Rozumiem, że często ruszasz z EV? Czy prawie zawsze?
A to potwierdzam, start na EV jest lepszy od "średniej" na światłach jednak szybko się kończy
Generalnie na razie używam tylko trybu standardowego. Oczywiście gdy widzę że za chwilę znowu stop, staram się ruszać na samym elektryku. Natomiast wydawało mi się, że przy szybkim starcie ze świateł z załączonym EV i tak natychmiast dołączy spalinowy?
Poniżej doświadczenia znajomego z 10 000 km w Auris HSD TS:
Jeśli temperatury zewnętrzne są letnie, a pojedyncze jazdy nie za krótkie (> 10..15 km), to można dość zbliżyć się do zużycia prospektowego ... Moja metoda w mieście to rodzaj pulse+glide - ruszanie i przyspieszanie do dozwolonej prędkości spalinowcem, przy górnej granicy zielonego pola, po czym utrzymywanie prędkości elektrykiem na możliwie małym gazie (duży gaz na silniku elektrycznym jest nieekonomiczny).
Przycisku wymuszenia EV używam tylko przy rozpoczęciu jazdy, jeśli wiem, ze zaraz po ruszeniu będę stal z pracującym silnikiem czekając na włączenie się do ruchu. Zauważyłem, ze zużycie z grzania na postoju, szczególnie przy niskich temperaturach, później trudno jest skompensować. Jak już jadę, to wystarcza mi dobrowolny EV, wywoływany pedałem gazu.
Jadąc po mieście staram się unikać zakresu 25-50% wskaźnika obciążenia **). Albo dodaje gazu, żeby włączył się spalinowiec (przyspieszenie na spalinowym przy 50% jest i tak minimalne), albo odejmuje i staram się utrzymać prędkość na 15-20%. W wielu przypadkach auto wtedy bardzo powoli zwalnia, ale IMHO tempo zwalniania jest akceptowalne.
Jazda elektryczna z dużym poborem mocy, bliskim 50%, jest nieekonomiczna, albowiem późniejsze ładowanie kosztuje ok. 2 razy tyle energii, ile zostało pobrane z akumulatora. Stad tez i tryb wymuszony EV zwiększa zużycie benzyny, a w dodatku stresuje akumulator trakcyjny.
Tryb Eco uważam za korzystny w mieście, szczególnie przy niższych temperaturach. Nie grzeje zbyt często i niepotrzebnie oraz zezwala na szersze granice korzystania z akumulatora trakcyjnego.
**) 0% - granica między Charge, a Eco
50% - punkt załączania silnika spalinowego
100% - granica między Eco i Power