Zaryzykuj może dodanie Ceratec-u firmy Liqui Moly. Te działania na pewno nie zaszkodzą, a być może unikniesz kosztownego remontu. Zakładam oczywiście, że silnik suchy, filtry markowe i wymieniane na czas.

Offline GeoT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 12 Listopada 2015, 08:10:44 »
Sprowadziłem w lipcu auto z przebiegiem 95 tyś - potwierdzonym, jak sie okazało powodem sprzedaży było chyba spalanie oleju.

Miałem podobną sytuację w poprzednim aucie (Avensis). Ja zdecydowałem się na remont silnika, bo wyszedłem z założenia, że kupowanie silnika na szrotach to znowu branie kota w worku. Nie wiadomo na co trafię. Natomiast historię swojego silnika w jakiejś mierze znam.
Mamy w Chełmie fajny zakład, który remontuje silniki no i mój też wyremontowali. Była wymiana pierścieni i chyba coś tam jeszcze. Po zabiegu branie oleju spadło do akceptowalnych 2 litrów miedzy wymianami (autko z 2001 roku).

Offline vlazlo

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #35 dnia: 12 Listopada 2015, 08:41:51 »
Hej,

Zalałem na razie Ceramizer. Czy pomoże nie wiadomo, ponoć nie zaszkodzi.

Silnik jest całkowicie suchy. Na razie sie wstrzymuje z remontem,  zobaczymy czy to cos da.

Druga sprawa sprawa to odpowietrzenie,  które odchodzi od pokrywy zaworów. Może ktoś zobaczyc czy jest tam podcisnieniem, czy raczej dmucha powietrzem? Byłbym bardzo wdzięczny.

PZDR

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #36 dnia: 12 Listopada 2015, 09:20:05 »
Ceramizer niewiele da jeśli pierścienie są zapieczone. Prawdopodobnie nie znasz historii serwisowania auta. Bo jeśli np jeździło w trybie longlife i był zmieniany olej co 30 tys km, to przy tak niskim przebiegu należy przypuszczać, że olej ulegał szybkiej degradacji i tracił właściwości, co mogło powodować koksowanie na tłokach. Zresztą wystarczyło, żeby interwały zmiany oleju były co 20 tys km i już mogło to stwarzać problemy. Jest wiele niewiadomych i ja bym radził porządnie przeczyścić silnik od środka. To nie zaszkodzi a może zmniejszyć pobór oleju.

Offline PAMONIUSZ

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 15 Września 2019, 09:08:31 »
Od wielu lat w swoich autach dolewalem Cerateca od LM do oleju silnikowego. Teraz będę mial hybrydę a tam jest 0W-20, czy są jakieś przeciwskazania
 Na stronie LM nie moge sie doszukac ale. moze. ktoś ma. jakies doświadczenia w temacie?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl