Autor Wątek: Auris HSD touring sports '15 - po 4 tys.  (Przeczytany 9125 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline demostenes

• Początkujący
Auris HSD touring sports '15 - po 4 tys.
« dnia: 18 Grudnia 2015, 20:54:44 »
Moja pierwsza toyota - lider niezawodności. Zdecydowałem się na zakup tego modelu głównie dla tego wspaniałego napędu hybrydowego, który wszędzie jest wychwalany.

Krótko i na temat dla tych którzy się jeszcze zastanawiają nad jego zakupem.

Spalanie:
1. Średnie.
Tutaj muszę zacząć od tego, że średnie spalanie na liczniku nas oszukuje. Sprawdzałem to kasując licznik po każdym nalaniu do pełna i litry*10^2/km (tankuje na tej samej stacji). Przykładowo licznik wskazuje 5 litrów na 100km a na kalkulatorze wychodzi 5,6 litra.
To jest spalanie w warunkach 15% miasto, 85% poruszanie się pomiędzy mazurskimi wsiami. Styl jazdy EKO :), tryb jazdy także EKO.

2. Miasto
W mieście bywa różnie. Jak masz naładowane akumulatory to możesz przejechać na nich około 2km, albo jechać na zmianę na elektrycznym i spalinowym. Wtedy wychodzi coś koło 4,5 na ciepłym silniku. Jak jest zimno to elektryczny możemy efektywnie wykorzystać dopiero jak nagrzejemy samochód (nie piszę o teorii tylko o praktyce). Te 4,5 to jest wynik w "wolnym" mieście. Szybkie miasto jak Warszawa czy Gdańsk będzie wymagało większej ilości paliwa.

3. Spalanie minimalne.
Nie będę tutaj pisał ile mi spalił kiedy to w ciepły dzień, jak to się wybrałem do sklepu oddalonego o 2km i prawie cały dystans przejechałem na elektryku :) Oczywiście jest to możliwe i taki wynik można osiągnąć, ale wtedy całkowicie rozładujemy baterię jadąc w następną trasę nasz silnik spalinowy będzie pracował pełną parą i wydaje mi się, że wtedy pali nieco więcej bo ładuję intensywnie baterie. To takie moje nie odczucie.
Jak dla mnie samochodem można osiągnąć najlepsze rezultaty na "traskach" z max prędkościami 80 i wieloma wioskami po drodze. W takich warunkach jestem w stanie zejść do 4l/100 (wg wskazań licznika czyli 0,5 trzeba dodać).

4. 20km eko-jazdy ze startem z zimnego silnika.
Około 2km przez miasto a później "traska" max 80-90. Licznik wskazuje 5,9 po dojechaniu do celu (5,9+0,5=6,4)

5. Autostrada
140 na liczniku, ustawiam tempomat, dystans 80km i na liczniku 7,5 (7,5+0,5=8). Żeby nie było, że pod wiatr, albo z górki to w powrotnej drodze godzinę później spalił o 0,1 więcej.

W toyocie powiedzieli mi, że to normalne, ze tyle pali. Przed zakupem oczywiście słyszałem jak to rekordziści "schodzą" do 2,8l/100. itp :)

Wady które zaobserwowałem po 4tys. km:
Piszczące wycieraczki

Czujniki: komunikat STOP ostrzegający o pojeździe przed nami zapala się bez powodu o czasu do czasu. Kilka razy na dzień. Działanie czujników zamontowanych na przedniej szybie jest zatrzymywane co jakiś i to nie tylko w przypadku brudnej szyby. Po prostu coś się z nimi dzieje i trzeba wyłączyć i włączyć samochód, żeby się naprawiło :) Komentarz toyoty: "paruje mi przednia szyba"

Auto światła drogowe: teraz mam ustawione na maksymalną czułość bo przy ustawieniach standardowych oślepiałem długimi średnie co trzeci mijany samochód. Po wprowadzeniu moich ustawień mruga mi najwyżej co piąty :)

Rozpoznawanie znaków drogowych : ha ha ha
Lewe lusterko piszczy podczas składanie,rozkładania.
Skrzypi siedzenie kierowcy.

Chętnie odpowiem na Wasze pytania odnośnie tego modelu. Ogólnie jestem z samochodu zadowolony pomimo, że pali ponad 50% więcej niż deklaruje producent i "kilka niedociągnięć jest" :)

Offline fanatyk

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Auris HSD touring sports '15 - po 4 tys.
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Grudnia 2015, 21:03:55 »
Ciekawe czy da się skorygować wskazania spalania wg komputera. W Fordzie jest taka opcja i nie trzeba udawać się do ASO w tym celu. 0,5l to przesada

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka

Auris HSD:

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Grudnia 2015, 23:14:30 »
Dynostemes
Po pierwsze dzięki za tyle nie wiem jeszcze czy celnych wskazówek. Włożyłeś w to kawał obserwacji. Szacun. Wielu ludzi nie skorzysta z Twoich rad bo bardzo są związani z Toyotą. Nie dziwię się bo też się związałem. Bardzo mała awaryjność. Naprawdę jakby nie było komfort psychiczny. Tylko dlaczego do tego tak bardzo ciekawa kultura nie dodała więcej emocji dla plepsu ? Plepsu jest zawsze więcej i bardzo prawdopodobne że na tym więcej by zarobili.

Offline robertek77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Grudnia 2015, 12:51:48 »

Moja pierwsza toyota - lider niezawodności. Zdecydowałem się na zakup tego modelu głównie dla tego wspaniałego napędu hybrydowego, który wszędzie jest wychwalany.

Krótko i na temat dla tych którzy się jeszcze zastanawiają nad jego zakupem.

Spalanie:
1. Średnie.
Tutaj muszę zacząć od tego, że średnie spalanie na liczniku nas oszukuje. Sprawdzałem to kasując licznik po każdym nalaniu do pełna i litry*10^2/km (tankuje na tej samej stacji). Przykładowo licznik wskazuje 5 litrów na 100km a na kalkulatorze wychodzi 5,6 litra.
To jest spalanie w warunkach 15% miasto, 85% poruszanie się pomiędzy mazurskimi wsiami. Styl jazdy EKO :), tryb jazdy także EKO.

2. Miasto
W mieście bywa różnie. Jak masz naładowane akumulatory to możesz przejechać na nich około 2km, albo jechać na zmianę na elektrycznym i spalinowym. Wtedy wychodzi coś koło 4,5 na ciepłym silniku. Jak jest zimno to elektryczny możemy efektywnie wykorzystać dopiero jak nagrzejemy samochód (nie piszę o teorii tylko o praktyce). Te 4,5 to jest wynik w "wolnym" mieście. Szybkie miasto jak Warszawa czy Gdańsk będzie wymagało większej ilości paliwa.

3. Spalanie minimalne.
Nie będę tutaj pisał ile mi spalił kiedy to w ciepły dzień, jak to się wybrałem do sklepu oddalonego o 2km i prawie cały dystans przejechałem na elektryku :) Oczywiście jest to możliwe i taki wynik można osiągnąć, ale wtedy całkowicie rozładujemy baterię jadąc w następną trasę nasz silnik spalinowy będzie pracował pełną parą i wydaje mi się, że wtedy pali nieco więcej bo ładuję intensywnie baterie. To takie moje nie odczucie.
Jak dla mnie samochodem można osiągnąć najlepsze rezultaty na "traskach" z max prędkościami 80 i wieloma wioskami po drodze. W takich warunkach jestem w stanie zejść do 4l/100 (wg wskazań licznika czyli 0,5 trzeba dodać).

4. 20km eko-jazdy ze startem z zimnego silnika.
Około 2km przez miasto a później "traska" max 80-90. Licznik wskazuje 5,9 po dojechaniu do celu (5,9+0,5=6,4)

5. Autostrada
140 na liczniku, ustawiam tempomat, dystans 80km i na liczniku 7,5 (7,5+0,5=8). Żeby nie było, że pod wiatr, albo z górki to w powrotnej drodze godzinę później spalił o 0,1 więcej.

W toyocie powiedzieli mi, że to normalne, ze tyle pali. Przed zakupem oczywiście słyszałem jak to rekordziści "schodzą" do 2,8l/100. itp :)

Ja zanim kupiłem swoją HSD na jeździe próbnej sprawdziłem jakie spalanie wg kompa jest ma testowane auto - komputer wskazywał 5,5l co było dla mnie jak najbardziej akceptowanym poziomem spalania. Oczywiście komputer zaniżał spalanie, o czym wtedy nie wiedziałem. Teraz w mieście od tankowania do tankowania mam średnie spalanie wg kalkulatora w przedziale 5,2-5,8l co jest dobrym wynikiem, najwyższe spalanie oczywiście było przy niższych temperaturach. A na trasie Kołobrzeg - Piła - Kołobrzeg spalanie wg kalkulatora 5l. Trasa normalna, prędkość zgodnie z przepisami +10% :)

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Offline thorian

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Grudnia 2015, 17:37:13 »
U mnie w Auris HSD TS 2015 - po 3,2kkm:

- Auris mówi (jedno z 5 tankowań): 5.3l/100 , rzeczywiste 5.19l/100 - 720km przejechanych z czego 220km po autostradzie (tempomat na 147, rzeczywista prędkość - 140km/h), reszta miasto (Eko)
- w mieście, przy temp > 10 C można jeździć na 3.5-37l/100, do 80km/h bez większego wysiłku wkładanego w "Eko". Dopompowane opony! Przy temp 0 do 4 często włącza się już spalinówka aby ogrzać katalizator
- tryb B włączony w górskiej przejażdżce naładował baterię tak, że miałem potem 2.8l/100 na 25km przejechanych... BTW: W ogóle nie rozumiem, czy B jest lepszy w Gen III do rekuperacji energii czy też lekko hamulec. Niemniej wskaźnik od baterii jest dość ... bezwładny.
- wyłączyłem przez OBDII regularne piszczenie przy cofaniu (inaczej nie słychać czujników), bo to jest jakiś idiotyzm - zapewne dla jakichś gwiazdek...
- pre-crash włącza się tylko kiedy trzeba, z niespodzianek to raz podczas skręcania. Dwa razy dohamował mnie lekko, za moją zgodą, ale nie dałem mu więcej zahamować... Nie wiem czy zatrzymałby się czy nie :/
- "systemy" bazujące na czujnikach w szybie - wyłączają się jak jest mocny deszcz albo szyba brudna, potem wraca - po chwili
- automatyczne światła drogowe - jak dla mnie działają idealnie, wręcz nie włączają się czasem - a mogłyby już
- bardzo przydatne jest wahlowanie D <-> R przy manewrowaniu na parkingu bez przejścia z hamulca
- koła letnie (felgi i opony) mam w garażu z samochodem, a założone zimowe koła bez czujników - praktycznie dopiero po długiej trasie (> 2h) załącza się kontrolka o ciśnieniu, ale tylko świeci sobie (no mruga czasem). Po powrocie do garażu gaśnie
- kluczyka nie da się zatrzasnąć w aucie - próbowałem
- anti-RFID sleeve działa dla kluczyka, ale w wersji grubszej niż folia aluminiowa (tanie nie działają)
- TT & GO 2 - bez navi - nie czyta grafiki w plikach MP3 z USB, ale czyta z iPoda. Używane 16GB - są poniżej 90PLN, w sumie to może być z uszkodzonym ekranem. Mirrorlink z Andoridów nie działa bo wersja > 1.0 Mirrorlink nie działa po prostu z Toyotami (wersja 1.0 była w Androidzie 4.3). Nie ma rady na to.

Offline lucash9

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Grudnia 2015, 15:38:27 »
Mój Auris TS (Hybryda) 2015 również oszukuje na spalaniu. Zacząłem z ciekawości przeliczać i już od sześciu tankowań widzę, zaniżony wynik średniego spalania na wyświetlaczu auta. Za mało od 0.3 do 0,51 w zależności od ... no właśnie czego. Stacji? Dystrybutora? Nie ważne w sumie, ważne, że ktoś tu lekko oszukuje. Albo stacje benzynowe albo Toyota. Dodamy tylko, że auto jeździ na 17 calach, i cały bak wypalam jeżdżąc po Krakowie. W wakacje gdy było ciepło i korki mniejsze, biłem rekordy spalania 4 - 4,5 to była norma. Teraz gdy jest chłodno to zazwyczaj jest 5,5 - 6. Oczywiście trzeba do tego dodać 0,5, o które komp. zaniża. Mój stary Prus spala niewiele więcej, na tych samych trasach. Co do reszty problemów odnośnie elektroniki, to nie wypowiem się, bo moje auto ich nie posiada. Ale po tym co piszecie, to nawet cieszę się, że nie wybrałem tych opcji przy zakupie.

Offline thorian

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Grudnia 2015, 18:07:25 »
@fanatyk (nie przejdę tego kapcia z wiadomościach :/), w każdym razie Torque (Pro) + PIDy dla Auris z priuschat.com - wygląda, że w zakresie piszczenia przy cofaniu nic się nie zmieniło od wersji 2014.

Offline Ceglany

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Grudnia 2015, 18:53:35 »
zaniżony wynik średniego spalania na wyświetlaczu auta. Za mało od 0.3 do 0,51 w zależności od ... no właśnie czego. Stacji? Dystrybutora?
Dystrybutor zakłamuje średnio o 5%. Niedawno było o tym głośno.

Offline lucash9

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Grudnia 2015, 20:16:50 »
Niestety nie jestem na czasie, rzucisz jakimś linkiem?

Offline felicjator

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Grudnia 2015, 20:44:43 »
Kolega chyba źle postawił przecinek:

Cytuj (zaznaczone)
Rozporządzenie Ministra Gospodarki z dnia 27 grudnia 2007 r. w sprawie wymagań, którym powinny odpowiadać instalacje pomiarowe do ciągłego i dynamicznego pomiaru ilości cieczy innych niż woda, reguluje dopuszczalne błędy dystrybutorów benzyny, oleju napędowego oraz biopaliw. Pomyłka wynosi do 0,5 proc. Przy tankowaniu 50 l oznacza to maksymalną różnicę w wysokości 0,25 l paliwa.

Offline Ceglany

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Grudnia 2015, 22:06:44 »
Jeden z wielu artykułów http://www.tvn24.pl/lodz,69/nik-dystrybutory-zle-licza-ilosc-paliwa-traci-klient-urzedy-bezradne,528909.html
jest tego troche w sieci, wystarczy poszukać. Pamiętam jeszcze, że w radiu mówili o 5% zakłamania.
Raz mi się zdarzyło na stacji Orlen nalać 5,4l do butelki 5l po płynie do spryskiwaczy. Mojemu znajomemu na tej samej stacji weszło 48l gazu do butli o pojemności 30l. Takie jest życie. Nie mówię że wszędzie tak jest no ale trzeba się pilnować.
« Ostatnia zmiana: 20 Grudnia 2015, 22:14:29 wysłana przez Ceglany »

Offline lucash9

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Grudnia 2015, 22:39:26 »
Dziękuję za link. Poszukać można, ale zajudzić tematem i pisać poszukaj sobie, nie podając nic na poparcie swoich słów, to też nieładnie. Jeśli zatem przyjmiemy, że Toyota pokazuje dobry wynik średniego spalania, to musimy przyjąć, że spisek jest na szeroką skalę, bo tankuje na różnych stacjach i zawsze jest niezgodny wynik. To jak wg Ciebie mam się pilnować, jeśli wszystkie stacje są umoczone :P. Dobra a teraz poważnie, to jednak skłaniam się ku twierdzeniu, że to Toyota przekłamuje. W poprzednim aucie nie miałem aż takich rozbieżności.
Można by założyć osobny wątek, tak aby więcej osób przeprowadziło obserwację swoich wyników.

Offline fanatyk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Grudnia 2015, 22:58:06 »
@fanatyk (nie przejdę tego kapcia z wiadomościach :/), w każdym razie Torque (Pro) + PIDy dla Auris z priuschat.com - wygląda, że w zakresie piszczenia przy cofaniu nic się nie zmieniło od wersji 2014.
Tak już widzę. Pomału przymierzam się chociaż jeszcze nie mam samochodu😊 Może w ASO mi to wyłącza razem z automatycznym skladaniem lusterek. Jeśli nie to ELM'A mam. Torque pro też jest-głównie monitorowalem temp w turbobenzynie w dolocie ale teraz będzie to służyło innym celom 😉
Auris HSD:

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Grudnia 2015, 23:35:30 »
Można by założyć osobny wątek, tak aby więcej osób przeprowadziło obserwację swoich wyników.
Po co? Wskazanie komputera prawie zawsze jest zawyżone (problematyka marketingowa, "mało" pali - lepiej się czujesz) i zwykle wynosi 0,2-0,6 l/100km. Poza tym, spalanie jest brane z komputera i obliczane na podstawie czasu otwarcia wtryskiwaczy i szybkości samochodu, więc zapomnij o dokładnym pomiarze. Pomiar jest szacunkowy i w każdym samochodzie będzie inny. Jednak możliwość kalibracji przez użytkownika mogła by być.
Może w ASO mi to wyłącza razem z automatycznym skladaniem lusterek. Jeśli nie to ELM'A mam.
ELM raczej nie da rady  :-(   
Spalanie - Motostat.pl

Offline thorian

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 20 Grudnia 2015, 23:47:18 »
Dlaczego ELM nie da rady?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl