Ja niczego nie twierdze. Nie wiem gdzie to wyczytałes??
Tu: "Jest tak samo ułomny jak każdy dołączany napęd.". Czy wniosek z tej wypowiedzi, iż skoro Twoim zdaniem oba napędy są tak samo ułomne to są też tak samo skuteczne jest zbyt daleko idący?
Ja Ci tylko zadałem proste i precyzyjne pytanie czy TY masz podstawy żeby Twierdzić że jest to gorszy napęd. Ja nie wiem czy jest gorszy czy lepszy. Wiem, że jest inny. Chętnie się dowiem. Czyjeś teoretyczne "zdaje mi się" mnie nie przekonuje. Rzecz jest na tyle skomplikowana technicznie że ja nie jestem taki pewny odpowiedzi.
Zadałeś proste i precyzyjne pytanie ad personam, sprowadzające się do sięgnięcia do CV. Postanowiłem więc na nie nie odpowiadać, bo jak uczy mnie doświadczenie i tak nie udowodnię negatywnie nastawionej osobie, że nie jestem wielbłądem.
Po Twoich postach odnosze wrazenie ze jestes jakoś uprzedzony do hybryd, tudzież masz awersje do siegania do źródeł.
A ja
odnoszę wrażenie, że uważasz zakup każdej innej wersji RAV4 niż Twoja za głupotę, a przynajmniej poważny błąd. Pewnie zakup innych modeli Toyoty lub aut innych marek tym bardziej, ale to już pewnie faktycznie zbyt daleko idący wniosek.
Ot chocby "3-krotnie" wieksza moc silnika elektrycznego. Bo w moim PDF jest napisane 105/50KW. Zaiste 3x.
Pisałem o silnikach przednich, a więc zarówno spalinowym jak i elektrycznym, które napędzają przednią oś! Więc porównanie mocy samego przedniego silnika elektrycznego do tylnego jest delikatnie mówiąc nietrafione. Chyba że znasz sposób na wyjechanie z zaspy lub błota wyłącznie przy użyciu silników elektrycznych, bez załączania silnika spalinowego.
Łączna moc, która może być przeniesiona na przednie koła to 197KM, a na tylne 68KM. Zwracam honor. To nie ponad 3x a zaledwie 2,897x

Ale chyba jasne jest, dlaczego Toyota nie przewidziała możliwości blokady rozdziału napędu w wersji hybrydowej 4x4.
Kolejna rzecz. Baterii się nie da rozładować w czasie jazdy!!!!! Żywtoność tych akumulatów jest taka długa miedzy innymi ze elektronika pilnuje żeby się nie rozłądowały. Takie akku nie lubią być rozładowane do 0. Nie widziałem przy codzinnej eksploatacji żebu zeszło ponizej "2-kresek". Jak aku ma 2 kreski nie wymusisz trybu czysto elektrycznego - komunikat na ekranie. OD razu załączy sie silnik spalonowy.
Nikt nie mówi o rozładowaniu akumulatora do zera!!! Mowa o rozładowaniu do takiego stopnia, żeby tylny silnik elektryczny już się nie załączył (właściwie to oba silniki, ale odczujemy to właśnie jako brak tylnego napędu, bo przód będzie w dalszym ciągu napędzany silnikiem spalinowym). Choćby ze względu na zabezpieczenie elektroniczne akumulatora, o którym piszesz.
A tak poza tym to uważam takie przepychanki za kompletnie jałowe. Nie obraź się więc, jeśli zakończę na tym polemikę.