Autor Wątek: Co z klimatyzacją w Carinie E? (F)  (Przeczytany 63357 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MakuMaku

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Co z klimatyzacją w Carinie E? (F)
« Odpowiedź #90 dnia: 23 Kwietnia 2013, 08:35:38 »
Witam. Czy ktoś wie ile (gram/ml) oleju do sprężarki uzupełnia się podczas przeglądu klimy.  W tabelach przeglądu klimy dla toyot jest tylko podane ile wchodzi czynnika R134a.

Offline an15

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #91 dnia: 23 Kwietnia 2013, 11:03:52 »
Myślę że ilość oleju jest proporcjonalna do ilości czynnika chłodniczego. W silniku dwusuwowym stosunek 1:50. Zakładając, że tu jest podobnie to 750:50=15g oleju. Ale to tylko przypuszczenia, można się dowiedzieć w warsztacie, gdzie robią przegląd klimy.
Pozdrawiam.

Offline MakuMaku

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #92 dnia: 23 Kwietnia 2013, 11:38:36 »
Dziękuję za odpowiedź an15. W warsztacie nie wiedzieli. Z tabeli wychodziło, że nic się nie dodaje. Na moją wyraźną prośbę przy uzupełnieniu czynnika o 200g dolali 5g oleju, ale 6g maszyna wypomowała. Dlatego szukam jakiejś specyfikacji technicznej na którą mógłbym się powołać. Ale nigdzie nie mogę znaleźć. W Hainsie nie ma w WŁK też nie :-(

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #93 dnia: 23 Kwietnia 2013, 14:04:11 »
Wg danych które znalazłem sprężarka potrzebuje 28 ml oleju w przypadku Denso TV12C PV4.Znalazłem również ciekawy post kolegi z corolla Club, gdzie opisuję on montaż klimy.Podał tam wartość 15-20 ml.http://forum.corollaclub.org/viewtopic.php?p=248418

Offline piko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #94 dnia: 31 Lipca 2013, 20:45:29 »
Witam wszystkich i w wątku o klimatyzacji chciałbym poruszyć problem, który zaobserwowałem podczas mojego pobytu w Chorwacji.
Podczas powrotu autostradą (Carina 2.0TD), która biegnie wzdłuż gór poruszamy się pod górę i z góry. Jadąc ok. godz. 10:00 na zewnątrz temp była
w okolicach 35-38 w cieniu, w aucie działa klima więc jest miło i przyjemnie. Nagle w okolicach Zadaru dość duża góra i nagle w aucie
robi się duszno, jadę na 3 biegu pod górę, bo trochę korki, temp. silnika 90 st. i ani drgnie. Okazuje się, że niby wszystko ok, ale klima
nagle przestała działać mimo, że kontrolka świeci. Jako że byłem na autostradzie nie zatrzymywałem się, wyłączyłem klimę i jak dojechałem
na szczyt góry ponownie ją załączyłem i wszystko wróciło do normy, znów pięknie zaczęła chłodzić.
Pytanie moje do Was, czy to jest normalne, czy coś zaczyna niedomagać. Sytuacja taka powtórzyła się jeszcze kilka razy w drodze do kraju.
Dodam jeszcze, że podobna sytuacja miała miejsce kilka lat temu (też w Chorwacji), ale wtedy jakoś to zignorowałem.
Po Polsce jeżdżę i nigdy nie miałem podobnej sytuacji, dlatego nie wiem czy to jest związane z dość dużym obciążeniem dla silnika (4 osoby
+ dość sporo bagażu) i ew. bardzo wysoką temp. na zewnątrz i jakaś elektronika odłącza klimę (sama ponownie nie chciała się załączyć, bez ponownego wyłączenia i włączenia).
Będą wdzięczny za wszelkie sugestie.

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #95 dnia: 31 Lipca 2013, 20:57:34 »
Wg mnie normalne - aby ,,uratować" temperaturę silnika (duże obciążenie) przestała działać.

Podobny objaw miałem (spadek  chłodzenia) : korek na autostradzie - termometr zewnętrzny przestał wskazywać temperaturę gdy osiągnął  74 stopnie - wzrastała temperatura silnika (wskazówka już nie była poziomo - jak miała w zwyczaju) bo ciągłe podjeżdżanie.

Offline piko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #96 dnia: 31 Lipca 2013, 21:18:29 »
Dzięki,
też tak myślę, ale z drugiej strony nie zaobserwowałem ani przez chwilę, aby wskazówka temperatury odchyliła się od poziomu.
Stałem też w korku z 0,5 godziny na bramkach w Zagrzebiu, czyli prędkość prawie zero, żar z nieba, chłodzenie tylko wentylatorem (1 lub dwoma) ale wtedy problemu nie było.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #97 dnia: 31 Lipca 2013, 21:21:40 »
Miałem swoją Carinę ponad 3 lata i nigdy nie doświadczyłem takiego zjawiska.Czy stało się w korku, czy było w trasie-klima zawsze działała.

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #98 dnia: 31 Lipca 2013, 21:37:43 »
Pisałem o temperaturze zewnętrznej powyżej 74; skraplacz już niedomaga.

Offline piko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #99 dnia: 31 Lipca 2013, 21:42:26 »
Właśnie zaobserwowałem to tylko w Chorwacji podczas wielkich upałów.
W Polsce zawsze wszystko działa bez problemu.

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #100 dnia: 31 Lipca 2013, 21:55:32 »
Ciekawe gdzie jest temperatura 74 stopnie :shock:

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #101 dnia: 31 Lipca 2013, 22:19:42 »
Nad asfaltem (A13 It.)- pisałem - zewnętrzny termometr przestał  działać po wskazaniu 74.
Wystarczyło normalnie zacząć jechać i po czasie już  było 35 - 38.

pietrucha

• Gość
« Odpowiedź #102 dnia: 06 Sierpnia 2013, 00:25:36 »
Hallo Hallo mam problem z klimatyzacja.. a mianowicie po włączeniu klimatyzacji momentalnie robi się zwara i wywala bezpiecznik (10A) w skrzynce pod kierownica odpowiedzialny za obroty, prędkościomierz, nawiewy, szyby... czy ktoś może miał podobny problem ? z góry dziękuje za pomoc

Offline an15

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #103 dnia: 06 Sierpnia 2013, 14:17:01 »
Elektrosprzęgiełko klimatyzacji ?

Offline facundo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #104 dnia: 08 Sierpnia 2013, 18:55:41 »
A moze ktos chce sie pozbyc klimy ze swojej carinki? Chetnie odkupie
Witam !
Mogę sprzedać klimę do carinki 2.0 GLI . Była sprawna do momentu gdy chłodnica się poddała i już zabrakło mi chęci żeby to naprawić . Nie bez znaczenia był fakt iż kupiłem drugie auto  Camry 2,2 w które klima chłodzi zacnie .  Zestaw oczywiście mieszka nadal w aucie  a zawiera sprężarkę , wszelkie przewody ( posiadam również dodatkowe 2 odchodzące od sprężarki, może przydadzą się  ), filtr  osuszacz . Odnośnie sprężarki to kiedyś ją wymieniałem i jest to 10 minut roboty .    Kto ma ochotę proszę o kontakt .
p.s ja natomiast potrzebuję drzwi prawe i lewe przód wieć wchodzi w grę transakcja wymienna  :grin:
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 08 Sierpnia 2013, 19:23:20 wysłana przez facundo »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl