Osłonę przegubu wymień koniecznie, niezależnie od tego czy będziesz coś jeszcze robił czy nie. Smar ucieknie, powłazi wody, piasku i szlag trafi przegub, a to już grubsza kasa :(
Sama osłona to wydatek rzędu 30,- PLN, a cały przegub ok. 10x tyle :( No i żywotność zamiennika jest nieznana.
Hehe... filtr paliwa...
Żeby go wydłubać musiałem rozebrać dolot i odkręcić mocowanie przewodu od grodzi. Oczywiście dobre klucze.
Jest tylko mały ból z zamiennikami filtra. Kupiłem Knechta i musiałem go oddać. Przeglądnęliśmy zdjęcia innych i tylko Jakoparts na oko wyglądał dobrze, ale go brak w ofercie JC/IC.
Już tłumaczę o co chodzi... Na obudowie filtra są takie trzy przetłoczenia ustalające jego pozycję w obejmie. Sęk w tym, żeby jedno z tych przetłoczeń było dokładnie osiowo z widełkami podtrzymującymi przewód. Tak jak na tym zdjęciu:
http://sklep.intercars.com.pl/9935325643578/3355fhh65/show_pic.php?towkod=301330301813&pic=0&moto=0Wszystkie jakie widzieliśmy na zdjęciach mają widełki między przetłoczeniami. Znalazłem w końcu jakiś filtr Ashika, ale trochę boję się go zakładać :( Przetłoczenie ma prawie osiowo z widełkami więc może podejdzie, ale ta marka i napisy z pudełka w ogóle do mnie nie przemawiają

Według kodów OEM z pudełka to filtr do Cariny 2, ale to pikuś, byle by tylko pasował.
Być może w angielskich Carinach odwrócili te przetłoczenia i pozostałe filtry mogą pasować do angoli. "Niestety" ja mam "pecha" posiadać rodowitą japoneczkę

Pozdro.