Autor Wątek: Czyszczenie kolektora dolotowego i rurki od zaworu EGR .  (Przeczytany 69165 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Prius IV
Odp: Czyszczenie kolektora dolotowego i rurki od zaworu EGR .
« Odpowiedź #60 dnia: 14 Sierpnia 2019, 22:10:00 »
pompe wody mam nadal oryginalna z pierwszego montazu. Ja mam podlaczonego dongla do OBDII i jak sie zapala check sprawdzam w torque jaki blad pokazuje. Kasuje i jade dalej. EGR mam zaslepiony caly czas i jak wszystko jest zmontowane to check sie nie swieci ale zaczyna klekotac.

Offline wito

• Toyot Pełzający
  • **
    • auto-niemcy
« Odpowiedź #61 dnia: 15 Sierpnia 2019, 00:24:33 »
Nie wiem o co chodzi z tym donglem, mi by sie raczej przydala jakas aplikacja, ktora przy swiecacym checku poinformuje, ze pojawil sie nowy, kolejny blad. No bo check ktory pali sie ciagle usypia czujnosc
auto-niemcy.prv.pl

Offline Julian

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #62 dnia: 29 Sierpnia 2019, 10:32:09 »
Ostatnio zabrałem się za wyczyszczenie całego EGRu wraz z chłodniczką. Chlodniczkę kupiłem wcześniej za niecałe 40 zł  bo czytałem że jest problem z wyczyszczeniem jej na szybko. Próbowałem różnych środków: płyn do zmywania hamulców, benzyna ekstrakcyjna, rozpuszczalniki i bez większego efektu przelatywaly przez chłodniczkę nawet nie zabarwiając się na ciemny kolor. Później wpadłem na pomysł żeby użyć płynu do czyszczenia felg i efekt był bardzo fajny. Najlepiej byłoby zalać czyszczone elementy w takim płynie. Ja spryskiwałem kilka razy płynem i przepłukiwałem wodą. Przy każdym spryskaniu z dołu wylatuje całkiem czarna ciecz (widać, że bardzo dobrze rozpuszcza osady). Polecam każdemu kto się zabiera za czyszczenie EGR. Do wymontowania chłodniczki spuściłem ok. 2l płynu chłodniczego. Po 180 tys. rurka i zawór były średnio zawalone. Myślę, że na ściankach rurki było ok. 2-3mm osadu.

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Prius IV
« Odpowiedź #63 dnia: 29 Sierpnia 2019, 12:13:42 »
Płyn lub pianka do czyszczenia piekarników. To działa najlepiej.

Offline Nitram

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #64 dnia: 03 Maja 2020, 20:29:26 »
Żeby nie zakładać nowego tematu tutaj opiszę problem. Prius 2 gen. nie ma EGRa, niestety jest klekotanie po rozgrzaniu silnika.
https://youtu.be/19F_OmRUr_M
Na forach piszą o problemach z kolektorem dolotowym w Toyotach, według mnie nie dotyczy to Priusa 2.
Silnik nie zgłasza żadnych błędów, świece z przebiegiem 50 tyś. Jak sądzicie, co może powodować takie stukanie w silniku? może to spalanie stukowe (wtryskiwacze), wyrobione panewki, zawory?
W moim p2 podobne stukanie pojawia się tylko na zimnym silniku (podczas jazdy tak 20-30 km/h przy dodaniu gazu), jak już się rozgrzeje to albo słabnie na tyle że nie słyszę lub całkiem ustaje. Przebieg 214k, olej i świece wymienione 3 tys temu. Zawory? a może to łańcuch?

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #65 dnia: 03 Maja 2020, 22:04:00 »
I u mnie zauważyłem właśnie też trzęsawki przy uruchamianiu (o różnym nasileniu), połączyłem to z faktem, że od miesiąca auta praktycznie nie używam. Uruchamiane było 1-2 razy w tygodniu. Jak jeździłem częściej to problemu nie było. Będę szukał. Załatwiam garaż do grzebania bo pod blokiem w maseczce to jeszcze zgona zaliczę  <kucharz>
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #66 dnia: 03 Maja 2020, 23:17:35 »
Odkręć zawór EGR i zajrzyj do chłodnicy EGR-u. Jak jest zakoksowana, to czeka cię rozbiórka i czyszczenie.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #67 dnia: 15 Maja 2020, 22:44:14 »
Zajrzałem i znalazłem tam wodę (przynajmniej kropelki), zakoksowane nie było:

ale było co innego pod przepustnicą.....

Oczywiście wyczyściłem ten budyń z kolektora na tyle na ile mi się udało (biosol+karcher) +rurkę do zaworu PCV. Wymieniłem Chłodniczkę, zawór EGR i przy okazji zawór PCV  + uszczelka dolotu. Zaślepiłem nierdzewką również dolot do chłodniczki (trzeba mieć małpie ręce żeby tam dojść). Od jakiegoś czasu ubywał mi płyn i pierwotnie obwiniałem o to parownik od LPG a dziś po tym co zobaczyłem mam nadzieję, że to tylko ta chłodniczka puszczała mi wodę w kolektor....i z tego ten cały bałagan.
Zapraszam do albumu po więcej zdjęć i proszę o rady:

https://goo.gl/photos/VV4hDsMbPUTZ5Rrs6

Jutro planuję zmienić olej, filtr wlać płyn pojeździć i poobserwować. Jeżeli będzie ok to była to cieknąca chłodniczka. Jeżeli płyn będzie znikał dalej to UPG. Zakładając, że parownik od LPG jest ok. Dobrze myślę?

« Ostatnia zmiana: 16 Maja 2020, 07:20:48 wysłana przez fazibazi »

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: P3 fl / C-HR
prosze nie krzyczec,,,dziekuje..

za błędy - literówki z gory przepraszam :-))
to nie skapstwo lubie grzebac przy aucie :-)
techstream & icar

Offline Hex

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #69 dnia: 16 Maja 2020, 15:37:44 »
O kurcze, fatalnie to wygląda  :shock: Może to tylko chłodniczka EGR się rozszczelniła. UPG by raczej "paliła płyn" a nie wrzucała do dolotu.
« Ostatnia zmiana: 16 Maja 2020, 15:41:40 wysłana przez Hex »

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #70 dnia: 16 Maja 2020, 16:14:37 »
Po wymianie chłodniczki, oleju i płynu. Na wolnych ok ale po malej jeździe piana w zbiorniczku wyrownawczym i bardzo duze cisnienie... :(

https://photos.app.goo.gl/zFwH8iYiH2qv3iUN9
« Ostatnia zmiana: 16 Maja 2020, 16:17:44 wysłana przez fazibazi »

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #71 dnia: 16 Maja 2020, 18:33:34 »
P0401 jest z powodu zaślepienia EGR.
Reszta objawów to raczej UPG.

« Ostatnia zmiana: 16 Maja 2020, 19:30:09 wysłana przez ghost2255 »

Offline Lopez105

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #72 dnia: 21 Maja 2020, 11:17:53 »
Witam. I mnie dopadły przypadłości zapchanego EGR. Po odpięci wtyczki auto śmiga jak należy. Nie mam za bardzo warunków do rozbierania tego układu i czyszczenia ani zaślepienia go. I przyszedł mi taki  pomysł na doraźne rozwiązaniu tego problemu a mianowicie kupić nowy zawór z korpusem / lub raczej używka plus czyszczenie ew./ i wpiąć w niego kostkę z instalacji samochodu. Niech on sobie wisi gdzieś z boku i pracuje. Czy takie rozwiązanie zda egzamin. Oczywiście chodzi mi o wyświetlanie błędu.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #73 dnia: 21 Maja 2020, 13:04:50 »
Może i to zadziała. Jak chcesz to podeślij mi na PW kod paczkomatu to ci wyślę mój z demontażu. Kupiłem chłodniczkę z zaworem na podmiankę i ta wyczyszczona siedzi w aucie a mój komplet leży w piwnicy i w sumie. Wyślę ci sam zawór.

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #74 dnia: 21 Maja 2020, 14:15:54 »
kupić nowy zawór z korpusem / lub raczej używka plus czyszczenie ew./ i wpiąć w niego kostkę z instalacji samochodu. Niech on sobie wisi gdzieś z boku i pracuje. Czy takie rozwiązanie zda egzamin. Oczywiście chodzi mi o wyświetlanie błędu.
Takie rozwiązanie się nie sprawdzi.
Wywali błąd o niskiej sprawności EGR.
Wynika to z tego, że ECU przelicza sobie na podsrtawie czujników(MAF, Lambdy, ECT i innych) ile powietrza pobiera i ile wylatuje i jaki jest udział spalin w powtórnym obiegu. Jak mu się nie zgodzi ilość(a się nie zgodzi, bo przez EGR nic nie przepłynie) to wywali błąd. Dokładnie tak samo, jak z zaślepieniem.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl