Autor Wątek: RAV4 Hybryda 4x4  (Przeczytany 437688 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krystian_

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV4 Hybryda 4x4
« Odpowiedź #180 dnia: 24 Października 2016, 23:10:45 »
Czesc,

Czy kalibrował ktoś czujniki ciśnienia w aucie? Założyłem drugi komplet, który był wprowadzony w komputer i wywala mi błąd.
Druga sprawa, jakie miejsce polecacie na CB-radio?? Gdzie najlepiej fizycznie zamontować i się podłączyć??

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 24 Października 2016, 23:16:28 wysłana przez Krystian_ »

Offline janulek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #181 dnia: 25 Października 2016, 12:17:21 »
 Wydaje mi się, że system zapamiętuje tylko jeden komplet kół czyli cztery sztuki.  Czyli mając osiem felg z czujnikami i zmieniając koła letnie na zimowe lub odwrotnie za każdym razem musisz wprowadzać czujniki do pamięci  I gdy wszystko jest w porządku nacisnąć przycisk kalibracji ciśnienia

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #182 dnia: 26 Października 2016, 18:07:50 »
W zapasowym nie ma czujnika?

Offline janulek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #183 dnia: 26 Października 2016, 18:35:07 »
 Ja mam tylko dojazdówkę. Na dojazdówce nie ma.  Na pełnowymiarowym kole zapewne też nie ma.

Wyjaśniłem dzisiaj kwestię DAB. Niestety radia w podstawowej wersji nie posiadają dekodera. Jedynie radia w wersji z dopłatą do wersji z JBL
« Ostatnia zmiana: 26 Października 2016, 18:42:26 wysłana przez janulek »

Offline Janusz2506

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #184 dnia: 26 Października 2016, 18:41:22 »
w ASO po wymianie opon powiedzieli, że gdybym ponownie wymieniał koła to należy kalibrować czujniki ponownie.
Jak zrobić,/ może ta informacja komuś się przyda/ otóż nad pedałem sprzęgła lub w miejscu gdzie może być sprzęgło/ w automacie lub hybrydzie/ u góry znajduje się przycisk, który należy /chyba mówili/  3x nacisnąć po 5 sekund. Tak wygląda kalibracja czujników ciśnienia.
Osobiście nie próbowałem bo wykonali w ASO.

Offline janulek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #185 dnia: 26 Października 2016, 19:00:08 »
Janusz2506@,  zgodnie z instrukcją i poleceniem Toyoty zamieszczonym na sto szesnastej stronie naszej instrukcji kalibrować czujniki należy nawet co dwa tygodnie. (Według mnie jest to sprawa dyskusyjna. Ja raczej co dwa tygodnie to sprawdzałbym ciśnienie powietrza, jeżeli jest złe to dopompowałbym powietrze.) Robimy to samemu  przy pomocy przycisku o którym piszesz.  Kalibracja polega na przytrzymaniu przycisku zerowania układu tak długo aż trzykrotnie mignie lampka ostrzegawcza ciśnienia w ogumieniu.  Reszta procedury jak wyżej napisałem jest opisana na stronie sto szesnastej. Natomiast wprowadzanie kodów czujników do pamięci robi się każdorazowo przy zakładaniu nowego czujnika a praktycznie przy wymianie felgi. Robi to warsztat lub można samemu kupić odpowiedni przyrząd którym można to robić.
« Ostatnia zmiana: 26 Października 2016, 19:11:55 wysłana przez janulek »

Offline ko20

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #186 dnia: 26 Października 2016, 22:19:09 »
Mam prosbe to hybrydowiczów.
Przy nacisnieciu nawet lekkim pedału hamulca slysze delikatne "pykniecie". Cos jak dzwiek jakiegoś stycznika, np jak przy zmianie swiateł z dziennych na mijania. Dalikatne, trzeba radio wylaczyc ale slyszalne. Wkurzajce jak sie gdziesz po cichu jedzie.
Tez tak macie?

Offline jankad

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #187 dnia: 26 Października 2016, 23:07:58 »
Tak,  to na pewno jest przekaźnik świateł stop (można zaobserwować, że dokładnie w momencie stuknięcia zapalają się światła stop)  a nie zdziwiłbym się, jeżeli przy okazji z tego samego przekaźnika jest też przekazywana informacja do sterownika pompy wspomagania układu hamulcowego.
Nie znam szczegółów ale zakładam, że hamulce są wspomagane pompą elektryczną, bo przecież nie mogą tylko podciśnieniem tak jak w przypadku samochodów wyłącznie spalinowych.

Zresztą kilka ciekawych rzeczy słychać już po otwarciu drzwi kierowcy. Na moje oko włącza się m.in. właśnie pompka wspomagania hamulców.
« Ostatnia zmiana: 26 Października 2016, 23:09:42 wysłana przez jankad »

Offline ko20

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #188 dnia: 27 Października 2016, 08:11:24 »
Tak,  to na pewno jest przekaźnik świateł stop (można zaobserwować, że dokładnie w momencie stuknięcia zapalają się światła stop)  a nie zdziwiłbym się, jeżeli przy okazji z tego samego przekaźnika jest też przekazywana informacja do sterownika pompy wspomagania układu hamulcowego. Nie znam szczegółów ale zakładam, że hamulce są wspomagane pompą elektryczną, bo przecież nie mogą tylko podciśnieniem tak jak w przypadku samochodów wyłącznie spalinowych. Zresztą kilka ciekawych rzeczy słychać już po otwarciu drzwi kierowcy. Na moje oko włącza się m.in. właśnie pompka wspomagania hamulców.
ten przeaznik to prawie na pewno nie tylko od swiatel stop. w zadnym innym samochodzie go nie slyszalem. jak jest wiekszy bo obsluguje tez jakas pompe to pewnie moze byc glosniejszy. pytanie czy ma byc taki glosny czy jest wadliwy. zapytam przy przegladzie. chyba ze ktos potwierdzi ze u niego tez slychac lub nie slychac

Offline bielec

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #189 dnia: 27 Października 2016, 09:06:18 »
Mam pytanie z innej beczki
Czy jest możliwość zaprogramowania lusterek aby sie składały wraz z zamknięciem pojazdu?
bez seansu jest aby było tylko możliwe składanie poprzez naciśniecie przycisku, chyba jest jakieś inne rozwiązanie.
Ktoś to próbował, lub zmieniała w komputerze samochodu w ASO?

Offline Krystian_

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #190 dnia: 27 Października 2016, 09:26:16 »

Mam prosbe to hybrydowiczów. Przy nacisnieciu nawet lekkim pedału hamulca slysze delikatne "pykniecie". Cos jak dzwiek jakiegoś stycznika, np jak przy zmianie swiateł z dziennych na mijania. Dalikatne, trzeba radio wylaczyc ale slyszalne. Wkurzajce jak sie gdziesz po cichu jedzie. Tez tak macie?

Tak, też to kiedyś zauważyłem, generalnie mi to nie przeszkadza bo zawsze cos w radiu leci... Tak poza tym czy u Ciebie słychać także dźwięk 'cykania' dochodzący z baterii przy uruchamianiu pojazdu??

Pozdrawiam

Offline ko20

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #191 dnia: 27 Października 2016, 09:31:02 »
Mam prosbe to hybrydowiczów. Przy nacisnieciu nawet lekkim pedału hamulca slysze delikatne "pykniecie". Cos jak dzwiek jakiegoś stycznika, np jak przy zmianie swiateł z dziennych na mijania. Dalikatne, trzeba radio wylaczyc ale slyszalne. Wkurzajce jak sie gdziesz po cichu jedzie. Tez tak macie?
Tak, też to kiedyś zauważyłem, generalnie mi to nie przeszkadza bo zawsze cos w radiu leci... Tak poza tym czy u Ciebie słychać także dźwięk 'cykania' dochodzący z baterii przy uruchamianiu pojazdu?? Pozdrawiam
OK, dzieki za info. Widac tak ma byc.  Jak radio albo dzieciaki są włączone to nie przeszkadza. Tylko czasem wylezie na pierwszy plan.  Mogli sie postarac z tym przekaznikiem.
Przy uruchomieniu/otwarciu drzwi kierowcy jak było napisane, to cala symfonie dziwnych dzwiekow slychac. Ale ze to jednorazowe przy wsiadaniu/uruchamianiu to sie nie wsluchiwalem i nie zastanawialem.
« Ostatnia zmiana: 27 Października 2016, 09:36:09 wysłana przez ko20 »

Offline Krystian_

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #192 dnia: 27 Października 2016, 12:14:59 »
Witam ponownie,

Czy ktoś z Was montował CB? gdzie jest najlepsze miejsce wg waszej opinii? Pod przełącznikiem do ustawiania lusterek??

Pozdrawiam

Offline Krystian_

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #193 dnia: 27 Października 2016, 12:19:34 »

Mam pytanie z innej beczki Czy jest możliwość zaprogramowania lusterek aby sie składały wraz z zamknięciem pojazdu? bez seansu jest aby było tylko możliwe składanie poprzez naciśniecie przycisku, chyba jest jakieś inne rozwiązanie. Ktoś to próbował, lub zmieniała w komputerze samochodu w ASO?

Dołączam do Twojego pytania także kolejne - czy jest możliwość zamknięcia całego samochodu po wciśnięciu przycisku opuszczania klapy bagażnika? Przyznam szczerze, że to jest troche niedopracowane - klapa się zamyka w swoim tempie i trzeba czekać te pare sekund aby potem zamknąć auto przyciskając drugi przycisk na klapie...

Pozdrawiam

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #194 dnia: 27 Października 2016, 13:25:54 »

Dołączam do Twojego pytania także kolejne - czy jest możliwość zamknięcia całego samochodu po wciśnięciu przycisku opuszczania klapy bagażnika? Przyznam szczerze, że to jest troche niedopracowane - klapa się zamyka w swoim tempie i trzeba czekać te pare sekund aby potem zamknąć auto przyciskając drugi przycisk na klapie...

Nie ma takiej możliwości, zwłaszcza że nie zawsze zamykając bagażnik chcielibyśmy jednocześnie zamknąć samochód. Ja w takiej sytuacji, nie chcąc czekać na zamknięcie klapy, zwykle zamykam auto dotykając jednej z klamek w przednich drzwiach kiedy przechodzę obok auta lub z pilota już po odejściu.
My Toyota is Fantastic :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl