Autor Wątek: lampy full led  (Przeczytany 210422 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
Odp: lampy full led
« Odpowiedź #60 dnia: 16 Grudnia 2016, 17:24:45 »
To są szopki normalnie, kto wydaje homogacje na te złomy, to ja nie wiem......

I tak niestety z firma Toyota i jej modelem Auris 

Żeby być obiektywnym  <kawusia>

F-20 jesteś jedynym, znanym mi użytkownikiem (z forów głównie) który zauważył problem  (:o) i narzeka na swojego Aurisa z lampkami LED.

Ja kupiłem co prawda bez LED-ów (świadomy wybór), jeżdżę niecały miesiąc ale póki co nie narzekam  :good:  :good:
Spasowanie mi pasuje  :good: , pod uszczelki (kwestia "niedomalowania"  :o) jeszcze nie zaglądałem (bo jak mógłbym to jest ciemno) , spalanie mam takie z jakim się liczyłem (miałem wcześniej AI FL z takim samym silnikiem) , ogólnie widzę poprawę w stosunku do starszego modelu.
Ze względów "oszczędnościowych" nie dokupiłem pakietu Style, bo być może po lekturze twoich postów nt. LED-ów też zacząłbym narzekać  :laugh: .
A tak mam co chciałem i póki co jest OK !!!!!!!!!  :good:
I oby tak pozostało  :-).

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 16 Grudnia 2016, 18:11:01 »

Sprowokowałeś mnie do działania. Przepraszam jest już wieczór i dlatego tak niewyraźnie wyszło. Co to jest? Dolna część drzwi prawych przednich, jak widać szpachla uszczelniająca już się złuszczyła i odpadła wraz z tym pseudo lakierem odsłaniając podkład antykorozyjny. Teraz można dojrzeć, że to co nazywa Toyota lakierem jest tylko pyłem. Co mogę myśleć o producencie, który tak lakieruje samochody ( zaznaczam, że nie jest to wnętrze komory silnika czy bagażnika ) tam jest stały kontakt z wodą, solą i innymi rzeczami, tylko od spodu gdzie użytkownik po co ma zaglądać. Jeżeli tak malujemy nadwozie, to jak my je składamy???
Piszesz o marudzeniu o światłach. Po 5 minutach w śnieżycy, nic nie widzisz i jak pomyślisz, że zwykłe żarówki za 25 zł dają rady, a Twoje za 3 patyki padają po 5 minutach jak byś reagował.
Kupujesz systemy anty zderzeniowe, a one wysiadają przez parę na szybie, gdzie normalnie nie powinno tam jej być, a na dodatek auto wypisuje Ci bzdety : przeczyść szybę... tylko kurna jak? Wacikiem?
Zapłaciłem za lakier kolejne setki i co, auto wygląda jakby było malowane, ale żle dobrali lakier.
Sprzedali samochód, ale nie poinformowali, że Panie nie jeździj Pan w góry, bo tam Pan zapłacisz mandat za łańcuchy.
Te cudeńka kosztowały 900+550+790 euro i nadają się na LATO!!! Piszę o elektronice, ten odpadający lakier do kwintensencja partactwa.
Pytanie: mam prawo marudzić czy czepiam się groszy???

Prosze choć raz podejść obiektywnie i spróbować się zamienić miejscami.
« Ostatnia zmiana: 16 Grudnia 2016, 18:14:26 wysłana przez F_20.0 »

Offline m.i.p.s.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #62 dnia: 17 Grudnia 2016, 01:41:10 »

F-20 jesteś jedynym, znanym mi użytkownikiem (z forów głównie) który zauważył problem  (:o) i narzeka na swojego Aurisa z lampkami LED.

Nie jedynym. Ktoś z tego forum już z tym walczył i chyba udało mu się uzyskać dołożenie spryskiwaczy lub zmianę na ksenony.

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 17 Grudnia 2016, 06:38:26 »
To byłem ja, ale potem przyszła decyzja o odmowie z Belgii. Na to wyglada, ze tylko pare osób zauważyło wadę ( uwzględniając zagraniczne fora  także ). Nie mam siły przebicia.

Offline Piter_Auris

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #64 dnia: 17 Grudnia 2016, 09:23:09 »
Najgorsze jest to, że te ledy mogliby łatwo i dość tanio poprawić.  Dodanie spryskiwacza czy podgrzewania rozwiązałoby sprawę. Chyba ktoś musi zginąć z powodu tych ledów aby producent zauważył błąd.
W ponad 10 letnich Yarisie wymienili mi w ramach akcji poduszkę powietrzną pasażera bo miała wadę. Światła led też mają wadę ale producent to olewa. Do tej pory miałem lepsze zdanie o Toyocie ale widać że ich jakość i podejście do klienta systematycznie się obniża. Nie rozumiem tej polityki. Przecież w masowej produkcji poprawienie tych niedoróbek kosztowałoby może z 1000 zł. Chętnie bym tyle dopłacił kupując nowy samochód.

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 17 Grudnia 2016, 10:20:22 »
Moim zdaniem wystarczyłoby dodania wiatraczka na radiator by była cyrkulacja powietrze od tyłu ( tam jest bardzo ciepło ), wiatraczek w sklepie kosztuje raptem max 10 zł.
Ale co można mówić o firmie jak dziś czytałem pismo do serwisu ( nie mogłem zrobić kopię, bo to ponoć wewnętrzna korenspondencja ), że stan moich drzwi (patrz na fotkę powyżej ) nie jest wadą???!!! No qu@#$%^a, oni są ślepi, czy sądzą, że ja jestem niepełnosprawny umysłowo.

Przepraszam, że nie na temat, ale ręce mi opadły.

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #66 dnia: 17 Grudnia 2016, 12:20:20 »
Najgorsze jest to, że te ledy mogliby łatwo i dość tanio poprawić.
To tak nie do końca - bo jak to mówią, obecnie auta projektują księgowi...
Nie wiem jak to z Toyotą jest ale generalnie dla producenta liczy się każdy zaosczędzony dolar... niestety

Offline RAV73

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #67 dnia: 07 Stycznia 2017, 19:51:04 »
Podnoszę temat w związku z tym, że mamy zimowe warunki - śnieg i mróz. Czy ktoś z Was może potwierdzić uwagi kolegi  F_20.0? Czy potwierdzacie problemy z zamarzaniem bądź klejeniem się śniegu do lamp full led?

Offline logicalvolume

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #68 dnia: 07 Stycznia 2017, 20:55:40 »
Mam fullLED w swoim Aurisie FL2 i mogę potwierdzić, że mróz/śnieg klei się do lamp. Odmrażacz w sprayu załatwia sprawę, ale to nie tak powinno wyglądać... Potwierdzę jeszcze problem z oświetleniem znaków - tak jak ktoś wcześniej już pisał, również mam wrażenie, że lamy świecą za nisko.

Ma ktoś może zdjęcie, albo może powiedzieć jakim pokrętłem delikatnie podnieść oświetlenie lamp? Podejrzewam, że i tak złożę wizytę w ASO, ale w razie czego warto wiedzieć, a nóż komuś się przyda ;)

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 07 Stycznia 2017, 23:50:10 »
W reflektorach FullLED są zastosowane "samoregulatory" i nie masz żadnej możliwości ingerencji co do wysokości "świecenia".
Co do zaklejania kloszy lodem bądź śniegiem : piszesz, że spray załatwia sprawę, owszem potwierdzam, tylko zadaję pytanie czy ktoś liczy się z kosztami wymiany lamp jak uszkodzi (potłucze klosze przy usuwaniu lodu) lub spowoduje zagrożenie na drodze stając na poboczy, aby usunąć warstwę śniegu lub lodu z lamp, które kosztowały dość sporo pieniążków???
Toyota odcina się od problemu, twierdzi, że zima to warunki zewnętrzne i nie może za to odpowiadać, że ich lampy pokrywają się lodem...bo pewnie w Europie panuje zawsze +21 st...

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 08 Stycznia 2017, 07:14:59 »
Najbardziej mnie @#$@!%$ to ostatnie pismo od Toyota Deutchland : ..."Klient nabywający samochód z zamontowanymi reflektorami typu FullLED powinien się liczyć z niedogodnościami jakie go mogą spotkać eksploatowania pojazdu w zimie"... teraz to wiem doskonale, tylko czemu tego nie mówią przy sprzedaży, reklamach, a jak człowieku zgłosisz to do serwisu, bo uważasz to za wadę to robią wielkie oczy i pierwsze słyszą  :cry:

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #71 dnia: 09 Stycznia 2017, 10:26:56 »
Najbardziej mnie @#$@!%$ to ostatnie pismo od Toyota Deutchland : ..."Klient nabywający samochód z zamontowanymi reflektorami typu FullLED powinien się liczyć z niedogodnościami jakie go mogą spotkać eksploatowania pojazdu w zimie"... teraz to wiem doskonale, tylko czemu tego nie mówią przy sprzedaży, reklamach, a jak człowieku zgłosisz to do serwisu, bo uważasz to za wadę to robią wielkie oczy i pierwsze słyszą 

Serio dostałeś takie pismo ?
Mógłbyś zeskanować i wrzucić na forum dla potomności?

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: 09 Stycznia 2017, 15:13:23 »
Zeskanuję Wam ostatnie pismo ECK, które jest zakończeniem sprawy i wyjaśnienia pisma jakie otrzymali od Toyoty. Nie posiada to żadnej mocy prawnej ponieważ jest to tłumaczenie prawników ECK co do odpowiedzi Toyoty. Nie jestem w tym piśmie uwzględniony, tylko ECK jest reprezentantem klienta, który zgłasza skargę na podmiot gospodarczy. Jak wrócę do domu po pracy to postaram się wrzucić.

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #73 dnia: 09 Stycznia 2017, 18:27:49 »
W reflektorach FullLED są zastosowane "samoregulatory" i nie masz żadnej możliwości ingerencji co do wysokości "świecenia".

To taki mały update z mojej strony. Dzisiaj w ASO sprawdzili i "podnieśli o jeden poziom" wysokość świecenia LEDów. Różnica jest kolosalna w doświetlaniu pobocza i znaków (sprawdzałem na mojej codziennej trasie). Więc jeśli ktoś ma podobny problem to polecam taką regulację. Przynajmniej jeden problem mniej.

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 10 Stycznia 2017, 10:39:26 »
Do EliEli : Niestety nie dostałem zgody na publikację wspomnianego pisma ( jest one tylko do wglądu mojego i jest korespondencją wewnętrzną pomiędzy adwokatami ) i mój mi stanowczo odradza. Przesyłam Wam część kopii ( po usunięciu danych personalnych ) kancelarii Zentrum fur Europaischen Verbraucherschutz e. V. z Kehl a ECCKI w Hamm i na tej podstawie sprawa nie trafiła na wokandę (nie dostarczyłem wystarczających dowódów, że jest to wadą) Mogę skarżyć korporację na drodze cywilnej.

Jeżeli chcę, muszę wysłać zapytanie do Toyoty osobiście, ale jak mi to mówi adwokat, że marne szansę są na jakąkolwiek odpowiedź ze strony producenta osobie prywatnej.

Ogólnie temat jest ciężki do przeskoczenia i chyba jedynie wypadek może ruszyć temat z miejsca. Potem dziwnym trafem firma ubezpieczeniowa by otrzymała cała dokumentację …
« Ostatnia zmiana: 10 Stycznia 2017, 10:42:59 wysłana przez F_20.0 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl