Autor Wątek: lampy full led  (Przeczytany 210594 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: lampy full led
« Odpowiedź #90 dnia: 15 Stycznia 2017, 16:41:35 »
hm....to by znaczyło, że problemem nie są led-y, tylko kształt reflektora albo co :/

Offline Ceglany

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #91 dnia: 15 Stycznia 2017, 17:02:26 »
Problemem jest skuteczne odprowadzenie ciepła z wnętrza reflektora. W zimie pożądane jest aby wewnątrz klosza było ciepło, zaś w lecie odwrotnie bo temperatura skraca życie żarówki czy też LED'a. 

Offline RAV73

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #92 dnia: 15 Stycznia 2017, 18:11:12 »
Podejrzewam, że nawet gdyby były spryskiwacze reflektorów to w tej sytuacji na niewiele by się zdały. Taka breja to już wyzwanie dla każdego reflektora, także tego z halogenem bądź ksenonem.
Może rzeczywiście powinno się czymś zabezpieczyć szkło, tak żeby nie trzymało brudu. Coś a la rain x na szyby.

Offline Piter_Auris

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #93 dnia: 15 Stycznia 2017, 20:42:21 »
Chyba czas przestać tłumaczyć Toyotę i nagłośnić sprawę. Lampy FULL LED w Aurisie to po prostu bubel i powinien zająć się tym UOKiK. Światła mijania zgodnie z przepisami są włączane miedzy innymi w warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza. Jeżeli opady śniegu, które są właśnie zmniejszeniem przejrzystości powietrza powodują, że Auris staje się niewidoczny to jest to po prostu produkt niebezpieczny. Co więcej, w dzień podczas gęstych opadów użytkownik może nie mieć świadomości, że jego samochód jest niewidoczny dla innych. Tak wyglądają klasyczne lampy w takich warunkach drogowych:
http://hyundai.nieudanyzakup.pl/1.jpg
http://hyundai.nieudanyzakup.pl/2.jpg
http://hyundai.nieudanyzakup.pl/3.jpg
W miejscu świateł mijania śnieg/lód jest roztopiony. Auris z LED'ami nie powinien dostać homologacji i tyle. Jazda takim autem jest tak samo niebezpieczna jak jazda autem z wadliwą poduszką powietrzną. Wadliwe poduszki wymieniają a świateł nie potrafią zasłaniając się bzdurnymi tłumaczeniami. Ciekawe czy zareagują dopiero gdy ktoś ucierpi w wypadku?
Z drugiej strony to jest po prostu żałośne, że taka marka wprowadza tak niesprawdzoną technologię. Podobnie zresztą jak ich Sefety Sense i brak ogrzewania czujnika, które to powoduje komunikat: "Układ czujników przednich jest czasowo niedostępny... " Pewnie testują samochody w upalne lato, zapominając, że spora część Europy ma często srogie zimy. Strach pomyśleć jakie wady może mieć ich silnik 1.2 turbo...

Offline szwagru11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #94 dnia: 15 Stycznia 2017, 22:05:14 »
Raczej o ile jest taka możliwość to należałoby się zwrócić do instytucji co daję homologację o ponowne sprawdzenie i cofnięcie (ale czy jest taka możliwość?). Podejrzewam, że należało by to zgłosić równocześnie do parlamentu eu, o zmianę przepisów dot. wymagań homologacyjnych dla takich lamp.

Wysłane z mojego 2014813 przy użyciu Tapatalka

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
    • CarPhotoPro - Instagram
« Odpowiedź #95 dnia: 15 Stycznia 2017, 23:09:32 »
sprawdzilem forum QQ ktory tez ma LED i nie znalazlem narzekań na swiatla z powodu pogody tak wiec chyba Toyota dala d*%y

Offline llukash

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #96 dnia: 16 Stycznia 2017, 13:36:31 »
Moge rowniez potwierdzic problem.
Swiatla sa genialne poza momentem gdy pada snieg i lata breja.
Ostatnio sporo strachu sie najadlem wracajac wieczorem do domu gdy sypal snieg.
Troche dezorientacja bo wszyscy jakos normalnie jechali, a ja nie bylem w stanie dostrzec pasa ruchu na trojmiejskiej obwodnicy.
Zupelnie jak bym jechal bez swiatel.
Jak zjechalem to sie okazalo, ze na dole reflektorow, akurat tam gdzie przechodzi wiazka swiatla znajdowala sie warstwa lodu/sniegu.
I to wszystko na odcinku ok 15km. To jest conajmniej niebezpieczne i chyba faktycznie trzeba sprawe naglosnic.
Moze TVN Turbo sie tym zainteresuje? albo cos podobnego?

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #97 dnia: 16 Stycznia 2017, 16:57:06 »
Lampy z żarówkami HIR2 nie pokrywają się śniegiem lub lodem. Nawet kawałek maski nad lampami jest też odlodzony.

Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline fanatyk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #98 dnia: 19 Stycznia 2017, 12:28:43 »
Zrobili za dobre LEDy. Za dużo sprawności. Japończyk się wykazał i spieprzył sprawę😂 Lampka z IKEA też ciepła nie daje, ale taka inna podróbka już daje☺😄

Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka

Auris HSD:

Offline Piter_Auris

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #99 dnia: 20 Stycznia 2017, 08:06:39 »
Właśnie, że ciepło daje tylko nie w tym miejscu. Jak już tutaj ktoś pisał, ciepła jest sporo tylko odprowadzanego do tyły zamiast do przodu reflektora.

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #100 dnia: 20 Stycznia 2017, 08:44:35 »
…"Ostatnio sporo strachu sie najadlem wracajac wieczorem do domu gdy sypal snieg.
Troche dezorientacja bo wszyscy jakos normalnie jechali, a ja nie bylem w stanie dostrzec pasa ruchu na trojmiejskiej obwodnicy.
Zupelnie jak bym jechal bez swiatel.
Jak zjechalem to sie okazalo, ze na dole reflektorow, akurat tam gdzie przechodzi wiazka swiatla znajdowala sie warstwa lodu/sniegu.
I to wszystko na odcinku ok 15km"…

Ja pokonuję do pracy w nocy 25 km, do domu w Polsce mam 800 km i czasami po 50 km nie mam parkingu i takie sytuacje mam co chwilkę od zeszłego roku jak kupiłem to dziadostwo.

Offline RobsonHSD

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #101 dnia: 20 Stycznia 2017, 11:10:25 »
Ja ostatnio jak byłem w ASO wspomniałem o fakcie iż LEDy potrafią zalepić się śniegiem z prośbą o wpisanie uwagi do systemu.
Może jak będzie duża ilość zgłoszeń  to ktoś przejrzy na oczy.
Pracownik ASO też stwierdził że właśnie z tego powodu światła ledowe zostały wycofane w krajach skandynawskich.

Offline fanatyk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #102 dnia: 20 Stycznia 2017, 14:40:43 »
I ja postaram się taka uwagę wnieść, bo będę w aso bo na mrozie pada kamera i coś BT  czasem nie laczy(wylacza się radio po odebraniu rozmowy) Zobaczę co powiedzą. Skoro w innych krajach to wiedzą to szkoda że u nas nie.

Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka

Auris HSD:

Offline RAV73

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #103 dnia: 20 Stycznia 2017, 18:47:25 »
Również myślałem jak to jest z ledami w krajach skandynawskich. Zajrzałem na stronę szwedzką Toyoty i tu niespodzianka. Proszę się przyjrzeć okolicom reflektora w wersji polskiej i szwedzkiej...

Ciekawe prawda?

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #104 dnia: 20 Stycznia 2017, 20:01:22 »
Czyli da się niewielkim nakładem dołożyć spryskiwacze do już jeżdżących aut.
Tylko teraz jak zmotywować do tego Toyotę aby zrobili to w ramach gwarancji...?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl