Autor Wątek: Auris wymiana oleju w skrzyni biegów  (Przeczytany 54137 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Gawith

• Gość
Odp: Auris wymiana oleju w skrzyni biegów
« Odpowiedź #45 dnia: 14 Sierpnia 2018, 17:25:19 »
Ma być 75w

Jak wlejesz ten o wiekszej lepkości to synchro zimą potrafi zgrzytać.
Indeks po literze "W" oznacza lepkość w wyższych temperaturach, więc dlaczego skrzynia będzie zgrzytać zimą?  Przecież oznaczenie 75W odnosi się do lepkości w niskich temperaturach.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #46 dnia: 14 Sierpnia 2018, 18:52:51 »
Doczytaj jakie parametry lepkosciowe ma 75w90 a 75w w tej samej temp.

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 14 Sierpnia 2018, 21:13:48 »
Doczytaj jakie parametry lepkosciowe ma 75w90 a 75w w tej samej temp.
Może przedstaw te parametry, aby wszyscy wiedzieli.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #48 dnia: 14 Sierpnia 2018, 23:29:01 »
Szczerze to nie chce mi sie

Offline kazakoff

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #49 dnia: 17 Sierpnia 2018, 08:23:45 »
Dziś odwiedziłem ASO Toyoty żeby zapytać jaki olej do manuala wychodzi z fabryki i na jaki najlepiej zmienić.

Uzyskałem odpowiedź, że zarówno do Aurisa I oraz II daja 75W90 jak niżej i na taki zaleca się wymianę, nawet co 45 tys km.
https://sklep.toyota.pl/produkt/08885-80606-uniwersalny-olej-przekladniowy-toyota-75w-90-1-l.html

Piszę to, bo pojawiały się wpisy, żeby tego nie lać.
Natomiast jeśli chodzi o 75W MTF LV, to odpowiedziano, mi, że to raczej do Land Cruisera...

Niestety nie mieli na miejscu uszczelki pod korek od przekładni, ale powiedzcie czy konieczna jest nowa przy wymianie? Metalowa podobno jest.

Fajne ASO - zalecają coś wbrew instrukcji...
Wyraźnie napisane jest w instrukcji - bynajmniej w Aurisie II - lać tylko i wyłącznie 75W

Drążyłem temat i faktycznie ASO (Toyota Poznań Centrum przy Bobrzańskiej) powiedziało mi głupoty. W sumie to Pan od razu rzucił odpowiedź na pewniaka, nigdzie nie sprawdzając.
Wg specyfikacji powinien być 75W LV. Potwierdzone z Toyota Ukleja w Suchym Lesie.

W tych czasach nawet ASO trzeba kontrolować...
« Ostatnia zmiana: 17 Sierpnia 2018, 08:26:28 wysłana przez kazakoff »
Auris I 2008 1,6 124 KM
www.karcher-poznan.pl

Offline Kryminal

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #50 dnia: 18 Sierpnia 2018, 15:53:08 »
Mnie w ASO Konsek w Sosnowcu też próbowali wcisnąć 75w90. Jak powiedziałem, że to nie taki olej, na siłę próbował mnie przekonać, że to to. (Pech chciał że akurat pracuje w warsztacie). Po którymś z kolei stwierdzeniu że to nie to i jeżeli nie ma 75w to idę, gość z wielką łachą poszedł na magazyn w którym znikł na 10 minut i w końcu przyniósł to o co prosiłem. Chciałem też podkładkę pod korek ze skrzyni to dał mi pod korek spustowy silnika. Brak słów. Koniec w końcu, nie wymieniłem podkładek zostały stare, ale i tak jest sucho. Generalnie jak mam coś kupić w ASO to dostaje białej gorączki, bo za każdym razem jakiś zgrzyt. Wciskają ludziom na potęgę byle co. Jak ktoś się jeszcze zna to nie ma problemu, gorzej z tymi których wiedza ogranicza się do prowadzenia auta.
« Ostatnia zmiana: 18 Sierpnia 2018, 15:56:48 wysłana przez Kryminal »

Offline browar320iii

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #51 dnia: 19 Sierpnia 2018, 14:01:41 »
Carolina b-b pan w serwisie dobrał po vinie bo prosił o niego i od razu mówił ze 75w
Niestety podkładkę pod korek wlewowy dobral żle i zostawilem starą
Olej wymieniałem wczoraj do przelania weszlo prawie 2.5 litra spuszczony olej czarny w butelce nowy dużo jaśniejszy opiłków brak
Prace znacznie ułatwiła strzykawa do oleju nie musiałem nawet odkręcać koła wystarczy do oporu skręcić w lewo 4 klipsy  od osłony i mamy korek

Offline conte77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #52 dnia: 23 Września 2018, 17:32:32 »
Proszę o podpowiedz, zdjecia- korka spustowego oleju ze skrzyni i gdzie jest wlej oleju do skrzyni :)

Offline browar320iii

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #53 dnia: 23 Września 2018, 18:21:08 »
Przykro mi ale zdjęć nie zrobiłem
Do zlania jest korek na klucz imbusowy zorientujesz się napewno który to jak zdejmiesz osłonę silnika
Przelew jest za kawałkiem nadkola skrecasz koła na max w lewo cztery klipsy  odsuwasz osłonę i będzie śruba szesciokatna z nalepka po angielsku
Polecam robić na kanale  żeby auto równo stało i zaopatrzyć się w nowe klipsy bo mi prawie wszystkie się polamaly
Moje auto to 1.2 turbo w innych będzie chyba podobnie

Offline AdrianAdi10

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #54 dnia: 23 Września 2018, 22:43:21 »

może będzie pomocne? Obrazek z Auris II 1.6 132KM (przypuszczalnie we wszystkich manualnych skrzyniach jest tak samo)

Offline browar320iii

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #55 dnia: 23 Września 2018, 23:20:09 »
Dokładnie tak jak na diagramie tylko spust miałem na imbus

Offline bandzior

• Początkujący
« Odpowiedź #56 dnia: 02 Kwietnia 2021, 09:50:16 »
Cześć, pozwolę sobie odświeżyć trochę stary temat ale może komuś przyda się świeża informacja jak to wygląda we Wrocławiu.

Od 2msc jeżdżę Aurisem 2FL HSD kupiony w programie "Toyota Pewne Auto" ale mniejsza, Auriska jest z 2016 obecnie 106kkm na liczniku.
Raczej oleju w przekładni nikt nie wymieniał od nowości.

Przekopałem się przez wszystkie wątki odnośnie wymiany oleju w skrzyni, i na swój rozum postanowiłem że wymienię (tutaj też już nie dywagujmy czy trzeba czy nie trzeba  <taniec>)

I teraz jak sprawa wygląda we Wrocławiu gdzie są 3 autoryzowane warsztaty:
  • Bielany - tutaj od razu konkretna rozmowa, wymieniają na życzenie klienta koszt 500zł
  • Centrum - tutaj najpierw rzucili mi cenę 1500zł za wymianę z jakimś filtrem <taniec>, mimo iż mówiłem że chodzi o hybrydę to chyba policzyli dla auta w benzynie (hybryda też w sumie na benzynę :P) czy tam dieslu, po paru telefonach trafiłem w końcu na kogoś kto ogarniał sprawdził że w hybrydzie nie ma filtra, zmiana oleju 430zł
  • Długołęka - nie robimy cytuję: "Toyota zabrania takiej wymiany"

Offline szymgrzesiek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: 21 Czerwca 2023, 18:11:32 »
Witam
Można prosić o jakieś zdjęcia korka spustu oleju i wlewu w manualnej skrzyni 6 biegowej .

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #58 dnia: 21 Czerwca 2023, 22:50:09 »
Przyłączam się, ale co do skrzyni 6 w Auris II, jeśli jest inna.
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #59 dnia: 09 Sierpnia 2023, 02:20:50 »
Co do oleju skrzyni to ja nie eksperymentuję, bo to nie na rok towar. :-P  Oznaczenie skrzyni jest na czarnej nalepce na słupku, u mnie pisze EC60. W ASO informują, jedyny pasujący olej to 75W MTF LV, 1L 80 coś pln, potrzeba 2.4L więc do zakupu 3L. Do tego potrzebne są dwie podkładki 12157-10010. Czemu dwie, bo ponoć pod korkiem wlewu i spustu są identyczne.

No i teraz pytanie, czy ktoś kupował taki zestaw do Aurisa II i wymieniał poza ASO ?
Lub czy ktoś wymieniał w ASO i może spojrzeć w fakturę, co tam mu napisali w oleju i podkładkach ?
« Ostatnia zmiana: 09 Sierpnia 2023, 02:22:54 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl