Autor Wątek: RAV4 Hybryda 4x4  (Przeczytany 437658 razy)

Offline iwostar

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: RAV4 Hybryda 4x4
« Odpowiedź #150 dnia: 19 Października 2016, 11:41:01 »
SUV bez 4x4 to jak wałach. Niby wygląda jak koń, ale już nie wszystko może  ;)
Zamiast pchać się w koszty z fabryczną nawigacją, która sprawia kłopoty, lepiej dołożyć do automatu. Kto ma, ten wie, że dopiero jazda z nim jest komfortowa i sporo bezpieczniejsza.
« Ostatnia zmiana: 19 Października 2016, 11:42:55 wysłana przez iwostar »
TOYOTA RAV4 III Long & TOYOTA COROLLA IX

Offline Janusz2506

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV4 Hybryda
« Odpowiedź #151 dnia: 19 Października 2016, 12:00:28 »
Właśnie wymieniłem  całe koła letnie na zimówki NOKIAN WR SUV3 225/65 R 17, 106H XL- 210 km/h.  Ale nie czekam na zimę wolę cały rok ciepłyyyy.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #152 dnia: 19 Października 2016, 12:26:59 »
SUV bez 4x4 to jak wałach. Niby wygląda jak koń, ale już nie wszystko może  ;)
Zamiast pchać się w koszty z fabryczną nawigacją, która sprawia kłopoty, lepiej dołożyć do automatu. Kto ma, ten wie, że dopiero jazda z nim jest komfortowa i sporo bezpieczniejsza.

Zgodziłbym się z powyższym, gdyby nie to, że rozmawiamy o hybrydach, a tam po pierwsze nie da się nie dołożyć do automatu, więc dylemat automat czy nawigacja nie istnieje. A po drugie napęd 4x4 w hybrydzie jest tak ułomny, że sam bym się zastanawiał czy warto w tym przypadku dopłacać te 10 tys. zł.
My Toyota is Fantastic :)

Offline ko20

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #153 dnia: 19 Października 2016, 12:49:02 »
  A po drugie napęd 4x4 w hybrydzie jest tak ułomny, że sam bym się zastanawiał czy warto w tym przypadku dopłacać te 10 tys. zł.
Jest tak samo ułomny jak każdy dołączany napęd. Moje zdanie jest takie że lepiej mieć niż nie miec. Wolę to niż najlepszą nawigacje. Poduszki powietrzne, ABS, tego typu rzeczy potrafia zadziałać raz na 5 lat. Ja ten dołączany naped traktuje tak samo.

Gdybym nie potrzebował samochodu wyższego, o ciut wiekszej dzielności w lekkim terenie to bym kupił duże kombi. Taniej. Rezygnowanie w takim przyoadku z napedu 4x4 to głupota. Jak ktoś nie zjezdza z asfaltu i kupuje SUV'a dla szpanu to OK.

Offline jankad

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #154 dnia: 19 Października 2016, 13:02:33 »
Ja troszkę jeżdżę w lekkim terenie i wcale nie jest taki ułomny jak można przeczytać lub posłuchać w testach "ekspertów".
Da się podjechać pod górkę z mokrą trawą, da się wygrzebać z błota a jazda pod ostrą górę po drodze z kamieniami nie powoduje ciągłego buksowania i walenia kamieniami po podwoziu.
Jak do tego dodamy rewelacyjną skrzynię, która pozwala ruszyć pod największą górkę bez palenia sprzęgła czy buksowania w miejscu oraz to, że większe przeszkody można pokonywać z minimalną prędkością, to okazuje się że ten samochód potrafi w terenie na prawdę sporo. Gdyby założyć oponki M/T to byłoby już na prawdę fajnie.
To, czego nie potrafi to jazda w wykrzyżu ale tego nie potrafi 95% SUVów.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #155 dnia: 19 Października 2016, 13:32:15 »
Jest tak samo ułomny jak każdy dołączany napęd.

Nie jest to prawda. Jak dobrze wiesz, ten napęd nie ma nic wspólnego z tradycyjnymi napędami dołączanymi z wałem. Być może i tak lepiej go mieć, jednak ze względu na spory wydatek i marną skuteczność poważnie bym się nad tym zastanowił. W przypadku normalnego napędu dołączanego w takiej samej cenie nie miałbym takich wątpliwości (i nie miałem kiedy kupowałem auto).

Nie jest zresztą przypadkiem, że w wersji 2.0 Toyota nie daje wyboru i jest dostępny wyłącznie napęd 4x4, a w hybrydzie jednak 4x4 jest tylko w opcji. Po prostu w tym drugim wypadku nie jest to wcale oczywisty wybór, a w każdym razie rezygnacja z 4x4 w hybrydzie na pewno nie jest - jak piszesz - głupotą, a kwestią potrzeb i oczekiwań.

Offline ko20

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #156 dnia: 19 Października 2016, 13:44:13 »
Jest tak samo ułomny jak każdy dołączany napęd.
Nie jest to prawda. Jak dobrze wiesz, ten napęd nie ma nic wspólnego z tradycyjnymi napędami dołączanymi z wałem. 
Czy masz podstawę (wiedze techniczna, doswiadczenie w jezdzie) do twierdzenia, ze skoro jest zbudowany inaczej to oznacza ze jest mniej skuteczny?

Offline jankad

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #157 dnia: 19 Października 2016, 14:12:36 »
Tak na prawdę to jest nawet lepiej, że nie jest dołączany za pomocą sprzęgiełka i wału do tyłu.

Tył napędza silnik elektryczny o mocy 70KM co prawie odpowiada rozkładowi 50x50 w benzynowej 2.0.

Plus jest natomiast taki, że silnik elektryczny ma dużo lepszą charakterystykę i dzięki temu przy 5km/h mamy dostępny ten sam moment/moc jak przy 30km/h w wersji benzynowej.
I tak hybryda załatwia największy problem w wersji spalinowej, czyli brak reduktora. Bo największy problem większości SUVów w rzeczywistym terenie to brak momentu przy niskich prędkościach.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #158 dnia: 19 Października 2016, 14:18:31 »
Czy masz podstawę (wiedze techniczna, doswiadczenie w jezdzie) do twierdzenia, ze skoro jest zbudowany inaczej to oznacza ze jest mniej skuteczny?

Skoro twierdzisz, że napęd taki jaki jest stosowany w hybrydowym Lexusie RX, NX i nowej RAV4 (czyli przy użyciu dodatkowego silnika elektrycznego, bez wału) jest równie skuteczny co tradycyjny to jest to zwyczajnie nieprawda i CV moje czy Twoje nie ma tu nic do rzeczy.

Jak wiesz tylny silnik elektryczny w RAV4 ma ponad trzykrotnie mniejszą moc niż przednie a bateria jest wspólna (i dokładnie taka sama jak w wersji 4x2). W efekcie nie jest możliwa blokada rozdziału napędu 50x50 (jak choćby w wersji 2.0), a za rozdział odpowiada w każdych warunkach tylko i wyłącznie komputer. Poza tym przy próbie wyjechania z większego błota czy zaspy po kilku próbach może okazać się, że mamy już tylko napęd przedni - do czasu ponownego podładowania baterii. Moim zdaniem już tylko te dwa czynniki wystarczą, aby mówić o mniejszej skuteczności takiego napędu od rozwiązania tradycyjnego. A dopłata jest spora. Nie posądzałbym więc wszystkich nabywców hybrydy 4x2 o głupotę. Podobnie zresztą jak nie posądzam o nią nabywców żadnej wersji RAV4, bo każda w określonych warunkach ma sens. I właściwie tyle chciałem przekazać.
« Ostatnia zmiana: 19 Października 2016, 14:38:39 wysłana przez Milos »

Offline jankad

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #159 dnia: 19 Października 2016, 14:24:26 »
Używanie napędu na tył nie rozładowuje baterii.
Efekt jest mniej więcej taki, że przód jest napędzany silnikiem spalinowym, reszta mocy spalinowego napędza generator, który ciągle ładuje baterie, z których napędzany jest tył.

Jeździłem w terenie benzyną 2.0 4x4 i jeżdżę Hybrydą 4x4. Zdecydowanie lepiej to działa w Hybrydzie, głównie ze wzgl. na konieczne prędkości.
Jest natomiast trochę gorzej z trakcją ale tutaj stawiałbym na dwie przyczyny: większa masa oraz fabryczne opony w Hybrydzie.

Offline ko20

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #160 dnia: 19 Października 2016, 15:26:20 »
Skoro twierdzisz, że napęd taki jaki jest stosowany w hybrydowym Lexusie RX, NX i nowej RAV4 (czyli przy użyciu dodatkowego silnika elektrycznego, bez wału) jest równie skuteczny co tradycyjny to jest to zwyczajnie nieprawda i CV moje czy Twoje nie ma tu nic do rzeczy.
Ja niczego nie twierdze. Nie wiem gdzie to wyczytałes??
Ja Ci tylko zadałem proste i precyzyjne pytanie czy TY masz podstawy żeby Twierdzić że jest to gorszy napęd. Ja nie wiem czy jest gorszy czy lepszy. Wiem, że jest inny. Chętnie się dowiem. Czyjeś teoretyczne "zdaje mi się" mnie nie przekonuje. Rzecz jest na tyle skomplikowana technicznie że ja nie jestem taki pewny odpowiedzi.

Po Twoich postach odnosze wrazenie ze jestes jakoś uprzedzony do hybryd, tudzież masz awersje do siegania do źródeł. Wczesniej było to samo w kwesti Twojej Twórczej interpretacji ceny z dosyć wybiórczym uwzglednianiem badź nie rabatów przy zakupie.
Tutaj to samo. Ot chocby "3-krotnie" wieksza moc silnika elektrycznego. Bo w moim PDF jest napisane 105/50KW. Zaiste 3x.
Do tego jakbyś jakiś katalog przejrzał, to byś się dowiedział, że dołacznie tyłu nie dodaje mocy, tylko ujmuje mocy z silnika przedniego. Wiec jest wielce prawdopodobne, że albo masz 105KW elektrycznie na przód, albo 54 na przód i 50 na tył. A to już bliżej do tak przez Ciebei porządanego 50/50.

Kolejna rzecz. Baterii się nie da rozładować w czasie jazdy!!!!! Żywtoność tych akumulatów jest taka długa miedzy innymi ze elektronika pilnuje żeby się nie rozłądowały. Takie akku nie lubią być rozładowane do 0.  Nie widziałem przy codzinnej eksploatacji żebu zeszło ponizej "2-kresek". Jak aku ma 2 kreski nie wymusisz trybu czysto elektrycznego - komunikat na ekranie. OD razu załączy sie silnik spalonowy.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #161 dnia: 19 Października 2016, 15:55:11 »
Ja niczego nie twierdze. Nie wiem gdzie to wyczytałes?? 

Tu: "Jest tak samo ułomny jak każdy dołączany napęd.". Czy wniosek z tej wypowiedzi, iż skoro Twoim zdaniem oba napędy są tak samo ułomne to są też tak samo skuteczne jest zbyt daleko idący?

Ja Ci tylko zadałem proste i precyzyjne pytanie czy TY masz podstawy żeby Twierdzić że jest to gorszy napęd. Ja nie wiem czy jest gorszy czy lepszy. Wiem, że jest inny. Chętnie się dowiem. Czyjeś teoretyczne "zdaje mi się" mnie nie przekonuje. Rzecz jest na tyle skomplikowana technicznie że ja nie jestem taki pewny odpowiedzi. 

Zadałeś proste i precyzyjne pytanie ad personam, sprowadzające się do sięgnięcia do CV. Postanowiłem więc na nie nie odpowiadać, bo jak uczy mnie doświadczenie i tak nie udowodnię negatywnie nastawionej osobie, że nie jestem wielbłądem.

Po Twoich postach odnosze wrazenie ze jestes jakoś uprzedzony do hybryd, tudzież masz awersje do siegania do źródeł. 

A ja odnoszę wrażenie, że uważasz zakup każdej innej wersji RAV4 niż Twoja za głupotę, a przynajmniej poważny błąd. Pewnie zakup innych modeli Toyoty lub aut innych marek tym bardziej, ale to już pewnie faktycznie zbyt daleko idący wniosek.

Ot chocby "3-krotnie" wieksza moc silnika elektrycznego. Bo w moim PDF jest napisane 105/50KW. Zaiste 3x. 

Pisałem o silnikach przednich, a więc zarówno spalinowym jak i elektrycznym, które napędzają przednią oś! Więc porównanie mocy samego przedniego silnika elektrycznego do tylnego jest delikatnie mówiąc nietrafione. Chyba że znasz sposób na wyjechanie z zaspy lub błota wyłącznie przy użyciu silników elektrycznych, bez załączania silnika spalinowego.

Łączna moc, która może być przeniesiona na przednie koła to 197KM, a na tylne 68KM. Zwracam honor. To nie ponad 3x a zaledwie 2,897x :) Ale chyba jasne jest, dlaczego Toyota nie przewidziała możliwości blokady rozdziału napędu w wersji hybrydowej 4x4.

Kolejna rzecz. Baterii się nie da rozładować w czasie jazdy!!!!! Żywtoność tych akumulatów jest taka długa miedzy innymi ze elektronika pilnuje żeby się nie rozłądowały. Takie akku nie lubią być rozładowane do 0.  Nie widziałem przy codzinnej eksploatacji żebu zeszło ponizej "2-kresek". Jak aku ma 2 kreski nie wymusisz trybu czysto elektrycznego - komunikat na ekranie. OD razu załączy sie silnik spalonowy.

Nikt nie mówi o rozładowaniu akumulatora do zera!!! Mowa o rozładowaniu do takiego stopnia, żeby tylny silnik elektryczny już się nie załączył (właściwie to oba silniki, ale odczujemy to właśnie jako brak tylnego napędu, bo przód będzie w dalszym ciągu napędzany silnikiem spalinowym). Choćby ze względu na zabezpieczenie elektroniczne akumulatora, o którym piszesz.

A tak poza tym to uważam takie przepychanki za kompletnie jałowe. Nie obraź się więc, jeśli zakończę na tym polemikę.
« Ostatnia zmiana: 19 Października 2016, 16:13:33 wysłana przez Milos »

Offline ko20

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #162 dnia: 19 Października 2016, 16:34:16 »
Zawsze masz tak, że jak nie potraisz/nie chcesz odpowiedac to się obrażasz i uznajesz za stosowne wyłącznie pominąć milczeniem?

Reszta stek bzdur. Nie dość ze masz awersje to jeszcze problem z przyswajaniem tego Co Ci się pisze i prosta matematyka.

Łaczna moc to 197. Silnik tylny elektryczny to 68. Wiec jak działa tył na maksa, to na przodzie moze byc ile??....197-68=129KM, z czego 75elektryczne a a raptem 54KM spalinowe. Reszta 100KM spalinowe idzie na ładowanie baterii.  Wiec przód/tył w takim przyapdku to 129/68.

100KM nie da rady przy maksyalnym obciazeniu ładowac aku jesli ten jest rozładowywany 143KM silników elektrycznych, tzn poziom naładowania bedzie spadał. Zgaduje, ze w takim przyapdku moc elektrycznych zostanie zmniejszona jesli poziom baterii osiaga poziom minimalny. Ale tu tylko zgaduje bo to pewnie wiedza tylko inzynierowie Toyoty.

Napisz prosze skąd masz informacje że przy niskim poziomie baterii silnik tylni się nie załączy? To jakas potwierdzona informacja czy kolejne Twoje "zdaje mi sie?" Serio chciałbym wiedziec. Jesli tak jest Toyota sprzedała mi produkt nie taki jak obiecywałą - bo sa sytuacje w ktorych ten samochod nie jest 4x4, przy czym nie chodzi o permanentość/dołączalnosc napedu 4x4 tylko o czasowy totalny brak napedu 4x4.

Nie nie uważam że moj wybor jest dla każdego najlepszy, Jakbym jezdził 50% autostradami wziałbym diesla. Ale mam awersje jak ktos przekreca oczywiste mierzalne rzeczy: ceny, wartosci mocy itp.

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #163 dnia: 19 Października 2016, 17:00:37 »
Jeśli chodzi napęd Hybrydy to czy jest ułomny to nie da się odpowiedzieć bez odpowiednich testów i to też jest ryzykowne bo np. testy rolkowe. Najlepszą rekomendacją jest jego zachowanie w codziennym użytkowaniu, jak koledzy napisali nie jest źle. Wystarczy wiedzieć jakie napęd ma ograniczenia, bo każdy rodzaj je ma: Wrangler ma bardzo skuteczny napęd terenowy, ale nie można go używać na przyczepnej nawierzchni, podobnie jak Hilux. Subaru XV z automatem może mieć problem z  podjazdem jeśli przednie koła są skręcone, mój stary Forester XT ma wiskotyczną blokadę centralnego i tylego dyferencjału, ale nie jest ona 100%  itp Jeśli chodzi o 4x4 czy 4x2 to zależy od tego czego wymagamy od samochodu czyś osób nie zauważy różnicy, ale dla części 4x4 musi być, fajnie że mamy wybór.
« Ostatnia zmiana: 19 Października 2016, 17:06:50 wysłana przez Dobi »

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #164 dnia: 19 Października 2016, 17:54:49 »
Dostępny podział mocy w rav4 hybrid to od 100:0 do 70:30. Jest to podanie w specyfikacji wersji USA oraz w teście auto świata przy konfrontacji z outlanderem phev. Oczywiście to czuć; o ile w 2.0 4x4 nie sposób zerwać przyczepności przy ruszaniu na mokrym, w hybrydzie jest to norma. Zresztą pisaliśmy już o tym..
Generator w zespole napędowym nie jest w stanie zasilić tylnego silnika w sposób ciągły, więc po rozładowaniu baterii trzeba chwilę odczekać by móc ponownie z niego skorzystać.

A co tam, pokombinujmy:)
Toyota daje na zespół hybrydowy chyba max 10 lat gwarancji, więc musi być on dobrany z potężną rezerwą. Auto ma być bezawaryjne przez ok 500 000km. Akumulator ma ok 250V. Tymi pomarańczowymi kabelkami widocznymi po podniesieniu maski, zważywszy ich długość, puściłbym max 100 amper. To 25kW czyli 34KM. Plus maksymalna moc spalinowego to ok 192KM. Tylny silnik jest bliżej baterii i ma własny falownik, więc załóżmy max 150A przy tych samych 250V. Mamy 37.5kW, czyli ok 51KM. Mogli na to pójść, bo tylny napęd, w przeciwieństwie do głównego jest wykorzystywany sporadycznie.
To rozważania bardzo na skróty, lecz dają ogląd ograniczeń technicznych przy tak niskim napięciu baterii trakcyjnej. Poza tym, moim zdaniem wbudowany generator może mieć moc ok 5kW, do tego dochodzi moc odzyskana z silników, zdecydowanie niższa.
« Ostatnia zmiana: 19 Października 2016, 18:53:48 wysłana przez compucar »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl