Autor Wątek: Kupuję Priusa  (Przeczytany 653783 razy)

Offline dalu

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Kupuję Priusa
« Odpowiedź #1290 dnia: 23 Sierpnia 2019, 10:15:35 »
Kupiłem kilka dni temu drugą hybrydę, oczywiście na zachodzie, w Polsce po drugim aucie odpuściłem szukanie, może miałem ułatwione zadanie bo była pełna książka serwisowa, nawet zmiany opon  były zaznaczone w systemie aso. Przed wyjazdem po auto sprawdzić mejlowo historię auta w aso - nie miałem żadnych problemów aby coś takiego uzyskać, nawet ze screenami z systemu oraz   opanować umiejętność zrobienia testu baterii poprzez HA, na miejscu posprawdzać czy nie złożony z trzech innych (wydaje mi się że jeśli nie kupujesz od "nacji napływowych" to ryzyko jest minimalne) i jeśli wszystko jest zgodne z ogłoszeniem - kupić. Wole jak auto ma nawet przebiegi rzedu 35k km/rok, niż 5k km bo wówczas wiem że nie stało a jeździło, a w przypadku hybryd to b. ważne. A jeśli ktoś się boi/nie zna się itp., to auto do aso i sprawdzamy co i jak.
Prius 2

Offline obek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1291 dnia: 26 Sierpnia 2019, 16:00:56 »
Panowie ostatni weekend 1000 km - Warszawa, Lublin, Ostrowiec Świętokrzyski zero Priusów na trasie  :o
Psychologia? Jak się kupi dopiero wtedy się zacznie je zauważać? Czy po prostu ludzie nie kupują tych samochodów?

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1292 dnia: 26 Sierpnia 2019, 16:07:31 »
Może i Priusów nie widać , ale coraz więcej Aurisów hybrydowych można zauważyć.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1293 dnia: 26 Sierpnia 2019, 16:52:02 »
coraz więcej Aurisów hybrydowych

Potwierdzam. Akurat jestem w Lublinie i widzę coś hybrydowego (Zarówno PII i PIII, C-HR ale najwięcej Auris II) praktycznie codziennie.
Dziś nawet Auris I HSD pod Olimpem, w podobnym kolorze do mojego a to już "rzadka rzadkość" :)
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline obek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1294 dnia: 26 Sierpnia 2019, 18:01:00 »
Panowie jak czytać i interpretować numer VIN?
1. https://www.autobaza.pl/zamow-raporty/JTDKN36U301013857 samochód ok? czy licznik cofany?

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1295 dnia: 26 Sierpnia 2019, 21:33:16 »
Przecież z tego raportu nic nie wynika... To tylko zachęta, abyś kupił u nich raport. W sprawie sprawdzenia jest temat i jak poprosisz to kolega Darek pewnie coś skrobnie.

Offline agaes

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1296 dnia: 27 Sierpnia 2019, 08:52:46 »

Cytuj (zaznaczone)
Potwierdzam. Akurat jestem w Lublinie i widzę coś hybrydowego (Zarówno PII i PIII, C-HR ale najwięcej Auris II) praktycznie codziennie.
Dziś nawet Auris I HSD pod Olimpem, w podobnym kolorze do mojego a to już "rzadka rzadkość" :)

To nie ja...  :o wczoraj nie byłam w Olimpie...
Ale jeżdżą 3 białe perły (w tym moja) i 1 srebrna. II zatrzęsienie...
A najlepsze są Lexusy CT200h na taksówce - jeden biały i jeden srebrny...

Offline dalu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1297 dnia: 27 Sierpnia 2019, 09:13:24 »
Na taxi? auto typowo miejskie, zapakować tam 3-4 osoby z bagażem to byłby już problem.
« Ostatnia zmiana: 27 Sierpnia 2019, 10:19:52 wysłana przez fazibazi »
Prius 2

Offline obek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1298 dnia: 27 Sierpnia 2019, 13:54:44 »
Chyba że Prius + :)

Offline obek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1299 dnia: 27 Sierpnia 2019, 15:48:49 »
Panowie Prius Plug-In czym sie różni ? Można dodatkowo ładować prądem + benzyna?
https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-prius-1-8-hsd-plug-in-premium-ladowanie-z-gniazdka-bezwypadkowa-fv23-ID6BAHo8.html#1cd680a3eb warto?

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #1300 dnia: 27 Sierpnia 2019, 16:21:40 »
Panowie Prius Plug-In czym sie różni ? Można dodatkowo ładować prądem + benzyna?
https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-prius-1-8-hsd-plug-in-premium-ladowanie-z-gniazdka-bezwypadkowa-fv23-ID6BAHo8.html#1cd680a3eb warto?

Tak, można ładować z gniazdka i pokonać na samym napędzie elektrycznym do 50 km.
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1301 dnia: 27 Sierpnia 2019, 16:50:02 »
Raczej do 30 km.
Do 50 km pokonuje wersja IV Priusa.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Offline Hex

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1302 dnia: 27 Sierpnia 2019, 19:07:52 »

Tylko że stanowczo odradzam ten "auto komis" ;) Oglądałem tam priusa 2, niestety na czyjeś nieszczęście, już go ktoś kupił, i raczej nie będzie zadowolony. Oglądałem u nich dwójkę przed majówką, gość się wygadał że wtopił z tymi pluginami, i stoją u niego już ponad pół roku, a było to w maju ;)  W ogóle historia mojej wizyty u nich to sporawa na osobny temat.  auta igły bez wkładu finansowego, a sprzedawane na łysych oponach, z kompletem tarcz do wymiany, wyciek ze skrzyni. Cena do negocjacji, chciałem aby opuścili kilka stówek na opony i tarcze, to reakcja jak byk na czerwoną płachtę. I się zaczęło, chamskie odzywki i podnoszenie głosu, zdjęcia mają tylko ładne bo robi im to profesjonalny fotograf. Jeżeli chcesz tam jechać przez pół Polski i się zdziwić, a na miejscu zastać sprzedawcę który nie ma interesu w tym aby Tobie to auto sprzedać, to lepiej odpuść. Jeden gościu wygląda jak by całe życie zajmował się nie zupełnie legalną pracą, drugi w ogóle nie wiedział co sprzedaje. To raczej jakaś pralnia ;)

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1303 dnia: 27 Sierpnia 2019, 23:15:42 »
O Gdynia  :grin: potwierdzam, widzialem te pluginy tam już z pół roku temu, jako że nie miałem czasu to nie zaglądałem do środka. Plug-in fajna sprawa ale raczej do miasta. Pojawiają sie tam tez inne Priusy ale żadnemu się nie przygladalem z bliska jak również ze sprzedawcą nie rozmawiałem.

sporawa na osobny temat. 

Jak będziesz miał czas i chęć to napisz spoje przygody tutaj. Na pewno komuś się przyda.
« Ostatnia zmiana: 27 Sierpnia 2019, 23:27:35 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Lesiu

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Prius 4
« Odpowiedź #1304 dnia: 28 Sierpnia 2019, 11:59:14 »
Jako, że to mój pierwszy post na forum to witam serdecznie wszystkich forumowiczów  :-)

Od jakiegoś roku planuję zakup auta hybrydowego. Stało się tak ponieważ półtora roku temu namówiłem swojego tatę na zakup Aurisa z 2014 roku w hybrydzie.
Co tu dużo mówić zakochałem się w tym rozwiązaniu  :grin: ale stwierdziłem, że Auris jest dla mnie za mały i tak padło na Priusa.

Im więcej informacji czytam na forum to tym bardziej jestem przekonany, że to to czego szukam.

Na moje nieszczęście w mieście w którym mieszkam, a jest to Łódź nie ma na sprzedaż ani jednego Priusa   :-(

No to teraz do rzeczy. Mam kilka typów, którymi jestem zainteresowany linki poniżej.

Poznań:
https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-prius-ID6C29bt.html#2c05aad68d
W-wa:
Perfect Car JANA SOBIESKIEGO 110
https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-prius-1-8-hsd-136km-biala-perla-solar-navi-hud-keyless-go-kamera-wa-wa-ID6CdUzD.html#81d81224cd
https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-prius-1-8-hsd-136km-navi-hud-keyless-go-kamera-wa-wa-ID6Cr8dE.html
RAAJD AUTO KOMIS
https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-prius-hybrid-lift-navi-kamera-ID6BMXFO.html#2c05aad68d

Jest jeszcze Toycars w Starachowicach ale na ten moment nie ma u nich nic ciekawego w mojej opinii. Ale może ktoś z was ma jakieś informację na temat tego sprzedającego?

Auto w Poznaniu od prywatnego.
Auta w Warszawie są z dwóch komisów Perfect Car i RAAJD AUTO. Macie jakieś opinie na ich temat, ktoś kupił u nich auto? A może lepiej omijać szerokim łukiem i nie warto nawet jechać oglądać?

No to w sumie na ten monet chyba tyle :-)

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
Toyota Prius gen. 4 2017
Była Toyota Prius gen. 2 2008r.
Był Seat Ibiza 1.4 MPI 8v 2000r.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl