Autor Wątek: e-cvt olej - wymiana  (Przeczytany 52604 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Gawith

• Gość
Odp: e-cvt olej - wymiana
« Odpowiedź #30 dnia: 06 Grudnia 2019, 19:39:00 »
Oleju Ci nie wymienią ale całą skrzynię biegów już tak  :grin:

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #31 dnia: 07 Grudnia 2019, 06:17:49 »
W Toyota Warszawa Bielany, powiedziano mi, że nie jest przewidziana wymiana oleju w skrzyni biegów cvt i u nich nie wykonam. Nie rozumiem.

Widocznie nie maja do  tego ludzi i nie oferują. W służbowej Corolli mojej żony, która była serwisowana w AMX?ie w Łodzi, nawet w olej w manualnej skrzyni wymienili w okolicy 100?tys. km, bo takie jest zalecenie producenta. Wiec albo nie maja pełnej wiedzy, albo fachowców od tego. Chociaż jak widzę montaz przednich czujników w mojej Corolli, która u nich kupowałem, to na wymianę oleju do nich samochodu bym nie oddał.
Toyota Corolla SD 2018

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #32 dnia: 07 Grudnia 2019, 14:52:57 »
Zacznijmy od tego że hsd nie ma skrzyni biegów.

Offline krajech

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 09 Grudnia 2019, 22:07:57 »
Ja nie zamierzam wymieniać przebieg 92tyś, skoro nie zaleca się to po co poprawiać fabrykę. Polak bardzo lubi poprawiać coś co jest dobre. A potem opinia że automaty się psują .

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #34 dnia: 10 Grudnia 2019, 05:32:47 »
Poczekamy..... i zobaczymy, kto po jakimś czasie miał racje z wymiana, bądź nie, oleju.

Toyota Corolla SD 2018

Offline Gajdzi

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #35 dnia: 11 Grudnia 2019, 18:54:44 »
Ja nie zamierzam wymieniać przebieg 92tyś, skoro nie zaleca się to po co poprawiać fabrykę. Polak bardzo lubi poprawiać coś co jest dobre. A potem opinia że automaty się psują .

Niekoniecznie chodzi o poprawianie fabryki, która tak faktycznie mówi, że olej należy wymienienić przy 90 tys km je

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 11 Grudnia 2019, 19:05:34 »
Pewna marka na B nie zaleca wymiany oleju w skrzyni biegów tylko na rynku europejskim. Po za europą producent nakazuje wymianę co pewien interwał.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #37 dnia: 11 Grudnia 2019, 20:08:54 »
Ja nie zamierzam wymieniać przebieg 92tyś, skoro nie zaleca się to po co poprawiać fabrykę.

Młode pokolenie chyba tak ma , że bez ,,instrukcji,, nie potrafi nic samemu zdecydować . Logika i zdrowy rozsądek nie ,to było kiedyś.
Ktoś tu już na forum zajechał taką skrzynię biegów , pamiętacie jaką cenę zaproponowała Toyota za wymianę ..............

RAV4 2.5 hybrid

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #38 dnia: 12 Grudnia 2019, 10:27:21 »
Młode pokolenie chyba tak ma , że bez ,,instrukcji,, nie potrafi nic samemu zdecydować .
Równie dobrze można powiedzieć, że stare, leśne dziadki nie zauważają zmian cywilizacyjnych i tego że technika idzie do przodu i świat się zmienia. Cały czas tkwią w erze wymiany oleju co 10 tys i nikt i nic im tego nie wybije z głowy.
Jestem niewiele młodszy od ciebie, a instrukcje czytam zawsze i się do nich stosuję. Dostrzegam zmieniające się otoczenie i się do niego dostosowywuję - dzięki temu wciąż utrzymuję się na rynku pracy, bo moja firma stawia głównie na młodych. Więc proszę nie zarzucaj innym braku myślenia. Jeżeli jesteś taki mądry to zatrudnij się w koncernie motoryzacyjnym i wdrażaj te swoje pomysły.
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Marshall

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 18 Lutego 2020, 15:51:53 »
Wymieniłem dzisiaj w Aurisie Hybrid TS 2017 po przebiegu 115 tyś. Olej czarny jak smoła, ale bez żadnych zanieczyszczeń, glutów, opiłków na korku itd. Od nowo zalanego różnił się tylko kolorem. Na pewno nie zaszkodzi skrzyni ta wymiana. Nie odczułem żadnych ani pozytywnych ani negatywnych skutków tej wymiany ale potwierdzam że olej po dużym przebiegu robi się brudny i czarny. Nie wiem czy traci swe właściwości bo nie mam jak tego zweryfikować ale wygląd zmienia diametralnie.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 19 Lutego 2020, 08:24:45 »
ja dzwoniłem do ASO Okęcie i powiedzieli że w tej skrzyni nie wymienia się oleju - nie jest to przewidziane. W książeczce serwisowej nie ma ani słowa o wymianie oleju w HSD, jest tylko mowa o wymianie oleju w automacie modelu Toyoty GT.....

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 19 Lutego 2020, 09:31:18 »
Wymieniłem dzisiaj w Aurisie Hybrid TS 2017 po przebiegu 115 tyś. Olej czarny jak smoła, ale bez żadnych zanieczyszczeń, glutów, opiłków na korku itd. Od nowo zalanego różnił się tylko kolorem. Na pewno nie zaszkodzi skrzyni ta wymiana. Nie odczułem żadnych ani pozytywnych ani negatywnych skutków tej wymiany ale potwierdzam że olej po dużym przebiegu robi się brudny i czarny. Nie wiem czy traci swe właściwości bo nie mam jak tego zweryfikować ale wygląd zmienia diametralnie.

robiłeś w którymś ASO ? jaki olej zalałeś?

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #42 dnia: 19 Lutego 2020, 10:04:13 »
Koledzy wszystko już było, szukajcie po Forum, np tu: http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,36903.0.html

Offline obwd-crash

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 20 Sierpnia 2020, 17:41:01 »
Dzisiaj autko zaliczyło wymianę płynu/oleju w przekładni. Przebieg 107 tys. km. Płyn spuszczony bardzo ciemny - czarny, tylko lekko podbarwiony na czerwono.
Chciałem by zrobiło to ASO w Gdańsku, ale po kontakcie telefonicznym z serwisem zrezygnowałem i zrobiłem to sam. Człowiek z którym rozmawiałem próbował mi wcisnąć że tam robi się dynamiczną wymianę - a oni takiej nie zrobią. Dobrze że miałem wcześniej 2 klasyczne automaty na hydro, dlatego wiem co to dynamiczna wymiana. Po lekturze tego wątku  i filmiku z Chris na yoytube, wiem, że tak prostej skrzyni biegów jeszcze w życiu nie widziałem i wystarczy tylko mieć miejsce by to zrobić i odrobina chęci.
Następna wymiana przy obecnym tempie użytkowania auta wypadnie za około 5 lat.
Auris II HSD 2013 Prestige

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl