Autor Wątek: RAV4 Hybryda 4x4  (Przeczytany 437822 razy)

Offline janulek

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV4 Hybryda 4x4
« Odpowiedź #120 dnia: 07 Października 2016, 00:10:48 »
@compucar o naszych reflektorach czytałem, że w środku są wentylatorki, które je chłodzą. Być może, że brak uszczelek ma związek z dodatkowym chłodzeniem przez strumień powietrza w czasie jazdy.

Podwójne zabezpieczenie ryglem, według mnie jest dodatkowym utrudnieniem gdyby ktoś zbił szybę, to ma kłopot z wejściem do środka.

W mojej instrukcji PODRĘCZNIK UŻYTKOWNIKA RAV4H z 2015r jest to opisane na stronie 116, z rysunku wynika, że jest to z prawej strony kierownicy.  Natomiast u mnie w tym miejscu jest po prostu zaślepka nie ma żadnego przycisku. 

Właściwy przycisk do resetowania kalibracji jest umieszczony na przedłużeniu kolumny kierowniczej jak gdyby nad czubkami butów, czyli ukryty i niewygodny w użyciu.

W sprawie radio-navi napiszę innym razem. Będzie to oczywiście mój subiektywny opis i to nie na podstawie przeczytanej instrukcji tylko na podstawie własnych praktycznych doświadczeń z nawigacjami.

@Dobi jeżeli chodzi o niedogrzany silnik, to każdy zwykły użytkownik jeździ na krótkich trasach. Do pracy. Po zakupy. Do cioci ma imieniny. Do kina i tak przez cały bak. Inaczej po mieście jeżdżą taksówki. Bliższy mnie jest pierwszy typ użytkownika ale z zainteresowaniem wysłucham przedstawiciela np. taksówkarzy na temat spalania hybryd. Choć nie będzie to RAV4h

Niedługo będzie aktualizacja naszych map. Może ktoś z Kolegów to wykonywał. Byłoby fajnie gdyby na forum pojawił się opis wszystkich  metod instalacji nowej mapy - chyba są 2 lub 3 metody. Chciałbym zrobić to sam a nie jeździć do Toyoty.
« Ostatnia zmiana: 07 Października 2016, 00:29:59 wysłana przez janulek »

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #121 dnia: 07 Października 2016, 01:48:46 »
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,39303.0.html

Opisałem moje doświadczenia z aktualizacją map w powyższym wątku. Wszystko śmiga bez problemu choć nowy soft ma też wady: przede wszystkim sygnalizacja radarów po aktualizacji jest dużo bardziej upierdliwa, pika w obrębie 1km od radaru właściwie cały czas, co prawda dość cicho ale nie znalazłem sposobu wyłączenia lub zmniejszenia dystansu pikania od radaru. W trakcie wolnej jazdy po mieście jest to denerwujące.

Poza tym same zalety. Wydaje mi się, że chodzi szybciej, jest dzielony ekran, przyjemniejsze menu i oczywiście aktualne mapy. Teraz jest "promocja" 520 zł za aktualizację z 3-letnim wsparciem i kilka dodatkowych aplikacji. Ja skorzystałem ale może mieć sens wstrzymanie się jeszcze chwilę bo Toyota podobno wypuszcza nowe mapy 2 razy w roku: w czerwcu i listopadzie. Tak przynajmniej powiedziano mi w salonie jak kupowałem RAV.
My Toyota is Fantastic :)

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #122 dnia: 07 Października 2016, 17:10:29 »
janulek, ten rysunek jest poglądowy, przycisk jest we wskazanej okolicy. Nie ma być wygodny w użyciu, bo kalibracji dokonujemy tylko w uzasadnionych sytuacjach, czyli rzadko.

Mam wrażenie że podobny cel przyświecał przy lokalizacji przycisku otwierania tylnej pokrywy, ma być dostępny po szczególnym zwróceniu uwagi; nota bene większość aut z taką funkcją nie ma przycisku wewnątrz. Naszym autem możemy bezgłośnie kogoś rozjechać i jeszcze przywalić pokrywą bagażnika:(

Offline janulek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #123 dnia: 08 Października 2016, 15:13:00 »
@compucar, cyt  ‘’przycisk jest we wskazanej okolicy’’ z lewej strony kierownicy mam przycisk otwierania klapy bagażnika a symetrycznie z prawej mam jedynie zaślepkę. Przycisk kalibracji ciśnienia mam nad pedałem hamulca. Miejsce to nie jest nigdzie opisane. Określiłbym to miejsce inaczej jaka -bardziej centralnie ale dalej i głębiej niż gniazdo OBD. Chyba, że masz inny model RAV i u Ciebie jest w miejscu w którym u mnie jest zaślepka. Natomiast wrócę do pytania dlaczego w mojej instrukcji jest nieprawidłowo określone to miejsce. Bez korekty błędu. Takie buble i nieścisłości znalazłem co najmniej trzy, nie licząc błędów wynikających z tłumaczenia. Ale da się z tym żyć. W końcu instrukcji się nie czyta.

@Milos, wątek który wskazałeś trudno nazwać instrukcją. Ale spróbuję dopytać:

Ile GB powinien mieć pendrive i jak sformatowany, fat, fat32, ntfs?

Czy musiałeś na nim wygenerować cyfrowy odcisk urządzenia?

Ile GB miał plik który ściągnąłeś?

Czy była to MAPA, czy MAPY I USŁUGI, cena jest ta sama czyli 520zl

Czy korzystałeś z programu ToyotaTouch&Go Toolbox?

Czy po prostu ściągnąłeś plik z e-sklepu na pendrive, włożyłeś go w USB w radiu, instalka została wykryta, zaakceptowałeś i zaczęła się instalacja?

Ciężko odnieść mi się do tego że poprawiło się działanie mapy ponieważ auto odebrałem w maju i miałem już wgraną wersję 6.7.0

Offline janulek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #124 dnia: 13 Października 2016, 01:13:38 »
nie wiem jak edytować post z przed kilku dni więc piszę jeden pod drugim licząc, że serwer to zrobi za mnie.

Fajnym udogodnieniem w naszej nawigacji jest możliwość przesłania z PC-ta 'wielopunktowej ' trasy metodą OTA na naszą nawigację. Siedząc przed dużym monitorem zaplanowałem trasę, bez pośpiechu, przez określone punkty i przesłałem przez internet do samochodu. W sytuacji gdy planujemy daleką podróż i będziemy jechać zygzakiem, bajer nieoceniony.
@Milos, niedługo mamy update, liczę, że wrzucisz ściągawkę jak to zrobiłeś

a dokładnie sprawę ujmując w sklepie Toyoty czeka gorące update 6.8.0/ jesień 2016
« Ostatnia zmiana: 13 Października 2016, 01:21:36 wysłana przez janulek »

Offline janulek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #125 dnia: 13 Października 2016, 17:45:34 »
Ważna informacja:
rozmawiałem dziś z przedstawicielem TMP w sprawie 'mojego DAB' oraz map 6.8.0. , przekazał mi aby wstrzymać się jeszcze z aktualizacją, ponieważ zgłaszane są problemy.
A z DAB-em kaszana. Nie mam.
Jak coś dowiem się dam znać

Do aktualizacji potrzebny pendrive min 8GB sformatowany w FAT32. Lub Salon ok 72zł (sama usługa wgrania).
« Ostatnia zmiana: 13 Października 2016, 17:49:10 wysłana przez janulek »

Offline bielec

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #126 dnia: 14 Października 2016, 00:28:20 »
Ja juz wgrałem aktualizacje i działa ok.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Offline janulek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #127 dnia: 14 Października 2016, 12:12:39 »
 Jakieś zmiany? Nowe funkcje , czy tylko uaktualniona sieć dróg?

Offline bielec

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #128 dnia: 14 Października 2016, 12:37:48 »
Zmian innych nie widzę chyba tylko aktualizacja dróg.  Znów mam problem gdyż poruwnujac z Google mapa dalej podaje dłuższy czas dotarcia na miejsce. Znaczna rozbieżność. Mapy tomtom są porównywalne z czasem dojazdu do celu

Offline janulek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #129 dnia: 14 Października 2016, 12:47:00 »
@bielec, dzięki. Wiem, że to jest aktualizacja navi ale gnębi mnie brak DAB. Czy przy AM, FM może pojawił się klawisz DAB?

Offline bielec

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #130 dnia: 14 Października 2016, 13:34:36 »
Nie ma. Ale taka aktualizacje powinien robić serwis poprzez aktualizacje systemu radia. My pobieramy ze sklepu tylko aktualne mapy

Offline bielec

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #131 dnia: 14 Października 2016, 14:46:54 »
Czy ktoś z forumowiczów zakupił już nowy komplet opon zimowych do RAV4?
Ja przymierzam sie do Bridgestone Blizzak LM-80EVO w rozmiarze 235/55/R18
Czy ma ktoś juz jakieś opinie na temat tych opon ?

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #132 dnia: 14 Października 2016, 19:08:12 »
"Wiem, że to jest aktualizacja navi ale gnębi mnie brak DAB. Czy przy AM, FM może pojawił się klawisz DAB?"

chyba niepotrzebnie, gdyby nawet było, byłbyś rozczarowany jakością i zasięgiem. jedynie te wyskakujące kolorowe reklamy pewnie by ci się spodobały..
poza tym, dab to nie jest sprawa do włączenia poprzez aktualizację; potrzebny jest sprzętowy dekoder, odpowiednia głowica i pewnie jeszcze inne gadżety. z tego co czytam, nawet w usa ten standard nie jest oferowany - tam jest radio satelitarne.

Offline janulek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #133 dnia: 14 Października 2016, 20:44:31 »
bielec@, Bieżnik mi się podoba w Twojej propozycji.
Ale wybrałbym
trochę droższe, trochę cichsze i bardziej ekonomiczne
Dunlop SP WINTER SPORT 3D 235/55 R18
Lub
 równierz trochę droższe, jeszcze bardziej ciche i bardziej ekonomiczne.
Dunlop SP WINTER SPORT 4D
Lub pierwsze miejsce rankingu ADAC i innych
Dunlop Winter Sport 5
niestety chyba brak naszego rozmiaru w "4" i "5"

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #134 dnia: 15 Października 2016, 00:51:08 »
@janulek - fajnje, pięknie, ale proszę przeczytaj regulamin forum.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl