Autor Wątek: lampy full led  (Przeczytany 210542 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
Odp: lampy full led
« Odpowiedź #180 dnia: 16 Lutego 2017, 18:19:30 »
To i ja wtrącę swoje trzy grosze  :-)

Brudzenie reflektorów może też po części wynikać z ich "aerodynamiki".
Tak jak wspominałem a'propos spalania - jechaliśmy ostatnio na ferie.
Piękna słoneczna pogoda , asfalt miejscami lekko wilgotny.
A ponieważ chciałem pobić rekord spalania jechałem tylko na dziennych ledach.
I całe szczęście że stanęliśmy na jakiejś stacji na siku  :-)
Pomijam to, że samochód do połowy pokryty był zaschniętym suchym pyłem.
Reflektory z przodu wyglądały nie lepiej - zaschnięty pył na kloszach, tak że ledwo się domyśliłem, że ledy się świecą.
I nie było wcale marznącego śniegu ani ujemnej temperatury.

W poprzednim A I FL który miał bardziej wyłupiaste oczy (ale też miał cały czas włączone światła mijania) jazda w takich warunkach nie dawała podobnych efektów  :o

PS
Jak ja się cieszę że nie dałem się wrobić w pakiet STYLE (fullLED) :good:
Te wszystkie dodatkowe wyświetlacze-wspomagacze to też można pewnie o kant ... potłuc  :laugh:
Chociaż jak znam życie to gdyby Toyota dawała w opcji "sztuczny mózg" to wielu by to dokupiło bo myśleliby, że mogą przestać myśleć za kółkiem.
Ja nawet, praktycznie od samego początku wyłączyłem czujniki z przodu (chociaż mocno się upierałem żeby w cenie dołożyli)
« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2017, 18:26:01 wysłana przez tomery »

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #181 dnia: 16 Lutego 2017, 18:30:29 »
Tomery ja Cię rozumiem, ale tu raczej chodzi o to w jakim czasie możesz być pozbawionych efektywności świateł. W wypadku zimy możemy być zmuszeni stawać co 5-10 km, raczej brud nie zdąży zaschnąć na kloszu przez ten czas. (raczej gdy reflektor jest gorący - tradycyjna żarówka ).

Ja uważam, że wszystko co miałem zrobić zrobiłem i pora zająć się innymi sprawami, jeżeli Was to nie interesuje lub uważacie, że Was to nie dotyczy to cieszę się, że jesteście zadowoleni z produktu.
Pozdrawiam serdecznie i życzę szczęścia i zdróweczka i oby nie musieliście wybierać zła od bardziej złego.

P.s. Popieram tomery w 100%, ale Toyota nie myśli sprzedać bez wspomagaczy, Oni na sprzedają to wszystko w cenie  :laugh: (ciekawe skąd te różnice cenowe pomiędzy wersjami) i to my wybrzydzamy ( w szczególności ja, jak mogę - dostałem przecież rabat  :cool: )
« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2017, 18:36:25 wysłana przez F_20.0 »

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #182 dnia: 16 Lutego 2017, 19:22:53 »
Mam pytanie do użytkowników samochodów wyposażonych w te nieszczęsne reflektory:
Jeżeli nic nie wskóracie w Toyocie odnośnie w/w reflektorów, to czy na własny koszt zamontujecie spryskiwacze reflektorów lub inny system zapobiegający ich obladzaniu, czy będziecie jeździć dalej tymi samochodami narażając siebie lub innych użytkowników dróg na śmierć lub kalectwo? A może je sprzedacie jako towar niepełnowartościowy?.

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #183 dnia: 16 Lutego 2017, 19:54:36 »
Darek Toyota: ujmę to tak, sprzedać prywatnie komuś auto i kłamać mu ... nie jestem handlarzem i nie potrafię. Zamontować spryskiwacze mogę po okresie gwarancji czyli za cztery lata... ale jak śledzisz moje wątki to nie tylko mam jazdę z lampami, więc zadajesz mi pytanie co zrobię? Narażę się sprzedawcy i konsorcjium i albo zmuszę ich do przyjęcia tego wozu na zamianę po cenie sprzedaży tego rocznika bez marży dla sprzedawcy albo będę się ciągał po sądach za zniewagę. Naprawdę zamierzam okleić samochód informacjami co w nim jest nie tak i nazwać sprawę tego wozu po imieniu. Szlag mnie trafia jak widzę reklamy i kolejnych nabitych w butelkę i będących błogiej nieświadomości i przekonaniu: mam Toyotę, niezawodne auto nr 1, jestem bezpieczny i szczęśliwym użytkownikiem tego najlepszego wozu pod słońcem.
Nie ukrywam, że info o stopniu trudności kradzieży też się tam znajdzie...a "nóż" znajdzie się amator cudzej własności.
« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2017, 19:58:49 wysłana przez F_20.0 »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #184 dnia: 16 Lutego 2017, 22:07:42 »
Co do prześcieradła: dokleimy folię ( tą z apteczki ) i pomalujemy jak tył samochodu. Jestem zdeterminowany, aby udowodnić sobie czy ten system działa czy pozoruje, że działa, bo już w żadne zapewnienia Toyoty za grosz nie wierzę.
Tryb automatycznego hamowania w PCS działa od 10 do 80 km/h, więc spokojnie można ustawić kilka pustych kartonów gdzieś na pustym kawałku parkingu i je próbować pyknąć jadąc 15-20 na godzinę.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #185 dnia: 16 Lutego 2017, 22:19:26 »
Na prostej drodze w terenie zabudowanym. Ruszyłem jako pierwszy z pod świateł, minąłem skrzyżowanie i jakieś 500 metrów dalej pipanie i komunikat na wyświetlaczu "hamuj". Prędkość około 50 km/h. Nic przede mną nie jechało.
Czyli zwykły fałszywy alarm który ma prawo się zdarzyć w takim systemie jeżeli chcesz aby okazał się odpowiednio czuły w rzeczywistej sytuacji kolizyjnej.  W instrukcji jest długa lista możliwych przyczyn takich alarmów.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #186 dnia: 16 Lutego 2017, 22:28:14 »
Świadomie podjeżdżam? A może mam zawał lub straciłem przytomność? Albo jest systemem od kolizji albo nie jest.
To jest system wspomagający a nie autonomiczny, który gdy uzna że nie panujesz nad pojazdem to przejmie kontrolę nie pytając Cię o zdanie.  Automatyczne hamowanie działa w zakresie prędkości od 10 do 80 km/h i przy prędkości względnej minimum 10 km/h lub więcej, w zależności od prędkości i dystansu obu pojazdów.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #187 dnia: 16 Lutego 2017, 23:03:26 »
Cytuj (zaznaczone)
"... dokleimy folię ( tą z apteczki ) i pomalujemy jak tył samochodu. Jestem zdeterminowany, aby udowodnić sobie czy ten system działa czy pozoruje ..."
"... więc spokojnie można ustawić kilka pustych kartonów gdzieś na pustym kawałku parkingu i je próbować pykną ..."
Chłopaki, idźcie na piwo, będzie jakaś korzyść.
Te automaty to ostateczność. One nie mają zastąpić kierowcy. Mają w sytuacjach ekstremalnych SPRÓBOWAĆ uratować wam skórę albo chociaż jej część. W instrukcji jest dokładnie napisane, kiedy te cuda mogą zawieść i jak je traktować (tzn. z jak dużym lekceważeniem).

Kilka lat temu w masmediach pisano o wypadku, coś że kobieta jadąc w kamperze ustawiła tempomat i poszła na "tył" zrobić kanapki. Inna z Holandii czy tam Belgii ustawiła na GPS swój cel - odległy o kilkadziesiąt kilometrów i dojechała do Czech.

Spalanie - Motostat.pl

Offline Piter_Auris

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #188 dnia: 16 Lutego 2017, 23:19:48 »
Ja rozumiem, że może lepiej te systemy mieć niż nie mieć ale jednak ich niedoskonałość jest porażająca. W reklamie https://www.youtube.com/watch?v=eJzB9zYTpb4 wygląda pięknie a na żywo kiepsko.

Offline Piter_Auris

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #189 dnia: 16 Lutego 2017, 23:24:45 »
Mam pytanie do użytkowników samochodów wyposażonych w te nieszczęsne reflektory:
Jeżeli nic nie wskóracie w Toyocie odnośnie w/w reflektorów, to czy na własny koszt zamontujecie spryskiwacze reflektorów lub inny system zapobiegający ich obladzaniu, czy będziecie jeździć dalej tymi samochodami narażając siebie lub innych użytkowników dróg na śmierć lub kalectwo? A może je sprzedacie jako towar niepełnowartościowy?.

Wystarczy nie wyjeżdżać przy minusowych temperaturach :)
A tak serio, jeżeli producent już wie o wadzie to bierze pełną za nią odpowiedzialność. Mam nadzieję, że znajdzie się kiedyś ktoś z powołaniem, który zrobi porządek z takimi wynalazkami.

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #190 dnia: 17 Lutego 2017, 00:40:49 »
Ja z czystą premedytacją uważam, że jeżeli komuś się zdarzy kolizja, a będzie miał te reflektory to śmiało uważam, że powinien powołać się, że właśnie mu zamarły reflektory ( w zimie i w nocy naturalnie ) i miał ograniczone oświetlenie, aby w odpowiednim czasie dostrzec przeszkodę. Niech udowodnią , że tak nie było. Atutem będzie zgłoszenia na serwisie, że problem klient ma z tymi lampami ot tak ze trzy razy zgłosić. Kij ma dwa końce. Skoro czują się bezkarni, że my im nie udowodnimy lodu czy śniegu na lampach podczas ekspertyzy, to niech udowodnią braku lodu czy śniegu po kolizji i przybyciu Policji na miejsce zdarzenia. Potem długie leczenie ( nie życzę prawdziwych kłopotów ) i odszkodowania z NW i niech ściągają regresem z dziadów.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #191 dnia: 17 Lutego 2017, 09:50:04 »
Temat jest bardzo poważny więc prośba do Moderatora żeby wydzielił posty niezwiązane z tematem do innego wątku.
Wg mnie sprawę powinniście nagłośnić i podesłać temat do TVN Turbo.

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #192 dnia: 17 Lutego 2017, 10:06:24 »
Przychylam się do Twojego postulatu odnośnie uporządkowania tego wątku.
Co do TVN Turbo...nie są zainteresowani tematem, bo nie wydaje się im na tyle poważny, aby zająć czas antenowy  :laugh: zapewne reklamy z Toyoty bardziej rajcują zarząd... kasa,kasa,kasa,kaaassssaaaa jest ważna drogi kolego.
Wspomniany wcześniej Zachar nawet nie odpisał. Ciekawe co na to Pan Zientarski gdybym do niego napisał???

Offline fanatyk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #193 dnia: 17 Lutego 2017, 10:23:47 »
Tyle mnie odpisał. Czyli mało.

Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka

Auris HSD:

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #194 dnia: 17 Lutego 2017, 10:30:43 »
No to gratulacje, odpisał. Mnie olał.  :good: Czyli wiemy co są jego opowiastki warte.
Przepraszam, że nie na temat, ale ubawiła mnie Interia. Zamieściła artykuł:
http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/ceny-sprzedaz/news-najpopularniejsze-crossovery-w-polsce,nId,2353675,s,1,strona,1,th,125337884,pst,125340827#pst125340827 po czym wrzuciłem w komentarzach wiadomości o urzędzie dozoru tech. o Oplu Mokka i ich światłach ... i jak się zaczęło robić rzeczowo... artykuł usunęli  :laugh: To napewno jest przypadek i nie ma nic wspólnego, że gdzie napisze moje komentarze na temat Toyoty to jak zawsze usuną mój komentarz bo jest niezgodny z regulaminem  :| tylko jak ja go łamię???

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl