Autor Wątek: Kupuję Priusa  (Przeczytany 653261 razy)

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
Odp: Kupuję Priusa
« Odpowiedź #555 dnia: 22 Maja 2017, 23:39:58 »
Mam pytanko.. czy to oryginalna skórka na kierownicy? Czy też obszywana była na nowo?
Obszywana, co widać. Jednak nie dyskwalifikuje auta, jedynie wskazuje, że trzeba dość dokładnie sprawdzić przebieg licznikowy.  :grin:

Offline joe

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #556 dnia: 23 Maja 2017, 15:53:43 »
Taki mini dekoder jest tu: http://www.japan-parts.eu/ (...)
Dzięki  :)

Mam pytanko.. czy to oryginalna skórka na kierownicy? Czy też obszywana była na nowo?
Obszywana, co widać. Jednak nie dyskwalifikuje auta, jedynie wskazuje, że trzeba dość dokładnie sprawdzić przebieg licznikowy.  :grin:
Tak też mi się wydawało. Także wolałem podpytać. No i ten tego... stan licznikowy ~120 tyś km.. i nawet książka serwisowa się znalazła  :cheesy: Ehh w PL ciężko coś ciekawego znaleźć.

Offline gryzzli

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #557 dnia: 25 Maja 2017, 19:00:36 »
Po czym wnosicie że obszywana ? Akurat ta kierownica wyglada na ori stan według mnie .

Offline adamj

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #558 dnia: 31 Maja 2017, 15:10:34 »
Witam was serdecznie.

To mój pierwszy post na tym forum i możliwe, że nie ostatni ( jeśli będę mógł zakupić Priusa :) )

Chcę się was poradzić odnośnie $ za Priusa. Mam do wydania max. 40 tys. a chciałbym kupić Priusa 3gen.
Roczniki pewnie pierwsze tj. 2009, 2010
Przebieg chciałbym poniżej 275 tys. Auto pewnie będzie mi służyło przez około 5 lat, zatem chciałbym jeszcze ok. 100 tys. km pojeździć nim.
Co sądzicie o takich wymaganiach i takiej kwocie?
Co np. o tym ogłoszeniu
https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-prius-2009r-1-8-hybryda-xenon-bezwypadkowy-ID6yKDtl.html

Może lepszym pomysłem jest samemu sprowadzić takie auto zza granicy.

Dzięki za odp i pozdrawiam.

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Prius IV
« Odpowiedź #559 dnia: 02 Czerwca 2017, 08:58:41 »
Lepszym pomyslem bedzie sprowadzic samochod z niemiec . na przebiegu bym sie nie skupial . lepiej kupic samochod z 350k km ale w dobrym stanie niz odpicowany egzemplaz z przekreconym 180k km .

Offline voytek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #560 dnia: 02 Czerwca 2017, 09:25:46 »
Ja wlasnie tak zrobilem. Poprosilem kolege zeby poszukal mi auto od osoby prywatnej, najlepiej serwisowane. Znalazl dla mnie Priusa 2009 dobrze wyposazone od pierwszego wlasciciela z ksiazka serwisowa. Auto nie bylo jakos super zadbane ale doprowadzilem go do porzadku i z przebiegiem 190000 sprawuje sie super. Jestem bardzo zadowolony. Zrobilem mu przeglad test hybrydy wymienilem olej i ogolnie sprawdzilem stan techniczny a ASO. Wszystko jest O.K. Spalanie miedzy 4.8 a 5.2 a jak lecial nim z niemiec to na trasie gnal pow 130 i komp pokazal srednie spalanie 5.9. Tak wiec tragedii nie ma. Polski rynek odradzam chyba ze kupujesz od autoryzowanego dilera z historią ale za takie auto zaplacisz drozej niz w u sasiadow. Pozdrawiam

Offline wegus

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #561 dnia: 02 Czerwca 2017, 15:25:10 »
Witam

Nieraz próbowałem kupić auto w PL .. a i tak kończyłem w Niemczech

Aktualnie od paru dni przeglądam ogłoszenia w PL dotyczące Priusa Plus, wiek około 5 lat.

Napisze ku przestrodze jakby kto interesował się podobnym autem, I tak na trzy "interesujące" oferty wyszły kwiatki :

1. Poznań/czarny - "kupiłem z pomalowanym błotnikiem" - po sprawdzeniu VIN wyszła szkoda we Francji w pierwszym roku użytkowania na kwotę ponad 20 tys. EUR

2. Warszawa/niebieski - w ogłoszeniu "bezwypadkowy" - po sprawdzeniu VIN wyszła szkoda we Włoszech na kwotę ponad 10 tys. EUR

3. Warszawa/biały - co ciekawe, sprzedający ma dwa ogłoszenia- w jednym przebieg 100 tys.km w drugim 120 tys. km :-) - po sprawdzeniu VIN wyszedł przebieg 157 tys.km

Offline adamj

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #562 dnia: 02 Czerwca 2017, 22:09:59 »
Nieraz próbowałem kupić auto w PL .. a i tak kończyłem w Niemczech
Lepszym pomyslem bedzie sprowadzic samochod z niemiec

To mnie zmartwiliście :/ ehhh, z drugiej strony domyślam się, że większość Priusów jest i tak spoza Polski. Tylko nie mam zbytnio pomysłu jak to teraz zorganizować, bo nikt ze znajomych nie sprowadza aut, a samemu ciężko mi będzie wziąć ze sobą mechanika tłumacza i pojechać do Niemiec.

Polski rynek odradzam chyba ze kupujesz od autoryzowanego dilera z historią ale za takie auto zaplacisz drozej niz w u sasiadow. Pozdrawiam

Od dilera widziałem jedynie ogłoszenia z Elbląga. Jednak też skąd mam wiedzieć, że ASO nie robi jakiś wałków. Jeśli właśnie tam mają narzędzia, aby z takim autem zrobić wszystko.

Czy może ktoś z was korzystał z usług firm ściągających auta jak np. autoklasa? Mi na wstępne pytania odpowiedzieli, że 50 tys. to minimum :/

wojtekS

• Gość
« Odpowiedź #563 dnia: 03 Czerwca 2017, 12:44:05 »
Czytałem gdzieś, jak kupowałem swojego, że te elbląskie też są z Niemiec zwożone.

Lepiej więc bezpośrednio.

Ja też nie znam języka niemieckiego, wystarczał angielski. Kupowałem jak już pisałem w salonie toyoty. Drożej ale nie zawiodłem się.

Oferty na mobile.de , korespondencja po angielsku. Jak wszystko było OK to po prostu się umawiałem na konkretny dzień i przyjeżdżałem. Dodatkowo zawszę prosze o pomoc w zarejestrowaniu auta tam (te rejestracje 5cio dniowe z żółtym paskiem) i zawsze nie ma z tym problemu. Ktoś z obsługi jedzie ze mną do ichniego wydziału komunikacji i pomaga w formalnościach.

Z priusem to był rekord czasowy, ważne też żeby nie było to strasznie daleko, mi się udało i był to Frankfurt nad Odrą. Wyjazd z domu z okolic Krakowa o 3 w nocy, o 11 rano prius kupiony i zarejestrowany i powrót. W domu byłem około 18:00 - jeszcze nawet zdążyłem na umówioną wizytę u lekarza na 18:30 haha.

Offline parian

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #564 dnia: 03 Czerwca 2017, 22:40:39 »
@adamj: chyba znajdziesz w Toruniu kogoś, kto pomaga w sprowadzaniu aut? Bierzesz dwa dni urlopu, umawiasz kilka prusaków w Niemczech i np. Holandii (albo Belgii) i jedziecie. Na pewno coś wybierzesz.

Offline Tadeus_z

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #565 dnia: 04 Czerwca 2017, 21:37:22 »
Witam, ja znalazłem swego Priusa po przez carforfriend.pl,  porządna firma polecam.

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #566 dnia: 05 Czerwca 2017, 09:40:05 »
Witam wszystkich. To mój pierwszy post. Wcześniej trochę tu czytałem.
Krótko opiszę moje ubogie doświadczenia z kupnem Priusa.
Kiedy już zdecydowałem się na hybrydę, to wybór padł na Auris, najlepiej kombi. Szukałem długo, niektóre godne uwagi przeszły mi koło nosa.
W końcu zdecydowałem się na nową z salonu. Od ręki był całkiem ładnie skonfigurowany egzemplarz, chociaż pakiet design to, z wyjątkiem  felg, tandeciarstwo.
Z braku wystarczającej kasy postanowiłem wziąć częściowo w kredycie. Te smart plany itp. wyglądają ładnie dotąd, aż się ich nie podliczy. Korzystniejszy był kredyt gotówkowy z mojego banku.
Jak już miałem kasę, to pomyślałem, dlaczego nie kupić używanego za połowę ceny?
No i poszukiwania zaczęły się od początku.
Całkiem przypadkiem trafiłem na firmę w Łodzi sprowadzającą samochody poleasingowe. Przypadkiem, bo na portalach wystawiają dosyć rzadko, a akurat taki Prius+ się pojawił.
Samochód z Francji, informacji o samochodzie zero.... Dowód rejestracyjny dziewiczy, książki serwisowej brak więc przebieg niepotwierdzony, a stan jak widać.
Znalazłem jednak raport VIN, z którego wynikało, że po zwrocie samochodu do firmy leasingowej przeszedł on pełną kontrolę eksperta Dekry. Tam był potwierdzony przebieg, stan mechaniczny i sporo zdjęć dokumentujących każdą ryskę na karoserii. Co ciekawe, te drobne naprawili jeszcze we Francji...
Później byłem już tylko przy przeglądzie zerowym, kontrola baterii... i kupiłem.
Cena wysoka, ale nadal widzę w ogłoszeniach całkiem dobrze wyglądające samochody, z których właścicielami kontakt urywał się gdy poprosiłem o numer VIN (odeślę smsem i cisza...).
Ogólnie jestem całkiem zadowolony. Samochód perełką nie jest, trochę oberwał bo wozili w nim różne twarde przedmioty. Jak na 2012 to dla mnie 4+.
No i lada dzień rozpoczynam poszukiwania kolejnego Priusa. Niestety tym razem starszego, bo budżet już mniejszy, ale ma służyć na codzienne dojazdy do pracy, ponad 2x10 km przez miasto...

Offline jaroWM

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #567 dnia: 06 Czerwca 2017, 12:01:28 »
ja sprawdzałem po VINie 5 Priusów+ z Francji i wszystkie 5 były na TAXI i wszystkie 5 miały mniejsze większe kolizje  - pisałem wcześniej w tym wątku. widziałem w jakim stanie trafiają do PL i jak wyglądają wypicowane (m. in. cofnięty licznik)do sprzedaży...

Offline Priusakolep

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #568 dnia: 06 Czerwca 2017, 12:09:51 »
widziałem w jakim stanie trafiają do PL i jak wyglądają wypicowane
A gdzie to widziałeś?
Chętnie też bym zobaczył.

Offline gamerek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #569 dnia: 06 Czerwca 2017, 14:26:06 »
Witam
Kilka słów prawdy wrzucę do Waszego tematu - proszę się na mnie nie obrażać ani nie oburzać
Czytam i czytam i się dziwie że nie możecie nic zadbanego kupić.... Przecież najważniejsza w tych rozważaniach jest niska cena - wiem że to ważne dla każdego ale to nie może być najważniejsze ...
Mam na sprzedaż ładnego Priusa z potwierdzonym przebiegiem 75 tyś.km z nl NAP , kupiony w celu odsprzedaży , po 1 właścicielu , zadbanego b.bogato wyposażonego z niezakłamaną przeszłością / w pl wymieniony błotnik tył - zdjęcia / i co ???? I niewiele się w temacie dzieje. Dlaczego ? Bo taki samochód musi swoje kosztować.Bo jak klient dzwoni to zazwyczaj pyta - dlaczego tak drogo ?
W PL musi być okazja , tanio , mały przebieg na liczniku / nie zawsze zgadza się z tym w rzeczywistości /
Szukacie okazji !!! Takie nie istnieją !!! Proszę sprawdzić ile kosztuje nieuszkodzony prius 2009 rok za naszą zachodnią granicą z przebiegiem przeciętnie 200 tyś km.
Ciekawe że ten sam Prius w NL ma 300 tyś km , w DE ma 250 tyś a w PL 199 tyś
Nie można kupić dobrego Priusa 3 gen za 30-35 tyś zł - nie można !!!!
Przepraszam że tak ostro - ale szczerze
Pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl