Autor Wątek: Skrzypiące sprzęgło!  (Przeczytany 36765 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

arass

• Gość
Skrzypiące sprzęgło!
« dnia: 07 Kwietnia 2005, 17:10:11 »
Ktoś z Was miał problem ze skrzypiącym sprzęgłem?
Przy puszczaniu, ale tylko gdy ruszam, ewentualnie na 2, ale przy bardzo małej prędkości.
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2008, 08:53:14 wysłana przez Janmor »

Michal_P

• Gość
Skrzypi±ce sprzêg³o!
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Kwietnia 2005, 17:30:30 »
Moja siostra ma tak w Yarisce.
Tylko że ono skrzypi za każdym razem gdy sięje wciska.
Nie mam niestety pojęcia co to:(

arass

• Gość
Skrzypi±ce sprzêg³o!
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Kwietnia 2005, 18:04:07 »
na pewno nie skrzypi pedał.
na "sucho" nic takiego sięnie dzieje, tylko jak ruszam! :cry:

emil

• Gość
Skrzypi±ce sprzêg³o!
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Kwietnia 2005, 18:04:37 »
siema
nie nasmarowany pedał sprzęgła :lol:

emil

• Gość
Skrzypi±ce sprzêg³o!
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Kwietnia 2005, 18:09:38 »
żartuję

sŁychać to w środku jakby czy ten dzwięk dochodzi z zewnątrz?
 :?

arass

• Gość
Skrzypi±ce sprzêg³o!
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Kwietnia 2005, 18:22:46 »
zdecydowanie gdzieś ze skrzyni!

CarinaGTI

• Gość
Skrzypi±ce sprzêg³o!
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Kwietnia 2005, 20:39:24 »
Cytat: arass
zdecydowanie gdzieś ze skrzyni!

jesli ze skrzyni to może skrzynka rusza sięciut na poduszce- wyrobiona poduszka przy skrzyni, proponuje ją obbadać przy okazji, jeśli jest stuknięci to zerknij na poduszke przednią silnika
mi skrzypiało przy pedale sprzęgła bardzo delikatnie, ciut nasmarowałem dokreciłem i gitarra

arass

• Gość
Skrzypi±ce sprzêg³o!
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Kwietnia 2005, 20:57:48 »
...bo tak sobie siedzęi przeglądam słynną książkęi pomyślałem czy to czasem może nie jest łożysko wyciskowe?
jeśli tak to z tego co tam widzęto trzeba wyjąć całą skrzynię, czy ktoś to już wymieniał?
jakie koszta i czy dużo problemów?

P.S.
sprawdzęjutro też te poduszki!

jarek777

• Gość
Czy sprzeglo może hałasować ??? (F)
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Czerwca 2005, 22:42:42 »
Wracam  do tematu  brzeczenia przy hamowaniu silnikiem  w  mojej cari 2.0 od razu zaznaczam  że nic z układem wydechowym no tak  99 %  temat poruszałem już 4 miesiące temu i od tamtej pory nic się nie zmieniło jak brzeczało tak brzeczy ani mniej ani wiecej dodam dla wtajemniczonych  że nie jest to brzeczenie typu  odkreconej blachy ale  po rozgrzaniu  auta dochodzi  gdzies  zukładu napedowego   i jest  dość rownomierne na każdym biegu  szczegołlnie na 1,2,3  jak pisałem przy hamowaniu silnikiem i rozpedzaniu przy  niskich obr.pytam czy to może być sprzegło a dokładnie tłumiki drgan  tarczy poza tym sprzegło pracuje ok, trochę haczy dwojka, nie przypadkowo pytam o to sprzegło bo auto stało w aso już 3 razy i  nic, można by książkę napisać o ich diagnozach poczynając od łożysk skrzyni aż do tłumikow drgan kiedy wyrażałem zgodę naprawy po ich diagnozach nie mieli ochoty robić bo po badaniu stetoskopem okazywało się  że to raczej  nie skrzynia może sprzegło itd. co Wy na to?  co jeszcze można zrobić  wydać 1000;  żeby tylko zajżeć do  środka skrzyni  a cos mi się wydaje  że to nie bedzie nic tak poważnego bo jeżdze już trochę tysiecy i nic gożej . pozdro.
« Ostatnia zmiana: 04 Kwietnia 2007, 13:18:31 wysłana przez Miche »

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Czerwca 2005, 14:00:36 »
Zobacz na podkładki przy linkach wodzikow przy skrzyni.
(ja to chyba już kiedys pisałem...)
Pozdro.
« Ostatnia zmiana: 04 Kwietnia 2007, 13:18:57 wysłana przez Miche »
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

k r z y s i e k

• Gość
Re: Czy sprzeglo może hałasować ???
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Czerwca 2005, 16:47:55 »
Cytat: jarek777
temat poruszałem już 4 miesiące temu i od tamtej pory nic się nie zmieniło jak brzeczało tak brzeczy ani mniej ani wiecej
kurcze, toyota to jest jednak toyota, w Oplu to by sie juz dawno to całkiem  sper... i by było wiadomo co jest grane   :D
« Ostatnia zmiana: 04 Kwietnia 2007, 13:19:37 wysłana przez Miche »

daniel1965

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Czerwca 2005, 17:52:08 »
Witam
U mnie jest podobnie też słychać takie  żeżenie tak to mogę określić dzieje się to przy rozgrzanym silniku i tylko na niskich biegach przy rozpedzaniu i hamowaniu silnikiem
Odwiedziłem kilku fachowcow od japoncow i wszyscy sugerowali  że to tarcza sprzegła
Też jeżdże z tym od trzech miesiecy i nic się nie pogarsza sprzegło dobrze bierze to dam sobie z tym na razie spokoj
Gdybys zdecydował się robić cos w tym kierunku to daj znać jestem bardzo ciekaw jaka jest przyczyna
Pozdro
Dzniel
« Ostatnia zmiana: 04 Kwietnia 2007, 13:21:13 wysłana przez Miche »

jarek777

• Gość
Czy sprzêglo mo¿e ha³asowaæ ??? (F)
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Czerwca 2005, 20:01:19 »
witam
dzisiaj znajomy fachman od japońców  przejechał sięi stwierdził że nie mam sięco czepiać że jeżdził kilkoma carinami i sytuacja jest podobna tzn. te silniki przy dużym obciążeniu wydają z siebie delikatne brzeczenie ,jest to  związane ze spalaniem stukowym hm... mógłbym to przyjąć  ale sobie myślę czemu przy hamowaniu silnikiem też podobny dzwięk słychać  ?

Duckling

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Czerwca 2005, 20:12:21 »
Cytat: jarek777
witam
dzisiaj znajomy fachman od japońców  przejechał sięi stwierdził że nie mam sięco czepiać że jeżdził kilkoma carinami i sytuacja jest podobna tzn. te silniki przy dużym obciążeniu wydają z siebie delikatne brzeczenie ,jest to  związane ze spalaniem stukowym hm... mógłbym to przyjąć  ale sobie myślę czemu przy hamowaniu silnikiem też podobny dzwięk słychać  ?

:bwhatsup  chyba nie koniecznie o to chodzi... Pan Fachman vide pojecie spalania stukowego...

jarek777

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Czerwca 2005, 21:01:48 »
słuchajcie czy silnik 3s-fe japończyk ma czujnik spalania stukowego , a jak tak naprawdęto spalanie stukowe zdiagnozować bo czytałem we wcześniejszych postach że jednak przy hamowaniu silnikiem też je słychać ...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl