W zeszłym roku miałem awarie kompresora. Zatarł się.
W aso zawołali za wymianę kompresora, chłodnicy, płukanie układu po zatarciu 7000zł!!!!!!! achaaaaaa i co najlepsze.. znajomy z serwisu Toyoty powiedział mi że oni i tak oddają samochód do specjalistycznego serwisu robiącego klimy... podał mi telefon i tam zawołali 5000 zł.
Ostatecznie po kilku wizytach u łódzkich majstrów jeden zgodził się na naprawę i wszystko wyszło mnie 2500:
- zregenerowany kompresor kupiony na allegro 650 zł (kompresor przyszedł zalany odpowiednim olejem).
- chłodnica ok 400 zł
- wentylatory (jeden był całkowicie uszkodzony i trzeba było go wymienić) ok 600 zł
- płukanie układu
- uzupełnienie czynnikiem
Problem w tym że kilka razy prowadziłem samochód i na drugi dzień odbierałem bo "mechaniki się poddawali" mówiąc "Panieeeee to hybryda"
Nie wiem w czym ci pseudo-mechanicy mają problem. Jedyna różnica tego układu to taka że kompresor jest nie na pasku, wystarczy włączyć wtyczkę. Więc montaż i demontaż jest ułatwiony. A druga różnica jest taka że olej jest inny i należy albo odciąć dopływ oleju w stacji jeżeli kompresor jest świeżo zalany albo mieć stację z osobnym zbiornikiem na olej dielektryczny ND11 lub zamiennik Magneti Marelli. Ot co.
Teraz mam problem z drugim Priusem. Sprężarka zaczęła głośno pracować, aby się całkowicie nie zatarła odłączyłem czujnik.
Znowu szukam serwisu który wie o co chodzi i nie robi wielkich oczu. Wykonałem kilkanaście telefonów w Łodzi i niestety...
Do tych mistrzów zeszłorocznych już nie chce iść gdyż zrobili mi robotę w taki sposób że wyjechałem z niedziałającą klimą.... nie mogli znaleźć przyczyny nie załączających sie wentylatorów.... powiedzieli ze muszę iść do elektryka. Odłączyli czujnik klimy i w największy upał pojechałem do domu. Po czym szukając rozwiązania na własną rękę znalazłem bezpiecznik opisany "FAN". Był przepalony. Ot mechaniki.
Na drugi dzień pojechałem po fakturę i jak o tym powiedziałem to koleś mi powiedział ze oni robią klimy a nie elektrykę

)))))) MAX.
Oczywiści dywanik kierowcy cały zaolejony od brudnych butów... szkoda gadać. Ale jedno trzeba im oddać.. Klima działa od roku.
Jednym słowem. Czy wy.. Właściciele samochodów z kompresorami elektrycznymi... znacie serwisy klimatyzacji samochodowej które nie robią wielkich oczu widząc że kompresor nie jest na pasku?
Szukam takich serwisów w województwach łódzkim i mazowieckim.
Jeżeli macie jakies fajne adresy to proszę piszcie. Wszyscy skorzystają.
Pozdrawiam
blarau