Autor Wątek: Co z klimatyzacją w Carinie E? (F)  (Przeczytany 63450 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
Odp: Co z klimatyzacją w Carinie E? (F)
« Odpowiedź #45 dnia: 28 Sierpnia 2004, 12:12:45 »
Cytat: CarinaGTI
1. klimatyzacja nabita??dodany środek pozwalający obniżyć temeraturkę?? [...]

O jakim środku piszesz ?

Zajac77:
1. Sprawdź istnienie paska na kole sprężarki :)
2. Na ciepłym silniku wyłącz klimę, włącz nawiew na I.
3. Wyłącz wszelkie inne źródła hałasu.
4. Włącz klimęi słuchaj:
 a. czy słychać charakterystyczny trzask włączającego sięsprzęgła sprężarki. silnik powinien za moment podnieść obroty do ok. 1000
 b. jak a. działa to czy słychać syk rozprężanego czynnika chłodniczego w okolicy konsoli środkowej.
Tyle jesteś w stanie sam zdiagnozować w domowych warunkach.
Jeżeli nie występuje:
 a. - szukasz w elektryce czy napięcie dochodzi do sprzęgła. możliwa przerwa w obwodzie, uszkodzenie układu sterowania, uszkodzenie sprzęgła.
 b. - brak/mało czynnika chłodzącego, uszkodzony któryś zawór w układzie, przerwa w obwodzie sterowania zaworu (-ów ?) - nie wiem ile tych zaworów jest, uszkodzony układ sterowania.
O ile a. możesz jeszcze jako tako zdiagnozować o tyle w punkcie b. czeka Cięwizyta w serwisie z klimatyzacją :( Sprawdzenie ilości czynnika, szczelności układu i takie tam pierdoły...
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

fakers

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 29 Sierpnia 2004, 19:38:26 »
Hi.A czy ten olej w sprężarce to można jakoś sprwadzić ????? Czy to juz tzw.GRUBSZA ROBOTA tak pytam bo u mnie klima chodzi ok chociaż chciałbym ja dac do przeglądu ale powiem szczerze mam obawy dając moja Cari do jakiegoś tam warsztaciku a pan mechanik zacznie tam swoje łapska pchac i zrobi mi tak ze juz chłodu nie poczuje....Jak narazie wymieniłem filtr p pyłkowy i śmiga dobrze może lepiej nic tam nie madrować bo zamiast poprawic można pogorszyć jej działanie... :bbravo  :bbravo  :bbravo  :bbravo

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #47 dnia: 29 Sierpnia 2004, 23:53:45 »
Cytat: fakers
Hi.A czy ten olej w sprężarce to można jakoś sprwadzić ????? Czy to juz tzw.GRUBSZA ROBOTA tak pytam bo u mnie klima chodzi ok chociaż chciałbym ja dac do przeglądu [...]

Grubsza robota tylko w serwisie klimy.
Chodzi dobrze ? Zadowolony jesteś ? To nie rusz   :anono  Jak przestanie chłodzić to wtedy sięmartw. Jedyne co, to można jej zrobić odgrzybianie.  :smileface
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*

Bisua

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 30 Sierpnia 2004, 00:29:37 »
Cytuj (zaznaczone)
Jedyne co, to można jej zrobić odgrzybianie.  
dokładnie w sumie jest to jedyna rzecz która można robić przy tym układzie samemu :)

mjr

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 30 Sierpnia 2004, 14:20:22 »
Cytat: Bisua
Cytuj (zaznaczone)
Jedyne co, to można jej zrobić odgrzybianie.  
dokładnie w sumie jest to jedyna rzecz która można robić przy tym układzie samemu :)

a gdzie mozna o tym (odgrzybianie) poczytac?

zajac77

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 01 Września 2004, 14:38:52 »
Perzan:
Ogromnie dziekujęza pomoc :)
A czy jestes w stanie wskazać mi godnego uwagi speca od klimy poza ASO?
Niedawno byłem w ASO na przeglądzie po 150tys km i moja kieszeń to baaardzo dczuwa - niestety
dlatego chcialbym moze klime zrobić gdzies u speca od klimy i zeby nie rozwalił mi połowy autka przy tym wszystkim, hmmmm?
Moze jakieś porady - warte uwagi :)
Będębardzo wdzięczny

zajac

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #51 dnia: 01 Września 2004, 17:27:18 »
Cytat: zajac77
Perzan:
A czy jestes w stanie wskazać mi godnego uwagi speca od klimy poza ASO?
[...]

Tak, mogę :mrgreen:
Zaglądnij TUTAJ   :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:
Pozdro.
*
*
*
*

fakers

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 06 Września 2004, 23:48:10 »
Witam :aslyer   SZANOWNE GRONO FACHOWCÓW :aslyer .Dziękujęza porady ale jak zwykle ulepiło mi sięw głowie następne pytanie dot. tzw ODGRZYBIANIA, ostatnio byłem w zaprzyjażnionym sklepie i kolega polecił mi jakis spray z dlugą rurką :lol:  służący właśnie do odgrzybiania ale on tylko tyle wiedział.Moje pytanie to: czy stakim sprayem to ja moge sie za to zabrać (czy jest cos lepszego ale co???), i gdzie tym sprayem z długą rurką mam popsikać aby bł jakis efekt (grzybki death!!!).Oczywiście z góry dziękuje za podpowiedzi.
Pozdrawiam.

fakers

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 13 Września 2004, 19:46:18 »
::szczena::  ::szczena::  ::szczena:: nikomu juz sie nie chce odpowiadac na moje pytania ......Dlaczego ??????

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #54 dnia: 13 Września 2004, 20:19:51 »
Cytat: fakers
::szczena::  ::szczena::  ::szczena:: nikomu juz sie nie chce odpowiadac na moje pytania ......Dlaczego ??????

Nie wziąłeś pod uwagęże nikt mógł tego jeszcze nie robić ? W końcu są warsztaty zajmujące sięklimami...
Pozdro.
*
*
*
*

Offline jozef01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #55 dnia: 30 Maja 2005, 09:58:15 »
Aby nie zaczynać nowego tematu pozwolęsobie opisać swoje przejścia z klimą w CarinieE.
Otóż:
Przy b. wysokich temperaturach na zewnątrz klima włącza sięna jakieś 5-10 minut, czasami na nieco dłużej i chłodzi perfekt! Po wspomnianym okresie czasu przestaje chłodzić mimo, że kompresor pracuje dalej. Pod maską, gdy przestaje chłodzić klima przewód, który jest zimny przy działającej klimie staje sięciepły, a czasami wręcz gorący.
Przy temperaturach zewn. rzędu 20-25 st.C wszystko jest ok i klima pracuje bezproblemowo.
Obdzwoniłem kilka serwisów zajmujących sięklimą i praktycznie nikt nie chce siępodjąć diagnostyki, bo akurat podczas badań serwisowych wszystko może być OK, i wcale sięim nie dziwie!
Parępodpowiedzi do Waszych ewentualnych odpowiedzi (za króre z góry dzięki!)
- pasek klinowy - OK,
- 5 dni temu układ klimatyzacji przeszedł całą ścieżkęna automacie do napełnienia czyli: wypompowanie starego R-134a, wypompowanie statego oleju, osuszenie + test szczelności, napełnienie nowym czynnikiem chłodzącym i olejem.  
-kompesor załącza sięza każdym razem (nawet, gdy nie chłodzi).
CO TO MOŻE BYÆ?
Gdzie w WAW i okolicach podjęli by siędiagnostyki, może jakiś warsztat polecacie?
Ave'00- 2,0 D4D Sol  

Offline dziejo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: 30 Maja 2005, 18:02:00 »
Wezykiem odgrzybiaja klime w W-wie w  CARMANIE na Sobieskiego.
Wypompowuja stary czynnik do butli sprawdzaja szczelnosc instalacji i wrazie potrzeby dobija do pelna.Koszty jak to w Carmanie nie sa wysokie.
Ten dlugi wezyk wpychali po kolei w kratki wylotowe powietrza i psiukali
Wydaje mi sie ,ze powinno sie psiukac przed instalacja a nie za nia,ale bylo tak jak opisalem.
Skutek odgrzybiania znaczny ale nie stuprocentowy.

Adam_Zg

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 03 Lipca 2005, 09:39:40 »
a ja mam pytanie z innej beczki, jako laik mam prawo zadawac glupie pytania wiec pytam:) czy ma cos wspolnego zamykanie lub otwieranie obiegu powietrza przy uzywaniu klimy?powinienem zamykac obieg powietrza w samochodzie jak wlaczam klime czy nie ma to nic do rzeczy, czy jest otwarty czy zamkniety?

Offline dziejo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #58 dnia: 03 Lipca 2005, 10:47:21 »
Nie spotkalem informacji na ten temat.Z doswiadczenia wiem,ze przy obiegu zamknietym ,jest nie tyle skuteczniej co ekonomiczniej /zasysa powietrze juz schlodzone/minusem jest brak doplywu do kabiny powietrza swierzego.Chyba jest to do uznania ale moze sie myle.

Bisua

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: 03 Lipca 2005, 16:23:54 »
dziejo,  dokładnie  :wink:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl