Autor Wątek: Większy filtr oleju - po co ?  (Przeczytany 12837 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Aries

• Toyot Leżący
  • *
Większy filtr oleju - po co ?
« dnia: 02 Czerwca 2016, 16:36:05 »
Jeżeli silnik ma już swoje kilometry policzone, to może pomóc w ogóle zmiana filtra na nadwymiarowy - taki od większego
silnika, który jeszcze się zmieści o nic nie zahaczając.. Kiedyś w ten sposób pozbyłem się problemów z ciśnieniem oleju w starym Passacie 1.8 i już pewencyjnie stosuję metodę w Passacie 2.0 E. Ciśnienie na pewno wzrasta, bo po pierwszym zastosowaniu tego sposobu w 2.0 (mały przebieg) ciśnienie uszkodziło mi czujnik oleju. Pękł i zaczął wywalać olej.

Taka zamiana to kwestia doboru gwintu i uszczelki albo zastosowanie przejściówki. U mnie pasował gotowy filtr MAN W 940/25

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Większy filtr oleju - po co ?
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Czerwca 2016, 07:15:55 »
Jeżeli silnik ma już swoje kilometry policzone, to może pomóc w ogóle zmiana filtra na nadwymiarowy - taki od większego
silnika, który jeszcze się zmieści o nic nie zahaczając.. Kiedyś w ten sposób pozbyłem się problemów z ciśnieniem oleju w starym Passacie 1.8 i już pewencyjnie stosuję metodę w Passacie 2.0 E. Ciśnienie na pewno wzrasta, bo po pierwszym zastosowaniu tego sposobu w 2.0 (mały przebieg) ciśnienie uszkodziło mi czujnik oleju. Pękł i zaczął wywalać olej.

Taka zamiana to kwestia doboru gwintu i uszczelki albo zastosowanie przejściówki. U mnie pasował gotowy filtr MAN W 940/25

Jaki jest sens dawania większego filtra jak ten "Twój sposób" spowodował usterkę ?
Obi

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Czerwca 2016, 07:35:15 »
Może w filtrze była ukryta pompa oleju powodująca wzrost ciśnienia ........ :o

Offline Aries

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Czerwca 2016, 06:36:47 »
Jaki jest sens dawania większego filtra jak ten "Twój sposób" spowodował usterkę ?

Usterkę wadliwego czujnika - po wymianie wszystko w porządku i błoga świadomość, że panewki ślizgają się na grubszej poduszce olejowej. Czujnik kosztował około 15 zł a wymiana trwała 3 minuty w deszczu i chłodzie.

Poradę o takiej operacji znalazłem lata wstecz i z dobrym skutkiem przetestowałem na stareńkim Passacie 1.8 B3.
Objawy były takie, że po rozgrzaniu przy niższych obrotach odzywała się czasem "piszczałka" wraz z kontrolką niskiego ciśnienia oleju. Po zastosowaniu większego filtra skończyła się sygnalizacja zbyt niskiego ciśnienia oleju.

Tyle praktyka, co do teorii to wyjaśnienie nie jest skomplikowane. Po prostu zmniejszenie oporów podnosi ciśnienie w układzie. Cała filozofia to podłączyć manometr i porównać różnicę ciśnienia na obu filtrach jeżeli ktoś ma wątpliwości.

Można też zapuścić w Google " oversized oil filter ".

- Można wprost przeczytać o wspomnianej różnicy w filtrach  Mann W 940/25 vw/audi 1.8t oil filter dissection
 http://www.bobistheoilguy.com/forums/ubbthreads.php?ubb=showflat&Number=3046493

Będzie trochę czasu to poszukam większego filtra do 3.0
« Ostatnia zmiana: 04 Czerwca 2016, 06:41:23 wysłana przez Aries »

Offline tjedral

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Czerwca 2016, 07:07:22 »
Po wymianie filtra oleju z K&N na MANN cisnienie robocze oleju wzrosło (mam stały pomiar w kabinie), więc chyba filtr ma znaczenie (olej ten sam :M1 5W-50, kupowany w tym samym miejscu)
Toyota Camry Wagon Custom V6, 3.0, MT
Toyota Camry Sedan V6 GX , 3.0, AT

Offline Aries

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Czerwca 2016, 11:26:12 »
 tjedral

Naturalnie wszystkie użyte materiały mogą mieć różne parametry co owocuje np. większą przepustowością jeżeli jest większa powierzchnia materiału filtrującego co można też różnie upakować w podobnej obudowie. Zakładam że filtr MANN nie ma większych porów we wkładzie.

Właśnie znalazłem filtr MANN W 719/36 o podobnych parametrach jak polecany nad wymiarowy](sportowy) filtr K&N HP-2009

http://www.clublexus.com/forums/es-1st-to-4th-gen-1990-2006/348891-k-and-n-oil-filter-hp-2009-vs-hp-1002-a.html

MANN W 719/36 ma zaledwie o 1 mm mniejszą średnicę uszczelki a jest znacznie dłuższy od fabrycznego filtra. Podobna różnica była
jak wstawiłem większy filtr do Passata 1.8.
« Ostatnia zmiana: 04 Czerwca 2016, 11:33:43 wysłana przez Aries »

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Czerwca 2016, 12:15:56 »
@Aries, nie wiem jak tam wyglądał ten czujnik oleju, ale moja niemechaniczna głowa jakoś nie pojmuje, jak duży musiał być wzrost ciśnienia w układzie po wymianie filtra żeby rozsadziło czujnik?
Może czujnik przez przypadek uszkodziłeś lub jakiś inny zbieg okoliczności.....
Ja rozumiem, że tonący brzytwy............., ale filtry przecież mają swoje parametry. Przeważnie używamy zamienników, które jakimś tam sposobem znalazły się na liście zamienników. Mogą pasować technicznie, ale niekoniecznie będą odpowiednio filtrować i może tu jest problem.
Bardzo jestem ciekawy, czy ktoś mierzył ciśnienie oleju po zastosowaniu zamiennika i jak mają się cyfry w porównaniu z filtrem z ASO?

Offline Aries

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Czerwca 2016, 16:45:43 »
AGILESS

Tak czy inaczej czujnik pękł po wymianie oleju i filtra na większy. Co do "chwytania się brzytwy" to efekt sygnalizacji zbyt niskiego ciśnienie oleju znikł na ok 30 tysięcy km i Passat poszedł do nowego właściciela świadomego tej operacji.

Skoro Camry 2.2 to już prewencyjnie można zastosować większy filtr - porada z forów po zapuszczeniu "Camry 2.2 oversized oil filter"  albo "biger"powinna łatwo wskazać co tam można wstawić. Chyba że się dobierze po wielkości uszczelki i rodzaju gwintu a znacznie większej długości.

Przed taką operacją warto zmierzyć sobie ciśnienie oleju i porównać po zmianie.

Technicznie to materiał użyty w filtrze musi spełniać normy, zaś np filtr od 4 cylindrówki obliczony jest na mniejszą przepustowość od szóstki czy ósemki. Większa przepustowość - mniejsze opory co daje więcej oleju na panewkach i pozostałych punktach ciśnieniowego smarowania. Smarowanie cylindrów nie zależy od ciśnienia oleju.
« Ostatnia zmiana: 04 Czerwca 2016, 16:51:00 wysłana przez Aries »

Offline MiG25

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Czerwca 2016, 20:55:48 »
Aż strach silnik odpalac bez filtra...

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Czerwca 2016, 20:58:15 »
np filtr od 4 cylindrówki obliczony jest na mniejszą przepustowość od szóstki czy ósemki.

To bardzo ciekawe. Chętnie przeczytam Twoje wytłumaczenie dlaczego np. taki HP-1002 z K&N'a ma zastosowanie zarówno do Swifta 1.0 jak i do LC100 z 2UZ'em, bo jak na razie z Twojej wypowiedzi wynika, że prawie pięciolitrowa ósemka ma takie samo zapotrzebowanie na olej jak litrowa czwórka.

Aż strach silnik odpalac bez filtra...

:cheesy:
3VZ.pl

Offline Aries

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Czerwca 2016, 09:48:33 »
To bardzo ciekawe. Chętnie przeczytam Twoje wytłumaczenie dlaczego np. taki HP-1002 z K&N'a ma zastosowanie zarówno do Swifta 1.0 jak i do LC100 z 2UZ'em, bo jak na razie z Twojej wypowiedzi wynika, że prawie pięciolitrowa ósemka ma takie samo zapotrzebowanie na olej jak litrowa czwórka.

Filtr o którym mowa, jak pmiętam, ma większe wymiary od oryginalnego do 1mz-fe czyli wilelkość jest proporcjonalna do silnika. Dlaczego "performance filters" K&N wskazuje ten sam filtr do dużego i małego silnika? Żeby wspomóc malucha w ten sam sposób o który mi chodziło od początku. Nie wiem czy to fabryczne zalecenie czy tylko K&N. Jeżeli fabryczne to producent miał powody aby poprawić smarowanie silnika stosując większy filtr - jak przypuszczam.

Być może, producent wyszedł z założenia że małe samochody jeżdżą na krótkich trasach i często są niedogrzane, więc zimny, gęstszy olej częściej jest tu smarowidłem, co za tym idzie większa przepustowość filtra pozwala lepiej smarować silnik w tych warunkach.

Zastosowanie "większego" filtra oleju dla poprawy ciśnienia jest powszechnie znanym posunięciem, wielokrotnie potwierdzonym jako skuteczny zabieg bez zagęszczania oleju jakimiś dodatkami. Wystarczy zapuścić temat na anglojęzycznych forach.

*    *    *
WAŻNE - wętek podnoszenia ciśnienia oleju dotyczy tylko tych którzy mają problem ze smarowaniem. Toyota jest znana z dobrej konstrukcji swoich silników i normalnie dają radę kręcić przebiegi powyżej 600 tys km. Chociaż ciekawe jakie były by maksymalne przebiegi z zastosowaniem większych filtrów od np. 300 tys km.

« Ostatnia zmiana: 05 Czerwca 2016, 09:54:23 wysłana przez Aries »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Czerwca 2016, 20:09:13 »
Filtr o którym mowa, jak pmiętam, ma większe wymiary od oryginalnego do 1mz-fe czyli wilelkość jest proporcjonalna do silnika.

Sądzę, że wątpię.

Z anglojęzycznych for można się m.in. dowiedzieć, że VZ jest mocniejszy od MZ'a, że wystarczy przestawić o kilka ząbków przepływkę i autu przybędzie 20KM, jak również, że po usunięciu sterowania ACIS VZ/MZ lepiej jedzie z dołu  :cheesy:

W zastosowaniach powyższego filtra Toyota podaje serię VZ/MZ/JZ/KD, ale również 1N i 1ND, więc teoria o małych silnikach i krótkich startach trochę nietrafiona, chyba, że ktoś sobie kupił diesla do miasta i narzeka, że mu się zepsuł.

Na problemy ze smarowaniem dobrze robi nowa pompa oleju :)

3VZ.pl

Offline Aries

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Czerwca 2016, 21:57:49 »
Te wymiary musiały mi się pomylić z nadwymiarowym filtrem. Jednak nie ma to znaczenia bo istotą sprawy jest i była przepustowość. Kolega na poprzedniej stronie poparł taką wymianę filtra na większy pomiarami ciśnienia - dlaczego o tym cisza?

Moje doświadczenia mierzył czujnik ciśnienia, który stwierdził wzrost ponad wartość którą sygnalizował. Fakt.

Tutaj inżynierska opinia o filtrach oleju z poszukiwań na hasło " przepustowość filtra oleju" - jest sporo o tym.

"Jeszcze innym aspektem działania filtra oleju jest jego przepustowość czy opory przepływu - zarówno nowego filtra jak i podczas okresu jego eksploatacji czyli częściowego zanieczyszczenia. Wpływa to bezpośrednio na żywotność pompy oleju oraz napędu pompy oleju oraz pośrednio wpływa na jakość smarowania silnika."
http://www.wojdas.24x7.pl/o_filtry.html

Przepustowość minimalna zależy od średnicy i nastawy zaworka przelewowego. We wspomnianym Passacie od wymiany do wymiany nie odezwała się sygnalizacja niskiego ciśnienia mimo że wymiana znacznie się opóźniała.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Czerwca 2016, 09:44:36 »
Te wymiary musiały mi się pomylić z nadwymiarowym filtrem. Jednak nie ma to znaczenia bo istotą sprawy jest i była przepustowość. Kolega na poprzedniej stronie poparł taką wymianę filtra na większy pomiarami ciśnienia - dlaczego o tym cisza?

[.....]

Kolega tjedral nie napisał, że zastosował większy filtr, zmienił tylko producenta.

[.....]
Na problemy ze smarowaniem dobrze robi nowa pompa oleju :)

Dokładnie
Wg mnie jedyny wpływ większego filtra na ciśnienie oleju w magistrali to fakt, że powierzchnia filtrująca w większym filtrze jest po prostu większa. Większego ciśnienia niż sprawna pompa oleju nie wytworzy większy, nadwymiarowy filtr.
Ogólnie zrobił się spory offtop

Offline Aries

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Czerwca 2016, 16:45:06 »
Kolega tjedral nie napisał, że zastosował większy filtr, zmienił tylko producenta.

Przecież pisałem "istotą sprawy jest i była przepustowość. Kolega na poprzedniej stronie poparł taką wymianę filtra na większy pomiarami ciśnienia" - proszę to rozumieć w kontekście przepustowości, której zwiększenie poprawiło ciśnienie oleju w układzie.

Nie ma znaczenia w jaki zewnętrzny gabaryt producent wpakuje wyższą przepustowość - jest wyższa i wspomaga smarowanie.

Co do pompy to oczywiście poprawi ciśnienie o różnicę w zużyciu stara/nowa. Jednak luzy na panewkach pozostaną i nie bardzo wiadomo co da wymiana pompy. Zaś wymiana filtra na taki o większej przepustowości jest bardzo tanim i skutecznym często zabiegiem. Z pewnością warto zastosować to rozwiązanie zanim zapadnie decyzja o wymianie pompy olejowej.

Czasem przy większych luzach na panewkach bardziej może pomóc zwiększenie przepływu niż zwiększanie ciśnienia.

Co do offtopu można by część tematu przenieść lub skopiować do forum technicznego.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl