Autor Wątek: Auris Hybrid 2015 ile faktycznie pali benzyny?  (Przeczytany 135500 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline thorian

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Auris Hybrid 2015 ile faktycznie pali benzyny?
« Odpowiedź #300 dnia: 03 Lipca 2016, 20:07:48 »
W Aurisach i Priusach(nie plug-in) siła napędowa pochodzi z energii chemicznej paliwa. Nawet "czysta" jazda elektryczna to tylko fikcja która jest wtórną formą tej energii.
Dlatego maksymalizacja jazdy w trybie elektrycznym nic nie da. A w dalekim rozrachunku to proszenie sie o kłopoty.

Naprawdę? Czyli jak jadę z górki i naładuje akumulator (też chemiczny) a potem oddaje tą energię jadąc pod następną górkę, albo szybując na prostej - to nadal moja siła napędowa pochodzi z energii chemicznej paliwa?

Pytam naiwnie bo przejechałem kiedyś 40km przy żużyciu ~2,6l/100km i ładowanie z MG było głównym czynnikiem wyniku.

Offline fanatyk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #301 dnia: 03 Lipca 2016, 20:55:38 »
Dokładnie. Thorian dobrze mówi. Ważne jak działa silnik, jaka ma sprawność przy jakich obrotach. Nie bez znaczenia jest bezstopniowa skrzynia i cykl Atkinsona.
« Ostatnia zmiana: 03 Lipca 2016, 20:58:09 wysłana przez fanatyk »
Auris HSD:

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #302 dnia: 03 Lipca 2016, 22:25:37 »
Ok, jadąc z górki wykorzystujesz zgromadzoną energię potencjalną, ale żeby ją zgromadzić MUSISZ w jakiś sposób wdrapać się na tą górkę, na samym EV pod gorkę podjedziesz z 500m max (sprawdzone na wielkiej pętli bieszczadzkiej :) ) a dalej....benzyna i to spalanie zwiększone bo komputer chce też tą rozładowaną baterię naładować, nie spodziewa się tego że zaraz będziemy zjeżdżać i sami naładujemy ją pod korek itp, itd. Zakładamy, że użytkujemy nasze auta w sposób normalny czyli że jeżeli ja z Gdyni pojadę do Zakopanego, to będę chciał do tej mojej Gdyni wrocić. Jadąc "w góry" spalę 5 a "zjeżdżając" zejdę do 3, średnia wyjdzie 4. Wiele razy zjeżdżając z obwodnicy trójmiejskiej włącza mi się silnik spalinowy bo hamowaniem regeneracyjnym ładuję baterię po same sutki. Przydałaby mi się funkcja użycia EV w dowolnym momencie ( jak KERS w F1  :cheesy: ) i rozładowania zgromadzonej energii w przypadku gdy spodziewam się, że zaraz będę miał jej nadmiar.
« Ostatnia zmiana: 03 Lipca 2016, 22:31:15 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline thorian

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #303 dnia: 04 Lipca 2016, 13:45:18 »
Cóż dalej nas nie zawiedzie dyskusja, bo hybryda toyoty odzyskuje energię, gdy hamujesz, gdy jedziesz bez dociskania pedału gazu (niekoniecznie z górki). Mogę podać przykłady z jazdy po płaskim, a tak na prawdę to po prostu: gdyby nie tryb żeglowania, sprawni kierowcy nie mieliby wyników zbliżonych do katalogowych.

Dla mnie ma też znaczenie ruszanie spod domu na EV, bo nie tylko uważam aby jechać powoli, ale jeszcze nie truję swojego osiedla, jak już silnik działa to na obwodnicy - zdala od skupisk ludzkich.

Z kolei wydawałoby się bezsensowne dodanie baterii i silników elektrycznych w hybrydzie - znacznie zwiększa sprawność całego układu z silnikiem spalinowym, wystarczy przypomnieć sobie jak wygląda jego charakterystyka bez dodatków. Proste? Proste!

Offline fanatyk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #304 dnia: 04 Lipca 2016, 16:46:56 »
Sorry za off, ale też trochę odnośnie paliwa. Zachar OFF(kanał na Facebook) chyba jest po testach co będzie jak się skończy paliwo w hybrydzie. Będą o tym pisać. Kiedyś wspominałem inni tym w komentarzu i chyba zechcieli to sprawdzić😊
Auris HSD:

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #305 dnia: 11 Lipca 2016, 12:33:32 »
Odkryłem, że hybrydy swietnie czuja sie w górach. Dzisiejsza trasa z Koscieliska do Zakopanego, ok. 11 km, średnia prędkość 45km/h i spalanie jak widać. Miałem juz wynik o litr mniejszy na podobnej trasie. Tu jeździ sie stosunkowo wolno, spory ruch, lekkie zatory przy rondach. Wzniesienia i górki ułatwiają szybkie ładowanie baterii podczas hamowania a tempo jazdy umożliwia częsta jazdę na prądzie. Od tankowania zrobiłem ponad 200 km a wskazówka poziomu paliwa tylko trochę poszła w dół ;). A jazda po Koscielisku to juz w ogóle taniocha. Dziś mój rekord, czyli 1,0 l na dystansie 3,4 km.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=10208877425845815&id=1619740416

Toyota RAV4 Hybrid 2WD, 2023 r., Executive+Skyview

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #306 dnia: 11 Lipca 2016, 13:25:13 »
Potwierdzam, niedawno zaliczyłem pętle w Bieszczadach, przekroczyć 80km/h ciężko na serpentynach, wiec hybryda daje co ma najlepsze  :good: .
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #307 dnia: 11 Lipca 2016, 17:40:43 »
Wyrzucając stare gazety natrafiłem na zestawienie testów długodystansowych robionych przez różne pisma motoryzacyjne.

Z ciekawości spojrzałem na wyniki spalania.  Testowane kompaktowe diesle spaliły średnio 6,8 litra / 100 km, a benzynowe 8,7.

Kompaktowe hybrydy były dwie: Prius III - 6,3 l/100km i Lexus CT 200h - 7,0 l/100.  Nieźle musieli piłować tego Lexa aby osiągnąć taki wynik przez 100 tysięcy km.

Thing

• Gość
« Odpowiedź #308 dnia: 12 Lipca 2016, 14:26:38 »
Spokojnie pewnie Niemcy testowali te autka ;) Don_pazzuro, doskonały wynik na 100 kaemów. Gratulacje.

Offline robertek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #309 dnia: 12 Lipca 2016, 14:43:48 »
Kompaktowe hybrydy były dwie: Prius III - 6,3 l/100km i Lexus CT 200h - 7,0 l/100.  Nieźle musieli piłować tego Lexa aby osiągnąć taki wynik przez 100 tysięcy km.

Te 100 tys. km pewnie zrobili na autostradzie  :)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #310 dnia: 12 Lipca 2016, 18:01:08 »
100 kkm w pół roku po mieście to by trzeba na 3 zmiany jeździć  :-)

Offline Crane83

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: HondaCivic ehev
« Odpowiedź #311 dnia: 12 Lipca 2016, 20:57:59 »
Naprawdę? Czyli jak jadę z górki i naładuje akumulator (też chemiczny) a potem oddaje tą energię jadąc pod następną górkę, albo szybując na prostej - to nadal moja siła napędowa pochodzi z energii chemicznej paliwa? Pytam naiwnie bo przejechałem kiedyś 40km przy żużyciu ~2,6l/100km i ładowanie z MG było głównym czynnikiem wyniku.

Naprawde. Wyjaśnia to nawet proste przypomnienie z fizyki. Jeśli zjeżdżasz z górki to wykorzystujesz "zmagazynowaną" energię potencjalną i zamieniasz na ruch. Jednak wcześniej wspomnianą energie musiałeś wypracować spalonym paliwem gdy wyjeżdżałeś pod wzniesienie.
Gdy autko jeździ z górki a potem pod górke, gdy się rozpedza a potem zwalnia to zawsze sa jakies przemiany. To ze w hybrydach mamy odzysk energii jest bardzo pozyteczne poniewaz czesc tej "zainwestowanej" energii w ruch możemy zawsze odzyskać zamiast zamienić na ciepło jak w tradycyjnych samochodach. Jednak na samym początku całego procesu wspomniana inwestycja pochodzi z paliwa.

Widze ze kolega fazibazi już w zasadzie wszystko dobrze opisał.
Spritmonitor.de" border="0

Offline thorian

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #312 dnia: 12 Lipca 2016, 22:10:02 »
Dobra wezmę kukiełki.
Przypomnę tezę - energia pochodzi w całości z paliwa chemicznego. Nie pochodzi. Energia jaką hybryda zużywa pochodzi z ICE oraz z akumulatora. Energia jaką zasilany jest akumulator NIE POCHODZI W CAŁOŚCI z paliwa.

To co twierdzisz przeczy ekonomii i prawie zachowania energii.

Kukiełka w samochodzie A jedzie pod górkę i zużywa mnóstwo paliwa. Jadać z górki, wyłącza silnik spalinowy, bo po co tracić energię ? Zatrzymuje się.
Kukiełka w samochodzie B też jedzie pod górkę i zużywa mnóstwo paliwa, ale jak zjedzie to ma jeszcze magicznie około 1/3 dystansu przejechanego więcej.

Teraz wytłumacz mi jeszcze raz jak to się stało, jaka magia spowodowała że kukiełka B zajechała dalej ?

Błąd tkwi w rozumowaniu "Jeśli zjeżdżasz z górki to wykorzystujesz "zmagazynowaną" energię potencjalną i zamieniasz na ruch". Otóż nie. Zamieniam ową potencjalną w ruch ORAZ energię chemiczną. A silnik ICE nie bierze w tym 100% udziału - robił to tylko do szczytu wzniesienia.

Offline Pita

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #313 dnia: 13 Lipca 2016, 08:52:02 »
Przypomnę tezę - energia pochodzi w całości z paliwa chemicznego. Nie pochodzi. Energia jaką zasilany jest akumulator NIE POCHODZI W CAŁOŚCI z paliwa.

Ależ ostatecznie pochodzi  :) Aby móc zjechać z górki musisz wcześniej pod nią podjechać a więc spalasz paliwo. To, że w hybrydzie zjedziesz dalej niczego nie zmienia. Energia potencjalna zamieniona podczas zjazdu w energię elektryczną i zmagazynowana w akumulatorze na później została wcześniej uzyskana poprzez spalenie paliwa.

To co twierdzisz przeczy ekonomii i prawie zachowania energii.

Coś mi się wydaje, że właśnie Ty przeczyłeś zasadzie zachowania energii (jeśli tę zasadę miałeś na myśli pisząc 'prawo zachowania energii').

Offline MARECKI1981

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #314 dnia: 13 Lipca 2016, 21:52:22 »
Sorry za off, ale też trochę odnośnie paliwa. Zachar OFF(kanał na Facebook) chyba jest po testach co będzie jak się skończy paliwo w hybrydzie. Będą o tym pisać. Kiedyś wspominałem inni tym w komentarzu i chyba zechcieli to sprawdzić😊

jest już film na jego kanale.

https://www.youtube.com/watch?v=LRRBmgpq35E

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl