Autor Wątek: Auris Hybrid 2015 ile faktycznie pali benzyny?  (Przeczytany 135467 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline czechoj

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Auris Hybrid 2015 ile faktycznie pali benzyny?
« Odpowiedź #255 dnia: 20 Czerwca 2016, 15:30:12 »
Średniej prędkości nie rejestrujesz?

Niestety nie, ale te czerwcowe jazdy są zdecydowanie wolniejsze, choć nie jestem raczej zawalidrogą. Nie włączam się do dyskusji odnośnie spalania hybrydy bo widzę, że obie strony chyba naciągają rzeczywiste dane tak by wzmacniać swoje argumenty. Wg mnie bardzo duże znaczenie ma nie tylko prędkość jazdy ale i sposób jak również obciążenie pojazdu. 

Autostrady i drogi ekspresowe stanowią 3/4 procenta dróg publicznych w Polsce więc spalanie przy 130 i więcej km/h ma znikomy wpływ na średnie zużycie paliwa.
Bzdurna argumentacja. Jedno nie ma nic wspólnego z drugim. Wyobraź sobie, że są ludzie mieszkający przy takich drogach, którzy jeżdżą nimi zdecydowanie więcej niż w 3/4 wskazanego przez Ciebie procenta. Poza tym licznikowe 130 km/h to w rzeczywistości ok. 122km/h a to nie jest zawrotna prędkość i wielu porusza się tak na zwykłych trasach.
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwca 2016, 15:40:58 wysłana przez czechoj »
Corolla TS 2.0 Hybrid Comfort + Tech

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #256 dnia: 20 Czerwca 2016, 21:59:52 »
Ja użytkuje swoja podwójną hybrydę (LPG) GŁÓWNIE w trasie i to jest autostrada i droga ekspresowa, pali NA PEWNO mniej niż benzyna mazdy 1.6 16v z 98KM w tych samych warunkach czyli 120 km/h (na liczniku) na autostradzie i drodze ekspresowej, policzone w tą i z powrotem, z góry i z dołu i jeszcze policzyłem z przodu i od tyłu i jakbym nie liczył w powyższej trasie wychodzi 2 l (LPG) na 100km mniej a w mieście różnica się powiększa....bo tu 1.6 zaczyna palić więcej a hybryda mniej.....już nie liczyłem bo szkoda na to życia.
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #257 dnia: 20 Czerwca 2016, 22:21:33 »
    Autostrady i drogi ekspresowe stanowią 3/4 procenta dróg publicznych w Polsce więc spalanie przy 130 i więcej km/h ma znikomy wpływ na średnie zużycie paliwa. Bzdurna argumentacja. Jedno nie ma nic wspólnego z drugim. Wyobraź sobie, że są ludzie mieszkający przy takich drogach, którzy jeżdżą nimi zdecydowanie więcej niż w 3/4 wskazanego przez Ciebie procenta. Poza tym licznikowe 130 km/h to w rzeczywistości ok. 122km/h a to nie jest zawrotna prędkość i wielu porusza się tak na zwykłych trasach.

Nigdzie nie pisałem że jeżdżą nimi 0,75% przebiegu tylko że 10-15%, co w przypadku porównania HSD z turbodieslami nadal daje mu przewagę.

Przypomnę że dyskutujemy tu o spalaniu kompaktowej hybrydy w porównaniu z innymi silnikami.  Czyli o ludziach którzy planują kupić nowy lub kilkuletni kompakt za cenę od kilkudziesięciu do ponad 100 tys zł.  Następnie należy się zastanowić co ci ludzie robią, gdzie zwykle mieszkają i do czego używają prywatnego auta.  Ogromna większość z nich nie będzie robiła dużych przebiegów po trasach międzymiastowych szybkiego ruchu.

Jest wiele powodów dla których klasyczne auta do robienia dalekich dystansów, czyli klasa średnia, systematycznie tracą udział w rynku.  Toyota już oficjalnie mówi o zakończeniu produkcji Avensisa.

Jazda po trasach drogami jednojezdniowymi przy obecnym natężeniu ruchu to średnia prędkość 50-70 km/h, owszem są miejsca gdzie da się przyspieszyć do 120-130, ale to znowu mniejszość i jadąc takimi drogami hybrydą nawet całkiem dynamicznie da się spokojnie utrzymać spalanie do 5 l/100km.

Offline czechoj

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #258 dnia: 21 Czerwca 2016, 08:45:23 »
Jadąc dynamicznie hybrydą (zresztą chyba każdym autem) z prędkościami 120-130 nie zejdziesz poniżej 5 litrów, nie ma takiej opcji

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #259 dnia: 21 Czerwca 2016, 09:16:18 »
Miałem na myśli jazdę z jakimś przyzwoitym marginesem bezpieczeństwa. Oczywiście że wbijając pedał w podłogę gdzie się da, wyprzedzając na styk, itp. spalanie pójdzie w górę, ale w dieslu pójdzie tak samo.

Offline czechoj

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #260 dnia: 22 Czerwca 2016, 16:09:45 »
Wczoraj specjalnie podglądałem:
1. wyjazd z pracy/budowy przez miasto ok. 3 km teren zabudowany, dalej 1km poza terenem zabudowanym.
2. Wjazd na drogę krajową i jazda przez 14,5 km poza terenem zabudowanym.
3. Wjazd na S10 jazda przez 7,5 km.
4. Zjazd z S i dojazd do hotelu ok. 1km.

Dane przejazdu wg kompa pojazdu:
Czas przejazdu - 21 minut
Odległość - 27,1 km
Średnie spalanie - 6,5 dm3/100 km
Średnia prędkość - 78 km/h

Ruch był dość duży, kilka razy wyprzedzałem na jednopasmowej krajówce, maksymalna prędkość utrzymywana tempomatem - 122km/h wg kamery z GPS (licznikowe 130)
« Ostatnia zmiana: 22 Czerwca 2016, 16:12:17 wysłana przez czechoj »

Offline Crane83

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: HondaCivic ehev
« Odpowiedź #261 dnia: 23 Czerwca 2016, 19:01:17 »
Przyglądam się temu tematowi juz jakis czas. Widze ze czasem dyskusja rozbija sie o sens/bezsens hybrydy. Ja osobiście stoję po stronie entuzjastów hybryd chociaż tak na prawdę ekonomia zakupu hybrydy od A do Z jest dyskusyjna z uwagi na wysoka cenę. Ale zostawmy ten temat..
Bardziej chciałem sie odnieść do wyników spalania Waszych hybrydowych Aurisów. Wg mnie są tylko dobre.
Tak na prawdę pierwszą przygodę z hybrydą miałem jeszcze w czasach kiedy mało kto o nich słyszał. Ostatnio wpadł mi w ręce bardzo stary telefon na którym mam kilka zdjęć z komputera pokładowego priusa z 2005r. Ten samochód był po prostu rewelacyjny. Bez większego starania wykręcał super wyniki. Poniżej umieszczam zdjęcia które pokazują wynik z trasy i krótkie odcinki z miasta. To sa wartosci w mpg bo auto bylo z rynku USA. Trasa to 4L a z miasta nawet 3.3L. A przecież to samochód starszy technicznie niz Auris. I dlatego własnie po hybrydowym Aurisie spodziewałbym sie czegoś lepszego niż wyniki z 5 na przedzie. Wiec albo Auris juz nie jest takim postępem jak można by bylo oczekiwać albo musicie sie jeszcze sporo nauczyć w kwestii korzystania z potencjału hybryd.
Pozdrawiam.

Spritmonitor.de" border="0

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #262 dnia: 23 Czerwca 2016, 20:52:49 »
Trasa to 4L a z miasta nawet 3.3L. A przecież to samochód starszy technicznie niz Auris. I dlatego własnie po hybrydowym Aurisie spodziewałbym sie czegoś lepszego niż wyniki z 5 na przedzie. Wiec albo Auris juz nie jest takim postępem jak można by bylo oczekiwać albo musicie sie jeszcze sporo nauczyć w kwestii korzystania z potencjału hybryd.

Prius II
masa własna: 1317 kg
długość: 444,5 cm
szerokość: 172,5 cm
bagażnik: 408 litrów
silnik: 1.5 l 78 KM
wsp. cx: 0,26
cena: z kosmosu

Auris Hybrid TS
masa własna: 1445 kg
długość: 459,5 cm
szerokość: 176 cm
bagażnik: 600 litrów
silnik: 1.8 l 99 KM
wsp. cx: 0,29
cena: tańszy o 500 zł od diesla 1.6 112KM w manualu
« Ostatnia zmiana: 23 Czerwca 2016, 20:54:41 wysłana przez Zbig »

Offline Crane83

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #263 dnia: 24 Czerwca 2016, 10:59:12 »
Trasa to 4L a z miasta nawet 3.3L. A przecież to samochód starszy technicznie niz Auris. I dlatego własnie po hybrydowym Aurisie spodziewałbym sie czegoś lepszego niż wyniki z 5 na przedzie. Wiec albo Auris juz nie jest takim postępem jak można by bylo oczekiwać albo musicie sie jeszcze sporo nauczyć w kwestii korzystania z potencjału hybryd.

Prius II
masa własna: 1317 kg
długość: 444,5 cm
szerokość: 172,5 cm
bagażnik: 408 litrów
silnik: 1.5 l 78 KM
wsp. cx: 0,26
cena: z kosmosu

Auris Hybrid TS
masa własna: 1445 kg
długość: 459,5 cm
szerokość: 176 cm
bagażnik: 600 litrów
silnik: 1.8 l 99 KM
wsp. cx: 0,29
cena: tańszy o 500 zł od diesla 1.6 112KM w manualu

Zapomniales o najwaznieszym:
Prius II
srednie spalanie: 4.3L/100km*

Auris Hybrid TS:
srednie spalanie 3.7/100km*

*-dane producenta

Offline fanatyk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #264 dnia: 24 Czerwca 2016, 11:12:08 »
W homologacji podają 3,9l. Zaciekawiło mnie to
Auris HSD:

Offline kuncy7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #265 dnia: 24 Czerwca 2016, 14:02:02 »
Mam przed sobą ulotkę od Toyoty: "Zużycie paliwa i emsja CO2"

6 Auris hatchback   Hybrid 135 15"/16"/17" 84/84/91 3.6/3.6/3.9
7 Auris TS (wagon) Hybrid 135 15"/16"/17" 85/85/92 3.7/3.7/4.0

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #266 dnia: 24 Czerwca 2016, 21:19:12 »
Zapomniales o najwaznieszym: Prius II srednie spalanie: 4.3L/100km* Auris Hybrid TS: srednie spalanie 3.7/100km* *-dane producenta

O niczym nie zapomniałem.  Dane wg producenta są nic nie warte.  Spalanie miejskie przy średniej prędkości 19 km/h jest symulacją na hamowni nie mającą nic wspólnego z rzeczywistym ruchem.  Przeciętny samochód w ruchu miejskim o natężeniu ograniczającym prędkość do takiej wartości spali około 2 litrów/100km więcej.

O wiele bardziej reprezentatywna jest średnia z wyników podawanych przez użytkowników, np. na autocentrum.pl:

Prius II - 5 l/100km
Auris Hybrid TS - 4.8 l/100km

Offline thorian

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #267 dnia: 25 Czerwca 2016, 00:06:43 »
Hmmm... jeżdżę 9-10km do pracy i spalanie na komputerze 3.5 - 3.9 (realnie wyższe o 0.2). Średnia prędkość około 35 do 42kmph. Spokojnie da się zejść poniżej 4.5 realnie.

Offline Crane83

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #268 dnia: 25 Czerwca 2016, 18:55:34 »
Zapomniales o najwaznieszym: Prius II srednie spalanie: 4.3L/100km* Auris Hybrid TS: srednie spalanie 3.7/100km* *-dane producenta

O niczym nie zapomniałem.  Dane wg producenta są nic nie warte.  Spalanie miejskie przy średniej prędkości 19 km/h jest symulacją na hamowni nie mającą nic wspólnego z rzeczywistym ruchem.  Przeciętny samochód w ruchu miejskim o natężeniu ograniczającym prędkość do takiej wartości spali około 2 litrów/100km więcej.

O wiele bardziej reprezentatywna jest średnia z wyników podawanych przez użytkowników, np. na autocentrum.pl:

Prius II - 5 l/100km
Auris Hybrid TS - 4.8 l/100km

Zgoda też wolę rzeczywistość. Tylko że widzisz. Mnie to nie za bardzo obchodzi jakiej metodologii użył producent aby naciągnąć ją na swoją korzyść.
Procedury pomiarowe są jakie są i można dyskutować czy nie powinny być lepiej zwalidowane. Ale nie do końca się zgodzę z tym że są bezwartosciowe (tak przynajmniej było). To jasne ze rzeczywisty wynik moze sie roznic ale to co podaje karta jest w pewnym sensie wyznacznikiem ekonomicznosci pojazdu.

I tak wracajac do liczb. Producent zmierzył Priusa w 2003 roku i wyszło mu 4.4L. 10 lat później zmierzył Aurisa używając tej samej procedury (zakładam) i otrzymał 3.7L. Więc biorąc do ręki dwie karty katalogowe tych aut mam prawo sądzić że Toyota wykonała kawał porządnej roboty i tak zoptymalizowała napęd że faktycznie spali mniej. Ale rzeczywistosc wcale tego nie potwierdza.

Wolę spritmonitor.de
Wyniki Prius II: 5.2L Auris 5.32

Ale spoko. Auris jest na pewno swietnym samochodem i zaluje ze nie mialem okazji nim pojezdzic chociaż od samego poczatku wiedzialem ze wyniki spalania sa mocno naciagane i trudno miec do Toyoty pretensje skoro wszyscy stosuja takie praktyki. Niestety takie rozbieznosci beda coraz wieksze. W zmniejszaniu zuzycia paliwa osiagnieto juz kres. Czas na napedy alternatywne.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #269 dnia: 26 Czerwca 2016, 01:00:47 »
I tak wracajac do liczb. Producent zmierzył Priusa w 2003 roku i wyszło mu 4.4L. 10 lat później zmierzył Aurisa używając tej samej procedury (zakładam) i otrzymał 3.7L. Więc biorąc do ręki dwie karty katalogowe tych aut mam prawo sądzić że Toyota wykonała kawał porządnej roboty i tak zoptymalizowała napęd że faktycznie spali mniej. Ale rzeczywistosc wcale tego nie potwierdza.

Auris TS w stosunku do Priusa II ma większe gabaryty i masę, gorszy o ponad 10% współczynnik cx oraz pojemność silnika większą o 20%.  Gdyby miał w sobie nieulepszoną technologię, należało by się spodziewać zużycia paliwa wyższego o jakieś 30% , tymczasem z raportów użytkowników wynika że poziomy zużycia są podobne.

To jest auto dla klientów z całkiem inną filozofią, którzy nie oczekują bicia rekordów niskiego spalania tylko potrzebują auta funkcjonalnego (kombi), komfortowego (automat), niezawodnego,  ładnego (normalny wygląd a nie jak pojazd dla garbatego) i na tyle ekonomicznego w zakupie i użytkowaniu aby opłacało się bardziej niż zwykła benzyna lub diesel.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl