Moja RAV4 już dotarła do mnie, pierwsze 1500km za mną więc mogę opisać wrażenia z pierwszych kilometrów, może komuś się przyda w wyborze samochodu. Jest to wersja perłowa RAV4 Prestige Hybrid 4x4. Dodatkowe wyposażenie pakiet WINTER, zwykła nawigacja, relingi, naklejki zabezpieczające pod klamki i tylny zderzak (przezroczyste), dwa komplety dywaników (gumowe i materiałowe), pikowana tapicerka, koła zimowe, relingi. Jako, że jest to wersja z roku modelowego 2017 w serii dostajemy pakiet Toyota Sefty Sense. Jako, że muzyki praktycznie nie słucham nie zamawiałem JBL'a, to co jest w serii jak da mnie jest w pełni wystarczające. Dynamika samochodu wystarczająca, przesiadałem się z Subaru Outback H6 i nie czuję w normalnej jeździe jakiś niedoborów mocy. Z drugiej strony hybryda jakoś wspomaga spokojną jazdę, co też było celem zmiany samochodu. Parę słów o wyposażeniu:
Pakiet WINTER (podgrzewana cała przednia szyba, kierownica, przednie i tyle fotele, spryskiwacze reflektorów, podgrzewane dysze spryskiwaczy). Najciekawsze z tego pakietu to podgrzewana przednia szyba co powoduje, że mamy z głowy problem ze skrobanie szyby - już udało mi się to przetestować. Skutek uboczny to widoczne przewody grzewcze (po pewnym czasie można się do tego przyzwyczaić i nie zwraca się na nie uwagi), druga wada to, że druciki grzewcze nie są na całej powierzchni szyba na której pracują wycieraczki - w sumie dziwne dlaczego tak to zrobili.
TTS (Toyota Sefty Sense) - pakiet bezpieczeństwa o dość zróżnicowanej przydatności. Monitorowanie martwego pola bardzo przydatne, z tych samych czujników korzysta funkcja monitorująca ruch poprzeczny np. podczas wyjazdu tyłem z miejsca parkingowego na ulicę (wykrywa jadące samochody z 20-30m) obie funkcje działają dość stabilnie. System przeciw kolizyjny i adaptacyjny tempomat, działa poprawie o ile nie trafimy na śnieżyce do nam zaklei przedni radar - system wtedy się wyłącza i dość agresywnie o tym komunikuje (wyskakujące w kółko topup'y). Rozpoznawanie znaków drogowych - to chyba działa najsłabiej, nie zawsze widzi znaki, nie rozpoznaje obszarów zabudowanych, skrzyżowania w PL odwołują ograniczenia a system nic o tym nie wie, myli ograniczenia tonażu z ograniczeniami prędkości, mam zwidy. Raczej zabawka albo do wyłączenia na stałe. Układ ostrzegania o niezamierzonej zmianie pasa jak na razie wyłączyłem, jako że nie mam z tym problemu

. Do przetestowania zostały jeszcze automatyczne światła drogowe, ale nie było okazji. Same światła uważam za bardzo dobre.
Nawigacja jak na razie spełnia moje oczekiwania. Nie wiem jak z aktualnością map, ale na moich trasach nie było problemów. Bardzo przydatna funkcja z informacjami o utrudnianiach oraz możliwość planowania trasy na komputerze i wysłanie jej od nawigacji (OTA lub USB). Problem tego planowania to, że punkty trasy muszą być adresowe (nie można wybrać z mapy lub podać współrzędnych geograficznych). Zauważyłem, że przy wysyłaniu punktu POI (czyli jednoelementowej trasy) nazwa tego punktu nie jest przesyłana do samochodu, nazwa jest wtedy tworzona z części jego adresu co czytelne nie jest. W sumie drobiazgi które może będą naprawione. Oczywiści nawigacja mogłaby być trochę szybsza oraz nie powinna usilnie nakazywać nawracania (w Subaru lepiej to działało). Duży plus za sterowanie trybem nocnym przy pomocy czujnika natężenia światła, opcja nie opisana poprawie w instrukcji obsługi. Baza fotoradarów dość nieaktualna co powoduje dużo fałszywych alarmów. Malo aplikacji, zamiast Coyota widziałbym np. Yanosika

. Na duży plus 3 letnie aktualizacje map gratis. Ekran mógłby być większy jest to odczuwalne przy pracy kamer cofania (przeciętna rozdzielczość i szumy w nocy).
Na ocenę napędu trzeba poczekać na trudniejsze warunki drogowe, zima idzie zobaczymy. Średnie spalanie 6.0-6.5l/100km, ale to spokojna trasa do 100km/h dość płynie, ale mało okazji do odzysku energii. Jazda w trybie ECO. W mieście może być lepiej. Komfort zawszenia i wyciszenie jak dla mnie bardzo dobre tzn. jest lepiej niż w poprzednim samochodem. Przestronność wnętrza wystarczająca, mogłyby być większy i bardziej ustawny bagażnik. Klimatyzacja w obecnych warunkach jak dla mnie dobra, szczególnie, że istnieje możliwość wyboru intensywności jej pracy (SOFT, MEDIUM, FAST) co powoduje organicznie hałasu i że jest chłodniej

. Dobór materiałów dobry, tyle że mam wrażenie, że będzie problem z czyszczenie.