Autor Wątek: Niedomalowane drzwi komplet  (Przeczytany 20865 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Robsajson

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Niedomalowane drzwi komplet
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Lipca 2016, 23:59:07 »
Inny odcień zderzaków to norma.
Do ich malowania używa się innego podkładu a lakier też inaczej go pokrywa.

Jeśli chodzi o drzwi to odwalili niezłą tandetę.Reklamuj póki możesz.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Lipca 2016, 00:11:27 »
Ja nie wiem czy takie wykańczanie powierzchni niewidocznych nie jest teraz standardem. Jeśli te niedomalowanki są pokryte lakierem bezbarwnym, to możliwe, że wszystko jest w porządku. Jeśli auto nie było po jakiejś naprawie blacharsko-lakierniczej i jesteś tego pewien, to faktycznie warto podjechać do ASO, niech wyjaśnią sprawę. Wygląda to trochę dziwnie, ale wiem że przestrzenie wewnątrz bagażnika też często mają takie niedoróby. Przykro, bo w takim przypadku Toyota schodzi na psy i jest to trochę smutne  :czerwona:
« Ostatnia zmiana: 23 Lipca 2016, 00:22:28 wysłana przez AGILESS »

Offline Robsajson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Lipca 2016, 00:21:25 »
Nie tylko Toyota ma takie wpadki. Kupujesz BMW za grubą kasę a lakier na całym aucie ma strukturę cytryny.
Fiat Ducato rocznik 2015.Lakier taki cienki, że pod wpływem słońca i kurzu zanika.Zaczyna się przebijanie podkładu i łaty na aucie.

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Lipca 2016, 08:21:34 »
Agiless :
To czy auto nie miało strzała to nie wiem. Polegam na papierach przedstawiciela Toyoty (sprzedawcy)
Piszesz o wnętrzu bagażnika, że zdarzają się niedoróbki, tylko tam woda nie leje się litrami. Piszemy o drzwiach i to od spodu, gdzie woda dostaje się przez szczelinę 0,5 cm w każdej sekundzie podczas jazdy po mokrej nawierzchni. To raczej położenie claru to słabe zabezpieczenie. Zaraz podjadę do sąsiada do firmy i zbadamy grubość lakieru lub jego brak.
Kupiłem to auto, bo zaufaliśmy tej firmie i tej technologii, ale zaczynam wątpić czy poskładali to do kupy jak profesjonaliści czy jak wujek zdzicho w garaży za stodołą  :o

Robsajson:
1.To nie są wpadki, a permamentne działanie!!! Co do BMW to nie chcę się wypowiadać...dostarczam części do werku w Regensburgu i Monachium...tragedia.
2.Toyota też nie kosztowała grosze  :-( i nie podobą mi się takie działania i praktyki przez producenta.
3. Piszesz, że odcienie na zderzakach to norma... ale biały, a żółtawy... ja daltonistą nie jestem.
« Ostatnia zmiana: 23 Lipca 2016, 08:28:13 wysłana przez F_20.0 »

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Lipca 2016, 09:55:30 »
Rozumiem, że jesteś zniesmaczony i zażenowany trochę, bo faktycznie słabo to wygląda. Piszesz, że wszystkie drzwi wyglądają podobnie, więc prawdopodobnie jest to fabryczny proces zatwierdzony przez technologa- ekonomistę ;)
Twierdzisz, że bagażnik nie jest narażony na wilgoć.... Jesteś w błędzie. Po jeździe autem w zimie odsłoń sobie wykładziny i zobacz jak zaparowane są blachy w miejscach słabo wentylowanych. Auta korodują przeważnie od wewnątrz, tam właśnie gdzie jest słaba wentylacja.

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Lipca 2016, 10:17:53 »
Faktycznie masz rację, kondensat się utrzymuje i potem gnije (rdzewieje). Co do technologa-ekonomisty to już chwyt poniżej pasa nakładać na gołą blachę warstwę pseudo ochrony poniżej 22 mikronów to już nazwałbym inaczej...tylko kultura tego wymaga.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Lipca 2016, 10:20:41 »
Nie ma czegoś takiego jak technolog ekonomista.  Jakby był to podobnych wpadek było by mniej. Auto wyprodukowane w UK?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #22 dnia: 23 Lipca 2016, 10:24:11 »
Faktycznie masz rację, kondensat się utrzymuje i potem gnije (rdzewieje). Co do technologa-ekonomisty to już chwyt poniżej pasa nakładać na gołą blachę warstwę pseudo ochrony poniżej 22 mikronów to już nazwałbym inaczej...tylko kultura tego wymaga.
Wojna cenowa zabija jakość w branży moto od wielu lat. Toyota też jest jej ofiarą, w nieco mniejszym stopniu...

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 23 Lipca 2016, 11:29:22 »
Do Zbig:
tak tylko pitolimy głupoty o tym technologu. Co do produkcji to dokumenty są wystawione w Belgii więc raczej wersja europejska.

Jakie są szanse na reklamacje? Wie ktoś? Obawiam się, że bez prawnika się nie obędzie  :cry:
« Ostatnia zmiana: 23 Lipca 2016, 11:31:01 wysłana przez F_20.0 »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #24 dnia: 23 Lipca 2016, 12:49:15 »
Jakie są szanse na reklamacje? Wie ktoś? Obawiam się, że bez prawnika się nie obędzie

Ale w czym masz problem?  Rozumiem że auto jest na gwarancji, na lakier masz 12 lat?

Chyba że po zakończeniu gwarancji podstawowej 3 lata / 100 tys km zamierzasz przestać jeździć do ASO, wtedy jak skoroduje to rzeczywiście będzie kłopot.

Nie wiem jeszcze jak jest w Toyocie, ale w Focusie I rocznik 2002 trzeba było raz do roku zrobić przegląd lakierniczy za 30 zł.  Przez 8,5 roku użytkowania miał robione wszystkie spody drzwi i dwa razy tylną klapę.  Nie zapłaciłem za to ani złotówki, raz poprawione nie wychodziło więcej.

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 23 Lipca 2016, 14:18:11 »
Do Zbig:
Nie zgadzam się z Tobą. Jeżeli powstały tak banalne niedoróbki to czego się spodziewać dalej??? Zamarzające reflektory LED podczas opadów śniegu, niepomalowane spody drzwi, odmienne barwy lakieru na poszczególnych elementach, montowanie kół przez które auto jest zdyskwalifikowane jako partner podróży w góry na narty ( zakaz montażu łańcuchów ) i to jest faktem to czego się spodziewać dalej??? Odpadającej kierownicy, wadliwych hamulców czy jeszcze czegoś, bo tak jest taniej???  Dlatego zawiodłem się na tej marce, a zachwalałem ich pod niebiosa. Normalnie wstyd się przyznać.

P.S Dodam, że nie interesuje mnie zakup auta, które będzie wiecznie stało w serwisie zamiast u mnie na podwórku.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #26 dnia: 23 Lipca 2016, 15:20:07 »
Do Zbig: Nie zgadzam się z Tobą. Jeżeli powstały tak banalne niedoróbki to czego się spodziewać dalej??? Zamarzające reflektory LED podczas opadów śniegu, niepomalowane spody drzwi, odmienne barwy lakieru na poszczególnych elementach, montowanie kół przez które auto jest zdyskwalifikowane jako partner podróży w góry na narty ( zakaz montażu łańcuchów ) ... nie interesuje mnie zakup auta, które będzie wiecznie stało w serwisie zamiast u mnie na podwórku.

Zamarzające LEDy to zdaje się jest ogólny problem, nie tylko w Toyocie.  Jakbym mógł to bym ich nie wybrał, niestety w Toyocie swoboda wyboru opcji jest ograniczona.
Z tymi drzwiami to niekoniecznie jest wada, być może jest to technologicznie poprawne i wcale nie zwiększa zagrożenia korozją, skoro warstwy antykorozyjne są nałożone.
Łańcuchy się da tylko trzeba mieć na zimę koła 16-stki, też bym się nie zdziwił gdyby w innych markach do największych rozmiarów kół było podobne ograniczenie...
Inny odcień lakierów wielowarstwowych na elementach z tworzywa, nie wiem jak bardzo, ale... to są wszytko moim skromnym zdaniem rzeczy najprawdopodobniej drugorzędne.

Nie jestem żadnym entuzjastą Toyoty i nabyłem ją dopiero za 4-tym podejściem. Poprzednim razem zastanawiałem się nad Verso jednak zwyciężyła Octavia.  Bardzo fajna, z tym że w ciągu 124 kkm: sprzęgło, turbina, 2x rozrząd i skrzynia.  Przepaliły się też wszystkie LEDy (boczne kierunkowskazy i trzeci stop), których wymiany na gwarancji serwis odmówił twierdząc że są to żarówki.

Reasumując, poszukiwania lepszej jakości w innych markach widzę słabo, ale oczywiście można próbować.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #27 dnia: 23 Lipca 2016, 15:33:42 »
na lakier masz 12 lat?
na lakier to masz 3 lata a na perforacje 12 :-)

choć to tylko już teoria

moja YII w szóstym roku miała dziury perforacyjne i w ASO nie wiele dało się wywalczyć pomimo przeglądów corocznych nadwozia

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 23 Lipca 2016, 15:34:24 »
Czyli reflektory bez podgrzewaczy to fabryczny bubel, a mi zaproponowali zakupienie płynu w spraju  :laugh:

Koła 17 są wpisane w homologację i tylko one!!! Jeżeli założysz 16 bez uprzednich badań technicznych i zapisane zmiany w homologacji to prawnik Toyoty potraktuje to jako samodzielną ingerencję z konstrukcję pojazdu i w w razie wypadku prokurator Cię posadzi, a jak coś się zepsuje to i producent się wypnie na Ciebie.

Co do lakieru to tylko jest ich lekceważenie swoich klientów i traktowanie ich jak krowy dojne.

Co do innych marek to się zgadzam. Ja mam silnik 1,3 mjt Fiata i po przejechaniu magicznych 180 tyś leci wszystko  :wallbash:
Naprawa się nie opłaca.   

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #29 dnia: 23 Lipca 2016, 16:13:01 »
Czyli reflektory bez podgrzewaczy to fabryczny bubel
Myślę że to raczej jest tak:
- Musimy montować pełne światła LED w standardzie w wyższych wersjach wyposażeniowych bo konkurencja to robi a Klienci oczekują
- ok, ale aby były niezawodne reflektory muszą mieć podgrzewacze
- nie, to za drogo wychodzi, cena była by za wysoka, musicie się zmieścić w założonych kosztach
- to się nie da
- to robimy bez podgrzewaczy

I bądź tu inżynierze mądry...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl