Pozwoliłem sobie napisać do dozoru technicznego oto taką wiadomość:
Nazywam się XXXXXXXX i posiadam samochód marki Toyota Auris Kombi z reflektorami typu FullLED.
Nie ukrywam, że skłoniło mnie do tego, aby się z Państwem skontaktować wiadomość w prasie dotycząca podobnej sprawy w samochodzie Opel Mokka z reflektorami bixenowymi o niskiej temp. pracy od użytkownika z Tych (śląskie)
Reflektory te są szalenie niebezpieczne w zimie zarówno dla użytkownika pojazdu wyposażonego w ten model świateł jak i innych użytkowników.
Reflektory te wyposażone są w soczewki i klosz reflektora musi być czysty, natomiast reflektory mogą zacząć zamarzać już przy temp. powietrza - 3 st !!! Wystarczy opad śniegu lub deszczu ze śniegiem i wspomniana temperatura, aby reflektor pokrył się lodem lub śniegiem i jedynym sposobem oczyszczenia klosza jest natychmiast zatrzymanie, bo w przeciwnym wypadku grozi to zderzeniem z powodu braku oświetlenia drogi, najechanie innego pojazdu podczas wykonywania manewru wyprzedania innego pojazdu poruszającego się w przeciwnym kierunku (jesteśmy niewidoczni) lub w najłagodniejszej wersji oślepienia innego użytkownika drogi. Nie muszę przypominać, że manewr zatrzymania nie zawsze i wszędzie jest bezpieczny i grozi najechaniem przez pojazdy jadące z tyłu, ale użytkownik ma do wyboru: albo zderzenie czołowe albo najechanie od tyłu. Innej alternatywy bardzo często nie ma.
Producent nie reaguje, a sprzedawca uznaje, że problemu nie ma, a opisana sytuacja jest ekstremalna (chodzi mi o -3 st i opady śniegu)
Zgłoszenia serwisy jako wady nie chcą przyjmować, ponieważ nie jest to usterka techniczna,a czynnik zewnętrzny.
Nie chodzi już o koszty, ale o fakt, że staliśmy się ofiarami ekonomii producenta i nikt nie jest zainteresowany pomocą.
Dlatego składam zapytanie:
Na jakiej podstawie zostały dopuszczone te samochody do ruchu? Dlaczego otrzymały homologację pomimo tak poważnego problemu podczas zimy.
Dodaję, że w Szwajcarii jak i Skandynawii pojazdy te opuszczają tylko wraz z urządzeniami oczyszczającymi klosze lamp tzw spryskiwacze.
Proszę o zainteresowanie się tą sprawą, ponieważ jest to tylko kwestia czasu, aby doszło do ludzkiego dramatu.
Temat reflektorów FullLED w tym modelu poruszana gorąco na forum:
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=37252.msg571292#msg571292Wiadomość prasowa odnośnie lamp w Opel Mokka :
http://katowice.wyborcza.pl/katowice/7,35063,21368481,tyszanin-pozwal-koncern-motoryzacyjny-auto-ma-wade-ktora.htmlPozwolę sobie wkleić treść listu do Państwa w wspomnianym wcześniej forum jak dalszy temat do dyskusji.
Z poważaniem: XXXXXXXXXX
Jestem szalenie ciekawy jaką otrzymam odpowiedź??? Pewnie mnie