Autor Wątek: RAV4 Hybryda 4x4  (Przeczytany 437740 razy)

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
Odp: RAV4 Hybryda 4x4
« Odpowiedź #330 dnia: 07 Lutego 2017, 14:07:08 »
Wszystko zależy co się oczekuje od samochodu, jak jeździ się w lekkim terenie to faktycznie RAV4 nie jest dla niego. Jak w większości po normalnych drogach to jest wystarczający (prześwit, jakaś forma 4x4, oszczędny). Forester jest jednym z tych SUV co radzi sobie w terenie bardzo dobrze - stały napęd 4x4 i dobry prześwit w nowych modelach X-Mode do pomocy inna filozofia samochodu. RAV4 to bardziej crossover a nie SUV. No i opony drogowe w błocie średnio się spisują.
« Ostatnia zmiana: 07 Lutego 2017, 14:08:57 wysłana przez Dobi »

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #331 dnia: 07 Lutego 2017, 15:54:01 »
Pewnie wszystko przez ten "zadni elektromotor" ;) Dla mnie jednak jeszcze bardziej zabawne jest podejmowanie decyzji zakupowych na podstawie tego typu filmików.
« Ostatnia zmiana: 07 Lutego 2017, 16:03:51 wysłana przez Milos »
My Toyota is Fantastic :)

Offline Krystian_

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #332 dnia: 12 Lutego 2017, 17:54:59 »
Hej,

Czy wyprowadzał ktoś dodatkowe gniazda 12V w bagażniku??

Pozdrawiam

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #333 dnia: 13 Lutego 2017, 17:58:30 »
skoro w bagażniku jest akumulator 12V, to nic trudnego: gniazdo podłączasz bezpośrednio do niego, zabezpieczasz standardowo bezpiecznikiem 10A.

Offline janulek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #334 dnia: 13 Lutego 2017, 20:50:00 »
Uważaj, samowolna przeróbka instalacji elektrycznej może pozbawić Cię gwarancji auta, a w razie pożaru odszkodowania. Przyjmuję, że masz auto na gwarancji

Offline Krzynio

• Początkujący
« Odpowiedź #335 dnia: 14 Lutego 2017, 10:05:06 »
Witam wszystkiich.
Od pół roku jestem użytkownikiem Toyoty Rav4 hybrid. Samochód jest ciekawy nowoczesny ale przez pół roku jego eksploatacji spotkałem się z kilkoma problemami. Po pierwsze  mój samochód jest wyposażony w  system  utomatycznej zmiany świateł, który zawiesza się, nie działa poprawnie. Zauważyłem gdy samochód stał na deszczu to kamera,,  która obsługuje ten system była porostu zaparowana. Po pewnym czasie gdy para znikła po postoju w garażu  wszystko wróciło do normy. Zdarzyło się to już dwa razy chyba dlatego, że ja parkuję w garażu. Mimo wszystko nie powinno tak się zdarzyć ponieważ oślepia się często innych kierowców. Po drugie przy zmianie biegów  po naciśnięciu pedału hamulca bardzo często słychać nieprzyjemny głośny zgrzyt. Dzieje się to prawie zawsze przy parkowania. MOIM ZDANIEM NIE JEST TO NORMALNE. CZY MACIE PODOBNE PROBLEMY?  Samochód jest na gwarancji. Będę zmuszony zgłosić reklamację. Reklamowaliście już samochód. Jak się to odbywa w praktyce? POZDRAWIAM WSZYSTKICH KRZYNIO.

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #336 dnia: 14 Lutego 2017, 10:25:38 »
U mnie taki zgrzyt (jakby praca przekaźnika czy zaworu, podobne do testu ESP w niektórych samochodach) też się pojawia, ale sporadycznie - czekam, aż będzie bardziej powtarzalny. Co do parowania kamerki to u mnie nie występuje, na forum Aurisa był taki temat i Toyota dodaje dodatkową grzałkę - spróbuj reklamować. Rav4 nie reklamowałem, ale inne owszem - sprawa prosta jedziesz do serwisu opisujesz usterkę i już. Dobrze, aby usterka była powtarzalna takie okresowe są ciężkie w diagnozie i serwis może nic z tym nie robić.
« Ostatnia zmiana: 14 Lutego 2017, 10:27:19 wysłana przez Dobi »

Offline janulek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #337 dnia: 14 Lutego 2017, 21:14:59 »
 Jeżeli chodzi o zmianę biegów czyli reakcje dźwiękowe na ruszanie drążkiem zmiany biegów to u mnie jest cicho nic nie dzieje się, w związku z tym nie potwierdzam Waszego problemu. Czyli serwis.
Natomiast w sprawie zmiany świateł krótkie-drogowe, to bez zaparowania zastosowana automatyka mnie nie satysfakcjonuje. Dlatego używam pozycji dwie do góry, czyli manalnej. Na szczęście pozycja AUTO nie jest jedyną

Offline pepe256

• Początkujący
« Odpowiedź #338 dnia: 15 Lutego 2017, 08:44:39 »
Witam -  co muszę włączyć żeby auto samo hamowało po wykryciu niebezpieczeństwa - Rav 4 hybrid - pretige z pakietem safety
« Ostatnia zmiana: 15 Lutego 2017, 08:51:27 wysłana przez pepe256 »

Offline morfek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #339 dnia: 15 Lutego 2017, 12:27:52 »
Włącz myślenie :)

Wysłane z mojego S60 przy użyciu Tapatalka

Offline morfek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #340 dnia: 15 Lutego 2017, 12:34:23 »
Sorry nie mogłem się powstrzymać, na szczęście z tego co wiem samochód wykorzystuje systemy bezpieczeństwa niezależnie bez ingerencji kierowcy ale doradzam zachować daleko idącą ostrożność. Jedynie asystent pasa można wyłączyć ręcznie

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #341 dnia: 15 Lutego 2017, 14:52:46 »
Sorry nie mogłem się powstrzymać, na szczęście z tego co wiem samochód wykorzystuje systemy bezpieczeństwa niezależnie bez ingerencji kierowcy ale doradzam zachować daleko idącą ostrożność. Jedynie asystent pasa można wyłączyć ręcznie

Z poziomu menu komputera pokładowego można wszystkie wyłączyć, asystent pasa ruchu ma dodatkowo guzik. Funkcja hamowania zdaje się nie jest jakoś specjalnie aktywowana działa razem z ostrzeganiem tzn. jak jest włączony cały układ (może korekta jego czułości coś zmieni). Funkcja automatycznego hamowania nie jest dostępna na wszystkich rynkach, rozumiem, że samochód krajowy? Funkcja działa przy określonej prędkości pojazdu (>10km/h) oraz różnicy prędkości  >10km/h + inne warunki opisane w instrukcji.
« Ostatnia zmiana: 15 Lutego 2017, 15:08:22 wysłana przez Dobi »

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #342 dnia: 18 Lutego 2017, 16:31:27 »
pamiętajcie, że to są systemy wspomagająca kierowcę, kupione za niecałe sześc tysi. autopilot w tesli kosztuje z dziesięć razy więcej a i tak potrafi wjechać pod naczepę z tragicznym dla pasażerów skutkiem.
na pewno warto ten system mieć w aucie, jednak służy on jedynie minimalizacji skutków kolizji. to taki pierwszy krok na długiej drodze ku autonomii samochodów..

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #343 dnia: 18 Lutego 2017, 19:07:54 »
Systemy Toyoty mają swoje ograniczania to wiadomo (kilka stron w instrukcji obsługi na ten temat), odnoszę wrażenie że niektórzy koledzy mają wątpliwości czy one w ogóle działają, a nie raz na jakiś czas coś źle zareagują.  Problem z tym, że tak naprawdę nie ma warunków, aby to przetrenować w kontrolowanych warunkach i nie ma się wyczucia jak to działa w praktyce. Co do treningów to Szkoła Jazdy Subaru ma w programie trening z uwzględnieniem takich systemów (EyeSight).
« Ostatnia zmiana: 18 Lutego 2017, 19:15:19 wysłana przez Dobi »

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #344 dnia: 20 Lutego 2017, 16:20:55 »
https://youtu.be/UlDibmd09ic

Dziś się pojawił. Nie jest to ich najlepszy odcinek, ale można się pośmiać z zegarka ;)
My Toyota is Fantastic :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl