Autor Wątek: RAV4 Hybryda 4x4  (Przeczytany 437668 razy)

Offline jankad

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV4 Hybryda 4x4
« Odpowiedź #135 dnia: 16 Października 2016, 00:04:45 »
DAB jest w wersji wyposażenia Prestige.

Od jakiegoś czasu przymierzam się do zimówek i po lekturze różnych materiałów ja planuję zakup opon Continental WinterContact TS850P.
Dotąd zawsze jeździłem na Blizzakach LM-xx i nie mogę złego słowa powiedzieć ale te Continentale mnie przekonują więc zaryzykuję zmianę marki.

Offline janulek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #136 dnia: 16 Października 2016, 14:41:31 »
 @jankad, do firmy C trudno mieć zastrzeżenia. Opona zapewne bardzo dobra. Ale moja intuicja mnie przestrzega przed oponami asymetrycznymi. Nie byłoby problemu gdyby były opony prawe i lewe. Ale jest tylko jeden rodzaj, który na drugim boku samochodu przekręca się odwrotnie-czyli zewnętrzną stroną zawsze na zewnątrz. I tu widzę problem. Istnieje prędkość samochodu przy jeździe w czasie deszczu (np. 120-150) kiedy klin wodny zaczyna unosić koło do góry. W tym momencie jedna strona auta odprowadza wodę na zewnątrz a druga tłoczy wodę pod opnę. Opisuję oczywiście sytuację teoretyczną.
Jeżeli chodzi o DAB to moja wersja  auta jest Prestige a dodatkowo jeszcze z navi w wersji go+.  Niestety w Salonie nie umieli tego potwierdzić. Na moje pytanie dlaczego na mojej stronie logowania, przy opisie auta, wyposażenia i koloru gdzie są poprawne informacje jest także opisane radio oraz że posiada DAB, usłyszałem odpowiedź- to tylko takie ogólne dane.

Dlatego napisz skąd masz taką informację, albo jak to potwierdzić.
Bardzo mi zależy na tym. Z góry dzięki.

Wszystkim użytkownikom radia w paśmie UKF przypominam, że zgodnie z projektem rządowym( w ramach tzw cyfryzacji mediów) w roku 2020 ma nastąpić wyłączenie nadawania radia w paśmie UKF 88-108 i przejście na nadawanie naziemne cyfrowe DAB+.
Dokładnie powtórzy się sytuacja jak z TV- albo nowy tv, albo przystawka za ok 100zl albo czarny ekran.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #137 dnia: 16 Października 2016, 16:04:54 »
Wszystkim użytkownikom radia w paśmie UKF przypominam, że zgodnie z projektem rządowym( w ramach tzw cyfryzacji mediów) w roku 2020 ma nastąpić wyłączenie nadawania radia w paśmie UKF 88-108
bez obaw , to nie nastąpi. Zarząd Polskiego Radia podjął decyzję o wstrzymaniu rozwoju procesu cyfryzacji. Niemcy , Szwajcaria dopiero od 2025r, Węgry już się wypięły na dab+.
Dokładnie powtórzy się sytuacja jak z TV- albo nowy tv, albo przystawka za ok 100zl albo czarny ekran.
a w kablówce mam dalej sygnał analogowy i oglądam bez przystawek i nowych telewizorów  :cheesy:

Offline janulek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #138 dnia: 16 Października 2016, 19:28:20 »
@bazi, nie mieszałbym do DAB-u kablówki telewizyjnej, bo nie widzę możliwości podłączenia takowej do radia w samochodzie. Szwajcaria nie jest w UE, więc nie obowiązują jej programy UE. Ale Norwegia, choć też nie jest w UE, zakończy wdrażanie  DAB już w przyszłym roku. Niemcy niewiele później . Węgrów pominę milczeniem. Szukałem informacji na temat porzucenia przez Polskę cyfryzacji pasma radiowego UKF, nie znalazłem. W informacjach są ogólne dane na temat udziału procentowego radia DAB. Ale mamy jeszcze cztery lata aby nie zostać w tyle za Europą.  Jak możesz zacytuj jakieś wiarygodne źródło.
« Ostatnia zmiana: 16 Października 2016, 19:32:20 wysłana przez janulek »

Offline jankad

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #139 dnia: 16 Października 2016, 21:06:15 »
Cytuj (zaznaczone)
Jeżeli chodzi o DAB to moja wersja  auta jest Prestige a dodatkowo jeszcze z navi w wersji go+.  Niestety w Salonie nie umieli tego potwierdzić. Na moje pytanie dlaczego na mojej stronie logowania, przy opisie auta, wyposażenia i koloru gdzie są poprawne informacje jest także opisane radio oraz że posiada DAB, usłyszałem odpowiedź- to tylko takie ogólne dane.

Dlatego napisz skąd masz taką informację, albo jak to potwierdzić. Bardzo mi zależy na tym. Z góry dzięki.

Mam wrażenie, że jak zamawiałem w specyfikacji była informacja - teraz jej nie widzę.
Możliwe, że nie było a powiedział mi o tym sprzedawca.

W każdym bądź razie ja u siebie mam ale... nie mam z nawigacją w wersji Go Plus bo w Ravce podobno się nie da, da się tylko Go. Efekt jest taki, że nie działają np. komendy głosowe oraz odczytywanie SMSów. Rzeczywiście w specyfikacji jest wyraźnie Toyota Touch 2 with Go a np. w Priusie Toyota Touch 2 with Go Plus.
« Ostatnia zmiana: 16 Października 2016, 21:21:08 wysłana przez jankad »

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #140 dnia: 17 Października 2016, 16:29:01 »
Szukałem informacji na temat porzucenia przez Polskę cyfryzacji pasma radiowego UKF, nie znalazłem
http://media-podbeskidzie.pl/?574,wdrazanie-cyfryzacji-radia-dab-w-polsce-zostalo-wstrzymane

http://www.zachod.pl/radio-zachod/serwis-informacyjny/kraj/w-krakowie-odbylo-sie-europejskie-forum-radiowe-dotyczace-cyfryzacji-radia/
Prezes mówiła też, że warto rozważyć czy cyfryzacja jest warta dalszych wydatków. Prezes Polskiego Radia poinformowała, że spółka zawiesiła rozwój technologii radia cyfrowego
nie mieszałbym do DAB-u kablówki telewizyjnej, bo nie widzę możliwości podłączenia takowej do radia w samochodzie.

tak w ogóle to są już różne dynksy umozliwiające odbiór dab na zwyczajnym radiu z usb w samochodzie np.:
https://www.youtube.com/watch?v=wiz5uxEi1PY

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #141 dnia: 17 Października 2016, 18:34:25 »
Moim skromnym zdaniem przyszłość, i to niedaleka, to radio internetowe online oraz powiązane z tym usługi, wszelakiej maści. Dab oraz ten nieszczęsny dab+ to technologie przejściowe. Szkoda na nie kasy i nie dziwię się że są opory przed wdrażaniem; nikt trzeźwo myślacy się pod to nie podłoży - ludzie przyzwyczaili się do niezłej jakości poprzez ukf i nie chcą za własne fundusze degresu do ściętego pasma  dab+. Przecież z takiego sygnału nawet najlepszy sprzęt nic nie wyciągnie. Za to w przypadku radia internetowego mamy wybór: standardowa jakość gratis lub za parę groszy więcej serwis premium z naprawdę dobrym dźwiękiem..

Offline janulek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #142 dnia: 17 Października 2016, 18:56:57 »
jankad@, wiem, że w specyfikacji oferty RAV4H jet tylko navi 'go'. Ale wygooglowałem, że nawigacje gabarytowo i montażowo są identyczne. ( z korespondencji z Toyotą -Toyota Touch & Go 2 Plus, NR katalogowy A PZ490-00336-F0 w cenie 4500,zł. Różnica w cenie vs. nawigacji Touch & Go2 uwzględnionej już kalkulacji to 1300zł brutto) Do '+' musiałem dopłacić 1300 ekstra. Z wybierania głosowego rzadko korzystam a z gadających SMS-ów tylko jak sprawdzałem , działa. Działa jeszcze tzw 3D, natomiast maile nie działają, używam iP6 z iOS10. Główną ideą wejścia w dodatkowe koszty było to, że momencie zakupu auta w wersji z katalogu musiałbym dopłacić do aktualizacji, a wersja z '+' miała aktualizacje 3 lata 'gratis'. Jak już popełniłem zakup, to ogłoszono, że wszyscy mają darmowe aktualizacje przez 3 lata. Minęło 5 miesięcy i zastanawiam się czy dziś zrobiłbym tak samo. Moje radio ma nr modelu u dołu z prawej strony, to: 510108, przesyłam także screen ekranu. Radio ( tzw stacja multimedialna) oczywiście standardowe, 7'' i bez wejścia na płytę. Jeżeli to możliwe podaj nr modelu Twojego radia i ewentualnie screen ekranu.

bazi@, przeczytałem artykuły, ale wydaje mi się, że nie wynika z nich aby ktokolwiek rezygnował z DAB. Raczej jest mowa o opóźnieniach. Do 2020r są cztery lata i wszystko się może wydarzyć. Ja jestem wielkim optymistą

compucar@, obawiam się, że Twoja wizja dotyczy młodych ludzi. W ośrodkach pozamiejskich gdzie do niedawna słuchało się Programu I Polskiego Radia a internet to coś dziwnego. Chyba brak oferty na radia internetowe z klawiszami 
« Ostatnia zmiana: 17 Października 2016, 19:16:07 wysłana przez janulek »

Offline jankad

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #143 dnia: 17 Października 2016, 19:43:10 »
Mam zestaw z JBL, model to 510111. Ekran wygląda jak Twój, tylko ja koło FM mam jeszcze ikonę DAB.

Może przyda Ci się jeszcze taka informacja:
Mój samochód był produkowany pod zamówienie a nie wybierany z dostępnych. Handlowiec zapomniał doklikać nawigację i efekt był taki, że w Mszczonowie jej nie zamontowano.
Przez 2 tygodnie, zanim nawigacja nie dojechała i zanim elektryk jej nie zamontował jeździłem bez nawigacji. Wtedy DAB działało bez problemów.
Po zamontowaniu nawigacji DAB działa tylko czasami, najczęściej radio przełącza się na FM... o ile jest wersja FM bo np Radio Dzieciom nie ma i wtedy jest cisza.

I teraz to, co jest ciekawe: dowiedziałem się, że DAB jest zarówno w stacji multimedialnej jak i zewnętrznym module nawigacji. Po podłączeniu modułu nawigacji stacja korzysta z tunera DAB w nawigacji, wcześniej korzystała z tego w samym radiu. Teraz czekam na rozwiązanie problemu słabego zasięgu DAB w module nawigacji (jeżdżę po Katowicach i Chorzowie a tam zasięg powinien być bardzo dobry i tak było na początku).

Offline janulek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #144 dnia: 18 Października 2016, 01:30:59 »
jankad@, dzięki natchnąłeś mnie na dalsze śledztwo w sprawie mojego radia. Przejrzałem kilkaset grafik naszego radia i wynika z tego, że tylko tam gdzie radio jest sygnowane JBL są prezentowane plansze z DAB. Wynika z tego, że dodatkowe głośniki i wzmacniacz to nie wszystko co wchodzi w skład zestawu. Najprawdopodobniej inna jest stacja radiowa. Pytanie podstawowe, czym różni się radio 510108 od 510111, i dlaczego? Wyjaśnię i dam znać.
Wracając do Twojego problemu z odbiorem, to uczestniczyłem już dwukrotnie w wyjmowaniu mojego radia. Z tego co zauważyłem to zarówno moduł nawigacji jak i moduł radia mają gniazda antenowe. Czyli przewód antenowy można umieścić w jednym lub w drugim. Nie wydaje mi się aby w jednym i w drugim były tunery radiowe. Na Twoim miejscu spróbowałbym przełożyć wtyk w drugie gniazdo, po uprzednim sprawdzeniu, że w tym co jest, jest prawidłowo na swoim miejscu. A nie włożone do połowy. 

WAŻNA WIADOMOŚĆ:
Na serwerze Toyoty pojawiła się aktualizacja 6.8.0. Pliczek ma przeszło 6,5GB i jest w wersji 6.8.1. Obok kodu aktywującego jest dokładna instrukcja, także można pobrać
« Ostatnia zmiana: 18 Października 2016, 02:14:52 wysłana przez janulek »

Offline jankad

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #145 dnia: 18 Października 2016, 08:53:23 »
Według elektryka z ASO są dwa tunery radiowe, po zamontowaniu nawigacji nie ma wyboru i trzeba korzystać z tego w module nawigacji.
Wtyk oczywiście został sprawdzony.

Offline janulek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #146 dnia: 18 Października 2016, 13:29:23 »
jankad@, dzięki za dalsze szczegóły. Bardzo ciekawe informacje. Ale czy radio działa, czy to były konsultacje telefoniczne?

Link do instrukcji rejestracji auta i aktualizacji navi w języku polskim:
http://toyotanowakowski.pl/wp-content/uploads/2016/06/aktualizacja_nawigacji.pdf

Offline janulek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #147 dnia: 18 Października 2016, 21:14:52 »
 Wgrałem wersję 6.8.1.  Nie zauważam żadnych zmian,  ani funkcjonalności nowych, ani w grafice nawigacji.  Wpisywanie adresu jak chodziło wołowato tak nadal chodzi wołowato.  Miejmy nadzieję że dane nawigacji są bardziej aktualne niż poprzednio. Zauważyłem, że nie było poprzednio kilku nowych tras które są co najmniej od dwóch lat. Ale cieszy fakt że coś się dzieje.

Offline Janusz2506

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #148 dnia: 18 Października 2016, 21:22:57 »
Odebrałem moją RAV-kę hybrydę z napędem 4x2 na początku lipca br. W sierpniu byłem w Chorwacji , jazda suuuper. Spalanie na trasie ponad 2500 km wyszło 6,05l/100km, jazda miejska to ok. 6,2l/100km czasami to nawet 8,2.ale i tak  jeszcze raz super. Poprzednia moja ravka była 2,0l automat  z napędem 4x4, paliła srednio w mieście ok.9l/100km. Różnica jazdy z przednim napędem  letnią porą jest niezauwazalna. Przecież Lexus NX ma ten sam silnik i napęd tylko 4x2. Polecam 4x2 szkoda pieniędzy , lepiej za to kupić nawigację i zimówki. Pozdrawiam Ravkowiczów hybrydowych. Ja

Offline ko20

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #149 dnia: 19 Października 2016, 09:51:41 »
Różnica jazdy z przednim napędem  letnią porą jest niezauwazalna. Polecam 4x2 szkoda pieniędzy , lepiej za to kupić nawigację i zimówki.
Zimówki i tak zawsze kupuje, wiec absolutnie nigdy nie było myslenia czy zimówki czy coś innego. Zreszta oszczedzic 2500PLN na zimówki przy samochodzie za 150 tys, to nawet nie jest jest smieszne. Patrzac na pare stron dyskusji o nawigacji przekonuje mnie że dobrze zrobilem ze jej nie wziałem :D  W komorce/tablecie mam taka jaka zechce i mi pasuje. A mam tam kilka do wyboru wiec łąrwiej wybrac to co mi odpowiada. Tak, nie jest na wbudowanym ekranie, jestem tego swaidomy.
A jak sie lato skonczy zrobi sie mokro i slisko to poczujesz brak napedu na  tył. Ja osobiscie wielokrotnie czulem zima jak sie tył dołączał i ratował z opresji.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl