Autor Wątek: Webasto w T22 D4D i inne "systemy grzewcze"...  (Przeczytany 41049 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

vert

• Gość
Odp: Webasto w T22 D4D i inne "systemy grzewcze"...
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Listopada 2005, 22:14:46 »
Jest to normalne zjawisko dla nowej Ave, tak dla diesla jak i benzyny (wersja z klimatronikiem), ale tak naprawdęproblem jest zauważalny w chłodne dni, szczególnie w zimie w silnikach D4D, które siębardzo powoli rozgrzewają. Duża sprawność silnika powoduje,że dmuchwa (ogrzewanie) włącza siędopiero po przejechaniu wielu kilometrów, nawet kiedy auto "nocowało" w garażu. Problem rozwiązuje tylko montaż webasto.

Bubu

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 05 Listopada 2005, 09:08:11 »
chyba ze ustawisz nadmuch na szybe i auto wtedy od razu po odpaleniu bedzie dmuchac i wzrosna obroty

Offline yarn

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 05 Listopada 2005, 15:30:16 »
Dzieki. Prawdopodobnie chodzi o to , by silnik nagrzal sie jak najszybciej. Nawet jesli temperatura nastawiona jest "na grzanie" to zimne powietrze chlodziloby wnetrze zamiast je ogrzewac. Zaniepokojony bylem tylko, czy jest to normalne we wszystkich Ave.

Bubu

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Listopada 2005, 15:35:02 »
Cytat: yarn
Dzieki. Prawdopodobnie chodzi o to , by silnik nagrzal sie jak najszybciej

dokladnie

Cytat: yarn
Zaniepokojony bylem tylko, czy jest to normalne we wszystkich Ave

we wszystkich

pjachowski

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 15 Października 2006, 21:30:38 »
Witam Kolegów.

Poczytałem sobie na temat dogrzewania silnika (Eberspraecher Hydronic) i wiem że istnieje możliwość przerobienia tego urządzenia do ogrzewania postojowego które pracuje niezależnie od silnika. Czy ktoś z Was zrobił coś takiego? Pozdrawiam.

elmonter

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 16 Października 2006, 10:22:50 »
Witam

Masz coś takiego zamontowane u siebie, czy kupiłeś i chcesz założyć?
Urządzenie takie działa chyba bez konieczności przekręcenia kluczyka, czyli będzie to kwestia załączenia w  tym momencie dmuchawy.

Pzdr

vert

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 16 Października 2006, 11:38:24 »
Zakładam, że masz zamontowne fabrycznie dogrzewanie silnika firmy Eberspacher. Żeby rozbudować je do funkcji ogrzewania postojowego, potrzebujesz dokupić: pompkę paliwa, pompkę wodną i jakiś prosty układ załączania tego urządzenia, niezależnie od zapłonu w samochodzie. Wiem, bo mam i działa niezawodnie. Pozdrawiam.

pjachowski

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 16 Października 2006, 21:40:31 »
Tak, mam zamontowane oryginalne urządzenie, Eber... ale okazuje się że rozbudowa tego nie jest to takie prosta. Oprócz tych części które wymieniliście potrzebny jest jakiś układ który modyfikuje pracę tego urządzenia (oprócz programatora!). Mam jeszcze jeden problem, nie wiem jaki model konkretnie mam w samochodzie, może Wy wiecie?

Darecki AveD4-D2000r.

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 25 Października 2006, 23:44:45 »
Jestem tu nowy wiec Witam Wszystkich.

Moja Ave jest wyposazona w Webasto, tylko jaki jest sens tego jezeli dziala tylko na pracujacym silniku, jezeli pominac to ze silnik szybciej sie rozgrzewa.
Czy ktos wie jak to wlaczyc na postoju i wylaczonym silniku, czy jest mozliwa przerobka.

I pytanie na marginesie, podczas przyspieszania przy gazie do polowy w zakresie obrotow 2000-3000 slychac stukanie zaworow (dosc glosno), nie ma tego efektu przy delikatnym przyspieszaniu i nie ma przy przyspieszaniu z gazem wcisnietym na maksa.
Czy ktos ma cos podobnego i co to moze byc - awaria silnika? (jak to usunac)

Jezeli ktos ma jakies problemy z instalacja alarmowa w swoich toyotkach sluze pomoca.
Pozdrawiam

Darecki AveD4-D2000r.

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 25 Października 2006, 23:57:58 »
No wlasnie, poruszylem ten temat w innym watku, bo nie zauwazylem tego.
Czy mozecie podac troche wiecej szczegolow jak to przerobic.
Webasto nie pracuje u mnie bez kluczyka.
Nie wiem czy ma swoja pompke paliwa. Jezeli chodzi o pompke cyrkulacji plynu chlodzacego chyba jest bo po wylaczeniu kluczyka urzadzenie wychladza sie jeszcze przez jakis czas i slychac ze cos w nim pracuje

Offline marcinekmm

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 26 Października 2006, 09:31:06 »
Moja Ave jest wyposazona w Webasto, tylko jaki jest sens tego jezeli dziala tylko na pracujacym silniku, jezeli pominac to ze silnik szybciej sie rozgrzewa.

Witaj!

Sens ma napewno. I uwierz mi, że przy mrozach zauważysz różnicę w szybkości nagrzewania się silnika bo o to głównie chodzi. Generalnie problem niedogrzewania się silników nie tylko sięga Toyoty, ale i aut ze znaczkiem VW z silnikiem TDI.
Ja na Twoim miejscu nie narzekałbym tak mocno - jeszcze docenisz ten wynalazek :)
Marcin

elmonter

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 26 Października 2006, 12:28:53 »
Witam

Ja od lat stosuję praktykę zasłaniania 3/4 chłodnicy na zimę i auto dużo szybciej się nagrzewa bez dodatkowych wynalazków.

Pzdr

Offline marcinekmm

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 26 Października 2006, 12:47:11 »
Witam

Ja od lat stosuję praktykę zasłaniania 3/4 chłodnicy na zimę i auto dużo szybciej się nagrzewa bez dodatkowych wynalazków.

Pzdr

Niestety taka natura silników D4D czy tez TDI, że są "zimne". Dla przykładu silnik 1.6 benzynka w Ave rozgrzewa się bez problemu w zimę bez konieczności zasłaniania chłodnicy. Problem ten jest na tyle istotny, że w przypadku większych mrozów przy wolnej jeździe spowodowanej bardzo złymi warunkami atmosferycznymi (ślizgawica + padający śnieg) w aucie z silnikiem TDI wszyscy bardzo zmarzliśmy - temperatura silnika nie przekraczała 50-60st.C! W Ave jest webasto :)
Ja osobiście używałem w zimie webasto i wiem, że urządzenie spełnia swoją rolę bardzo dobrze. Mimo osłonięcia około połowy chłodnicy bez włączenia w/w urządzenia silnik wolno się rozgrzewał. :(
Marcin

Darecki AveD4-D2000r.

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 26 Października 2006, 21:44:22 »
faktycznie sprawdzilem czas rozgrzania silnika z i bez, roznica jest bardzo duza, no dobra a co z przerobka aby dzialalo na postoju?

A ktosma jakies sugestie co do mojego drugiego problemu, czy w waszych Ave d4-d jast tak samo?

Offline marcinekmm

• Toyot Pełzający
  • **
Marcin

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl