Autor Wątek: AURIS TS ACTIVE - wygłuszenie (czyli jak wyciszyć) - od czego warto zaczynać ?  (Przeczytany 25800 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kyc

• Toyot Leżący
  • *
Witam,

Początkowo chciałem się podpiąć pod wątek http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=33115.0 ale tam dyskusja toczy się na temat jakości wyciszenia a nie możliwości wygłuszenia. To pierwsze to kwestia bardzo indywidualna bo np. przesiadka z corsy, fabi, ibizy do aurisa to CISZA, CISZ, CISZA ... więc punkt odniesienia ma zasadnicze znaczenie. To drugie to konkretna wiedza, co zrobić aby było w samochodzie jeszcze ciszej i przyjemniej. Oczywiście od razu gotowa dla mnie odpowiedź, kupić maty izolacyjne i okleić NAJLEPIEJ cały samochód. Pomysł jak najbardziej genialny ale dla większości nie do zrealizowania ze względu na koszty samych materiałów nie mówiąc o robociźnie, lub nawet jeżeli własnymi siłami to mnóstwo to będzie czasu kosztowało i grzebania w dokumentacji technicznej aby poprawnie zdjąć boczek drzwi, wykładziny podłogowe itd. itd. Pomyślałem więc, żeby skupić się i zacząć od spraw najistotniejszych i prostych jednocześnie do wykonania. I tutaj właśnie oczekuję Szanowni Forumowicze na wasze doświadczenie.

Tak więc chciałbym postawić pytanie co daje najlepszy "przyrost" ciszy. Założenie wygłuszającej izolacji na:

1) drzwi boczne + ewentualnie klapa bagażnika - tutaj pomimo, że trzeba zdjąć boczki sprawa WYDAJE SIĘ do zrobienia nawet bez doświadczenia, no chyba, że po zdjęciu boczków drzwi okażą się "magicznie" trudne do oklejenia, bo wiadomo, są tam instalacje elektryczne, prowadnice szyb etc. co może zasadniczo utrudniać oklejanie szczególnie blach zewnętrznych od środka

2) podłoga w kabinie + nadkola - żeby to ruszyć trzeba zdjąć całą wykładzinę podłogową a więc najpierw wymontować siedzenia, część konsoli środkowej tą pomiędzy siedzeniami, progi w drzwiach tył i przód, zapewne jakieś szpilki mocujące wykładzinę do podłogi i jak znam życie jeszcze ze 20-30 elementów zanim uda się ją całą zdjąć, chciałbym tego uniknąć bo to dla mnie wygląda jak rozgrzebanie połowy samochodu i minimum pół dnia roboty aby to zdemontować

3) podłogę bagażnika, tylne boczki oraz tylne nadkola, to w zasadzie da się zrobić od ręki dostęp jest prawie nieograniczony albo z niewielkimi ograniczeniami i przy odrobienie "sprytu" bez czytania technicznych dokumentów okładziny da się "bezboleśnie" zdemontować

Jak widać 3) da się zrobić z marszu, tylko CZY WARTO, CZY DA TO JAKIEKOLWIEK WYMIERNE EFEKTY, jak mam stracić czas i pieniądze to bez sensu :-), potem 1) a na końcu 2).

Szukając w internecie większość filmów pokazuje "wybebeszone" samochody i oklejanie zaczyna się od podłogi w kabinie, potem bagażnik i drzwi ale dużo z tych filmów to reklamy firm producentów materiałów izolacyjnych dlatego mam ograniczone zaufanie do takich instruktażowych filmów.

Z góry dziękuję za podzielenie się swoimi doświadczeniami.

Pozdrawiam,
KYC

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Przede wszystkim trzeba ustalić, skąd słychać najwięcej szumów, a tego nie zrobi nikt poza Tobą lub kimś, kto będzie z Tobą jechał i sprawdzał, skąd dochodzą.

Z doświadczenia wiem, że wyklejanie auta "po kawałku" jest bez sensu. Wyciszysz jedną strefę, to zaczniesz lepiej słyszeć szumy z drugiej i tak w kółko. Jak nie nadkola, to podłoga, jak zrobisz podłogę, to zaczniesz słyszeć drzwi. Zrobisz drzwi, to będzie ściąganie podsufitki - dlatego właśnie (a nie tylko w celach reklamowych) większość filmików pokazuje samochody rozebrane do rosołu, bo jeśli efekt ma być odczuwalny, to niestety tylko całościowo.

Kwestię materiałów pozostawiam otwartą. Każdy ma swoje preferencje zarówno jakościowe jak i finansowe, a rozbieżność cen jest naprawdę spora - od kilku do kilkuset złotych za metr kwadratowy.

3VZ.pl

Offline kyc

• Toyot Leżący
  • *
NAPRAWDĘ BARDZO DZIĘKUJĘ, ŻE TAK PROSTO WYTŁUMACZYŁEŚ DLACZEGO ALBO TRZEBA WYGŁUSZYĆ WSZYSTKO ALBO ZOSTAWIĆ TAK JAK JEST, jak przeczytałem to intuicyjnie wydaje się oczywiste ale teraz rozumiem dlaczego osoba, z którą o tym rozmawiałem na ten temat zrobiła dokładnie tak jak napisałeś, zaczęła od drzwi a potem wygłuszała wszystko po kolei na koniec jeszcze doklejała wszędzie tam gdzie wydawałoby się już nie ma sensu...

Pozdrawiam,
KYC

Offline hertz2

• Toyot Leżący
  • *
Nie lepiej jak byś zajrzał na forum poświęcone car audio np. "StrefaCarAudio" tam jak zobaczysz nie tylko się wycisza samochody żeby uzyskać lepszy dźwięk  lecz po to żeby wyeliminować wszelkie odgłosy dochodzące z zewnątrz.
Sam osobiście mam Aurisa i pod kątem fabrycznego wyciszenia można mieć wiele do życzenia dlatego też wyciszyłem drzwi (przód i tył) + podłoga (wraz z nadkolami i podłogą bagażnika) i efekt jest naprawdę duuży. 

Offline Jesza

• Toyot Leżący
  • *
Hertz - napisz czym wyciszałeś poszczególne elementy samochodu.

Offline GeoT

• Toyot Pełzający
  • **
Ja się boję dodatkowego "efektu" rozbierania boczków, wykładziny itp. że po złożeniu wszystko to zacznie pięknie skrzypieć, bo nie będzie już tak dopasowane. I zamiast ciszy będzie jeszcze gorzej  :o

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
 :laugh: Spokojnie kolego. Najpierw trzeba zdobyć kilka manuali, ewentualnie podpytać kolegów, którzy już to robili i z odpowiednią wiedzą działać. Wiadomo, że czasem trzeba dokupić jakąś spinkę, zatrzask, bo wydarzyć się może wszystko. Nie znam człowieka, który po wyciszeniu auta narzekał.

Offline GeoT

• Toyot Pełzający
  • **
:laugh: Spokojnie kolego.

Nie twierdzę, że jest inaczej. Tyle, że jako "lajkonik" w tym temacie mam pewne wątpliwości  :-)

Offline adam120

• Prawie Toyot
Cześć,

Z góry przepraszam za półroczny wykop ale nie znalazłem nowszych tematów w tej dziedzinie.

Pacjent - Auris Hybrid 5D Prestige 2016, nagoniłem ojca żeby kupił właśnie ten samochód dla komfortu i niskiego spalania (wcześniej Avensis T25 2.0 benzyna).
Wyciszenie tego Aurisa to jest jakaś masakra ! Od jazdy w trasie >100kmh wręcz boli głowa od szumów. Moja 10 letnia Corolla E12 gwarantuje znacznie większy komfort akustyczny. Zauważyłem też sporą byle-jakość w wykończeniu (szczególnie bagażnik jego półka i boczki) w porównaniu z Toyotami sprzed lat.

Chciałbym zadać konkretne pytania prośby:
1. Czy udało wam się namierzyć główne źródło szumów w tym samochodzie ? Wyklejanie całego odpada
2. Jeśli ktoś dysponuje manualami jak zdemontować podłogę to bardzo proszę o wstawienie odnośnika.

Z góry bardzo dziękuję

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
Ja zacząłem od wymiany fabrycznych opon Continental ContiPremiumContact 2, niby dobre opony ale w tej wersji silnikowej generowały znaczne szumy. Po wymianie udało mi się zmniejszyć hałas wewnątrz o 2 dB.
Innych dźwięków na razie nie doświadczam  :-)
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline jedras

• Toyot Leżący
  • *
Pluto. Jakie opony kupiłęś? Też wyjechałem z salonu na conti i od 120 km/h robi się strasznie głośno. Myślałem, że to gorsze wyciszenie niż w ave bo na conti nigdy nie jezdziłem ale po Twoim poście widzę że to jednak opony. Wcześniej jezdziłem na nokianach i było dobrze ale od kiedy na polskim rynku pojawiły się z fabryki z Rosji jakość spadła. Ostatnio jezdziłem na uniroyalach rainexpert 3 i też były w miarę ciche.

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
Odp: AURIS TS ACTIVE - wygłuszenie (czyli jak wyciszyć)
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Września 2016, 22:50:41 »
Pluto. Jakie opony kupiłęś? Też wyjechałem z salonu na conti i od 120 km/h robi się strasznie głośno. Myślałem, że to gorsze wyciszenie niż w ave bo na conti nigdy nie jezdziłem ale po Twoim poście widzę że to jednak opony. Wcześniej jezdziłem na nokianach i było dobrze ale od kiedy na polskim rynku pojawiły się z fabryki z Rosji jakość spadła. Ostatnio jezdziłem na uniroyalach rainexpert 3 i też były w miarę ciche.

Całoroczne Michelin CrossClimate

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
Całoroczne Michelin CrossClimate
Już się nimi chwaliłeś :-)

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
Jak ktoś pyta to z grzeczności się odpowiada  :-)

MÓJ BYD:

Offline Frydzio

• Toyot Leżący
  • *
Witam,

Mam pytanie jak się spisują opony CrossClimate? Zastanawiam się nad ich kupnem zamiast zwykłych letnich. Czy da się na nich jeździć zimą?

Oprócz tego pytanie dotyczące indeksów nośności i prędkości. W tej chwili mam 205/55 R16 91H. Opony CrossClimate w moim rozmiarze mają 94V. Czy mogę zastosować opony z większymi wartościami nośności i maks. prędkości?

Pozdrawiam
Frydzio

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl