Autor Wątek: RAV4 Hybryda 4x4  (Przeczytany 437703 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
Odp: RAV4 Hybryda 4x4
« Odpowiedź #315 dnia: 05 Lutego 2017, 16:10:47 »
Pewnie koszty licencji mają znaczenie ... Albo temat nie istotny biznesowo jak to widać w przypadku sklepu z aplikacjami Toyoty.

Offline Janusz2506

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #316 dnia: 05 Lutego 2017, 17:26:46 »
Ja natomiast mam problem z czujnikami cofania które przy wstecznym włączały buczenie. Wcześniej pisałem o tym; problem trwał około 4 dni i wszystko wróciło do normalności. Teraz ponownie od 2 dni buczy i przy cofaniu do przeszkody sygnał się nie zmienia tylko jednostajnie buczy. Auto ma 6 m-cy przebieg 7500km.
Następna sprawa; czy ktoś zauważył , że w nadkolu z przodu luźno wiszący przewód, co to jest?

Offline bielec

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #317 dnia: 05 Lutego 2017, 17:37:09 »
Poza tym miałem tylko problem z systemami bezpieczeństwa, które się popsuły po montażu ogrzewania postojowego - okazało się, że kabelek do radaru był za blisko wydechu Webasto i izolacja się przypaliła co spowodowało okresowe zwarcia do masy.
mam pytanko czy warto inwestować w system ogrzewania postojowego ? ile to kosztuje i gdzie montowałeś ?

Offline bielec

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #318 dnia: 05 Lutego 2017, 18:06:16 »
jeszcze mam jedno pytanie czy ktoś przypadkiem miał możliwość przetestowania na żywo systemu wykrywania pieszych ?
ja kiedyś dla przetestowania postawiłem wysoką pustą walizkę przed autem w odległości ok 50 M i powoli (poniżej 30km/h) jechałem w jej kierunku niestety system nie zareagował i samochód uderzył w walizkę (oczywiście nic sie nie stało) próbę powtarzałem kilkukrotnie i bezskutecznie. Sam system wczesnego reagowania w razie ryzyka zderzenia działa jak szybciej podjeżdżam do stojącego samochodu na skrzyżowaniu, auto reaguje komunikatem na czerwono i "pika", niestety nie wiem jak by sie zachował gdybym nie hamował. Ciekawe czy ten system (PD) faktycznie zadziała w kryzysowych sytuacjach?

Offline Bodex

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #319 dnia: 05 Lutego 2017, 18:20:28 »
Polecam wam opony , które juz przetestowałem w różnych warunkach drogowych z lodem włącznie to sa Wredestein Quartac5 moje jadą 245 45 18 .
Sa to HP wielosezonowe  I nie trzeba wozić 2 kpl

Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #320 dnia: 05 Lutego 2017, 18:27:46 »
jeszcze mam jedno pytanie czy ktoś przypadkiem miał możliwość przetestowania na żywo systemu wykrywania pieszych ? ja kiedyś dla przetestowania postawiłem wysoką pustą walizkę przed autem w odległości ok 50 M i powoli (poniżej 30km/h) jechałem w jej kierunku niestety system nie zareagował i samochód uderzył w walizkę (oczywiście nic sie nie stało) próbę powtarzałem kilkukrotnie i bezskutecznie. Sam system wczesnego reagowania w razie ryzyka zderzenia działa jak szybciej podjeżdżam do stojącego samochodu na skrzyżowaniu, auto reaguje komunikatem na czerwono i "pika", niestety nie wiem jak by sie zachował gdybym nie hamował. Ciekawe czy ten system (PD) faktycznie zadziała w kryzysowych sytuacjach?

System PD reaguje na sylwetkę pieszego, odpowiednia wielkość i kształt jest to opisane w instrukcji (jest sporo wyjątków kiedy może nie zadziałać np. długa suknia czy płaszcz). Co do systemu antykolizyjnego to po zignorowaniu komunikatu powinien zacząć hamować czy się to uda to zależnie od różnicy prędkości :) . Do tych systemów należy podchodzić ostrożnie to tylko asysta w niektórych sytuacjach mogą pomóc, ale lepiej im nie ufać z bardzo. Jak dla mnie system rozpoznawania znaków jest najsłabszy (przegapia, zwidy itp).

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #321 dnia: 05 Lutego 2017, 19:48:47 »
piesi bodaj od 90 do 200 cm wzrostu. natomiast system antykolizyjny na dobrej nawierzchni powinien dać radę - amerykanie robili test, w którym ravka stanęła tuż przed przeszkodą, zaś nx300h delikatnie uderzył. lubię ten system, bo po pierwsze nie jest przesadnie czuły, po drugie wystarczająco szybko wali czerwonym brake i piszczy. niemniej gdy zadziała to auto pewnie stanie dęba i ten za nami może nie zdążyć..

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #322 dnia: 05 Lutego 2017, 19:55:29 »
Bodex, jak jest z głośnością tych opon w stosunku do fabrycznych? swoją drogą dziwny masz rozmiar, mogą być problemy z odszkodowaniem w razie wypadku.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #323 dnia: 06 Lutego 2017, 08:35:04 »
moja ravka niedługo skończy rok. ktoś miał jakieś usterki, choćby bicie tarcz, zaparowane lampy czy coś w tym stylu?

No właśnie parują u mnie czasem tylne lampy. Widoczne na tych przezroczystych wystających plastikach patrząc od góry, np. po umyciu. Też tak macie? Robić coś z tym?
My Toyota is Fantastic :)

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #324 dnia: 06 Lutego 2017, 18:26:16 »
tez to zauważyłem, jednak tylko w chwilę po umyciu oraz w czasie mycia. to jest jakaś specyficzna konstrukcja, jakby nakładka na właściwy klosz. wewnątrz jest sucho.

Offline logicalvolume

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #325 dnia: 07 Lutego 2017, 12:46:33 »
Jako, że wątek o 4x4 to znalazłem taką ciekawostkę (link niżej). Muszę przyznać, że jestem w lekkim szoku jak słaby jest to napęd w porównaniu do Forestera, a zastanawiałem się przez moment nad kupnem Ravki..  :o

https://youtu.be/qnND_lDNwUQ?t=4m19s

Offline bielec

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #326 dnia: 07 Lutego 2017, 12:54:44 »
To nie jest auto do jazdy w terenie. Trzeba postawić sprawę jasno

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Offline ko20

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #327 dnia: 07 Lutego 2017, 13:05:24 »
Jeśli chcesz kupować samochód na podstawie takich "testów" to Ci powodzenia życzę ;-)

Offline logicalvolume

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #328 dnia: 07 Lutego 2017, 13:59:20 »
Takie testy są bardzo dobre. Jako "SUV" auto powinno poradzić sobie w lekkim terenie, a widać, że lekki teren dla RAV4 to w tym przypadku asfalt :). RAV4 mi się bardzo podoba, ale kupując SUVa wymagałoby się od auta ciut więcej niż np. od Avensis.

Dla każdego jest ważna inna rzecz, dla kogoś ten test może być wystarczający by podjąć decyzję, dla innego nic nie wniesie. Ravka fajna, ale spodziewałem się lepszych właściwości terenowych.

Offline ko20

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #329 dnia: 07 Lutego 2017, 14:04:06 »
Ma takie same właściwości terenowe jak każdy SUV. Forester pewnie bedzie ciut lepszy bo ma na stałe zapięty napęd 50/50.

To jak ta KIA mieli tylko tylnymi kołami też nie zachęca.

A jak nie wierzysz to wjedź w takie błoto Avensisem ;-) Najlepiej w rozjeżdzone foresterem przez blondynkę błotniste koleiny :-/

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl