Autor Wątek: Ile pali Camrzyca  (Przeczytany 392238 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Ile pali Camrzyca
« Odpowiedź #75 dnia: 01 Grudnia 2006, 00:14:05 »
tak... :)  buty noszę te same :-P

przez prawie pół roku nie mogłem dojść z autem do ładu ( wiesz ), już były pomysły na nie wiadomo jakie cuda, włącznie z remontem silnika itp...

komp nie zgłaszał żadnych kodów, obroty trzymał, jedyne co, to żarł jak dziki...

w końcu udało mi się podpiąć lambdę do kompa... i ... okazało się : jest "prawie" sprawna...

jak to bywa, "prawie" robi wielką różnicę...

w momencie deptania do spodu lambda pracowała całkowicie w porządku. tak samo było przy puszczonym gazie. jednak w momencie, gdy pedał był lekko naciśnięty ( w zakresie zielonej diody ) lambda odmawiała posłuszeństwa, pokazując 0V, czyli ECU maksymalnie wzbogacał mieszankę.

w jednym momencie stało się jasne, dlaczego auto przy ostrej jeździe pali jak dawniej, a przy spokojnej zżera więcej niż pewna znajoma 4-litrowa V8  :grin:

kilka dni później jednoznacznie stwierdziłem że "lepsza 15-letnia, sprawna używka, niż nowy zamiennik", i to pozostanie moim mottem do momentu kiedy będzie mnie już stać na nowe części w ASO :D

aa, żeby nie było - kupiłem wtedy zamiennik NGK za równe 298zł, więc mam wszelkie prawa do twierdzenia że nie próbowałem oszczędzać na potęgę... jak policzę 298 + straty spowodowane średnim spalaniem 17-19 zamiast 11-13 przez 30kkm, to spokojnie miałbym nówkę w ASO... no, ale mądry polak po szkodzie...

pzdr
3VZ.pl

owca

• Gość
« Odpowiedź #76 dnia: 01 Grudnia 2006, 07:38:45 »
musze sie tym zajac tez u mnie. wiem ze nie dojde do spalania 7l/100km po miescie ;D ale gdyby palil "tylko" 15l byloby naprawde fajnie, bo teraz spala o wieeeeeele wiecej (oczywiscie benzyny, bo lpg uzywam tylko na trasy)

p.s. http://tsz.pl/do100.3gp tak wyglada u mnie przyspieszanie bez zadnych przyciskow wcisnietych itd itp, stoje puszczam hamulec, wciskam gaz i jade (oczywiscie jest ta rewelacyjna zwezka - mikser w dolocie)

Offline Łukasz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #77 dnia: 01 Grudnia 2006, 10:18:25 »
Ja polecam BLOSa ostatnio mnie az zdziwil - trasa do 150km/h srednio 110 z 2 osobami i bagazem 11 litrow lpg. Na miescie w korkach 16l :-)

owca

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: 01 Grudnia 2006, 10:43:12 »
no dobra ale jak wyglada ta sprawa z tym calym BLOSEM. Ja mam instalacje I generacji, czy musze szukac jakiegos "specjalnego" zakladu gdzie to zaloze, czy moze sam musze zakladac, jak pozniej z regulacja i przegladami (czy to jest legalne ) itd. Wszedzie na necie zanjduje szczatkowe informacje na ten temat ale nigdzie nie ma takich ktore ja potrzebuje

Offline Łukasz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #79 dnia: 01 Grudnia 2006, 14:18:03 »
Na forum.fordclubpolska.org jest temat gaz do zapalniczek informacji jest naprawde duzo :-)
zaklada sie dokladnie tak samo jak mikser a reguluje tak samo jak parownik.
Generalnie jest to instalacja I generacji ale dziala na innej zasadzie. Dla mnie jedyna wada jaka znalazlem to cena ponad 300zl.
Owca jak bedziesz w Gda to moge ci pokazac jak to wyglada dokladnie
« Ostatnia zmiana: 01 Grudnia 2006, 14:22:46 wysłana przez Łukasz »

owca

• Gość
« Odpowiedź #80 dnia: 01 Grudnia 2006, 17:16:44 »
w końcu udało mi się podpiąć lambdę do kompa... i ... okazało się : jest "prawie" sprawna...

jak to podpiales, czy specjalistyczny sprzet czy moze jakies wlasne rozwiazanie ??

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #81 dnia: 02 Grudnia 2006, 13:17:21 »
witam ja jeszcze nie wiem sam ile pali moja toyka ale zobacze ile zrobie na 18 litrach po miescie ile wam pali 2.2 95 automat?

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #82 dnia: 02 Grudnia 2006, 22:35:23 »
A ja dziś zmierzyłem spalanie leśka (gdyby ktoś nie wiedział LS400 bierze się z 4.0 pod maską) no i na trasie (cały czas spokojnie 120-130 tempomat) i chyba 2-3 zrywy do 180 bo sie ktoś przypinał - spalanie wyszło mi SZOKUJĄCE ! 281km na 25litrach !!. Przed chwilą załałem bestię do pełna PB (77 litrów) i zobaczymy ile zechla w mieście. Jeśli skończe na 15-16 to rezygnuję z LPG - przestaje sie opłacać (LPG w mieście 23l)
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

olo23

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: 03 Grudnia 2006, 10:48:28 »
Maniek z całym szacunkiem ale nie chce mi się wierzyć. Mój bandzior 3.0 1MZ najmniej spalił mi na trasie piła poznań (równo 100 km) przy prędkości 90-100 km ze względu na złe warunki pogodowe 10,5L LPG. Średnio na trasie pali mi 12 L przy przelotowych ok.140. W mieście 15-16L. Natomiast nie odnotowałem różnicy spalania pomiędzy lpg a pb.
Ps. Cały czas pamiętam o twoich felgach i odkładam talary :D

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #84 dnia: 03 Grudnia 2006, 18:39:10 »
ja zobacze ile przejade na 23 litrach po mieście bo coś mi sie wydaje że za bogato mi pali moja toyka  i napisze bo od niedawna jestem posiadaczem toyki i chce sprawdzic jej spalanie

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #85 dnia: 03 Grudnia 2006, 20:48:44 »
Maniek z całym szacunkiem ale nie chce mi się wierzyć.
Nie musisz mi wierzyć - sam się wczoraj zszokowałem Wyniki następnego testu będę miał za jakiś tydzień jak przepalę blisko 80l po mieście i znowu zaleję sprzęt do pełna.
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #86 dnia: 04 Grudnia 2006, 02:27:19 »

jak to podpiales, czy specjalistyczny sprzet czy moze jakies wlasne rozwiazanie ??

nie ja, ale tu cudów nie trzeba... na dobrą sprawę wystarczy zwykły voltomierz...

mnie gazmen zapiął do laptopa przez interface do kompa gazowego, więc miał podgląd wszystkiego na bieżąco...

zrobiłem przy okazji wypinania aku mały eksperyment, ukazujący jakoś polskiego paliwa ( tankuję tylko Vpower na Shellu, a mimo to byłem lekko zdegustowany później )...

wyjeździłem boski polski Vpower do zera ( rezerwa świeciła się przez ostatnie 70km ), zalałem najzwyklejszej 95 na Agipie w Wiedniu. zzerowałem kompa. przegoniłem auto ok 100km na tej benzynce ( odczucie jakbym nalał metanolu :P ) , i przeszedłem z powrotem na LPG... szok. auto czy góra, czy prosta idzie 160 na zielonej lampce, i o dziwo jest w stanie na niej przyspieszać pod górę... na prostej na LPG idzie 195, no dosłownie kosmos...

kiedy w naszym pięknym kraju będzie już tak dobrze, że nie trzeba będzie lać Vpower Racing żeby mieć paliwo o liczbie oktanowej 95 ?? :(

aa, no i spalanie : Żory - Mikulov ( 268km w 2h 12min - AVS 122km/h ), 14,7 LPG/100, dwie osoby w aucie, pełny kufer...

pzdr
3VZ.pl

owca

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: 04 Grudnia 2006, 10:49:51 »
no u mnie jest tragedia ze spalaniem na pb, trasa warszawa-radom, wystartowalem w piatek o 18 wiec troszke w korkach stalem i ze swiatel pare razy dynamiczniej ruszylem ;) na trasie srednio 120 - 130 (pare razy pogonilem do 160 - 180 jak wyprzedzalem jakas kolumne tirow ) no i 13 litrow nie starczylo - za bialobrzegami jakies 15km od radomia musialem juz przelaczyc na gaz

jak jest sonda lambda po angielsku - tzn gdzie o niej szukac w manualu
« Ostatnia zmiana: 04 Grudnia 2006, 12:17:50 wysłana przez owca »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #88 dnia: 04 Grudnia 2006, 15:04:22 »
lambda sond :P

ewentualnie bardziej fachowo, to oxygen sensor, i takie określenie jest używane w RM

( Repair Manual, a nie Radio z twarzą :P )

pzdr
3VZ.pl

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #89 dnia: 05 Grudnia 2006, 19:02:37 »
witam też mam 2,2 automat 95.  ile powinna palic gazu? morzecie napisac bo nie wiem czy za dużo mi nie pali czy wymaga regulacji, w tej chwili mam 120km przejechane na 23,5 litra zobacze ile przejade. ale poprosze o wasze porady. pozdr

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl