Autor Wątek: Camry hybrid 2007 kilka pytań  (Przeczytany 35385 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piotr.

• Toyot Pełzający
  • **
Camry hybrid 2007 kilka pytań
« dnia: 09 Listopada 2015, 14:47:53 »
1.Może mi ktoś podpowie po co robimy taki reset?
https://www.youtube.com/watch?v=kQHwVYfPmqg

2.Czy można wgrać do Camry 2007 takie oprogramowanie nawigacji jak jest w Camry po faceliftingu?
https://www.youtube.com/watch?v=KG24aOftZRI    2007 nawigacja
https://www.youtube.com/watch?v=hDmjr_Shsnw   2011 nawigacja

Offline sienio

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Camry hybrid 2007 kilka pytań
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Listopada 2015, 12:56:33 »
1.Może mi ktoś podpowie po co robimy taki reset? https://www.youtube.com/watch?v=kQHwVYfPmqg

MAINT REQD - maintenance required - "inspekcja" i jej kasowanie:
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=21915.0

Offline TomRz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Listopada 2015, 21:22:24 »
Napis "zaprasza" Twoje auto na wymianę oleju. Co ciekawe w USA zaleca się wymianę co 3000mil a kontrolka zaczyna migać po 4500mil i zapala się na ciągłe po 5000mil.
"Czerwony to najszybszy kolor świata. Szybsze są tylko światło i urząd skarbowy".

Offline Piotr.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Listopada 2015, 08:15:19 »
Auto niedawno kupiłem i jest po wymianie oleju przez poprzedniego właściciela. Pamiętam, że mówił coś o wymianie co 8 tys km. Zresztą czytałem już gdzieś, że w tych autach z USA wymiany są tak często. Dlaczego tak jest to nie mam pojęcia przecież silnik w hybrydzie jest mniej obciążony niż w normalnym aucie. Oczywiście chciałbym aby kontrolka informująca o wymianie oleju zapalała się co 15 tys km, a nie co 8 tys km tylko jak to zrobić?

Offline TomRz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Listopada 2015, 08:33:53 »
Co do wymiany oleju co 3k mil to taką mają politykę :thumbdown: Wszystko rozbija się o kasę. Przymierzano się do zmiany na 5k mil ale raczej nie przyjęło się, nie jestem w temacie.
W europie jest 10 , 15k ale kilometrów i jest dobrze.
Możliwe, że jakiś 'magik' mógłby to zmienić tak jak wskazanie termometra (z F na C) ale nie znam i dawno nie słyszałem.
"Czerwony to najszybszy kolor świata. Szybsze są tylko światło i urząd skarbowy".

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Listopada 2015, 09:03:37 »
przecież silnik w hybrydzie jest mniej obciążony niż w normalnym aucie.
Tu niestety nie masz racji. Z uwagi na system start-stop silnik w hybrydzie pracuje w niekorzystnych warunkach, a jak ktoś jeździ głównie po mieście to silnik spalinowy jest prawie zawsze niedogrzany. Stąd olej  do hybrydy musi być wysokiej jakości, o obniżonej lepkości 0W-20, 0W-30 ostatecznie 5W30, spełniający normę A5/B5 i zmieniany max co 10 tys km. 

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Listopada 2015, 09:59:59 »
Dlaczego tak jest to nie mam pojęcia przecież silnik w hybrydzie jest mniej obciążony niż w normalnym aucie.

Zwłaszcza odpalany ciągle na zimno, kiedy trzeba doładować baterie, albo przy nagłym zapotrzebowaniu na moc.

EDIT: o, JanB mnie ubiegł  :good:
3VZ.pl

Offline Piotr.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Listopada 2015, 14:15:18 »
Samochody z USA tak mają, że wymiany oleju robi się częściej. Nie można powiedzieć, że samochód hybrydowy pracuje w niekorzystnych warunkach i dlatego trzeba olej wymieniać wcześniej. W Toyocie Prius w Europie wymieniamy olej co 15 tys km, a w tej samej w USA dużo wcześniej. Samochody z USA mają kontrolkę informującą o wymianie oleju, a u nas tylko diesle mają tą kontrolkę. Mówimy oczywiście o Toyocie.

Offline dzejdzej007

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Lexus GS350
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Listopada 2015, 16:31:39 »
W USA pełny syntetyk ciągle nie jest zbytnio popularny. Wolą zmieniać olej dwa razy w roku (oby!) i kupować półsyntetyk albo mineralny.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Listopada 2015, 16:54:52 »
Czytałeś jakieś analizy rynku olejowego i zastosowania? Trzeba pamiętać, że USA, to ogromny rynek z bardzo dużą ilością wiekowych aut.

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Listopada 2015, 00:05:36 »
Samochody z USA tak mają, że wymiany oleju robi się częściej.

Ciekawa uwaga... Hmmm, a może dlatego, że tam oleje np Mobil 1 5W30 w Walmarcie kosztują 25 $ za prawie 5 litrów? Nie dość, że oleje są tanie i siła nabywcza dolara inna niż złotówki, to jeszcze zarobki tamtejsze sprawiają, że wydatek 50 $ na wymianę oleju raz na 5 tys mil jest nieistotny.
Trzeba też pamiętać, że w USA jeździ się sporo, bo benzyna kosztuje aktualnie 2 zł za litr. Do tego ich tempo jazdy na poziomie max 100 km/h nie katuje silnika.
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada 2015, 00:07:50 wysłana przez JanB »

Offline TomRz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Listopada 2015, 10:32:51 »
Samochody z USA tak mają, że wymiany oleju robi się częściej.
Ciekawa uwaga... Hmmm, a może dlatego, że tam oleje np Mobil 1 5W30 w Walmarcie kosztują 25 $ za prawie 5 litrów? Nie dość, że oleje są tanie i siła nabywcza dolara inna niż złotówki, to jeszcze zarobki tamtejsze sprawiają, że wydatek 50 $ na wymianę oleju raz na 5 tys mil jest nieistotny. Trzeba też pamiętać, że w USA jeździ się sporo, bo benzyna kosztuje aktualnie 2 zł za litr. Do tego ich tempo jazdy na poziomie max 100 km/h nie katuje silnika.

To nie samochody tak mają tylko taka jest polityka.
Oleju nie kupuje się w Walmarcie, chyba że sam sobie wymieniasz.
Wymianę robi się w warsztacie, koszt od $20 w markowym ok $30.

Benzyna taka droga  :shock: (ponad 2zł za litr) bo dolar ma wysoki kurs

Offline pplar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Listopada 2015, 15:34:18 »
Auto niedawno kupiłem

jakie wrazenia z uzytkowania?
ja ze swego Priusa jestem na tyle zadowolony ze rozwazam wymiane swego drugiego auta (diesla) na hybrydowa Camry za jakis czas.

Offline Piotr.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Listopada 2015, 23:07:01 »
Jak na razie wrażenia super. Tego auta szukałem ponad pół roku. Trafić bezwypadkowy to jak szukanie igły w stogu siana ale w końcu się udało. Przed kupnem dużo czytałem o hybrydach i chyba rozmawiałem z 20 serwisami Toyoty w kraju. Głównie chodziło mi o uzyskanie informacji na temat wytrzymałości baterii. Bałem się też zużycia paliwa aby nie było za wysokie. Do tej pory jeździłem dieslem d4d i zużycie miałem między 5-6 l/100 km. Poprzedni właściciel powiedział, że spokojnie w 7 l/100 się zmieszczę. Jak do tej pory jeszcze 7 nie przekroczyłem. Jak go przyprowadzałem do domu to zrobiłem około 500 km. Jechałem bardzo przepisowo (poza autostradą) Po przyjeździe  miałem zużycie 44 MPG czyli wyszło mi 5,4 l/100 km. Na tym samym zbiorniku paliwa zaliczyłem jeszcze autostradę (470 km). Jazda z prędkością 120 - 130 km/h. Zużycie wzrosło mi do 6,4 l/100 km (jeżdżę na oponach zimowych). Czyli jest ogólnie dobrze. Oczywiście boję się tych baterii aby nie padły bo koszt nowych to 12 000 zł. Jest jeszcze alternatywa w postaci używanych od Priusa bo to są te same tylko różnią się ilością. Jak na razie jestem bardzo zadowolony. Tfu, tfu, tfu i aby nie zapeszyć :)

Offline Piotr.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Listopada 2015, 23:14:01 »
A może ktoś wie czy ten silnik 2,4 w hybrydzie można zalewać olejem 0W20? Gdzieś czytałem, że potrafią wtedy go brać. Podobno te silniki 2,5 są do niego już przystosowane. Ale jak jest......?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl