Autor Wątek: Kupuję Priusa  (Przeczytany 653256 razy)

Offline maro429

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Kupuję Priusa
« Odpowiedź #990 dnia: 24 Września 2018, 18:57:44 »
http://autoswiat.gratka.pl/ogl/23978679.html#b9748e17daa39dae,1

Może ktoś miał okazję oglądać i wie coś więcej na temat tego auta.
Za wszelkie info będę wdzięczny.

Offline Grzesiek70

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #991 dnia: 24 Września 2018, 19:33:22 »
O wymianie czego piszesz?

Oleju w skrzyni Priusa III.

Offline jaronx

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #992 dnia: 25 Września 2018, 06:42:48 »
Sorry za offtop, ale nie widzę możliwości edycji. Obdzwoniłem parę warsztatów i dwa ASO - Bielany i Marki. W warsztatach i na Bielanach zdziwieni, o co chodzi. W Markach gość wyglądał na zorientowanego - powiedział, że się nie zaleca, ale oni za zgodą klienta wymienią, a nawet sugerują wymianę. Więc chyba tam wyląduję.
Co za bzdury nie zaleca się wymiany oleju w skrzyni, wymienia się tym bardziej w automacie.

Wysłane z mojego MI 5s przy użyciu Tapatalka

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #993 dnia: 25 Września 2018, 09:01:32 »
To nie jest klasyczny automat.

Offline jaronx

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #994 dnia: 25 Września 2018, 16:09:56 »
To nie jest klasyczny automat.
To że nie jest to klasyczny automat to oczywiste, to nie znaczy że się oleju nie wymienia. Proponuję zadzwonić do innego serwisu Toyoty i sprawdzić.

Wysłane z mojego MI 5s przy użyciu Tapatalka

Offline pppt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #995 dnia: 25 Września 2018, 16:14:44 »
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, gdzie w Warszawie go serwisować?

czesc, ja swojego Yarka po zakupie oddałem tu: http://serwis-japonskich.pl/ i jestem zadowolony zarówno z ceny jak i solidności pracy. polecił mi ich znajomy i ja tez smialo ich polecam.
jednakże Prusaka serwisuje w Toyota Marki, bo ze wzgledu na obowiązki słuzbowe i tak mnie wychodzi taniej niz jakbym mial zaprowadzac auto do serwis-japonskich.pl (kasa na taksówki bo daleko, zamknięcie firmy itp. - summa summarum ASO wychodzi taniej  :-))
pytalem sie ich czy ogarniają hybrydy i powiedzieli, że bez problemu. tam sa zatrudnieni ludzie którzy wczesniej pracowali w ASO japońskich marek.
A w ASO Marki jak dla mnie jest ok, dlugo maja otwarty serwis, zawsze jakas promocja sie trafi i cenowo da sie przeżyć. nie moge na nich narzekać, polecam
Toyota PRIUS 1,8 HSD 2011 Prestige
Toyota Yaris 1,3 VVT-i 2003 Sol

Offline internista

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #996 dnia: 25 Września 2018, 16:21:03 »
Czołem,

Od paru tygodniu bujałem się z zakupem P3, obejrzałem ich kilka...
Jeśli ktoś szuka to przestrzegam przed:

1. Komis pod Stargardem, wystawiony rok 2010, faktycznie produkcja 2009. Opisują, że są dokumenty, ale nic mi nie pokazali na miejscu. Stan niczego sobie, ale rdza od spodu już go ciągnie, widać ją na podłużnicach nawet. Linka nie podepnę bo akurat z allegro zniknął, może ktoś go kupił. Chcieli za niego 37700

2. https://www.olx.pl/oferta/toyota-prius-bogate-wyposazenie-navi-bezwypadkowy-rejestracja-2007-CID5-IDwRvi5.html
To jeszcze P2 w całkiem ładnym stanie, pejchałem go zobaczyć jako pierwszego i bardziej sprawdzić czy ja się mieszczę w takich autach... spore moje gabaryty w nie każdym aucie za kierownicą pozwalają się zmieścić. Nie pasowały mi w nim papiery, informacja z karteczki o oleju też była podejrzana, zalewali mu niby 10w40, to chyba nie koniecznie właściwy olej do takiego silnika. Sam silnik ok, przejażdżka ok. Czuć było lekkie szarpnięcia jak ICE się dołączał. Spodu nie oglądałem, sprzedawca się zarzekał, że można na podnośnik i ani gramika rdzy nie będzie.

3. https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-prius-led-kamera-cofania-zamiana-lift-ID6B7Nmv.html?utm_source=refferals&utm_medium=traffic_exchange&utm_campaign=olx#xtor=SEC-8
Ten egzemplarz odbudowany po częściowym spaleniu, może i jakimś dzwonie. Widać ordynarne zacieki lakieru, krzywo spasowane elementy nadwozia, pod maską coś lekko cykało/terkotało od strony inwertera, na przejażdżce ściągało go delikatnie na prawo nawet na niskich prędkościach koło 70kmh. To żenada wołać ponad 40tysi za tak tandetnie naprawiony samochód.

W drodzie powrotnej z oględzin numeru 3 zadzwoniłem pod Piłę i tam był słabiej wyposażony Priusik, bez skór, bez kamery... Ale za to nienaganny stan. Jeżeli malowany to ładnie, wszystkie elemnty spasowane ładnie, spod samochoduy bez grama rdzy. Rocznik 2011, grudzień, 170tysi przejechane. Właściciel chyba koło roku w Polsce jeździł, starał się serwisować w ASO (testy hybrydy, baterii, zmiany oleju...) Hiszpańskie fakturki z niedawnej zmiany baterii, czyszczenia EGR... Cóż, zakupiłem Toyke ;)

Niestety radość długo nie trwała. Już następnego dnia zaczęły się problemy. Klekotanie i rzucanie silnikiem na zimnym. Masakra, z upływem dni nasiliło się i robił tak nawet na ciepłym. Kilka podejść do diagnozy i wreszcie wyrok, uszkdzona uszczelka po głowicą. Kontakt ze Sprzedwcą na szczęście zadziałał tutaj bardzo pozytywnie i autko trafiło na ASO Toyoty na usunięcie usterki. Podejście Sprzedawcy wzorowe. Ale okazało się na serwisie, ku mojemu zdziwieniu dlaczego teraz, wszak bywało to autko już w tym ASO, że przebieg niekoniecznie odpowiada dokumentom i fakturom. Faktury z 2017 roku na naprawy są z przebiegiem 160tysi, a wpisy w hiszpańskim ASO z tego okresu są na 270tysi...

No i tutaj przechodzę do finału wywodu i proszę o poradę. Czy pozostawić sobie to autko po naprawie w ASO, czy może ponegocjować zmniejszenie ceny, wszak 170 tysi a 270 tysi to spora różnica. Niby ponoć przy P3 nie trzeba się takiego przebiegu obawiać, ale to jednak okolice 300 tysi i pełnmo obaw o jakieś zbliżające się szybko koszty typu pompy wody, abs, klocki łożyska czy może jeszcze zupełnie coś innego...
Teoretycznie potwierdzony przebieg 300tysięcy to nic strasznego, a całe autko jest w nienagannym stanie.
Czy może doradzalibyście drodzy forumowicze zwrot autka?

Bardzo proszę o porady

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #997 dnia: 25 Września 2018, 16:25:50 »
wszak 170 tysi a 270 tysi to spora różnica

Jakby był prawdziwy przebieg podany to spojrzałbyś na to ogłoszenie? Skoro oszust już cię oszukał to może nie tylko na przebiegu.....
« Ostatnia zmiana: 25 Września 2018, 20:38:01 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline P0RCIN

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #998 dnia: 25 Września 2018, 16:54:27 »
No i zależy ile zaplaciles ze te 270 tysi.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #999 dnia: 25 Września 2018, 16:58:31 »
Pytanie czy domniemany oszust nie zostal oszukany przy zakupie i nieswiadomie sprzedal auto z cofnietym licznikiem? Jego zachowanie w kwestii naprawy uszczelki sugeruje, ze raczej jest uczciwym czlowiekiem.

Offline internista

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1000 dnia: 25 Września 2018, 18:05:27 »
Za te 270 tysi zapłaciłem 35 tysięcy złotych.

Z oskarżeniami o oszustwo byłbym ostrożny, jak ktoś już wspomniał, on też mógł zostać oszukany. A z samego kontaktu, sposobu jak została przeprowadzona transakcja, zachowania po transakcji... szczerze to życzyłbym aby każdy miał ze sprzedawcą taki kontakt.

Jak tylko wyłapałem usterkę, Sprzedawca od odpowiedzialności się nie uchylal, wymieniłem świece, poczyściłem doloty, nawet za to chciał mi zwracać pieniądze. Ja ze swojej strony zaproponowałem, że dopiero jak diagnoza wykaże rzeczywiście to najgorsze i najdroższe uszkodzenie, wtedy skorzystam z jego oferty i naprawy w ASO. No i niestety po kilku dniach, wyszło, że to uszczelka, ale muszę stwierdzić, że objawy wcale uszczelki nie sugerowały, ubytek chłodziwa był niezauważalny, przyjajmniej przez kilka dni. Sam Sprzedawca w rozmowie przyznał, że już rok temu miał takie objawy, ale tylko kilka razy na zimnym silniku, wtedy stwierdził, że pewnie świece albo cewka i nie zgłębiał tematu. Dopiero chyba ja miałem pecha, że tak to się nasiliło :( Prawdopodobnie poprzednicy zaniedbali czyszczenie EGR i dolotu, do tego opary z zaworu PCV, w kolektorze dolotowym był skroplony olej... Pewnie szło to w cylinder rosła kompresja i wydmuchało uszczelke.

Jak wyszła kwestia przebiegu wyglądał na szczerze załamanego. Jeszcze z nim tego tematu nie omawiałem, czekam aż ASO zrobi uszczelkę, a do tego czasu mam czas na przemyśenia. Czy ta cena, stan, przebieg, czy to jest dalej atrakcyjne, czy może negocjować zmniejszenie ceny, zwrot auta... Wymiana uszczelki w ASO to całkiem spore pieniądze i do tego nie wiadomo, czy wogle na szacunkowej kwocie się zamknie. Samo ASO jest na stanowisku, że autko jest warte tego aby je wziąść, nie przewidują tutaj na bazie swoich doświadczeń większych problemów przed osiągnięciem 400 tysięcy km.

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1001 dnia: 25 Września 2018, 22:56:27 »

Z oskarżeniami o oszustwo byłbym ostrożny, jak ktoś już wspomniał, on też mógł zostać oszukany. A z samego kontaktu, sposobu jak została przeprowadzona transakcja, zachowania po transakcji... szczerze to życzyłbym aby każdy miał ze sprzedawcą taki kontakt.

Bardzo przykra historia, kupić auto za niemałą kwotę i mieć już na wstępie kłopoty. Szczerze współczuję. Imponuje mi Twoje podejście, bo w takiej sytuacji bardzo łatwo jest rzucać podejrzenia. Oszustwo najwyraźniej miało miejsce ale nie wiadomo, na którym etapie.

Ostatnio kupowałem właśnie Priusa III z 2009, więc mam dość dobre wyobrażenie o cenach. W moim odczuciu cena 35 tys.za takie auto z przebiegiem 270 tys. może być ostatecznie akceptowalna... ale pod warunkiem, że auto jest w 100% sprawne.

Samochody to także psychologia. Jeżeli kupiłeś Priusa, z tego samego powodu, co ja, czyli licząc na niezawodność, to ten egzemplarz będzie miał w już w Twoich oczach skazę. Musisz sobie zadać pytanie, czy nie wolałbyś za te same pieniądze kupić auto, które od początku, znasz jako sprawne. Trudno jest uwierzyć, że auto nie ma innych ukrytych wad, kiedy raz się człowiek sparzył. Nie wiadomo, jak długo było użytkowane z uszkodzoną uszczelką.

Ja na Twoim miejscu zdecydowanie chciałbym go oddać - nawet z jakąś małą stratą własną. Auto za te pieniądze ma obowiązek być sprawne. Za taką samą kwotę możesz kupić sprawnego Priusa, a po dołożeniu 5-8 tys. Priusa z prawdziwym przebiegiem 100-150 tys. Oczywiście, to tylko moja prywatna opinia i nie jestem żadnym ekspertem.

Offline randre

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1002 dnia: 26 Września 2018, 00:18:16 »
Kożystal ktoś z uslug firmy https://autovendo.pl/ przy sprowadzaniu samochodu lub może polecić jakąś firmę osobę sprowadzającą Priusy z zagranicy? Bo z forum wynika że ciężko coś w Polsce znaleź bezpiecznie żęby nie wtopić lub wpaść na minę ... chyba że się mylę i macie jakieś dobre sposoby na kupno Priusa w Polsce?

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1003 dnia: 26 Września 2018, 00:53:20 »
Kożystal ktoś z uslug firmy https://autovendo.pl/ przy sprowadzaniu samochodu lub może polecić jakąś firmę osobę sprowadzającą Priusy z zagranicy? Bo z forum wynika że ciężko coś w Polsce znaleź bezpiecznie żęby nie wtopić lub wpaść na minę ... chyba że się mylę i macie jakieś dobre sposoby na kupno Priusa w Polsce?

Ja korzystałem z usług firmy Carforfriends. Kiedy podzieliłem się moimi doświadczeniami na tym forum, jedni wzięli to za reklamę, inni zapewniali, że cudem uniknąłem wysokich kar za jazdę bez OC. Przeczytaj i sam sobie wyrób zdanie:

http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=44233.0

« Ostatnia zmiana: 26 Września 2018, 08:53:09 wysłana przez fazibazi »

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1004 dnia: 26 Września 2018, 08:44:12 »
jedni wzięli to za reklamę, inni zapewniali, że cudem uniknąłem wysokich kar za jazdę bez OC

Bądź obiektywny i dodaj, że niektórzy poparli to jako jedną z kilku opcji zakupu:

Potwierdzam rzetelność i fachowość firmy Carforfriend.pl.
Fajnie wiedzieć że są takie firmy, i fajnie wiedzieć na co jeszcze trzeba uważać,
Na pewno jest to jedno z rozwiązań sprowadzenia auta praktycznie nie ruszając się z fotela. Coś za coś.

i inni których nie chce mi się cytować więc to nie tylko twoja opinia.

jedni wzięli to za reklamę,

Jest to reklama ale prawdziwa i taką dopuszczam głównie właśnie dla tego że każdy może sobie samodzielnie zweryfikować i wyrazić opinię i swoje obawy, polecić bądź nie. To jest forum i nie spodziewaj się, że każdy będzie bił brawo.
Nie jest to zakup idealny (jak każdy) a tak jak wspomniałem pewna z jego opcji.  Trzeba się liczyć z tym, że nie każdemu taka forma zakupu odpowiada.
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl