Autor Wątek: Niedomalowane drzwi komplet  (Przeczytany 20849 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

F_20.0

• Gość
Odp: Niedomalowane drzwi komplet
« Odpowiedź #45 dnia: 30 Lipca 2016, 00:45:46 »
Do Sefeld: Mowa jest o modelach od roku 2015
Do Zbig: Może nie widać, ale tam nie ma farby i podkładu, a to żółte na zdjęciach to faktycznie szpachla. Co do spryskiwaczy to zasada jest ta sama co podałeś w Skodzie.
Wg przepisów ruchu drogowego to światła posiadające soczewki skupiające światło reflektora musi posiadać spryskiwacz ( dotyczy xenonów ) i pojazd z niesprawnymi spryskiwaczami lub ich bez nie przejdzie przeglądu technicznego w całej EU.
Technicznie nie ma możliwości zamontowania podgrzewaczy to przynajmniej spryskiwacze coś pomogą. Na cuda nie liczę, ale zawsze coś to da prawda?
Wymiana na xenony tylko skomplikuje sprawę przy ewentualnej odsprzedaży ( wg WIN są ledy, a tu xenonki ), zaraz przychodzi myśl, że auto zaliczyło szlag.
Ja się cieszę, że pomalują, dodadzą i liczę na poprawkę w papierach.
Dobrej nocy życzę.

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #46 dnia: 30 Lipca 2016, 02:32:25 »
Wg przepisów ruchu drogowego to światła posiadające soczewki skupiające światło reflektora musi posiadać spryskiwacz ( dotyczy xenonów )

Nie ma takiego przepisu.

Za to jest taki, że jeśli źródło światła generuje więcej niż 2000 lumenów, to musi być wyposażone w układ oczyszczania (spryskiwacz lub wycieraczkę z tymże).

Dzięki temu mamy w nowoczesnych autach bubel pt. xenon 25W lub LED, który w/w granicy nie osiąga. Co za tym idzie nie musi posiadać sprysków i poziomowania (mniejsze koszty produkcji), ale można wciskać ludziom ciemnotę jakie to mają innowacyjne, zapewniające bezpieczeństwo źródło światła, które w rzeczywistości świeci na poziomie starego, poczciwego H4 czy H7.
3VZ.pl

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 30 Lipca 2016, 08:47:48 »
Do Marcin:
a widzisz... ja już stary jestem i pamiętam jeszcze czasy, kiedy montaż xenonów był delikatnie mówiąc dziwny w autach klasy standard i pamiętam jakie korowody robili, a to regulacja musi być automatyczna, a to spryskiwacze, a to szkło reflektora nie te itd itd.
Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Możesz jeszcze podać jaki to paragraf kodeksu drogowego? Sprawdzę to jak jest w niemieckich realiach.
Mam pytanie dodatkowe: można zmienić tytuł wątka, bo zrobił się mały bałagan i wprowadza za duże zamieszanie.

Offline karimoczo

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: `23 Corolla2.0
« Odpowiedź #48 dnia: 30 Lipca 2016, 10:43:15 »
Przecież po lifcie nie są dostępne ksenony. Tak więc na bank Ci ksenonów nie zamontują!

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #49 dnia: 30 Lipca 2016, 12:38:24 »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #50 dnia: 30 Lipca 2016, 23:42:53 »
Dzi�ki temu mamy w nowoczesnych autach bubel pt. xenon 25W lub LED, kt�ry w/w granicy nie osi�ga. Co za tym idzie nie musi posiada� sprysk�w i poziomowania (mniejsze koszty produkcji), ale mo�na wciska� ludziom ciemnot� jakie to maj� innowacyjne, zapewniaj�ce bezpiecze�stwo �r�d�o �wiat�a, kt�re w rzeczywisto�ci �wieci na poziomie starego, poczciwego H4 czy H7.

H4 ma 1000 lm na światłach mijania, H7 - 1500 lm, więc do 2000 trochę brakuje.  Zbyt mocne światła wcale nie są dobre bo oślepiają, samopoziomowanie nie nadąży w przypadku drobnych nierówności których sporo na naszych drogach, nie pomoże też w przypadku odblasków.  Natężenie to nie wszystko, liczy się rozkład geometryczny i barwa światła.

Uważam jednak że LEDy lub ksenony powinny być oddzielną opcją wyposażeniową.  Podobnie jak wielu kierowców bardzo rzadko jeżdżę w nocy po drogach bez oświetlenia ulicznego, jako LEDy wybrałbym tylko światła do jazdy dziennej, ewentualnie jeszcze światła stop.
« Ostatnia zmiana: 30 Lipca 2016, 23:45:08 wysłana przez Zbig »

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 17 Grudnia 2016, 10:44:11 »
Czytałem oficjalną odpowiedź TMD z Kolonii do serwisu w Rottenburgu i mi już ręce opadły i już straciłem resztkę szacunku do przedstawicieli w Europie
otóż mój samochód, a dokładnie drzwi nie kwalifikują się do ponownych poprawek lakierniczych, ponieważ nie wykazują wad. Nie mam już siły kląć. Opinię pozostawiam Wam, drodzy użytkownicy samochodów tego producenta  :cry:

http://www.fotosik.pl/zdjecie/c9c25cbd7ac992f1#

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 14 Maja 2017, 12:10:20 »
Potwierdzam. Sorki za odgrzewany kotlet. Że facet to dojrzał. On to już na siłę szukał powodu, aby się usprawiedliwić przed żoną, że mu się to auto nie podoba.
Jest położona warstwa clarlack, ale marną warstwą lakieru bazy. A te ubytki to nie łuszczący się lakier, a odchodząca masa uszczelniająca dwie warstwy ramy drzwi.
Na spodzie wcale nie ma niczego oprócz antykorozji, po 2 latach już mi koroduje podwozie. Przecież ten chwyt marketingowy 12 lat to pic na wodę.
Moim zdaniem nie warto się szarpać z Toyota, bo szkoda paliwa, czasu i nerwów.

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
    • CarPhotoPro - Instagram
« Odpowiedź #53 dnia: 14 Maja 2017, 13:44:43 »
macie chyba nie fart  :thumbdown:  az dzisiaj sam sprawdzilem i u mnie wyglada to normalnie :

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 14 Maja 2017, 14:01:18 »
Bardziej chodzi o przednia cześć tej ramy, gdzie jest łączenie twoich elementów ze sobą, tam gdzie wspomniana jest pasta uszczelniająca. Jeżeli masz matową powierzchnię to masz to samo, lakier zejdzie Ci pod paznokciem. Widzę, że masz ciemny kolor, być może trudniej do dostrzec. Ja sprawdzałem miernikiem :( lipa - 20 mikronów czyli grubo poniżej normy.

Tam kolega pisał coś o tłumaczeniu, że taka technologia malowania. Mogę się zgodzić. Tez była  u Nas we firmie taka wpadka niedomalowanej klapy. Reklamacja w setkach tysięcy poszła w przeciągu 14 dni. Nie dziwie się postawy Toyoty.

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 14 Maja 2017, 15:06:53 »
https://youtu.be/-14WnBQEMfs

Tutaj jest nagranie, jakości lakieru

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #56 dnia: 14 Maja 2017, 15:09:07 »
Przecież ten chwyt marketingowy 12 lat to pic na wodę.

Zaden pic - ja korzystałem 2 razy

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #57 dnia: 14 Maja 2017, 15:19:42 »
Ale to wygląda :O Na bank podlega gwarancji. Dobrze że mojego Urwisa w kolorze metalowego wiaderka nie dopadła ta przypadłość :D

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
    • CarPhotoPro - Instagram
« Odpowiedź #58 dnia: 14 Maja 2017, 16:30:09 »
czy jest na forum Lakiernik ktory to moze sie wypowiedziec w kwesti nie domalowanego lelementu na laczu paneli ?

jezeli zas chodzi o twardosc lakierow "wodnych" to temat rzeka ... niestety sa do d*&%y

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: 14 Maja 2017, 21:13:53 »
Może i są do pupy jak opisujesz, ale to co przedstawiłem na moim przykładzie to delikatnie jest niepoważne.
Ja mam to w d... bo auta mam tylko na czas leasingu, ale to nie ma nic wspólnego z minimalna jakością, ale dla innych może to być dramat. Podłoga wyglada jeszcze gorzej, przypomina mi to Ford Fokus z lat 90, kiedy po 6 miesiącach, był cały rdzawy od spodu. Nie będę się bawił w reportera dochodzeniowego, każdy może sobie zajżeć pod spod wozu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl