Autor Wątek: RAV4 Hybryda 4x4  (Przeczytany 437662 razy)

Offline janulek

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV4 Hybryda 4x4
« Odpowiedź #90 dnia: 01 Października 2016, 13:47:48 »
Po upgrade telefonu do IOS10 chyba poprawiła się jego współpraca z naszym autem. Istnieje co prawda możliwość, że czegoś wcześniej nie włączyłem, jednak:
1. nie ma zakłóceń fonii w sytuacji gdy odbieram połączenie tuż po włączeniu auta, przed całkowitym uruchomieniem radia
2. na ekranie widzę zarówno zwykłe smsy jak i wiadomości imessage
3. navi z telefonu podaje komunikaty przez głośniki auta, przy czym elegancko scisza wówczas to czego słuchamy

Niestety wciąż nie widzę załączników jpg w wiadomościach:(
Witam Forumowiczów,
 od maja tego roku jeżdżę RAV4 hybrydową 4x4. Ogólnie jestem zadowolony. Choć mam wiele zastrzeżeń. Było już o tym na Forum ale napiszę jeszcze raz. Środkowy wskaźnik między zegarami ma opisy po angielsku. Jest to fatalne niedopatrzenie, żeby nie powiedzieć skandal (wiadomo jaki)!!! samochód aby był sprzedawany na polskim rynku przechodzi legalizację. Brak polskich opisów na wyskakujących okienkach alarmowych jest zagrożeniem dla kierowcy i pozostałych użytkowników drogi. Ciekawe kiedy zaczną się sprawy sądowe. Jeżeli Japończycy są tacy dowcipni to niech wypuszczą swoje auta na rynek amerykański z opisami np. po Japońsku lub choćby po Polsku.
 @COMPUCAR jaki masz model iP ? ja mam także iOS 10 ale nie mogę zobaczyć SMS, maili a także żadnej mapy na wyświetlaczu RAV z ekranu telefonu. Czy Twoje radio jest radiem z wyświetlaczem 7’’  fabrycznie zamontowanym w RAV? Odnośnie Twojego pkt.3 to moja fabryczna navi nie wycisza radia, tylko się z nim przekrzykuje co czasami czyni komunikaty niezrozumiałymi
 Jeszcze jedna bardzo ważna sprawa o której do tej pory nikt na Forum nie napisał. Za niecałe cztery lata nastąpi wyłączenie stacji nadawczych UKF pracujących w paśmie 88-108Mhz. Powtórzy się sytuacja jaka miała miejsce w przypadku telewizji, albo nowy telewizor albo przystawka do starego TV. Ja u siebie nie widzę niestety Pasma DAB+. Czy moje radio jest uszkodzone, czy Toyota w 2016 r. za duże pieniądze sprzedaje samochody z radiem które za chwilę przestaną działać? Jak jest u Was?
Ciekawostką w naszej RAV jest także kwestia rezerwy paliwa w baku. Zapala się lampka rezerwy, komputer podaje 50 km, 20 km i ZERO. W tym momencie w baku pozostaje jeszcze ok. 10 l paliwa tak przynajmniej wynika z moich wyliczeń, jeżeli prawdą jest, że nasz bak ma 56l pojemności. Pytanie brzmi: dlaczego Toyota robi nam ten stres? W końcu 0 km to 0 km. Zawsze pozostaje  wątpliwość mamy zero czy nie a stres na 100% jeżeli jedziemy autostradą a najbliższa stacja jest za 50 km.
Mam także swoje przemyślenia na temat relingów i belek poprzecznych, ilości spalanej benzyny i wykończenia wnętrza, i inne po paru miesiącach eksploatacji i prawie 10k przebiegu . Co przy okazji opiszę.
« Ostatnia zmiana: 01 Października 2016, 13:53:49 wysłana przez janulek »

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #91 dnia: 01 Października 2016, 18:23:43 »
W kwestii języka komunikatów na środkowym wyświetlaczu mój stosunek jest ambiwalentny - są tak proste i komunikatywne że nawet bez znajomości angielskiego nie sposób się nie połapać. Z czasem pewnie zaktualizują licznik do PL, więc bądź dobrej myśli..

Iphone 5s oraz 6s, system aktualny. Wyświetlają sms oraz imessage. Carplay nie działa, więc o reszcie nie ma mowy. Aby wyciszał radio, musisz to włączyć w konfiguracji aplikacji mapy w telefonie.

DAB / DAB+ rzeczywiście nie nie jest obsługiwany, jednak ponieważ to porażka w kwestii jakości, zapewne nie wyłączą UKF. Niemniej brak obsługi tego formatu też uważam za minus.

W kwestii rezerwy paliwa, poczytaj proszę odpowiedni wątek w tym dziale, tam jest to dość zrozumiale opisane. Zejście do głebokiej rezerwy grozi uszkodzeniem wtryskiwaczy, stąd zapobiegliwość producentów w tej kwestii..

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #92 dnia: 01 Października 2016, 18:59:36 »
Jeśli chodzi o lokalizację to faktycznie przeoczenie, dla mnie bez znaczenia wszytko i tak jest czytelne i zrozumiałe. Co do rezerwy jest taka zasada, że się na niej nie jeździ jak już to do najbliższej stacji paliw (zwykle ok. 100km da się zrobić, bezpiecznie coś koło 50 - zależy jak się jedzie). Na zasięgu nie ma co polegać bo wyznaczony jest w przybliżeniu. Podobno rezygnacja z pasma UKF nie jest przesądzona, jak znajdę linka to podeślę. Czekamy na dalsze raporty z jazdy  :)
« Ostatnia zmiana: 01 Października 2016, 19:37:33 wysłana przez Dobi »

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #93 dnia: 01 Października 2016, 19:18:45 »
Trochę informacji o DAB (czy będzie wdrożenie czy nie):

http://rpkom.pl/artykul/1288623.html

Jak na razie to zasięg też mizerny:

http://www.polskieradio.pl/240,Cyfrowe-radio-DAB/4698,zasieg

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #94 dnia: 02 Października 2016, 00:49:36 »
Hmmm, u mnie na iPhone 6S z iOS 10 i z najnowszym softem w nawigacji (6.7.0L) nadal wyskakuje komunikat, że SMS-y są niedostępne, czyli nic się nie zmieniło.

Czy Ty widzisz treść SMS i iMessage na ekranie nawigacji? Czy coś trzeba w tym celu ustawić?
My Toyota is Fantastic :)

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #95 dnia: 02 Października 2016, 13:18:18 »
Widzę nadawcę i pierwszy wiersz wiadomości. Po wejściu głębiej, całą wiadomość. W menu bluetooth telefonu włączyłem wszystkie opcje dla toyota touch, włącznie z pokazywaniem powiadomień. W moim aucie fabryczna navi jest nieaktywna.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #96 dnia: 02 Października 2016, 15:32:41 »
włącznie z pokazywaniem powiadomień.

To było to. U mnie teraz też widać SMS-y na ekranie systemu w aucie (wcześniej pisałem dla uproszczenia o nawigacji ale oczywiście formalnie chodzi o zupełnie inną zakładkę systemu). Jednak i tak nie jest to wszystko zbyt przydatne, bo odpisywać na SMS z ekranu nawi się nie da.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #97 dnia: 02 Października 2016, 16:09:36 »
To zbyt niebezpieczne, toyota w życiu na to nie pójdzie. Już samo czytanie odwraca uwagę od drogi..
W ogóle nie jestem zwolennikiem zbyt rozbudowanych multimediów, w aucie to zbytek. Niemniej jedną funkcję chciałbym mieć: mirroring aplikacji mapy z iphone; nigdy dotąd mnie nie zawiodła..

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #98 dnia: 02 Października 2016, 20:03:08 »
Jeżeli chodzi Ci o nawigację Apple to jest fatalna. Ciężko przeżyłem okres kiedy ją wprowadzono w iOS 6 i jednocześnie Google Maps znikło z AppStore, więc nie było wyboru. Na szczęście nie trwało to długo. Ale ja też żałuję, że nie można wyświetlić Google Maps na systemie Toyoty.

Offline janulek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #99 dnia: 02 Października 2016, 20:18:00 »
Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
 Mam iP 6, po zaptaszkowaniu dwóch pozycji w BT rzeczywiście pojawiły się komunikaty z telefonu w radiu pochodzące od nawigacji ale tylko od jednej z czterech nawigacji. Pozostałe trzy to jest navigon, MapsMi i TomTom nie przenoszą komunikatów, komunikaty przynosi jedynie mapa Google. Dzięki @compucar. Jest to o tyle ważne, że właśnie z tej mapy wyłącznie korzystam. @Milos w pełni się z Tobą zgadzam. Pojawiły się także SMS-y. Nie wiem z jakiego powodu, albo źle sprawdzałem do tej pory albo po prostu dopiero sprawdziłem. Jedyna niedogodność to taka że pojawiają się tylko te które dochodzą w trakcie pobytu w samochodzie, w trakcie jazdy samochodem, natomiast te które były w telefonie są w dalszym ciągu niewidoczne.
Ja w swojej RAV dopłaciłem do nawigacji go +. W związku z tym mam nadzieję że jednak mam pasmo DAB. Byłem w salonie T. niestety nie umieli odpowiedzieć mi czy mam DAB czy nie i sprawa opiera się o Toyota Motor Poland. Mają zgłosić się za parę dni zobaczymy co mi odpowiedzą. Dla osób które mają Rav4 powyżej 2013, a nie kupiły jeszcze relingów to informuję, że ja kupiłem sobie relingi na południu Polski za  650, cena w salonie jest 1700 zł .  Niestety jakością odstają od fabrycznych ale są bardzo podobne. Pan sprzedający przekonał mnie, że to to samo co oryginał. Po dokładnym porównaniu stwierdzam że mijał się z prawdą . Natomiast na belki poprzeczne poluje w Lidlu. W Lidlu niedługo będą belki poprzeczne do naszych relingów najprawdopodobniej w cenie 149 zł. Takie same jak na rynku w innych sklepach są po 270, czekam i wtedy kupię.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #100 dnia: 02 Października 2016, 20:42:11 »
Co do SMS-ów to zgadza się, widoczne są wyłącznie te, które dochodzą kiedy telefon jest sparowany z nawigacją przez BT. Nie ma opcji odświeżenia wcześniejszych SMS-ów i chyba nie ma takiej potrzeby.

Co do relingów to wziąłem te fabryczne za 1700 zł przy odbiorze auta. Większość wysokich aut z długim dachem wygląda słabo bez relingów i Ravka nie jest tu wyjątkiem. Belki Thule zostały mi z poprzedniego auta, podobnie jak box dachowy, ale nie miałem jeszcze możliwości z nich skorzystać bo bagażnik w Ravce jest spory :)

Mam nadzieję, że te belki z Lidla okażą się lepsze niż te relingi no name, ale czasem nie warto oszczędzać.
« Ostatnia zmiana: 02 Października 2016, 20:44:36 wysłana przez Milos »

Offline janulek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #101 dnia: 02 Października 2016, 22:03:06 »
Poprzeczki Thule w kształcie skrzydła samolotowego bardzo mi się podobają. Wadą jest to że kosztują 6 czy 7 razy drożej od Lidlowskich. A w końcu bagażnika używa się w ciągu roku dwa albo trzy razy. W związku z tym że hałasują to zdejmuje je gdy nie potrzebuję.  Warunkiem dla mnie który stawiam  belkom poprzecznym jest aby były lekkie i wytrzymałe!

Offline bielec

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #102 dnia: 03 Października 2016, 10:48:15 »
Ja zaraz po zakupie auta kupiłem relingi ze sklepu internetowego za 650 zł
http://toptun.pl/index.php?podkat=301&site_no=3
montaż samodzielny banalnie prosty i 1 tys w kieszeni polecam
szukam jedynie siatek na tylne okna przeciwsłonecznych, szkoda że fabrycznie nie można było dokupić wysuwanych roletek przeciwsłonecznych, Ciemne szyby nie do końca dają rade ze słońcem. Może ktoś coś poleci

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #103 dnia: 03 Października 2016, 19:21:31 »
Nasze ecopie pojawiły sie w PL. 819 pln sztuka:)

Co do relingów; jak coś będzie wam gwizdało przy wyższych prędkościach, spójrzcie do góry. Poza tym rav jest smukła jak na suva i z relingami wygląda słabo..

Co do aplikacji mapy: rzeczywiście kilka lat temu przez chwilę mieli problem z grafiką, jednak teraz jeśli chodzi o skuteczność i przejrzystość obsługi, wolę ją od google.

Ale dla każdego coś miłego..
« Ostatnia zmiana: 03 Października 2016, 20:05:15 wysłana przez compucar »

Offline janulek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #104 dnia: 04 Października 2016, 23:46:22 »
@ Bielec czy Ty też uważasz tak jak ja, że relingi są krzywe, lakier lekko pomarszczony i koszulki plastikowe na końcach  pod złym kątem ustawiają się do relingów. Jest to nieestetyczne.  Oczywiście wyrażam swoje zdania z przesadą ale oryginały jednak wyglądają zupełnie inaczej. Nie polecam tej firmy.
Spalanie na setkę zawsze budzi duże emocje. Dorzucę swoje praktyczne spostrzeżenia. Najniższe spalanie jakie zauważyłem było to w czasie któregoś z powrotów z weekendu do domu Jadąc w korku około siedemdziesiątki na godzinę   komputer pokazywał ok. 6,7. Pomiary jakie pokazuje komputer są mało dokładne. Są raczej orientacyjne. Wszystkie moje pomiary, które podaję poniżej, są wyliczone na podstawie podziału wlewanego paliwa do baku przez ilość setek przejechanych km. Jeżeli ktoś twierdzi że jago RAV pali 5,5 L/100km, to niech potwierdzi że wynika to z przeliczenia zatankowanego baku pod korek, przejechania np. 600 km, ponownego wlania paliwa do baku pod korek w ilości 33L. Bo tylko wtedy może taka osoba twierdzić że jego RAV spala 5,5L/100km.
 Na początku po mieście paliła mi około siedem 7 l. W tej chwili non-stop jest to 8 l na 100 km. Jeżdżę raczej żwawo. Stosowałem różne techniki jazdy, wlewałem benzynę raz 95 raz 98, raz najtańszą raz najdroższą. Praktycznie nie miało to żadnego wpływu na zużycie paliwa. Nie wiem jak trzeba jeździć żeby zejść poniżej 6 l na setkę i żeby inni Użytkownicy drogi nie trąbili na ciebie, że jedziesz za wolno i że blokujesz pas. Jeżeli dla kogoś jest priorytetem aby jego auto spalało po mieście 5L/100km, to musi poszukać innego auta.  Natomiast na autostradzie jadąc około 120 jest to około 9 l na setkę jadąc 140 na godzinę jest to około 10 l na setkę. Na autostradach poza Polską tam gdzie można jeździć szybciej i jeździłem dłuższe  odcinki z prędkością 160 na godzinę wtedy spalanie wzrastało do 11 L na setkę. Ciekaw jestem ile pali przy 200 na godz? Pisząc o jeździe autostradą należy wspomnieć o aktywnym tempomacie. Jest to cudowne rozwiązanie. Jeżdżąc autostradą zawsze włączam aktywny tempomat, rewelacja. Bardzo, bardzo polecam.
A o oponach zimowych oczywiście też myślę. Wiem, że jest to bardzo ważny element jazdy w zimie. W związku z tym że nie jeździłem jeszcze na tego typu oponach jakie dostaliśmy z RAV to chcę jeździć do pierwszego śniegu, i albo wrócę do domu  i kupię opony typowo zimowe, albo jeżeli okażą się skuteczne w czasie jazdy po śniegu to zachowam je i nie będę kupował drugiego kompletu bo jest to w końcu zawsze kłopot. Biorąc dodatkowo pod uwagę, że osiemnastki są oponami dużymi, ciężkimi a w dodatku zmiana opony na feldze wiąże się z utrudnieniami związanymi  z układem kontroli ciśnienia powietrza i kosztem między 120 a 300zł i to dwa razy w roku. Czyli z pierwszym śniegiem podejmę decyzję kupować czy nie kupować.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl