Autor Wątek: RAV4 Hybryda 4x4  (Przeczytany 437672 razy)

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
Odp: RAV4 Hybryda 4x4
« Odpowiedź #345 dnia: 20 Lutego 2017, 19:41:10 »
Milos, w kontekście testów aut na polskim youtube ciśnie mi się na usta mnóstwo konkluzji. Niemniej przemilczę, podobnie jak ty..

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #346 dnia: 20 Lutego 2017, 20:55:18 »
Jaki kraj takie testy... Ale akurat tych dwóch buraków potrafi mnie czasem rozbawić, niestety nie tym razem ;)
My Toyota is Fantastic :)

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #347 dnia: 21 Lutego 2017, 12:06:14 »
Temat na porównanie dość fajny, tyle że tu ani meteorytyki ani śmiechu szkoda :-( Wolę testy Zachara.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #348 dnia: 21 Lutego 2017, 19:10:25 »
Też generalnie wolę testy Zachara, aktualną generację Ravki brał już na tapetę kilka razy, ale niestety nie hybrydę. Co do tamtych dwóch, to jak ich pierwszy raz zobaczyłem nie wiedziałem czy się śmiać czy płakać, byłem załamany poziomem bo sądziłem, że to na poważnie. Jak już złapałem konwencję i zauważyłem, że zawodnicy wbrew pozorom coś wiedzą to już było ok. Taka przaśna przeciwwaga Zachara, który zasadniczo jest w porządku ale często przynudza. Ale ten odcinek wyjątkowo słaby, pewnie dlatego trzymali go w szufladzie od lata ;)

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #349 dnia: 21 Lutego 2017, 19:50:18 »
Milos, moim zdaniem, nawet jeśli ci komedianci coś wiedzą, to nie zdradzają się z tą wiedzą w swoich programach. Nie uważam się za eksperta w dziedzinie motoryzacji ale wiem, czym się różnią felgi 16 od 17 i że belka skrętna jest be a zawieszenie wielowahaczowe jest cacy ;-) i jestem pewien, że co najmniej połowa użytkowników tego forum nakręciłaby takie testy, jak panowie z auto świata. Zachar podchodzi do tematu dużo poważniej i jednak przekazuje więcej istotnych informacji.
Jest również na YT kanał Marek Drives i facet sporo konkretów bez przynudzania przekazuje. O ile dobrze pamiętam, testował Rav'a hybrydowego. Warto obejrzeć.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #350 dnia: 21 Lutego 2017, 20:51:17 »
Ale ja absolutnie nie chcę tu wyjść na jakiegoś obrońcę czy propagatora "tych dwóch". Pojawił się nowy test hybrydowej Ravki to wrzuciłem i tyle. Sam jak ich pierwszy raz widziałem to zadawałem sobie pytanie co to k... jest?  <zalamka>

Zachar jest jak najbardziej w porządku. Natomiast Marek Drives to dopiero jest wioskowy znawca i tani pozer  :embarassed: No offence, ale tak go właśnie odbieram. Nie jestem go w stanie ani oglądać ani tym bardziej słuchać  :thumbdown:
« Ostatnia zmiana: 21 Lutego 2017, 21:38:49 wysłana przez Milos »

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #351 dnia: 22 Lutego 2017, 08:36:06 »
Niektóre testy to tak naprawdę wrażenia z jazdy gdzie często prowadzący nie zapoznali się  z tematem, a bywa i z instrukcja obsługi. Hybrydy są ciekawym tematem do przedstawiania tylko trzeba trochę poczytać, zrozumieć ich własności/filozofie i dopiero nagrywać.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #352 dnia: 22 Lutego 2017, 18:29:20 »
Co do tamtych dwóch, to jak ich pierwszy raz zobaczyłem nie wiedziałem czy się śmiać czy płakać, byłem załamany poziomem bo sądziłem, że to na poważnie. Jak już złapałem konwencję i zauważyłem, że zawodnicy wbrew pozorom coś wiedzą to już było ok. Taka przaśna przeciwwaga Zachara, który zasadniczo jest w porządku ale często przynudza.

oczywiście że wiedzą - wszak poziom artykułów stricte technicznych w auto świecie klika lat temu nagle zdecydowanie się podniósł i zaczął być spójny z doświadczeniami tych, którzy te cuda codzień naprawiają. jednak są ograniczeni w wypowiedziach przez pracodawcę zza zachodniej granicy. kpiąc, starają się z tym zawalczyć i.. w sumie chwała im za to, bo bywa naprawdę śmiesznie.

autocentrum jako jedyny próbuje coś zmierzyć, zważyć i przedstawić w miarę obiektywny obraz. czasami rzeczywiście przynudza, jednak stara się być obiektywny. poza tym, jako jedyny testuje auta na długim dystansie - tak bez cenzury - chyba póki co tylko toyota zdecydowała się na to by wziąć w tym udział. poza tym ma świetny, użyteczny portal; ogólnie dobrze się to rozwija.

najbardziej martwi mnie brak odniesienia w tych testach do jakości serwowanej w nowych autach techniki; wszak testujący nie urwali się z choinki i dobrze znają wszystkie grzechy producentów. tylko zachar jest w stanie czasami coś na ten temat napomknąć, pozostali poprzestają na subiektywnych uwagach po krótkiej jeździe. słabe to i krótkowzroczne..

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #353 dnia: 22 Lutego 2017, 20:31:47 »
Co do tamtych dwóch, to jak ich pierwszy raz zobaczyłem nie wiedziałem czy się śmiać czy płakać, byłem załamany poziomem bo sądziłem, że to na poważnie. Jak już złapałem konwencję i zauważyłem, że zawodnicy wbrew pozorom coś wiedzą to już było ok. Taka przaśna przeciwwaga Zachara, który zasadniczo jest w porządku ale często przynudza.

oczywiście że wiedzą - wszak poziom artykułów stricte technicznych w auto świecie klika lat temu nagle zdecydowanie się podniósł i zaczął być spójny z doświadczeniami tych, którzy te cuda codzień naprawiają. jednak są ograniczeni w wypowiedziach przez pracodawcę zza zachodniej granicy. kpiąc, starają się z tym zawalczyć i.. w sumie chwała im za to, bo bywa naprawdę śmiesznie.

autocentrum jako jedyny próbuje coś zmierzyć, zważyć i przedstawić w miarę obiektywny obraz. czasami rzeczywiście przynudza, jednak stara się być obiektywny. poza tym, jako jedyny testuje auta na długim dystansie - tak bez cenzury - chyba póki co tylko toyota zdecydowała się na to by wziąć w tym udział. poza tym ma świetny, użyteczny portal; ogólnie dobrze się to rozwija.

najbardziej martwi mnie brak odniesienia w tych testach do jakości serwowanej w nowych autach techniki; wszak testujący nie urwali się z choinki i dobrze znają wszystkie grzechy producentów. tylko zachar jest w stanie czasami coś na ten temat napomknąć, pozostali poprzestają na subiektywnych uwagach po krótkiej jeździe. słabe to i krótkowzroczne..

Cóż... całkowicie się z tym zgadzam; mam identyczny ogląd sytuacji.

Offline ko20

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #354 dnia: 24 Lutego 2017, 10:00:28 »
Ale ja absolutnie nie chcę tu wyjść na jakiegoś obrońcę czy propagatora "tych dwóch". Pojawił się nowy test hybrydowej Ravki to wrzuciłem i tyle. Sam jak ich pierwszy raz widziałem to zadawałem sobie pytanie co to k... jest?
Bo to żąden test tylko kabaret, program rozrywkowo-motoryzacyjny.
Informacji tam tyle, że można by w 3 minuty się wyrobić.
"Porównują dwa auta. 7 razy podkreślaja że Mitsubishi to na autostradzie wezmie 13L. Ale wartości dla Toyoty już nie podali, tylko coś napomknęli że bedzie wiecej iż w mieście.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #355 dnia: 24 Lutego 2017, 23:19:42 »
Zastanawia mnie działanie aktywnego tempomatu w RAVce; rozłącza się przy 40 km/h. W efekcie wygląda to w ten sposób, że auto utrzymuje odpowiedni dystans za autem poprzedzającym ale tylko do prędkości 40km/h; kiedy prędkość się jeszcze zmniejsza auto ostrzega, że aktywny tempomat został wyłączony i następnie ostrzega o kolizji i trzeba samemu ostro hamować.

Jest to o tyle dziwne że w Priusie wyhamowuje do zera.
« Ostatnia zmiana: 24 Lutego 2017, 23:21:53 wysłana przez Milos »

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #356 dnia: 25 Lutego 2017, 18:26:21 »
w sensie technicznym to kwestia oprogramowania, hardware radaru i kamery są takie jak w nx300h. natomiast w sensie prawnym barierą może być mechaniczny hamulec pomocniczy - należałoby wczytać się w przepisy regulujące tą sprawę. niemniej taki wniosek nasunął mi się w pierwszej chwili..

Offline jankad

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #357 dnia: 25 Lutego 2017, 20:00:55 »
Zarówno w Priusie jak i w Rav'ce hamulec postojowy jest mechaniczny. Skoro dało się w Priusie, w Rav'ce też powinno się dać... z punktu widzenia prawa.
W Priusie aktywny tempomat działa prawie idealnie. W Rav'ce jest średnio użyteczny poza autostradami.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #358 dnia: 26 Lutego 2017, 14:33:01 »
serio w nowym prusaku jest zwykły ręczny? nadal włączany nogą?

Offline jankad

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #359 dnia: 26 Lutego 2017, 14:51:22 »
Tak... jak w Mercedesach z przełomu wieku ;)

Swoją drogą to nie jest głupie rozwiązanie.
W samochodach z manualną skrzynią w razie problemów można hamować silnikiem.
W samochodzie, w którym wszystko jest elektroniczne, chociażby dla poczucia bezpieczeństwa, dobrze jak coś można zrobić starą dobrą "wajchą" ;)
To pewnie ukłon stronę tych, którzy nie do końca ufają elektronice i czują się bezpieczniej jak mają jakiś mechaniczny wpływ na samochód.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl