Autor Wątek: Spalanie i wolne obroty w Carinie E (F)  (Przeczytany 41167 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lewmichal

• Toyot Chodzacy
Odp: Spalanie i wolne obroty w Carinie E (F)
« Odpowiedź #60 dnia: 20 Kwietnia 2010, 10:44:58 »
Próbowałeś włączać klimę? Jak kształtują się wtedy obroty? Opadają do normalnego poziomu?

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #61 dnia: 20 Kwietnia 2010, 21:14:40 »
Sprawdz czy masz w bloku przepustnicy śrubkę regulacji wolnych obrotów,najczęściej zaślepiona gumowym koreczkiem.Wyczyść ten regulator pod przepustnicą,nic w nim nie przestawisz jezeli nie będziesz ruszał regulacji bimetalu na tylnej ściance.Sprawdz też wspomniany wczesniej zaworek podnoszenia obrotów od klimy który jest na podszybiu.Sprawdz wężyki podciśnienia przy zaworze na dole pompy wspomagania i inne przewody i wejscia w kolektorze ssacym.Coś musisz znaleść.Sciśnij czymś wężyk gumowy który idzie z gumy przed przepustnica do regulatora albo wyjmij końcówkę tego weżyka z tej gumu i przy pracującym silnika zatkaj dopłym powietrza do regulatora.Jeżeli pomimo zatkania obroty nie spadna to masz na bank podawane lewe powietrze innym kanałem.

Offline musznik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #62 dnia: 20 Kwietnia 2010, 21:33:11 »
Próbowałeś włączać klimę? Jak kształtują się wtedy obroty? Opadają do normalnego poziomu?
po właczeniu kilmy obroty rosna o jakies 100
Carina 3s-fe!

Offline musznik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #63 dnia: 20 Kwietnia 2010, 21:37:59 »
Sprawdz czy masz w bloku przepustnicy śrubkę regulacji wolnych obrotów,najczęściej zaślepiona gumowym koreczkiem.Wyczyść ten regulator pod przepustnicą,nic w nim nie przestawisz jezeli nie będziesz ruszał regulacji bimetalu na tylnej ściance.Sprawdz też wspomniany wczesniej zaworek podnoszenia obrotów od klimy który jest na podszybiu.Sprawdz wężyki podciśnienia przy zaworze na dole pompy wspomagania i inne przewody i wejscia w kolektorze ssacym.Coś musisz znaleść.Sciśnij czymś wężyk gumowy który idzie z gumy przed przepustnica do regulatora albo wyjmij końcówkę tego weżyka z tej gumu i przy pracującym silnika zatkaj dopłym powietrza do regulatora.Jeżeli pomimo zatkania obroty nie spadna to masz na bank podawane lewe powietrze innym kanałem.
regulatora pod przepustnica nie dam rady odkrecic :| ale po odlaczeniu kostki od niego obroty troche spadaja, krokowca nie odkrecalem bo balem sie ze cos spapram, jutro postaram sie wrzucic fotke z tymi wezykami bo dla mnie to magia  co ktory i do czego
« Ostatnia zmiana: 20 Kwietnia 2010, 21:40:01 wysłana przez musznik »
Carina 3s-fe!

Offline musznik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #64 dnia: 21 Kwietnia 2010, 17:12:17 »
Dzisiaj postanowilem przejzec wszystko co wyzej pisaliscie, zaczelem  od silnika krokowego,przesunelem go 2 mm i obroty powrocily mam teraz 800obr/min.Nic innego nie sparwdzalem miejmy nadzieje ze to pomoze.
Carina 3s-fe!

Offline Majere

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #65 dnia: 23 Kwietnia 2010, 13:34:46 »
Ten temat wydaje się odpowiedni do mojego problemu ;) Otóż wolne obroty wahają mi się między 600 a 700 co jest bardzo irytujące  :grin: Czytałem powyższe posty ale boję się zwiększyć obroty przez kolejny problem. Auto na biegu za cholerę mi nie zgaśnie. Puszczę sobie gaz, przyhamuję a on dalej ciągnie do przodu, jakby był na ssaniu :|. Nie jest to mocno odczuwalne ale wyraźnie widać że autko samo sobie "wciska gaz" :grin:. Ma ktoś jakiś pomysł co z tym zrobić? Nie muszę chyba dodawać, że przez to wzrosło mi spalanie :(

- Filtr paliwa wymieniony
- Przepustnica wyczyszczona
- STP zalane i pojeżdzone
Jeżeli wszystko jest pod kontrolą - jedziesz zbyt wolno :D

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #66 dnia: 23 Kwietnia 2010, 15:50:18 »
O jakich obrotach silnika jest mowa?Przy obciazeniu silnika światłami,obracając kierownicą,mając włączoną klimę,dopóki koła się krecą, silnik chodzi na wyższych obrotach minimalnych.

Offline Majere

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #67 dnia: 23 Kwietnia 2010, 18:32:06 »
Obroty są takie gdy stoję i mam włączone światła. Jak wyłącze to może o 50 się podnoszą. Bardziej martwi mnie problem pochłaniania przez auto coraz potężniejszej dawki paliwa. Zatankowałem dzisiaj 11 litrów, przejechałem 20 km i wskaźnik spadł mi o 1/3 tego co zalałem w dół. To chyba nie jest normalne :P Wyczyściłem przepustnicę, bo myślałem, że to samoczynne ciągniecie do przodu mogło być od tego, jednak się myliłem.

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #68 dnia: 24 Kwietnia 2010, 00:20:09 »
Wzkaźnik paliwa nie jest miarodajnym elementem do pomiaru zyżycia takich ilości benzyny.

Offline adpre

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #69 dnia: 24 Kwietnia 2010, 08:18:42 »
to fakt;p
mialem ostatnio wskazowke na dolnej kresce, zatankowalem za 50pln 11l benzyny i wskazowka znalazla sie dokladnie na srodku skali <diabel>
baaaaaaa, nawet pare km przejechalem;]
Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej – szaleniec.
(George Carlin)

Piłeś -  nie jedź!
Nie jedziesz - wypij.

Offline Majere

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #70 dnia: 24 Kwietnia 2010, 11:01:07 »
Ok, przychylam się do wniosku  :grin: Jeszcze na innym forum dotyczącym ave wyczytałem , że wskaźnik paliwa Toyocie siępo prostu nie udał :D a wracając do problemu samoczynnego "ciągnięcia" do przodu - czy ktoś się już z tym spotkał?

Offline adpre

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #71 dnia: 24 Kwietnia 2010, 13:31:47 »
u mego ojca w Carinie to wystepuje, ale obroty nie sa tyle wielkie aby komus chcialo sie grzebac;p
Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej – szaleniec.
(George Carlin)

Piłeś -  nie jedź!
Nie jedziesz - wypij.

Offline barte.k

• Toyot Spamer
    • Lotniczo!
« Odpowiedź #72 dnia: 27 Kwietnia 2010, 10:47:42 »
ja sie dołącze do tematu z obrotami..

czasem zdarza mi się taka sytuacja, w ciepłe dni, w czasie stania w korku dłuższy czas, że obroty spadają do ok 550-600 o zaczyna trochę trząść w srodku, tak juz na graniy zgaśnięcia..
to występuje samoczynnie niezależnie czy są włączone jakies dodatkowe "funkcje" (swiatła, ogrzewanie, nawiew, etc)

jak podjade kawałek, rozbujam sie do 40-50km.h objaw znika i potem pojawia sie z powrotem po postoju w korku..

ale to nie dzieje sie zawsze..
prawde mówiąc zbytnio sie tym nie przejmuje bo poza tym obroty na jałowym po rozgrzaniu zawsze są podrecznikowo 750-850...
ale moze ktoś miał kiedyś podobnie?
Szerokości Kuba!

today tomorrow TOYOTA

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: 27 Kwietnia 2010, 11:22:13 »
Ja miałem nieco podobnie...
Bujam się w trasie gdzieś tam ze 2-3 godziny ze średnią prędkością 110 km/h....

Jak w mieście zastawałem potem korek, to czasami zdarzało się dokładnie to samo, co opisywałeś. Wyczyszczenie przepustnicy "i okolic" pomogło. Od tej pory (2 lata) całkowity brak tych objawów.

Offline barte.k

• Toyot Spamer
    • Lotniczo!
« Odpowiedź #74 dnia: 27 Kwietnia 2010, 11:31:21 »
no to pewnie  bede musiałto zrobić..
moze na majówce? :D
« Ostatnia zmiana: 27 Kwietnia 2010, 11:36:16 wysłana przez barte.k »
Szerokości Kuba!

today tomorrow TOYOTA

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl