Autor Wątek: lampy full led  (Przeczytany 210621 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: lampy full led
« Odpowiedź #135 dnia: 10 Lutego 2017, 01:23:43 »
W VW mają fajny patent - kamerka jest ukryta pod znaczkiem firmowym i wychyla się tylko na wstecznym.

Offline karimoczo

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: `23 Corolla2.0
« Odpowiedź #136 dnia: 10 Lutego 2017, 04:07:09 »
I widziałem kilka VW w których kamerka nie schowała się na swoje miejsce.

Offline qz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #137 dnia: 15 Lutego 2017, 14:22:58 »
Podobny problem (jak z LEDami w Aurisie), tyle że z biksenonami w Oplu Mokka:

Cytuj (zaznaczone)
Tyszanin pozwał koncern motoryzacyjny. "Auto ma wadę, która jest śmiertelnie groźna"
Marcin Pietraszewski | 13 lutego 2017 | 14:43

Takiej sprawy jeszcze nie było. Mieszkaniec Tychów pozwał koncern General Motors Poland. Twierdzi, że opel, którego kupił, ma wadę konstrukcyjną zagrażającą życiu użytkowników. Sprawą zainteresował się już Transportowy Dozór Techniczny.

Pan Marek prowadzi firmę transportową. Sam też – jeżdżąc do klientów – pokonuje każdego dnia setki kilometrów. Dwa lata temu wyleasingował więc opla mokkę. – To kompaktowy SUV, który świetnie sprawdza mi się nie tylko w pracy, ale także w życiu prywatnym – podkreśla. Do tej pory przejechał autem prawie 80 tys. km i nie miał żadnej poważniejszej awarii.

Problemy zaczęły się w grudniu zeszłego roku podczas pierwszych opadów śniegu. Kiedy mężczyzna wyjechał w trasę, padający śnieg oblepił reflektory. – Mokka ma biksenonowe reflektory charakteryzujące się niską emisją ciepła podczas pracy, więc temperatura kloszy zbytnio nie odbiega od temperatury otoczenia. W efekcie padający śnieg nie topi się, tylko zasłania reflektory – wyjaśnia pan Marek. Ten sam problem dotyczy czujników odległości.

Opel nie przewiduje takiego rozwiązania

Mężczyzna zauważył to wieczorem, kiedy wracał do domu. Przed autem zrobiło się nagle ciemno. Zatrzymywał się więc co kilka kilometrów i odgarniał śnieg z reflektorów. – Za dnia sytuacja jest o wiele groźniejsza, bo kierowca nie ma możliwości oceny stanu reflektorów. Tym samym staje się mniej widoczny dla innych użytkowników ruchu drogowego, a to już śmiertelnie niebezpieczne – podkreśla tyszanin.

Mężczyzna natychmiast zgłosił to w salonie, w którym kupił opla, i domagał się zamontowania ogrzewania w kloszach przednich lamp. Odmówiono mu, twierdząc, że producent nie przewiduje takiego rozwiązania. „Ekstremalne zjawiska pogodowe mogą wywierać niekorzystny wpływ na zamontowane w samochodzie systemy” – odpisali tyszaninowi prawnicy reprezentujący salon Opla.

Opel: Wszyscy są narażeni na opady śniegu

– Nie wiedziałem, że padający w grudniu w Polsce śnieg to ekstremalne warunki pogodowe – ironizuje pan Marek. W tej sytuacji w styczniu złożył w sądzie pozew przeciwko General Motors Poland, właścicielowi gliwickiej fabryki Opla i głównemu dystrybutorowi pojazdów tej marki w Polsce. Tyszanin domaga się od GM montażu dodatkowego ogrzewania we wszystkich przednich kloszach swojego opla. – Nawet jeśli ciężkie opady śniegu występują tylko przez kilka dni w roku, nie zwalnia to producenta z obowiązku zapewnienia użytkownikowi bezpieczeństwa w każdych warunkach – mówi mężczyzna. Podkreśla, że nie musi się sądzić, jest gotowy zawrzeć z GM ugodę.

General Motors Poland nie otrzymał jeszcze z sądu kopii pozwu, ale zdaniem firmy roszczenia mieszkańca Tychów są niezasadne.

– Rozumiemy niedogodności związane z prowadzeniem pojazdu w bardzo trudnych warunkach atmosferycznych, w szczególności podczas intensywnych opadów lepkiego śniegu. Jednak na tego typu trudności narażeni są wszyscy kierowcy prowadzący jakiekolwiek pojazdy. Przysłanianie świateł przez opadający śnieg nie może jednak zostać uznane za wadę – stwierdził Wojciech Osoś, dyrektor biura prasowego GM Poland. Podkreślił, że opel mokka spełnia wszelkie europejskie normy potwierdzone świadectwem homologacji.

Jestem gotowy na proces

Tyszanin powiadomił o sprawie Transportowy Dozór Techniczny i domaga się uchylenia homologacji dla opli mokka z biksenonami. Reakcja TDT była natychmiastowa. Urząd poprosił pana Marka o nadesłanie numeru świadectwa homologacji jego opla mokki. Dopiero wtedy będzie można rozpocząć postępowanie wyjaśniające.

– Jeśli GM myśli, że odpuszczę, to jest w błędzie. Jestem gotowy na proces – zapowiada pan Marek.

Źródło:
http://katowice.wyborcza.pl/katowice/7,35063,21368481,tyszanin-pozwal-koncern-motoryzacyjny-auto-ma-wade-ktora.html
Moje spalanie:

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
    • CarPhotoPro - Instagram
« Odpowiedź #138 dnia: 15 Lutego 2017, 14:38:26 »
robi się ciekawie a co za tym idzie TDT, anuluje homologację na jego samochód i temu podobne a on sam zostanie z samochodem za xyz pln. którego będzie mógł postawić w ogródku i zrobić z niego kwietnik ...  :good:
ciekawe jak się sprawa rozwiąże ??? możecie się teraz przyłączyć do kolegi z Tych i walczyć o swoje prawa ze światłami LED w Toyocie

powodzenia

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #139 dnia: 15 Lutego 2017, 16:15:03 »
Przede wszystkim nie sądzę, żeby jakiś urzędnik sam z siebie przyznał się do błędu.

Gdyby jednak faktycznie cofnięto homologację, to skutkowałoby to zwrotem samochodu do producenta i albo dopasowanie go do nowych wymogów albo zwrot kasy. Więc gościu nic by nie stracił.

Ale powtórzę, nie ma takiej opcji, żeby urząd się do czegoś przyznał. Potrzebna byłaby jakaś zewnętrzna ekspertyza i decyzja sądu.

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #140 dnia: 15 Lutego 2017, 18:24:32 »
Jeżeli ktoś z Polski zamierza też walczyć w ten sposób i powiadomić Dozór techniczny to ja pomogę również: ekspertyzy z chłodni TUV Nord, dokumentację prawniczą ( oczywiście dostarczę kurierem do urzędu ) Tutaj w Niemczech jest tak zagmatwane dostać się do konkretnego urzędnika, a lobby działa prężnie i na początku już człowiek jest na przegranej pozycji. Mi brakło pieniędzy już na wstępie sprawy i nie dotarłem nawet do połowy co ten opisany Pan Marek. Nawet jako obywatel Polski nie zrobię nic, bo wóz został nabyty w Niemczech i papiery dopuszczające do ruchu wystawił urząd niemiecki.

P.S. Próbowałem się dodzwonić do tej gazety, ale powinni sobie poprawić aut sekretatkę: wpierw opowiada, że jestem pierwszy na linii i zaraz mnie połączy, a zaraz potem, że wszystkie linie są zajęte...  :wallbash: czyli norma. A ja narzekałem, że kiedyś było żle i musi być lepiej... teraz czekać jak będzie gorzej.
« Ostatnia zmiana: 15 Lutego 2017, 18:41:52 wysłana przez F_20.0 »

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #141 dnia: 15 Lutego 2017, 19:46:31 »
Pozwoliłem sobie napisać do dozoru technicznego oto taką wiadomość:

Nazywam się XXXXXXXX i posiadam samochód marki Toyota Auris Kombi z reflektorami typu FullLED.
Nie ukrywam, że skłoniło mnie do tego, aby się z Państwem skontaktować wiadomość w prasie dotycząca podobnej sprawy w samochodzie Opel Mokka z reflektorami bixenowymi o niskiej temp. pracy od użytkownika z Tych (śląskie)
Reflektory te są szalenie niebezpieczne w zimie zarówno dla użytkownika pojazdu wyposażonego w ten model świateł jak i innych użytkowników.
Reflektory te wyposażone są w soczewki i klosz reflektora musi być czysty, natomiast reflektory mogą zacząć zamarzać już przy temp. powietrza - 3 st !!! Wystarczy opad śniegu lub deszczu ze śniegiem i wspomniana temperatura, aby reflektor pokrył się lodem lub śniegiem i jedynym sposobem oczyszczenia klosza jest natychmiast zatrzymanie, bo w przeciwnym wypadku grozi to zderzeniem z powodu braku oświetlenia drogi, najechanie innego pojazdu podczas wykonywania manewru wyprzedania innego pojazdu poruszającego się w przeciwnym kierunku (jesteśmy niewidoczni) lub w najłagodniejszej wersji oślepienia innego użytkownika drogi. Nie muszę przypominać, że manewr zatrzymania nie zawsze i wszędzie jest bezpieczny i grozi najechaniem przez pojazdy jadące z tyłu, ale użytkownik ma do wyboru: albo zderzenie czołowe albo najechanie od tyłu. Innej alternatywy bardzo często nie ma.
Producent nie reaguje, a sprzedawca uznaje, że problemu nie ma, a opisana sytuacja jest ekstremalna (chodzi mi o -3 st i opady śniegu)
Zgłoszenia serwisy jako wady nie chcą przyjmować, ponieważ nie jest to usterka techniczna,a czynnik zewnętrzny.
Nie chodzi już o koszty, ale o fakt, że staliśmy się ofiarami ekonomii producenta i nikt nie jest zainteresowany pomocą.
Dlatego składam zapytanie:

Na jakiej podstawie zostały dopuszczone te samochody do ruchu? Dlaczego otrzymały homologację pomimo tak poważnego problemu podczas zimy.
Dodaję, że w Szwajcarii jak i Skandynawii pojazdy te opuszczają tylko wraz z urządzeniami oczyszczającymi klosze lamp tzw spryskiwacze.

Proszę o zainteresowanie się tą sprawą, ponieważ jest to tylko kwestia czasu, aby doszło do ludzkiego dramatu.

Temat reflektorów FullLED w tym modelu poruszana gorąco na forum: http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=37252.msg571292#msg571292
Wiadomość prasowa odnośnie lamp w Opel Mokka : http://katowice.wyborcza.pl/katowice/7,35063,21368481,tyszanin-pozwal-koncern-motoryzacyjny-auto-ma-wade-ktora.html

Pozwolę sobie wkleić treść listu do Państwa w wspomnianym wcześniej forum jak dalszy temat do dyskusji.
Z poważaniem: XXXXXXXXXX

Jestem szalenie ciekawy jaką otrzymam odpowiedź??? Pewnie mnie  :shock:

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #142 dnia: 15 Lutego 2017, 20:26:57 »
Temat reflektorów FullLED w tym modelu poruszana gorąco na forum: http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=37252.msg571292#msg571292

No normalnie Urząd sfajda się ze strachu jak poczyta "dyskusje" na ten temat z jakiegoś forum.
A może zwolni swoich ekspertów i na ich miejsce weźmie kilka najaktywniejszych osób z forum  :o

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #143 dnia: 15 Lutego 2017, 20:47:26 »
Sfajda się, czy się nie sfajda, lepiej próbować, niż nic nie robić i czekać na cud. Urzędnicy działają na podstawie prawa i można wymagać od urzędu choćby odpowiedzi na pismo, choć lepiej przesłać je listem poleconym niż mailem. Kodeks postępowania administracyjnego  wciąż obowiązuje.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #144 dnia: 15 Lutego 2017, 20:56:58 »
No dokładnie. Papier wszystko przyjmie i coś muszą odpowiedzieć. Śledzę wątek od początku i tak jak zakładałem zaczyna robić się ciekawie...czekam na rozstrzygnięcia. Na chwilę obecną wychodzi ze stare poczciwe halogenki dają przynajmniej spokój ducha :cheesy:
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline piodi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #145 dnia: 15 Lutego 2017, 21:24:25 »
Urzędnicy z różnych instytucji szukają informacji na facebooku to może i na forum zajrzą ;)

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #146 dnia: 15 Lutego 2017, 21:48:41 »
Lubię krytykę ale rzeczową Panowie i na temat. Powyższy e-mail to raczej powiedziałbym zapytanie, a czy podejmą działania to zapewne będzie wymagało to zgłoszenia na piśmie o czym mnie być miże poinformują. Poczekamy - zobaczymy co dalej. Ja i tak robię to za Was Panowie, bo mnie nie pomogą.

Offline T.Wojtek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C. Cross PE
« Odpowiedź #147 dnia: 15 Lutego 2017, 21:50:19 »
Zwykłym użytkownikom, nie biznesowym, może pomóc lokalny Rzecznik Praw Konsumenta a jeśliby uznali naruszenie interesów zbiorowych to UKOKIK

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #148 dnia: 15 Lutego 2017, 22:19:43 »
Przypominam tylko, że temat zamarzających lamp FullLED zacząłem już dawno temu i prawie do stycznia tego roku nikt nie zauważył tej dość niebezpiecznej przypadłości czyli do czasu jak przeszła przez Polskę troszkę zima. Dalej Urząd Ochrony Konsumenta mi nie pomoże, bo kupiłem wóz za granica i teraz to raczej działam dla dobra przyszłych właścicieli tego modelu. Jeżeli coś komuś nie odpowiada, polecam omijać moje piąty na ten temat.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #149 dnia: 15 Lutego 2017, 22:48:44 »
Przede wszystkim nie sądzę, żeby jakiś urzędnik sam z siebie przyznał się do błędu. Gdyby jednak faktycznie cofnięto homologację, to skutkowałoby to zwrotem samochodu do producenta i albo dopasowanie go do nowych wymogów albo zwrot kasy. Więc gościu nic by nie stracił. Ale powtórzę, nie ma takiej opcji, żeby urząd się do czegoś przyznał. Potrzebna byłaby jakaś zewnętrzna ekspertyza i decyzja sądu.

Nie ma żadnego błędu.  Homologacja to nic innego tylko stwierdzenie zgodności pojazdu z obowiązującymi przepisami a te nic nie mówią na temat zdolności reflektorów do samooczyszczania się.  Lista przepisów wraz z linkami, będących podstawą do wydania homologacji jest na stronie TDT, można sobie poczytać.

Cofnięcie homologacji może nastąpić jedynie w przypadku, gdyby stwierdzono że auto ma zmienioną konstrukcję lub wyposażenie w zakresie objętym homologacją w stosunku do auta, które zostało procesowi homologacji poddane.

Nowe wymogi obowiązują wyłącznie wobec aut wprowadzanych na rynek po rozpoczęciu obowiązywania zmienionych przepisów, prawo nie działa wstecz.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl