Autor Wątek: Klimatyzacja Prius 2003-2008  (Przeczytany 39151 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline HPQ

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Klimatyzacja Prius 2003-2008
« Odpowiedź #45 dnia: 16 Sierpnia 2019, 15:04:06 »
Gdzieś czytałem artykul, że nawet 1 proc oleju nie dielektrycznego może zrobić kłopot, więc powinno się mieć 2 maszyny. Na ile to prawda to nie wiem.

Sent from my LG-H870 using Tapatalk

Offline Arthor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #46 dnia: 23 Marca 2021, 14:01:51 »
Witam,
Jutro wreszcie (po roku) jadę na wymianę wężyka od klimy. Klima od roku pusta, nie używana.
Gdy umawiałem się w serwisie, pracownik stwierdził, że po czyszczeniu układu, napełniają go mieszaniną czynnika i oleju. Gdy mu powiedziałem, że to to hybryda, że olej jest w sprężarce i nie trzeba go dolewać, on odpowiedział tylko: "Spokojnie, olej jest wliczony w cenę..."!
Więc jak to jest? Trzeba dodawać oleju czy nie? Mając sprzęt do zwykłej klimy, da się sprawdzić ile tam jest oleju? Czy nadmiar oleju może zaszkodzić instalacji?
Pozdrawiam
Edit: Oczywiście stary, dobry Prius 2 :)

Offline witek_34

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #47 dnia: 23 Marca 2021, 18:37:50 »
Znajdź porządny serwis który specjalizuje się w klimatyzacji hybryd.

Maszyna musi być płukana przed obsługą hybrydy lub musi być to dedykowana maszyna tylko do hybryd.
Olej musi być specjalny tylko do hybryd ND11.
Jeśli klimatyzacja była rozszczelniona ktoś musi sprawdzić stan elektrycznej sprężarki.
https://warsztatowiec.info/klimatyzacja-w-hybrydzie/

Prius 2 /2008

Offline Arthor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #48 dnia: 05 Maja 2021, 18:45:00 »
No więc... wężyk nadal nie wymieniony. Klima nadal nie działa. W serwisie stwierdzili, że wężyk znajduje się zbyt blisko instalacji wysokiego napięcia (obudowa silnika elektrycznego) i bez uprawnień elektrycznych nikt nie ma prawa tego dotykać.
Z ciekawości podjechałem do serwisu firmowego Toyoty spytać ile to tam kosztuje. Oczywiście tam nie zakładają "niesprawdzonych" części i trzeba będzie sprowadzić nowy wężyk. Koszt ok. 380 euro. Razem z wymianą i nabiciem klimy około 500-600euro.
Sam szef serwisu zasugerował mi znalezienie małego serwisu, gdzie ktoś mi to zrobi na czarno. Tak więc spytałem jak to jest z olejem i czy przy rozszczelnieniu klimy olej też wypływa czy zostaje w zbiorniczku. Tak więc szef autoryzowanego serwisu Toyoty poinformował mnie, że cały olej wypływa, tam nie ma żadnego zbiorniczka na olej a w ogóle w Priusach jest zwykła klima mechaniczna, napędzana pracującym silnikiem spalinowym. Żaden samochód na świecie nie ma klimy elektrycznej. Mogę ją nabijać w każdym jednym punkcie nabijania klimy.
To jak to w końcu jest? Rację mają ludzie z forum czy wykwalifikowany pracownik oficjalnego serwisu?
Aha... To jest Francja. Tutaj wszystko jest możliwe... ;-)

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #49 dnia: 05 Maja 2021, 18:57:15 »
szef autoryzowanego serwisu Toyoty poinformował mnie, że cały olej wypływa, tam nie ma żadnego zbiorniczka na olej a w ogóle w Priusach jest zwykła klima mechaniczna, napędzana pracującym silnikiem spalinowym. Żaden samochód na świecie nie ma klimy elektrycznej. Mogę ją nabijać w każdym jednym punkcie nabijania klimy.

Napisz o tych rewelacjach do centrali Toyoty. Na pewno się ucieszą, że mają takiego mądrego inaczej pracownika. Może skierują go na jakieś szkolenie.

A tego kierownika poproś o pokazanie paska napędzającego sprężarkę klimatyzacji  w priusie. Podpowiedz mu, że pewnie jest koło alternatora :D

Offline JaśnieWielmożnyPanLexus

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #50 dnia: 05 Maja 2021, 19:00:25 »
Kompresor klimy jest elektryczny. Reszta jak w każdym aucie. Każdy normalny serwis to naprawi. Gaz R134, olej nd11 lub uniwersalny.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl