Autor Wątek: lampy full led  (Przeczytany 210504 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piter_Auris

• Toyot Leżący
  • *
Odp: lampy full led
« Odpowiedź #150 dnia: 16 Lutego 2017, 00:27:01 »
Według mnie gość ma po prostu "jaja". Potrafił się postawić koncernowi. Przeciw Toyocie jakoś nikt nie ruszył. A powinni się im wszystkim dobrać do dup...

Od kilku dni ujeżdżam Corollę po liftingu z pakietem saefty sense.  Mnie osobiście będąc producentem tego auta byłoby wstyd wypuścić tak badziewny pakiet systemów do seryjnej produkcji. Nie wiem jak Pan Włodzimierz Z. z czystym sercem może reklamować tego typu produkt, chyba nigdy nie jeździł Toyotą z tym systemem.
W mojej ocenie pakiet systemów jest tak nie doskonały, że zamiast pomagać wprowadza w błąd i powoduje, że kierowca dekoncentruje się przy błędach saefy sense.  Po kolei:

1.  W DELIKATNEJ porannej mgle, system sobie kompletnie nie radzi. Mowa tutaj o rozpoznawaniu znaków i automatycznych światłach drogowych. Wykrywanie zmiany pasa wyłączyłem bo .... o tym niżej. Czy we mgle działa PCS tego nie wiem bo nie miałem okazji testować. Oparte jest to zdaje się jednak tylko na kamerze więc zapewne nie zadziała tak jakbyśmy tego oczekiwali.

2. Światła drogowe automat włącza z opóźnieniem i często oślepia kierowców z przeciwka jak i tych podążających w tym samym kierunku. W efekcie muszę często ręcznie wyłączyć "automat".

3. Układ ostrzegania o niezamierzonej zmianie pasa ruchu  działa tak, że mimo iż na jezdni linii nie ma to piasek czy inne zanieczyszczenia wzdłuż rynsztoku potrafi rozpoznać jako linię :)

4. Rozpoznawanie znaków drogowych to kolejna komedia. W porannej mgle to mało co widzi ale nawet w dobrych warunkach pogodowych działa słabo. Główna wada to nie rozpoznaje znaku  terenu zabudowanego, który to ma wpływ na znaki ograniczeń prędkości. Skrzyżowania odwołujące prędkość, które mi rozpoznało (a może to wynikało z czego innego) mogę policzyć na palcach jednej ręki. Generalnie bardzo  często jest tak, że na wyświetlaczu mam ograniczenie do 60 km/h i świeci mi się ono przez ładnych kilka kilometrów mimo, że już dawno nie obowiązuje.

5. Na koniec układ wczesnego reagowania w razie ryzyka zderzenia. Nigdy nieudało mi się go zmusić do działania w sytuacji gdy celowo podjeżdżałem ekstremalnie blisko do pojazdu przede mną. Za to dzisiaj nagle pojawiło mi się "hamuj" mimo iż żadnego zagrożenia nie było.
Celowo pomijaj tutaj wadę braku ogrzewania i komunikat typu, że system został czasowo wyłączony. Widać mój egzemplarz nie miał jeszcze przeprowadzonej akcji serwisowej. O ile pamiętam w pewnych konfiguracjach Toyoty Auris, importer życzył sobie około 3 tys. zł za saefy sense. Według mnie to producent powinien płacić za testowanie tego systemu przez klientów.

Patrząc na powyższe i dodając do tego światła full led w Aurisie, można odnieść wrażenie, że te auta są homologowane na pustyni w Ameryce. Szkoda, że producent zapomniał iż auta te sprzedaje także w Europie.
« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2017, 00:37:11 wysłana przez Piter_Auris »

Offline karimoczo

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: `23 Corolla2.0
« Odpowiedź #151 dnia: 16 Lutego 2017, 04:19:28 »
1.. zgadza się - system po prostu głupieje. U mnie przeważnie przestaje działać- logiczne bo mógłby zidentyfikować mgłę jako przeszkodę do której się zbliżamy.
2. Idzie ustawić czułość tego poprzez ekran dotykowy
3. Też to wyłączyłem bo mnie denerwował.
4. U mnie w miarę to działa. Najgorsze, że przejedziesz przez skrzyżowanie, które odwołuje ograniczenie to ograniczenie nie znika. U mnie koło domu jest 30 kmh i jak rano wyjeżdżam z garażu to już mi pokazuje znak 30- nie mam pojęcia czemu to pamięta
5. Kilka razy zadziałał. Może miałeś za małą prędkość

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #152 dnia: 16 Lutego 2017, 07:44:24 »
Do Piter_Auris: nie chodzi, że auta nie były testowane w warunkach zimowych, raczej patrząc na oferty handlowe to Toyota Europe nabija w butelkę klientów celowo, bo ... mogą. Ja wytłumaczysz, że auta na rynek szwajcarski i skandynawski opuszczają linię montażową z lampami FullLED ze spryskiwaczami i to w wersji standard?

Co do Saefty Sense to tylko drażni ucho i w żadnym wypadku nie zareagował hamowaniem za mnie. Czyta tylko znaki B-33 i B-34 oraz B-42 i to też nie zawsze prawidłowo. We mgle się wyłącza, oślepiając kierującego żółtą-migającą kontrolką. Troszku się poprawiło po wklejeniu folii na szybę przez serwis i rzadko paruje szyba w miejscu kamer i tak jak opisujesz, że wyświetla błędne komunikaty "hamuj!, ja mam to kilka razy w miesiącu jak wracam w nocy i zastanawiam się już nad życiem duchów wśród Nas  :cry:. Planuję rozwiesić prześcieradło nad drogą (zamkniętą) i sprawdzić czy faktycznie auta się zatrzyma przed przeszkodą czy pojadę dalej ( nie mam tylu kartonów ) Wszystko na reklamie ładnie wygląda: bezpieczeństwo przede wszystkim i wyszło z tego ....  :czerwona:
« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2017, 07:47:56 wysłana przez F_20.0 »

Offline Manekm7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #153 dnia: 16 Lutego 2017, 08:36:53 »
Co do automatycznych świateł drogowych- działają kiepsko(z dużym opóźnieniem) W menu można ustawić czujnik zmierzchu a nie czułość włączania/wylaczania świateł drogowych.

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #154 dnia: 16 Lutego 2017, 08:51:55 »
..."Co do automatycznych świateł drogowych- działają kiepsko(z dużym opóźnieniem) W menu można ustawić czujnik zmierzchu a nie czułość włączania/wylaczania świateł drogowych."...

Potwierdzam tą przypadłość również u mnie, ale zapewne są to przypadki ekstremalne kolego :laugh:
Czy tylko ja odnoszę wrażenie, że te autka powinny stać tylko w garażach, podjazdach, parkingach lub salonach w niesłoneczne dni??? Wszystko inne szkodzi zdrowiu i życiu, prawie jak w reklamie medykamentów.

Offline fanatyk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #155 dnia: 16 Lutego 2017, 09:02:52 »
Czułość wyłączenia świateł drogowych można ustawić w ASO?

Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka

Auris HSD:

Offline Manekm7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #156 dnia: 16 Lutego 2017, 09:21:43 »
"przypadki ekstremalne"? ¿ Jeśli przypadek ekstremalny to zmiana ręczna i praktycznie zawsze żeby nie oslepic pojazdów z naprzeciwka - to tak.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #157 dnia: 16 Lutego 2017, 09:48:39 »
RSA nie będzie w Polsce działać poprawnie w żadnym aucie bez napisania oprogramowania uwzględniającego odstępstwa od konwencji. A i wtedy ze względu na niechlujstwo w oznakowaniu będą się pojawiać błędy. U mnie AHB i PCS działają bez zarzutu. LDA nie używam.

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #158 dnia: 16 Lutego 2017, 09:50:48 »
Otrzymałem odpowiedź od pracownika dozoru technicznego ( Imię i Nazwisko pozostawię do mojej wiadomości )

..."Dzien Dobry

Zwracam się z prosba o uzupełnienie przeslanej informacji o numer świadectwa homologacji (określonego na tabliczce znamionowej pojazdu bądź wyszczególnionego w dowodzie rejestracyjnym). Wtedy możliwe będzie podjecie przez TDT kolejnych krokow w przedmiotowej sprawie. Jednoczesnie pragne zwrocic uwage, iż dostępne możliwości prawne posiadane przez Dyrektora Transportowego Dozoru Technicznego określone sa w ustawie z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2017 r. poz. 128)

Jeśli pojazd został dopuszczony do ruchu to tylko i wyłącznie na podstawie posiadanego świadectwa zgodności WE wydanego na podstawie świadectwa homologacji typu WE pojazdu lub dopuszczenia jednostkowego lub indywidualnego WE. Procedury homologacyjne, których efektem jest wydanie stosownego świadectwa oparte sa o szereg wymagan technicznych określonych w załączniku IV lub XI dyrektywy ramowej 2007/46/WE ustanawiającej system homologacji dla pojazdow należących do kategorii M, N, O, zatem również dla pojazdu, którego dotyczy Panskie zgloszenie.

Z wyrazami szacunku"...

Także Panowie, proszę wrzucić te nr na prv lub ogólnym forum to zobaczymy jak potoczy się dalej sprawa, czy podejmą jakiekolwiek kroki w celu wyjaśnienia tego bubla związanego z bezpieczeństwem.

Do Zbig: Naprawdę zadziałał Ci system awaryjnego hamowania  :shock: Mi tylko piszczy i świeci na czerwono. Co do znaków - nie rozpoznaje zakazu wyprzedzania, a dla takich jak ja sklerotyków to ten system byłby zbawieniem. Ograniczenie prędkości mam w Navi i aż tak mnie drażni. Natomiast połączenie z reflektorami i światłami już bardzo. Pamiętasz jak opisywałem w zeszłym roku jak lampy się obraziły na siebie i poszły, każda w inną stronę świecić? To też jest powiązane, więc nie jest śmiesznie, że może komuś zrobić auta psikus i w niebezpiecznym momencie odmówić posłuszeństwa lub co gorsza przeszkodzić w prawidłowym działaniu.
« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2017, 09:58:15 wysłana przez F_20.0 »

Offline Piter_Auris

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #159 dnia: 16 Lutego 2017, 09:53:21 »
Czytając co niektóre komentarze zadowolonych użytkowników z safety sesne zastanawiam się czym oni jeździli wcześniej? Przecież ten system częściej reaguje źle niż dobrze. Czytanie znaków to porażka, asystent pasa ruchu tragedia, automatyczne światła drogowe kiepsko, PCS generuje fałszywe alarmy przez co rozprasza kierowcę.  Na wyprzedaży do niektórych wersji każą sobie za to płacić 2300 zł. Pytam się za co? Za testowanie ułomnego systemu?

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #160 dnia: 16 Lutego 2017, 10:02:25 »
Dlatego Piter uważam, że tego typu zabawka powinna być opcją na żądanie klienta, a nie ładowanie na siłę ludziom jak lampy FullLED w pakietach za ciężkie pieniądze. Nie ma co tu dyskutować. Ktoś chce gadżet nie sobie kupi. Ja nie lubię być królikiem doświadczalnym i ryzykować swoim życiem, moich bliskich i Was drodzy koledzy i koleżanki, jak się spotkamy na tej samej drodze.

Przesyłam treść dalszej korespondencji :
..." Dzień Dobry Panie XXXX
Serdecznie dziękuję za błyskawiczną reakcję i bardzo się cieszę z tego powodu.
Przesyłam Panu nr europejskiej homologacjii : e11*2007/46*0018*09
Nr VIN: SB1ZS3JE60E175924
Toyota Auris typ HE15U(a) wariant ZWE186(W) wersja ZWE186L-DWXNBW(5U) nazwa handlowa Toyota Auris
wydana: 2015.07.01 w Brukseli i podpisana przez Pana Eddie Bellringer

Nie ukrywam, że samochód został zakupiony w Niemczech i użytkowany głównie na terenie Niemiec, ale jak już wspomniałem na polskich drogach jeździ już bardzo wiele tego modelu z tymi ( moim zdaniem ) niebezpiecznymi reflektorami w zimie dla użytkowników dróg w RP i Europy.
« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2017, 10:18:49 wysłana przez F_20.0 »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #161 dnia: 16 Lutego 2017, 10:39:15 »
Naprawdę zadziałał Ci system awaryjnego hamowania   Mi tylko piszczy i świeci na czerwono.
Jeżeli zareagujesz poprawnie samemu hamując lub korygując kierunek jazdy to automatyczne hamowanie się nie włączy.  Szczęśliwie nie miałem takiej sytuacji abym się kompletnie zagapił lub zdarzyło się coś całkiem niespodziewanego, natomiast bywa że system reaguje ułamek sekundy szybciej ode mnie i to nie jest złe.  Ustawiony mam na średni poziom czułości.

Offline fanatyk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #162 dnia: 16 Lutego 2017, 10:47:56 »
Mnie takie ostrzeżenie na 100% uchroniło przed dzwonem 2x Złego słowa nie powiem o nim akurat.

Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka

Auris HSD:

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #163 dnia: 16 Lutego 2017, 10:48:14 »
Co do znaków - nie rozpoznaje zakazu wyprzedzania
Przy wybranej zakładce układów wspomagających na wyświetlaczu? Bo tylko wtedy wyświetla zakazy wyprzedzania i warunkowe ograniczenia prędkości, przy wybranych pozostałych zakładkach wyświetla tylko zwykłe ograniczenie prędkości.

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #164 dnia: 16 Lutego 2017, 11:00:32 »
Wydaje mi się, że sprawdzałem ale sprawdzę zaraz w praktyce. Ja naprawdę jestem skłonny rozwiesić prześcieradło nad drogą i udokumentować na video czy faktycznie system awaryjnego hamowania działa.

Co do lamp: rozmawiałem teraz z Panem Marcinem Pietraszewskim (dziennikarz, który napisał o użytkowniku Mokki ) , był zajęty, ale po krótce wysłuchał moich żalów i przyjął podobno informację, ale nie wierzę, że zrobi coś z nimi, bo ... ( prawdopodobnie nie interesuje go temat Toyoty ) był zajęty inną ważną sprawą i przejdzie do tematu później ( Zadzwonimy do Pana..., a ja nie mam telefonu..., OK, OK  :laugh: )

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl