Autor Wątek: Kupuję Priusa  (Przeczytany 653964 razy)

Offline GregPL

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Kupuję Priusa
« Odpowiedź #1320 dnia: 05 Września 2019, 12:48:55 »
moim zdaniem tylko ten ostatni jest wart jakiejkolwiek uwagi.

zgadza się. Osobiście szukałbym jednak czegoś więcej niż wersja podstawowa - nie ma nawet czujnika zmierzchu.
Z tą bezwypadkowością też bym był ostrożny - w życiu nie widziałem śruby nadkola w takim stanie po 5-iu latach eksploatacji auta ;) - trzeba dokładnie obejrzeć przód (i nie tylko).

Offline chriskalisz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1321 dnia: 05 Września 2019, 21:31:18 »
Dziekuje chłopaki za szybką odpowiedz.
Mam na tapecie auto z przebiegiem 180 tyś i 111 tyś oboje z 2007 r wiec ten z niskim jest ryzykowny, choć kusi.

pozdr

dam znać jak kupię :)

Ktoś kupił priusa i robił nim 9 tys km. rocznie? Podszedłbym do tego ostrożnie (nie chcę krakać, ale mogą mieć spokojnie po 100 tys. km "w pamięci" ;) )

Wczoraj oglądałem z 2010 z przebiegiem 245 tyś i tak długo sie zastanawiałem ( 2 h ) że ktoś mi go kupił, dzisaj dzwonię słyszę sprzedane oglądam ogłoszenia i te które mi się podobają ida jak świeże bułki.
Jakaś masakra. Borykam się pomiedzy prius II i prius III i jak jestem po doświadczeniu IIIki to się zakochałem :)
Teraz mam problem z IIką :) A tak na poważnie co lepsze: III ka i około 300 tyś przebiegu czy II i powiedzmy do 200 ?

pozdr
chris

Offline obek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1322 dnia: 05 Września 2019, 21:36:21 »

Offline chriskalisz

• Toyot Leżący
  • *
chris

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1324 dnia: 05 Września 2019, 23:10:47 »
ak na poważnie co lepsze: III ka i około 300 tyś przebiegu czy II i powiedzmy do 200 ?
Zdecydowanie III
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline GregPL

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1325 dnia: 06 Września 2019, 00:55:39 »
Panowie co myślicie o tej propozycji?
https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-prius-1-8-hybryda-szyberdach-bateria-dachowa-klima-z-pilota-kamera-ID6BSIKO.html#map

Piękny :)

pięknie, to ma maskę spasowaną ;)
Tylny zderzak też coś odstaje kolorystycznie od reszty auta

Offline chriskalisz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1326 dnia: 06 Września 2019, 11:49:22 »
ak na poważnie co lepsze: III ka i około 300 tyś przebiegu czy II i powiedzmy do 200 ?
Zdecydowanie III

Dlaczego "zdecydowanie" pytam bo jechałem IIIką a siedziałem tylko w IIce i to całe moje doświadczenie w tym zakresie.
Wyczekuję na tę chwilę dobrej oferty - ale czekać nie lubię :) Zawsze podobała mi się IIka wizualnie ale moze warto skusić sie na III bo to jednak duży przeskok techniczny do przodu.
chris

Offline GregPL

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1327 dnia: 06 Września 2019, 14:17:06 »
moze warto skusić sie na III bo to jednak duży przeskok techniczny do przodu.

sam sobie odpowiedziałeś :)

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1328 dnia: 06 Września 2019, 14:49:35 »
Jak kupujesz wizualnie to po co pytasz o różnice technologiczne?
----------------------------------------------------------
Toyota Prius Plug-In Hybrid 1,8 HSD Aspiration 2013

Offline chriskalisz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1329 dnia: 07 Września 2019, 13:16:16 »
Przecież aspekt wizualny tez jest ważny :)
chris

Offline Lesiu

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Prius 4
« Odpowiedź #1330 dnia: 07 Września 2019, 20:35:49 »
No Panowie chciałem się pochwalić że dzisiaj kupiłem pierwszego w życiu Priusa, gen 2 z 2008 roku z przebiegiem 244 tys.
Toyota Prius gen. 4 2017
Była Toyota Prius gen. 2 2008r.
Był Seat Ibiza 1.4 MPI 8v 2000r.

Offline chriskalisz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1331 dnia: 07 Września 2019, 21:16:17 »
Lesiu jakie wrażenia? Jak jego kondycja po 244 kkm?
chris

Offline Lesiu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1332 dnia: 07 Września 2019, 22:49:34 »
No powiem szczerze, że jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Co do kwestii mechanika i blacharka: amory powyżej 70% skuteczności, żadnych luzów w zawieszeniu. Podwozie w ogólnym dobrym stanie. Lakier bez wgnieceń cały w oryginalne między jakieś 90 a 110 mikronów. Wnętrze najładniejsze jakie do tej pory widziałem w prusakach oglądałem jakieś 6 sztuk ten był siódmy. Tapicerka wręcz w stanie idealnym, jedynie plastiki na drzwiach w bagażniku podrapane i z jakimiś głębszymi rysami. A no i obicie podłokietnika do poprawy ktoś próbował ratować sytuację zszywkami biurowymi  :wallbash: kierownica skóra ideał bez zniszczeń. Joystick od tempomatu był bardzo mocno używany bo już napisy wytarte. Co do baterii to jeździłem tylko na hybrid assystant, bo z dr. Priusem odwaliłem i mi nie zdziałało. Ale na asystencie wszystko ładnie wyglądało temperatury poszczególnych podzespołów był git, temp baterii w okolicach 30 paru stopni. No nie widziałem nic co mogloby być nie tak. Auto bardzo ładnie płynnie jedzie. Na samym prądzie myślę że po mieście udało się jakoś 1.5 zrobić. Będę jeszcze to wszystko sprawdzać na spokojnie bo dzisiaj jednak trochę emocji było.
Co jeszcze chciałbyś  wiedzieć o co zapytać.
Co do największych minusów to jest to że łożyska w przodu huczą i tak na moje ucho kwalifikują się do wymiany. Druga rzecz to to że czujniki parkowania nie działają ani z przodu ani z tyłu. Kamery cofania nie ma. Radio JBL jest.

To chyba z grubsza tyle. Jeśli coś jeszcze Cię konkretnie interesuje to pytaj  :good:

Toyota Prius gen. 4 2017

Offline chriskalisz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1333 dnia: 08 Września 2019, 08:23:18 »
Pytam trochę z ciekawości bo nie wiem czego się spodziewać po przebiegu 250 kk lub prawie 300kk
Sam mam corolle Verso z silnikiem naprawionym przez siebie ( te co brały olej ) i na liczniku 270 kk i gdyby nie silnik to nie wiedziałbym co to awaria. Łożyska w kołach ja pierdziele miałem z 5 toyot i nigdy nie wymianiałem łożyska :)
Fajnie że się cieszysz i jest OK bo ja jestem za 5 minu przed zakupem i jestem zestresowany. Pomijam fakt że nie wiem co wybrać czy priusa II czy III bo II to w dobrym stanie a III sczochrany bo co można za 24 koła kupić.
Teraz mam na tapecie auto ze skandynawi i już ze dwa widziałem i oba miały nagrzewnicę w kolanach pasażera - czy prius nie dogrzewa kabiny w mrozy ;)

pozdr
chris

Offline Lesiu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1334 dnia: 08 Września 2019, 09:07:00 »
Moim zdaniem to trzeba spodziewać się wszystkiego. Z tymi  łożyskami to jeszcze nie wiem na 100% to tylko moja wstępna diagnoza, podejrzewam też opony że mogą taki hałas powodować, bo są już z trochę śmietniki niby Michaliny ale jak opony mają 6 lat to już cudów nie ma. Z tym czy się cieszę to bym tak nie przesadzał. Będę się cieszył jak przejadę kilka tysi tym autem po zakupie i nic po drodze nie wyjdzie z jakiś poważnych awarii.
No wiadomo, że pojawia się czynnik stresu jakby nie było człowiek wydaje swoje pieniądze. Ja generalnie zaczynałem od szukania III i budżetu do 50k ale po pierwszej jeździe trójka stwierdzilem, że kanapę mam w salonie. No auto mi w ogóle nie pasowało, jak dla mnie ponton. No i tak doszedłem do wniosku, że budżet zmniejszam do 30k i koncentruję się na II. Ostatecznie auto kupiłem za 25,5 koła, więc jest jeszcze trochę kasy na to żeby zrobić w aucie to co należy.
Toyota Prius gen. 4 2017

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl