Autor Wątek: Spalanie i wolne obroty w Carinie E (F)  (Przeczytany 41177 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

CzapCzap

• Gość
Odp: Spalanie i wolne obroty w Carinie E (F)
« Odpowiedź #45 dnia: 06 Listopada 2005, 22:58:53 »
Cytat: john78
Post był chyba o obrotach a tutaj wszyscy o sapalaniu...
Wlaśnie moja Cari ma niskie obroty na jałowym biegu ok 500-600 (chyba za niskie  :chmmm  ) ale pali malo ok 8l po mieście a na trasie jeszcze mniej   :-DD  nie jeżdze "dziko"  ale coś mi sięwydaje ze mam za niskie obroty na jałowym biegu mam je podnieść??

Jezeli silnik ladnie pracuje, nie trzesie sie to chyba nie trzeba podnosic.

maxxx

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 07 Listopada 2005, 16:30:30 »
Cytat: CzapCzap
Cytat: john78
Post był chyba o obrotach a tutaj wszyscy o sapalaniu...
Wlaśnie moja Cari ma niskie obroty na jałowym biegu ok 500-600 (chyba za niskie  :chmmm  ) ale pali malo ok 8l po mieście a na trasie jeszcze mniej   :-DD  nie jeżdze "dziko"  ale coś mi sięwydaje ze mam za niskie obroty na jałowym biegu mam je podnieść??

Jezeli silnik ladnie pracuje, nie trzesie sie to chyba nie trzeba podnosic.

prawidłowa wartość to 750+-50 obr/min dla silnika rozgrzanego

Offline MakuMaku

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #47 dnia: 03 Października 2008, 09:10:34 »
Trzeba odświeżyć wątek :-)

Ja mam około 600 obr i wydaje mi się, że to za mało. Jak włączę Klimę to obroty rosną do ok. 900-1000. Odkąd założyłem gaz obroty lekko falują i czasem spadają czasem nawet do 500. Spalanie gazu na mieście około 12l, silnik 1,8LB instalka sekwencja Lorenzo Landis. Czy można podnieśc obroty regulując przepustnicę? Czy trzeba zrobić to programowo przez podpięcie komputerka?

FAWORYT

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 06 Października 2008, 17:45:33 »

Ja mam około 600 obr i wydaje mi się, że to za mało. Jak włączę Klimę to obroty rosną do ok. 900-1000. Odkąd założyłem gaz obroty lekko falują i czasem spadają czasem nawet do 500. Spalanie gazu na mieście około 12l, silnik 1,8LB instalka sekwencja Lorenzo Landis. Czy można podnieśc obroty regulując przepustnicę? Czy trzeba zrobić to programowo przez podpięcie komputerka?

Jak więc widac ,czy sekwencja ,czy nie i tak gaz nie będzie chodził jak trzeba. Jak chodzi o te obroty ,to przypatrz się dobrze na obrotomierz ,czy dobrze to odczytujesz ,bo te kreski od 0 do 1 nie są równo.
Trzeba to wyregulowac na komputerze jak trzeba i jak wtedy nie pomoze to mechanicznie.

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #49 dnia: 06 Października 2008, 17:49:59 »

Przypatrz sie przewodom doprowadzającym powietrze z zaworka od klimy i zrób dodatkowe obejscie.Trzeba zwyczajnie dać za przepustnice trochę wiecej powietrza ,regulacja dawki gazu nic nie da bo paliwo nie bedzie miało tlenu do spalenia.Dotyczy to benzyny i LPG.

Offline musznik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #50 dnia: 19 Kwietnia 2010, 20:01:22 »
Witam , mam problem z wolnymi obrotami na gazie i pb,  moja carinka trzyma wolne oborty w zakresie 1300-1500 na cieplym i zimnym silniku, czasami zdazy sie ze po dluzszej pracy silnika trzyma oborty 800, lecz po dodaniu gazu znow sa one wysokie. Co odpowiada za wolne oborty? jak je zmiejszyc?, z gory dziekuje
Carina 3s-fe!

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #51 dnia: 19 Kwietnia 2010, 21:25:23 »
Napisz jaki masz silnik i rocznik.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 19 Kwietnia 2010, 21:27:14 »
Pod przepustnicą masz silniczek krokowy ,mocowany dwoma śrubami.Poluzuj je i przekręć silniczek w lewo lub prawo.W lewo zmiejszasz a w prawo zwiększasz obroty.

Offline musznik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #53 dnia: 19 Kwietnia 2010, 21:47:16 »
carina  1992 , 2,0 gli , regulacje silnikiem krokowym mam dokonywac przy odpalonym motorze ? odrazu moze bym wyczyscil krokowca, nadaje sie srodek do czyszczenia gaznikow i wtryskow z STP ?
Carina 3s-fe!

Offline Linoch

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #54 dnia: 19 Kwietnia 2010, 21:50:42 »
Pod przepustnicą masz silniczek krokowy ,mocowany dwoma śrubami.Poluzuj je i przekręć silniczek w lewo lub prawo.W lewo zmiejszasz a w prawo zwiększasz obroty.
Nie dotykaj się do tego bo możesz nie ustawić już z powrotem wolnych obrotów- kiedyś zrobiłem ten bład- jeżeli obroty falują, lub są zbyt niskie na PB wina nalezy wyczyścić przepustnice i silniczek krokowy szczególnie przy zwykłej instalce. Sam kiedyś miałem wystrzał- ucierpiała przepustnica no niestety obroty też. Ale czyszczenie + reset kompa=wolne obroty

Offline musznik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #55 dnia: 19 Kwietnia 2010, 21:53:13 »
juz dzisiaj wyczyscilem przepustnice :) nic nie pomoglo, ja mam zbyt wysokie obroty nie zbyt niskie.reset kompa czyli co ?
Carina 3s-fe!

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 19 Kwietnia 2010, 22:06:15 »
Tak na włączonym.Ciężko jest włożyć rękę pod przepustnicę i dobrze się wyposażyć w krótki śrubokręt krzyżakowy.Ja najpierw odłączałem rurę dolotową,później luzowałem śruby ,zakładałem spowrotem rurę i wtedy odpalałem silnik.Jak już ustawisz obroty to dokręcasz jedną śrubę,żeby się nic nie przestawiło,gasisz silnik i dokręcasz drugą po zdjęciu dolotu.Mój spec regulował obroty na rozgrzanym silniku więc też tak robię. Jak regulowałem na szybko obroty to nie bawiłem się w rozbieranie dolotu i jakoś udało mi się odkręcić i dokręcić śruby krokowca.Dojście mizerne ale się da.Zawsze czyściłem wszystko benzyną ekstrakcyjną,nie jest tłusta i szybko odparowuje.

Offline Linoch

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #57 dnia: 19 Kwietnia 2010, 22:13:57 »
juz dzisiaj wyczyscilem przepustnice :) nic nie pomoglo, ja mam zbyt wysokie obroty nie zbyt niskie.reset kompa czyli co ?
Jaką masz instalke? Moim zdaniem na 99% wina leży po stronie brudnej przepustnicy lub krokowca. Czyszczenie u mnie odbyło sie przez jej rozebranie na częsci pierwsze. A powodem był zle założony filtr powietrza( był nie od cariny i cały syf leciał do przepustnicy), pamiętam że za 1 razem jak się z tym uporałem miałem wystrzał lpg i znowu cuda sie zaczeły dziać. Załozenie sekwencji rozwiązało problem.WARTO SPRAWDZIĆ KOMPA i  czy sonda ci nie pada.

Offline lewmichal

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #58 dnia: 20 Kwietnia 2010, 08:25:16 »
Czy masz klimatyzację?

Offline musznik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #59 dnia: 20 Kwietnia 2010, 10:16:57 »
mam klimatyzacje, przepustnica wyczyszczona jest na glans, krokowiec nie ruszany jeszcze, gdyby sonda padala mialbym koszmarne spalanie chyba , a 12 l /100 lpg na zwyklym mikserze przy agresywnej jezdzie nie jest takie zle,i za mocno mi nie faluje po obrotach.Jak mam sprawdzic kompa ?
Carina 3s-fe!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl