Autor Wątek: RAV4 Hybryda 4x4  (Przeczytany 437704 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
Odp: RAV4 Hybryda 4x4
« Odpowiedź #30 dnia: 01 Września 2016, 14:17:49 »
Porównałem cenę, którą faktycznie zapłaciłem do ceny hybrydy według cennika. Na hybrydę pewnie też dostałbym jakiś rabat, ale mam "poważne podejrzenia", że sporo mniejszy...

Od sierpnia z okazji 25 lecia Toyoty w Polsce doszły atrakcyjne pakiety dla hybrydy, których wcześniej nie było (m.in. nawigacja gratis). Toyota twierdzi, że korzyść to w sumie do 10.900 zł, ale nie jestem pewien jak oni to liczą...

Naprawdę nie mam żadnej przyjemności w udowadnianiu, że nie jestem wielbłądem. Napisz lepiej o zaletach hybrydy, masz na ten temat do powiedzenia z pewnością więcej niż ja, w końcu zrobiłeś już 3 tys. km. Myślę, że wszyscy przyklasną. Tylko już bez takich kwiatków, że w hybrydzie nie jest możliwe hamowanie silnikiem ;)
« Ostatnia zmiana: 01 Września 2016, 14:30:55 wysłana przez Milos »
My Toyota is Fantastic :)

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #31 dnia: 01 Września 2016, 19:30:00 »
Dajcie spokój. Na hybrydy toyoty generalnie nie ma rabatów; co najwyżej w postaci zbędnego wyposażenia formie nawigacji. Ja dostałem w kwietniu raptem 2 tysie plus dywaniki. I to raczej z grzeczności, bo czasami korzystają z moich usług.
Napiszę za to o pewnej wadzie napędu, którą dość trudno wychwycić: osiągi przy przyspieszaniu zostały podane chyba dla pustej baterii. Przy naładowanej bywają na tyle lepsze, że już kila razy o włos nie wjechałem w dupe wyprzedzanego auta. Denerwuje mnie ta nieliniowość, tym bardziej że występuje przy tylko częściowo wciśniętym pedale gazu. Niestety nie ma w tym porządku..

Offline w3624

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 01 Września 2016, 20:06:38 »
rabaty są wszędzie i na wszystko
teraz takie czasy że wszędzie można się targować
w maju kupiłem priusa i wytargowałem 4,5 tys.

Offline ko20

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 01 Września 2016, 20:19:52 »
Dajcie spokój. Na hybrydy toyoty generalnie nie ma rabatów; co najwyżej w postaci zbędnego wyposażenia formie nawigacji. Ja dostałem w kwietniu raptem 2 tysie plus dywaniki. I to raczej z grzeczności, bo czasami korzystają z moich usług. Napiszę za to o pewnej wadzie napędu, którą dość trudno wychwycić: osiągi przy przyspieszaniu zostały podane chyba dla pustej baterii. Przy naładowanej bywają na tyle lepsze, że już kila razy o włos nie wjechałem w dupe wyprzedzanego auta. Denerwuje mnie ta nieliniowość, tym bardziej że występuje przy tylko częściowo wciśniętym pedale gazu. Niestety nie ma w tym porządku..
"Rabat Całkowity: 5210PLN"..... Golas Hybrid Premium plus lakier+dywaniki. Czyli zaplacilem 142 990. Jeszcze mi wrak poprzedniego przetrzymali 1.5 miesiaca na parkingu, rzeczoznawce z PZU obsluzyli. Mam 1 samochod i u nich serwisuje zawsze. WIec nie jestem jakims duzym klientem. Fakt ze wiernym od 10 lat. I wcale sie nie targowalem, ot poprosilem o uwzglednieniu przy kalkulacji mojego stazu jako klienta. Tyle.

Acz w rabat na RAVkę na poziomie 20.000PLN to ja nie uwierze ;-) Nawet na wersje benzynowa. jak kolega Milos utrzymuje.

Efektu o ktorym piszesz nie zauwazylem. Sprobuje kiedys na jakiejs pustej drodze zmierzyc przy pelnej i pustej bakterii ile toto przyspiesza do 100. Jakby przyspieszało lepiej niz w papierach, to ide o zaklad ze by sie glosno tym pochwalili. Raczej przy pustej bakterii przyspiesza gorzej. Acz fakt jest że w trybie sport reakcja na pedał jest bardzo szybka i wyrywna i trzeba autentycznie uwazac.

Spalanie po 3000km. 6.8L. Z czego polowa drogi to S-ki i Autostrada bo akurat sie trafily wakacje i jezdzenie. Diesel 2.2 przez 2.5 roku miał srednia 7.8L, acz bylo tam zdecydowanie mniej szybkich dróg wiecej miasta. PRzy takichs samych proporcjach byloby w Hybrydzie pewne ciut mniej, jakies 6.5 stawiam.
Na autostradzie przy 140 toto mi bralo jakies 8L
Ciut mniej na trasie szybkiego ruchu, ale i predkosc o te 20km miejsza.
Przy tempomacie 100km/h to juz jakies 5-6L. Dokldanie nie patrzylem.
Mysle ze przy tempomacie ustawionym na 90km to zrobiloby sie blisko spalania katalogowego.
Siostra na lexusie ktoryms malym, zeszła ponizej katalogowe, ale jest to osoba MEGA spokojnie jezdzaca.

Komfort jazdy w porownaniu do diesla, to jakby sie z wartburga przesiasc ;-) Gdyby w ofercie jednoczesnie byl diesel 2.2L i taka hybryda w tej samej cenie, to w zasadzie moim zdaniem wybor jest oczywisty. Cichsze, oszczedniejsze, prostsze w konstrukcji.
« Ostatnia zmiana: 01 Września 2016, 20:21:33 wysłana przez ko20 »

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #34 dnia: 01 Września 2016, 20:43:15 »
No więc ja nie potrafię się targować:(

Hybryda wcale nie jest prosta konstrukcyjnie. To że nie ma paska osprzętu, altka, dwumasy czy klasycznego rozrusznika wcale o tym nie świadczy. Mnie podoba się to ze ravka ma klasyczny hamulec ręczny, wolnossący silnik z pośrednim zasilaniem, mechaniczny wybierak biegów i jeszcze kilka klasycznych rozwiązań. Nie podobają mi się wentylatorki w ledowych reflektorach, silniczek blokady kierownicy, bezkluczykowy dostęp oraz tylna klapa na prąd.  Niemniej cały układ high voltage oraz przeniesienia napędu jest zbudowany w taki sposób, że sporo jeszcze wody upłynie nim da się w nim cokolwiek sensownie naprawić; to znaczy tak by działało jak oryginał. Zatem w wypadku awarii jedynie wymiana na nowe za sporą kasę..

Przyspieszanie z pedałem wciśniętym w podłogę jest zawsze mniej więcej jednakowe; mam na myśli wyprzedzanie z pedałem wciśniętym np w 3/4 położenia, szczególnie w trybie eco.

Offline ko20

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 01 Września 2016, 20:53:53 »
Zle okreslnie moze. Nie twierdze ze prosta konstrukcyjnie. Jakby byla prosta to to wszyscy dawno robili. Chodzi mi o to, ze elementy uzyte do tej konstrukcji sa z zalozenia mniej narazone na zuzycie. Silnik elektryczny statystycznie przezyje dluzej niz turbina.
Polemizowałbym też czy klasyczna skrzynia biegów jest mniej czy bardziej skomplikowana.

Przy czym postawmy sprawe jasno. Jak ktos chce po 5 latach sprzedac i kupic nowe, to bez roznicy czy to turbo diesel z DPFem czy hybryda. Mowie o eksploatacji w zdecydowanie dluzszym okresie.

Tego z 3/4 pedału zupelnie nie zauwazylem.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #36 dnia: 01 Września 2016, 21:01:37 »
Tak się teraz zastanawiam, czy ten nagły przyrost mocy nie występuje tylko w trybie eco...

Offline jankad

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 02 Września 2016, 20:17:00 »
Rabaty w Toyocie, również na hybrydy są jak najbardziej możliwe.
Salon ma 4%, więc uzyskanie rabatu na poziomie do 3,5% jest możliwe.
Jeszcze lepiej jest przy zakupie na firmę i oświadczeniu, że firma użytkuje minimum 5 samochodów - wtedy można otrzymać rabat flotowy, który może wynosić nawet 30% (na hybrydy kilkanaście).
Nie przypadkiem Toyota tyle sprzedaje samochodów flotowych ;)
Na pewno warto się potargować a nie kierować tylko cennikiem.

Zresztą wystarczy rzucić okiem na cennik business edition - rabaty "z marszu" na poziomie 16-21tyś zł.
« Ostatnia zmiana: 02 Września 2016, 20:30:07 wysłana przez jankad »

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #38 dnia: 02 Września 2016, 20:54:24 »
Dokładnie tak jest jak kolega wyżej pisze. Ja nie lubię się targować ale skoro jest taka możliwość a sprzedawca jest otwarty na sympatyczną rozmowę połączoną z elementami negocjacji cenowych to czemu nie? Na pewno pomocne jest wcześniejsze regularne serwisowanie aut u tego samego dilera połączone z pewnością, że przy właśnie sprzedawanym samochodzie też będzie przez kolejne lata zarabiał na serwisie. Ja dodatkowo sprzedawałem poprzednie auto przez komis dilerski, na czym też zarobili parę groszy, więc kolejny punkt do negocjacji. Nawiasem mówiąc bardzo polecam takie rozwiązanie (w przeciwieństwie do pozostawienia auta w rozliczeniu). Jeśli auto jest dobre a diler ogarnięty to można je sprzedać za więcej niż byłby ktoś w stanie samemu uzyskać (samochody w programie Toyoty "Pewne Auto" mają, chyba roczną, gwarancję). W moim przypadku wyszło bardzo szybko, wygodnie i bezproblemowo, praktycznie kluczyk za kluczyk.
« Ostatnia zmiana: 02 Września 2016, 21:00:10 wysłana przez Milos »

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #39 dnia: 03 Września 2016, 16:02:48 »
Cytuj (zaznaczone)
Jeśli auto jest dobre a diler ogarnięty to można je sprzedać za więcej niż byłby ktoś w stanie samemu uzyskać
Jeśli auto jest dobre to można je bez problemu sprzedać samemu bez prowizji dla komisu - zwłaszcza jeśli jest to krajowa Toyota od pierwszego właściciela w ASO.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #40 dnia: 03 Września 2016, 16:26:16 »
Niekoniecznie. Sporo osób ma obawy by położyć 60 tysi prywatnemu właścicielowi za używane auto. Sam wolałbym dorzucić np. 5 i kupić to samo od firmy o ugruntowanej pozycji na lokalnym rynku.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #41 dnia: 03 Września 2016, 16:39:01 »
Cytuj (zaznaczone)
Jeśli auto jest dobre a diler ogarnięty to można je sprzedać za więcej niż byłby ktoś w stanie samemu uzyskać
Jeśli auto jest dobre to można je bez problemu sprzedać samemu bez prowizji dla komisu - zwłaszcza jeśli jest to krajowa Toyota od pierwszego właściciela w ASO.

Teoria. Ja nie dam gwarancji na sprzedawany samochód, widzę też że ludzie są w stanie zapłacić więcej za auto z naklejką programu "Pewne auto", a prowizja nie jest wcale duża. W moim przypadku jestem pewien, że sam bym tyle nie wziął za samochód ile wziąłem, bo kilka ofert było żałosnych a potem straciłem cierpliwość. Zresztą sam fakt, że nie muszę się użerać z kupującymi jest bezcenny :D

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #42 dnia: 03 Września 2016, 16:51:04 »
Moim zdaniem zupełnie niepotrzebnie. Jeśli wstępnie Ci się podoba, dokumentacja jest przejrzysta to jedziesz do serwisu na przegląd przedzakupowy i tyle. Oglądając program Turbo Kamera nieraz włos się jeży na głowie jak diler 'o ugruntowanej pozycji' sprzedaje coś pod czym nie powinien się podpisać.
Cytuj (zaznaczone)
Teoria.
Praktyka. W domu było wiele Toyot - nigdy nie było problemu ani z czasem sprzedaży ani z uzyskaną za auta kwotą. Sam się o tym przekonałem sprzedając swoją Corollę.
Cytuj (zaznaczone)
W moim przypadku jestem pewien, że sam bym tyle nie wziął
Być może sprzedawałeś samochód w kiepskim okresie (zima, wakacje). Na tym zakończmy bo to nie temat tego wątku :)

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #43 dnia: 03 Września 2016, 17:29:26 »
Nie wiem w jakiej cenie sprzedawałeś tą corollę, jednak sprzedaż np ravki III z przebiegiem stu tysiecy za ok 60 tysięcy złotych, w sytuacji gdy nówka sportage kosztuje 70 tysięcy, jest sporym wyzwaniem.  A do tego wszystkiego argument Milosa o spokojnej dupie..

Offline RAV4 Hybrid

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #44 dnia: 04 Września 2016, 00:03:50 »
Rozpocząłem wątek, auto użytkuję od 2 tyg. i ..jest dobrze.
Przesiadłem się z mazdy 6, więc porównując miałem kilka uwag np. do dynamiki, czy gabarytów tylnej kanapy..ale po kilkuset kilometrach stwierdziłem że to był trafiony wybór.
Jazda tym autem daje dużo frajdy. Co do spalania mam średnie 7,7 w trybie mieszanym ale w mieście robię 70% jazdy. Dzisiaj na serpentynach podhala średnia 5,8..i miło się robi.
Nagłośnienie ..polecam dopłacić do JBL i jest pięknie. Mam 11 głośników w tym 2 niskotonowe sub i wzmacniacz..jest moc. Słucham dużo i warto 😊.
Bagażnik - hmm daje radę choć mazda kombi było więcej miejsca.
Systemy sefty - przetestowane i ułatwiają życie. Auto określam jako multimedialne. .jak powiedział mój kolega "to auto jest jak resorak" . Próba terenowa w Łapszach Niżnych i trochę lasu też poradził. Auto jak na razie miło zaskakuje. "Wady" które opisują koledzy /przyciski, 50:50, itp/ to kwestie o których wie się przed zakupem auta. Jeśli decydujemy się po jazdach próbnych.. nic chyba mnie nie zaskoczyło puki co.. Nadal jednak porównuję bo dwoma autami jeżdżę wymiennie..choć to różne klasy i rodzaje aut..
KB

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl