Autor Wątek: Klimatyzacja Prius 2003-2008  (Przeczytany 39124 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline blarau

• Toyot Pełzający
  • **
Klimatyzacja Prius 2003-2008
« dnia: 27 Kwietnia 2016, 11:16:40 »
Witam.

Gdzie serwisujecie klimy? W każdym serwisie gdzie podjadę mają problem z innym olejem w sprężarce. (oczywiście pomijam serwis Toyoty)

Czy ktoś zna jakiś serwis nieautoryzowany w Łodzi gdzie właściciel nie robi wielkich oczu widząc sprężarkę elektryczną???

Pozdrawiam

Velmer

• Gość
Odp: Klimatyzacja Prius 2003-2008
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Kwietnia 2016, 18:25:30 »
W serwisie aso. Tam jest środek nie palny i taki musi być. Ile w aso zaproponowali ci za serwis ?

Offline blarau

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Maja 2016, 10:48:55 »
W zeszłym roku miałem awarie kompresora. Zatarł się.

W aso zawołali za wymianę kompresora, chłodnicy, płukanie układu po zatarciu 7000zł!!!!!!! achaaaaaa i co najlepsze.. znajomy z serwisu Toyoty powiedział mi że oni i tak oddają samochód do specjalistycznego serwisu robiącego klimy... podał mi telefon i tam zawołali 5000 zł.

Ostatecznie po kilku wizytach u łódzkich majstrów jeden zgodził się na naprawę i wszystko wyszło mnie 2500:
- zregenerowany kompresor kupiony na allegro 650 zł (kompresor przyszedł zalany odpowiednim olejem).
- chłodnica ok 400 zł
- wentylatory (jeden był całkowicie uszkodzony i trzeba było go wymienić) ok 600 zł
- płukanie układu
- uzupełnienie czynnikiem

Problem w tym że kilka razy prowadziłem samochód i na drugi dzień odbierałem bo "mechaniki się poddawali" mówiąc "Panieeeee to hybryda"

Nie wiem w czym ci pseudo-mechanicy mają problem. Jedyna różnica tego układu to taka że kompresor jest nie na pasku, wystarczy włączyć wtyczkę. Więc montaż i demontaż jest ułatwiony. A druga różnica jest taka że olej jest inny i należy albo odciąć dopływ oleju w stacji jeżeli kompresor jest świeżo zalany albo mieć stację z osobnym zbiornikiem na olej dielektryczny ND11 lub zamiennik Magneti Marelli. Ot co.

Teraz mam problem z drugim Priusem. Sprężarka zaczęła głośno pracować, aby się całkowicie nie zatarła odłączyłem czujnik.
Znowu szukam serwisu który wie o co chodzi i nie robi wielkich oczu. Wykonałem kilkanaście telefonów w Łodzi i niestety...
Do tych mistrzów zeszłorocznych już nie chce iść gdyż zrobili mi robotę w taki sposób że wyjechałem z niedziałającą klimą.... nie mogli znaleźć przyczyny nie załączających sie wentylatorów.... powiedzieli ze muszę iść do elektryka. Odłączyli czujnik klimy i w największy upał pojechałem do domu. Po czym szukając rozwiązania na własną rękę znalazłem bezpiecznik opisany "FAN". Był przepalony. Ot mechaniki.

Na drugi dzień pojechałem po fakturę i jak o tym powiedziałem to koleś mi powiedział ze oni robią klimy a nie elektrykę :))))))) MAX.
Oczywiści dywanik kierowcy cały zaolejony od brudnych butów... szkoda gadać. Ale jedno trzeba im oddać.. Klima działa od roku.

Jednym słowem. Czy wy.. Właściciele samochodów z kompresorami elektrycznymi... znacie serwisy klimatyzacji samochodowej które nie robią wielkich oczu widząc że kompresor nie jest na pasku?
Szukam takich serwisów w województwach łódzkim i mazowieckim.

Jeżeli macie jakies fajne adresy to proszę piszcie. Wszyscy skorzystają.
Pozdrawiam
blarau

Trix

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Maja 2016, 08:43:56 »
Polecam Auto Multiserwis w Katowicach. Mają doświadczenie w naprawach klimatyzacji w hybrydach Toyoty i Lexusa. Wymieniali mi kompresor oraz chłodnicę w zeszłym roku. Objaw był podobny - coraz głośniejsza praca kompresora. Rozebrali kompresor i okazało się, że lepiej go wymienić. Z tym, że zdecydowaliśmy się na nowy kompresor, bo wtedy serwis daje gwarancję na cały układ.

Offline blarau

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Sierpnia 2016, 14:24:16 »
Znalazłem gościa w Łodzi który nie robi wielkich oczu na sprężarki elektryczne.

BIM P.W. Marta Pawlikowska  
Adres: Oszczepowa 9, Łódź
Telefon: 607 292 007

Naprawa przebiegła szybko i bez problemów. Cena usługi niewygórowana.

Pozdrawiam

Offline Timestudio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Sierpnia 2016, 19:00:39 »
A ja pojechałem do ASO i spytali mnie, czy coś się dzieje. Ja na to, że nie, ale samochód mam od roku a ma 7 lat i może trzeba by było coś napełnić. Powiedzieli mi , że w tych samochodach klimatyzacja jest szczelna i bezobsługowa i przyjeżdża się z nią tylko jak coś się dzieje. Na moją prośbę jednak sprawdzili układ i otrzymałem informację, że wszystko jest OK, klima pełna i mroźna.

Offline blarau

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Sierpnia 2016, 14:21:37 »
Czyli jak w każdym innym samochodzie. Bo aby była sprawna musi być szczelna.

Offline asterix

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Grudnia 2016, 14:07:27 »
Nawiązując do tematu, czy w Priusie klimatyzacja służy również do chłodzenia baterii? czy uszkodzona klimatyzacja może unieruchomić samochód w lecie?

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Grudnia 2016, 14:30:05 »
Ad.1 Pośrednio tak, służy do chłodzenia, bo nawiew i chłodzenie baterii ma wyciąg z wnętrza samochodu (nie ma oddzielnego kanału dedykowanego do chłodzenia.
Ad.2 Unieruchomić to nie ale na pewno spadnie sprawność całego układu jak będziesz miał przegrzaną baterię (otwarte okna na pewno pomogą) bo komputer nie pozwoli rozładować/naładować przegrzanego pakietu EV i będzie korzystał z energii dostarczanej z silnika spalinowego bezpośrednio.
W praktyce to opisywałem taki przypadek gdy wracałem z dzieciarnią z basenu (mokre głowy) i nie włączyłem klimy i nie otwierałem okien. Po pewnym czasie silnik benzynowy nie gasł na postoju - fakt w środku była sauna. Jak pozbyłem się "balastu" i przewietrzyłem wnętrze wszystko wróciło do normy.
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Kamykk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Maja 2017, 13:39:55 »
Ile kosztuje w  aso serwis klimatyzacji?

Offline dalu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Maja 2017, 18:38:08 »
info z zeszłego tygodnia (ASO):

300 zł brutto za sprawdzenie, uzupełnienie czynnikiem i olejem płatne dodatkowo w zależności od ilości.
Prius 2

Offline parian

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Kwietnia 2018, 14:42:52 »
Czy w Priusie 3 trzeba nabijać klimę jakimś specjalnym olejem? Ma ktoś namiar na taką firmę z okolic Szczecina? (oprócz ASO).
A może nie warto sobie gitary zawracać jeśli dobrze chłodzi?
« Ostatnia zmiana: 18 Kwietnia 2018, 14:45:08 wysłana przez parian »

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Kwietnia 2018, 19:35:35 »
Teraz mam problem z drugim Priusem. Sprężarka zaczęła głośno pracować, aby się całkowicie nie zatarła odłączyłem czujnik.
blaru jak tu zagladasz ?możesz coś więcej napisać który to czujnik gdzie on jest ;tzn po odłączeniu tego czujnika sprężarka się nie włączy .
Dobrze byłoby wiedzieć na wypadek jakby cos niepokojacego działo się ze spręzarką a na natychmistowa naprawę nie ma szans jak odłączyć sprężarke?
« Ostatnia zmiana: 18 Kwietnia 2018, 19:39:06 wysłana przez memory »
Prius 3 XW30 liftback.

Offline wito

• Toyot Pełzający
  • **
    • auto-niemcy
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Maja 2018, 10:49:15 »
czy moze tak byc, ze klima w hybrydzie nie bedzie tam mocno chlodzic jak w innym aucie? mam wrazenie w moim + 2015, ze nawet przy najnizszej temperaturze chlodzenie jest takie sobie. Zanim zaplace w ASO wolalbym wiedziec, czy to prawidlowosc i wszystko ok
auto-niemcy.prv.pl

Offline maxio

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Camry 2025
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Maja 2018, 10:58:15 »
nie wiem jak w dwójce,ale w P3 jeśli jeździsz w trybie ECO to klima działa też w trybie ECO i chłodzi tak sobie

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl