Autor Wątek: RAV4 Hybryda 4x4  (Przeczytany 437822 razy)

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
Odp: RAV4 Hybryda 4x4
« Odpowiedź #225 dnia: 02 Listopada 2016, 19:16:12 »
Compucar, może tak być, ale nazwa fajna ;)

A tak poważnie to w testach wypadają dobrze, jedyne co mnie martwi to, że są asymetryczne a jak już ktoś słusznie napisał, niestety nie ma opon lewych i prawych. Ale żeby były lepsze od Ecopii na białym to do tego imho wystarczą lamele.
My Toyota is Fantastic :)

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #226 dnia: 05 Listopada 2016, 17:05:10 »
Moim zdaniem nie wystarczą.
Kiedyś miałem auto z grupy VAG, z naprawdę sprawnym 4x4, do którego założyłem nokiany bodaj D2, made in russia. Mam koło domu taki 200 metrowy płaski zjazd do drogi z pierwszeństwem, i to były jedyne gumy, na których nie wyhamowałem - zatrzymałem się na krawężniku chodnika. Poprzednie auto to przednionapędowa octavia jedynka na goodyearach w jodełkę, następne to ravka na wielosezonowych pirelli scorpion verde - stawały dęba kilkanaście metrów prze celem. W ogóle przy jeździe na tych nokianach włos się jeżył na głowie - akurat była śnieżna zima 2011.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #227 dnia: 08 Listopada 2016, 18:27:16 »
Coś watek znieruchomiał..
Mamy 16 stron na temat nowej ravki i ani słowa o jakiejkolwiek awarii. Zatem w mojej, w pierwszy mroźny poranek włączyła się kontrolka ciśnienia opon. Niestety nie jest wspomagana dodatkową informacją, stąd musiałem zmierzyć sam - w jednym z kół ciśnienie spadło z zadanego 2.2 do 1.95 bar. W pozostałych miałem 2 bary, więc jak mniemam wszystko powyżej minus 0.2 powoduje alarm. Niemniej, te odczyty powinny być dostępne na wyświetlaczu..

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #228 dnia: 08 Listopada 2016, 19:07:51 »
U mnie te czujniki przydały się już w 2 miesiące po zakupie kiedy żona przysłała mi zdjęcie zegarów w Ravce z pytaniem co to za kontrolka się tak świeci na pomarańczowo. Okazało się, że przebiła oponę i mogę się tylko domyślać ile by tak jeździła gdyby nie ten alert :)

Była to dotychczas jedyna "awaria" przez 20 tys km. Oby tak dalej.
My Toyota is Fantastic :)

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #229 dnia: 08 Listopada 2016, 19:16:24 »
Kilka lat temu zona kolegi przyjechała z w-wy do torunia na przebitym runflacie. Niczego dziwnego w trakcie tej podróży nie zauważyła:)

Offline janulek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #230 dnia: 08 Listopada 2016, 22:32:08 »
@compucar, pewny nie jestem, ale wydaje mi się, że błąd jest pokazywany przy różnicy ciśnienia a nie przy pomiarze. Czyli, jeżeli we wszystkich kołach będzie 1,8, to system uzna że jest ok. Może gdy będzie cieplej to sprawdzę to. Tak działają systemy oparte na pomiarze wykorzystującym czujniki ABS, czyli na pomiarze obwodu koła. My podobno mamy pomiar ciśnienia więc powinno to wyglądać inaczej. Ale przy naszych wyświetlaczach podejrzane jest, że nie wiadomo które koło ani jakie ciśnienie. Albo nie umiemy tego odczytać

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #231 dnia: 15 Listopada 2016, 12:55:22 »

Moja RAV4 już dotarła do mnie, pierwsze 1500km za mną więc mogę opisać wrażenia z pierwszych kilometrów, może komuś się przyda w wyborze samochodu. Jest to wersja perłowa RAV4 Prestige Hybrid 4x4. Dodatkowe wyposażenie pakiet WINTER, zwykła nawigacja, relingi, naklejki zabezpieczające pod klamki i tylny zderzak (przezroczyste), dwa komplety dywaników (gumowe i materiałowe), pikowana tapicerka, koła zimowe, relingi. Jako, że jest to wersja z roku modelowego 2017 w serii dostajemy pakiet Toyota Sefty Sense. Jako, że muzyki praktycznie nie słucham nie zamawiałem JBL'a, to co jest w serii jak da mnie jest w pełni wystarczające. Dynamika samochodu wystarczająca, przesiadałem się z Subaru Outback H6 i nie czuję w normalnej jeździe jakiś niedoborów mocy. Z drugiej strony hybryda jakoś wspomaga spokojną jazdę, co też było celem zmiany samochodu. Parę słów o wyposażeniu:

Pakiet WINTER (podgrzewana cała przednia szyba, kierownica, przednie i tyle fotele, spryskiwacze reflektorów, podgrzewane dysze spryskiwaczy).  Najciekawsze z tego pakietu to podgrzewana przednia szyba co powoduje, że mamy z głowy problem ze skrobanie szyby - już udało mi się to przetestować. Skutek uboczny to widoczne przewody grzewcze (po pewnym czasie można się do tego przyzwyczaić i nie zwraca się na nie uwagi), druga wada to, że druciki grzewcze nie są na całej powierzchni szyba na której pracują wycieraczki - w sumie dziwne dlaczego tak to zrobili.

TTS (Toyota Sefty Sense) - pakiet bezpieczeństwa o dość zróżnicowanej przydatności.  Monitorowanie martwego pola bardzo przydatne, z tych samych czujników korzysta funkcja monitorująca ruch poprzeczny np. podczas wyjazdu tyłem z miejsca parkingowego na ulicę (wykrywa jadące samochody z 20-30m) obie funkcje działają dość stabilnie. System przeciw kolizyjny i adaptacyjny tempomat, działa poprawie o ile nie trafimy na śnieżyce do nam zaklei przedni radar - system wtedy się wyłącza i dość agresywnie o tym komunikuje (wyskakujące w kółko topup'y). Rozpoznawanie znaków drogowych - to chyba działa najsłabiej, nie zawsze widzi znaki, nie rozpoznaje obszarów zabudowanych, skrzyżowania w PL odwołują ograniczenia a system nic o tym nie wie, myli ograniczenia tonażu z ograniczeniami prędkości, mam zwidy. Raczej zabawka albo do wyłączenia na stałe. Układ ostrzegania o niezamierzonej zmianie pasa jak na razie wyłączyłem, jako że nie mam z tym problemu :-). Do przetestowania zostały jeszcze automatyczne światła drogowe, ale nie było okazji. Same światła uważam za bardzo dobre.

Nawigacja jak na razie spełnia moje oczekiwania. Nie wiem jak z aktualnością map, ale na moich trasach nie było problemów. Bardzo przydatna funkcja z informacjami o utrudnianiach oraz możliwość planowania trasy na komputerze i wysłanie jej od nawigacji (OTA lub USB).  Problem tego planowania to, że punkty trasy muszą być adresowe (nie można wybrać z mapy lub podać współrzędnych geograficznych). Zauważyłem, że przy wysyłaniu punktu POI (czyli jednoelementowej trasy) nazwa tego punktu nie jest przesyłana do samochodu, nazwa jest wtedy tworzona z części jego adresu co czytelne nie jest. W sumie drobiazgi które może będą naprawione. Oczywiści nawigacja mogłaby być trochę szybsza oraz nie powinna usilnie nakazywać nawracania (w Subaru lepiej to działało). Duży plus za sterowanie trybem nocnym przy pomocy czujnika natężenia światła, opcja nie opisana poprawie w instrukcji obsługi. Baza fotoradarów dość nieaktualna co powoduje dużo fałszywych alarmów. Malo aplikacji, zamiast Coyota widziałbym np. Yanosika :-). Na duży plus 3 letnie aktualizacje map gratis.  Ekran mógłby być większy jest to odczuwalne przy pracy kamer cofania (przeciętna rozdzielczość i szumy w nocy).

Na ocenę napędu trzeba poczekać na trudniejsze warunki drogowe, zima idzie zobaczymy. Średnie spalanie 6.0-6.5l/100km, ale to spokojna trasa do 100km/h dość płynie, ale mało okazji do odzysku energii. Jazda w trybie ECO. W mieście może być lepiej. Komfort zawszenia i wyciszenie jak dla mnie bardzo dobre tzn. jest lepiej niż w poprzednim samochodem. Przestronność wnętrza wystarczająca, mogłyby być większy i bardziej ustawny bagażnik. Klimatyzacja w obecnych warunkach jak dla mnie dobra, szczególnie, że istnieje możliwość wyboru intensywności jej pracy  (SOFT, MEDIUM, FAST) co powoduje organicznie hałasu i że jest chłodniej :-).  Dobór materiałów dobry, tyle że mam wrażenie, że będzie problem z czyszczenie.

Offline janulek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #232 dnia: 15 Listopada 2016, 22:11:23 »
 Dobi@, moje gratulacje.  Nic tak nie cieszy jak tak zwana nówka.  Ale po kolei.  Jaka jest dopłata do pakietu Winter, bo jak ja swoją kupowałem nie było takiej oferty?  Czy za przezroczyste ochronne naklejki musiałeś płacić czy dostałeś gratis?  Kiedyś do Fiata 125 P takie naklejki dodawali gratis, naklejane były za tylnymi drzwiami na błotniku przy zakolu.  Chyba pojadę do serwisu z reklamacje bo moja pali w tej chwili między 9 a 9,5 l na setkę. Nie wiem czy coś jest nie tak czy po prostu w trakcie eksploatacji (przeszło 10 000 km) człowiek nabiera większej wprawy czyli noga robi się cięższa. Jeżeli idzie o mapę to powinna być to wersja 6.8.1 w wersji H lub L. Co masz na myśli pisząc "opny zimowe", czy że, dokupiłeś drugi komplet, czy że, są założone oryginalnie inne opony niż ECOPAIA 422?
« Ostatnia zmiana: 15 Listopada 2016, 22:22:04 wysłana przez janulek »

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #233 dnia: 16 Listopada 2016, 08:21:33 »
Pakiet WINTER pojawił się w roku modelowym 2017, płaciłem z cennika 3900PLN, jeśli chodzi o cenę to lepiej patrzeć na całość bo pewne akcesoria były w cenie np. Safety  czy relingi, całość wyszła ok. 188000PLN. Naklejki były gratis, tak samo jak dwa komplety dywaników, jakieś rabaty na alarm czy hak (w tym montaż haka w cenie). Źle wcześniej napisałem chodziło mi o komplet kół zimowych te z pakietu akcesoryjnego, fabryczne koła zostały w przechowalni. Nawigacja jest już zaktualizowana, zwróciłem na to uwagę przed odbiorem. Co do spalania to dużo zależy od "nogi", ale także od warunków ruchu z tego co zauważyłem dużo energii/paliwa idzie w chwili startu zimnego silnika (grzanie silnika + ładowanie baterii). Jak już jest ciepły to zaczyna się oszczędzanie. Jak krótkie trasy to może być średnio oszczędnie. Ja mam ok. 43km do pracy w jedną stronę, jak gdzieś jadę to zwykle jest to 200-300km, no i teraz jest dość chłodno - na jazdach testowych wyniki były znacznie lepsze (pomijam fakt, że obecnie mam zimówki). W samym mieście raczej nie jeżdżę, ostatnio tankowałem się przy wlocie do Torunia i przejazd przez miasto dawał wyniki na poziomie 5.3-5.5 (wg. kompa) jakieś 20km, spokojny przejazd, silnik ciepły. 
« Ostatnia zmiana: 16 Listopada 2016, 08:36:15 wysłana przez Dobi »

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #234 dnia: 16 Listopada 2016, 08:52:19 »
Gratuluję, choć 188 to niemało. W kwietniu nie było nawet takiej oferty.
Niskie spalanie na krótkich dystansach można utrzymać również zimą, o ile auto startuje z ogrzewanego garażu. U mnie wzrosło o ok. 0.3L/100.

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #235 dnia: 16 Listopada 2016, 09:08:10 »
Niestety mój garaż nie ma ogrzewania  :-(. Gdzieś w akcesoriach widziałem dodatkowa grzałkę elektryczną do silnika (podpina się do gniazdka sieciowego), może to jest jakaś droga. Instalacja vebsto czy innego ogrzewania postojowego to już duża ingerencja i w garażu się nie używa. Trochę kosztował, ale sprzedałem poprzedni samochód więc, aż tak nie bolało.
« Ostatnia zmiana: 16 Listopada 2016, 09:12:21 wysłana przez Dobi »

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #236 dnia: 19 Listopada 2016, 16:38:24 »
To był egzemplarz zamówiony do produkcji? Jak długo czekałeś?

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #237 dnia: 19 Listopada 2016, 17:08:55 »
Samochód już był wyprodukowany. Czekałem dwa miesiące od zamówienia do odebrania.

Offline Janusz2506

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #238 dnia: 19 Listopada 2016, 18:52:20 »
A ja po zamówieniu otrzymałem kod do obserwacji produkcji mojego auta. Widać kiedy rozpoczęto produkcję, kiedy auto zjechało na parking fabryczny a kiedy na parking portowy. Pokazana była trasa morskiej podróży aż do Belgii. Najciekawsze; samochód był już u dealera przygotowywany do odbioru a moje auto jeszcze w Belgii. Kiedy po odbiorze przyjechałem nową Rav-ką hybrydą do domu to z Toyoty Motor Poland otrzymałem wiadomość, że moje auto właśnie przyjechało do Polski. Ciekawe i wesołe.
Super auto w drodze do Splitu i z powrotem /jechałem ostrożnie, ale nie całkiem pomału/ zużycie paliwa wyniosło 6,05 l/100km. Byłem b.zaskoczony. Teraz jest już normalnie dużo jeżdżę po mieście na krótkich trasach i spalanie to niestety  7 do 9,0 l/100 km. Ale i tak jest dobrze.!!! Pozdrawiam.

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #239 dnia: 19 Listopada 2016, 19:20:39 »
U mnie aplikacja działała poprawnie, wkrótce po tym jak była informacja o tym, że jest w PL zadzwonił diler. Status na mapie jest dość umowny, mimo to pomysł śledzenia bardzo fajny. Hybryda lubi ciepło zresztą jak każdy samochód, jak droga stwarza możliwość odzysku energii spalanie spada odwrotnie jak w klasycznym samochodzie. Wczoraj wracałem do domu głównie drogami podmiejskim (obszary zabudowane) jakieś 50km dość gesty ruch i spalanie ok. 5.6 wg. kompa. 

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl