Autor Wątek: RAV4 Hybryda 4x4  (Przeczytany 437674 razy)

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
Odp: RAV4 Hybryda 4x4
« Odpowiedź #375 dnia: 28 Lutego 2017, 14:52:12 »
Ogólnie to auto zbiera się nieźle, ja akurat śmigam dieslem 150KM... Ale chodziło mi o to, iż ile koni by nie było gabaryty i masa auta zawsze będzie odczuwalna porównując do jakiegoś kompakta czy auta klasy średniej... Wybierając auto "suv" jak np. Rav4 płacimy więcej, dostajemy gorszą jakość, pali więcej i jest wolniejsze niż np. Avensis...

W przypadku RAV4 Hybrid już tak prosto nie jest.

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #376 dnia: 28 Lutego 2017, 17:22:23 »
Do ko20: ja zawsze liczę auta w max wyposażeniu i potem ujmuję to co mi nie potrzebne (kasa leci w dół) lub odejmuję coś co bez tego świat się nie zawali. Napewno w RAV4 też tak będzie (jak się zdecyduję). Widzisz pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł i to w moim przypadku się zemściło, ale nie ma co tu opowiadać. Jak będzie tak daleko do wydrukujemy wersje wyposażenia i doposażenia i się zobaczy. Narazie górna półka to 38800 E.

Do Luki S: nie uraź się, ale Twój będzie zawsze w tyle, musisz doliczyć, że w hybrydzie jest silnik elektryczny, który generuje dużą moc już od 1 obrotu/min i praktycznie on ciągnie silnik spalinowy, zanim ten osiągnie swoją pełną moc i w dodatku ta różnica w mocy 50 KM. Co do reszty, nie wiem, jeździłem raptem 100 km i to po drogach asfaltowych, więc za mało wiem jak się jeździ RAV4. Sugeruję się opiniami Waszymi. Piszesz o wadach... :o możesz mi podesłać Twoje zdanie na temat trakcji, wnętrza, jakości wykonania (wiadomo silnik i skrzynia w tym przypadku jest poza dyskusją - diesel )

Offline bielec

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #377 dnia: 01 Marca 2017, 13:18:46 »
mam pytanie, przejechałem juz 15 tys km i szykuje sie an przegląd jednak nic w aucie nie komunikuje o wymaganym przeglądzie czy w waszych autach hybrydowych tez nic nie komunikuje o wymaganych przeglądach okresowych i wymianie oleju?

Offline ko20

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #378 dnia: 01 Marca 2017, 13:21:50 »
Mam dopiero 13tys. Miałem poprzednio RAVke w dieslu i nic nie komunikowało. Trzeba samemu pilnować. W ASO zawsze mi mówili +/- 1000km nie robią problemów gwarancyjnych.

Offline bielec

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #379 dnia: 01 Marca 2017, 13:51:17 »
to dziwne w dobie dzisiejszej elektroniki w autach, jak ktoś tego nie pilnuje to może przegapić odpowiedni czas.

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #380 dnia: 01 Marca 2017, 14:17:05 »
Japoński minimalizm: skoro przegląd jest co 15kkm lub co rok to co tu przypominać, niby łatwo się liczy, a przebieg przy starcie i przy gaszeniu silnika jest wyświetlany - datę można pewnie odnaleźć na kartce w komorze silnika wiec po co :-).  Kiedyś jak miałem francuskie samochody to takie info było, migał kluczyk jakieś 1500km przed przeglądem (czas też był uwzględniany).

Offline Luki S

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #381 dnia: 01 Marca 2017, 15:01:14 »
Do Luki S: nie uraź się, ale Twój będzie zawsze w tyle, musisz doliczyć, że w hybrydzie jest silnik elektryczny, który generuje dużą moc już od 1 obrotu/min

Ale mi kompletnie nie o to chodzi... Ja nie porównuje diesla do elktryka tylko SUVa do auta kl. średniej  :) Za SUVa płacisz więcej niż za auto klasy średniej, które jest wykonane z lepszych materiałów, jest zwinniejsze i spalające mniej paliwa, tudzież energii z racji masy i gabarytów ;) Płacimy za suvy więcej bo jest teraz na nie popyt  :roll:
A to, że mój wolniejszy to chyba logiczne bo ma 40 KM mniej  :-P Ale... rozpędzam się do 200 a hybrid 180... hahaha <taniec>
Nie ma tu co się sprzeczać, który szybszy, który lepszy bo to zupełnie inne konstrukcje. Każda jest lepsza w czym innym...
Hybrid zdecydowanie lepiej wypadnie w kulturze pracy, awaryjności i spalaniu w miejskiej dżungli... Diesel lepiej się spisze na dłuższych trasach i ma napęd 4x4 z prawdziwego zdarzenia, który działa zawsze... (obecnie już nie bo jest tylko 4x2  :wallbash:). Choć przyszłość stety/niestety należy do tych pierwszych :)
« Ostatnia zmiana: 01 Marca 2017, 15:03:05 wysłana przez Luki S »

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #382 dnia: 01 Marca 2017, 15:04:59 »
A to z tym się zgodzę teraz co tu piszesz. Ja dalej jestem na rozdrożu... teraz nawet szukam w hybrydach w wieku 1-2 lata i dalej bogato nie jest. To co chcę w wozie to auta są wystawione w cenie nowego - oczadziali czy cóś 😂

Offline ko20

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #383 dnia: 01 Marca 2017, 15:09:36 »
Diesel lepiej się spisze na dłuższych trasach i ma napęd 4x4 z prawdziwego zdarzenia, który działa zawsze... :)
Jesteś pewien, że napęd 4x4 działa zawsze? Ja jezdziełem 2.2 4x4 teraz jezdze hybryda. Tam czułem jak się tył dołacza i prostuje samochód na sliskim (była odczuwalna zwłoka) Tutaj tego w pierwsza zimę nie poczułem (a probowałem). Mam wrazenie, że jest szybciej i sprawniej ten napęd dołączany.
A 2.2 diesla  już nie robią :-(

Offline Luki S

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #384 dnia: 01 Marca 2017, 16:37:10 »
Chodzi mi o to, że mechanicznie tylna oś nie jest połączona i jest zasilana tylko silnikiem elektrycznym, tzn tył "pociągnie" ale nie za długo i nie za mocno... W dodatku nie da się zblokować dyferencjału tak by moc była przekazywana 50:50. W praktyce np przy stromych podjazdach bądź wykopując się z głębokiego śniegu po prostu nie da rady. RAVka jakieś tam niewielkie właściwości terenowe ma i pozbawianie jej mechanicznego napędu awd trochę psuje jej dotychczasowy wizerunek. W sumie to mamy jeszcze benzyniaka  :roll: Ale ten obecny diesel z bmw to porażka... Nie mówię, że hybrydy są złe bo to przyszłość ale póki co zastosowania w terenie nie mają.
Z drugiej strony jaki % użytkowników ravek zjeżdża z drogi tak by w pełni wykorzystać napęd AWD  :cheesy:
Przykład takiego hybrydowego 4x4 widać na tym filmie:

https://www.youtube.com/watch?v=DBRniUvNPbA

Coś tam z tyłu się kręci ale nie na tyle by pociągnąć auto w górę ;)
« Ostatnia zmiana: 01 Marca 2017, 16:39:14 wysłana przez Luki S »

Offline jankad

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #385 dnia: 01 Marca 2017, 17:02:48 »
Troszkę mylisz fakty. Ten film pokazuje jak się zachowa samochód przy wykrzyżu, czyli kiedy przyczepność mają koła po przekątnej.

RAVka ma z tyłu silnik o mocy 67km. Przy płaskim przebiegu momentu jest całkowicie wystarczający, żeby wepchnąć RAVkę nawet pod całkiem stromą górę.
Zauważ, że Diesel ma rozkład 50:50, czyli... 75km na tył.

Naprawdę uważasz, że te 75km w TD to więcej niż 67km w EV?!

Z tym "na chwilę" to też nadinterpretacja - przecież silnik spalinowy poprzez MG może zasilać silniki elektryczne. Nie potrzebna jest do tego energia akumulatorów.

Proponuję pojeździć RAVką HSD w terenie przed wygłaszaniem tego typu opinii.
Ja jeździłem i ten napęd jest wręcz idealny w lekki teren ponieważ pozwala jechać bardzo powoli. SUVem z TD bez reduktora musisz jechać szybko, żeby utrzymać moment.
Dla mnie układ SUV + TD + manual + brak reduktora to najgorsze możliwe zestawienie w teren.
« Ostatnia zmiana: 01 Marca 2017, 17:06:50 wysłana przez jankad »

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #386 dnia: 01 Marca 2017, 17:17:39 »
W przypadku hybrydowego RAV4 napęd osi przedniej i tylnej jest niezależny, nie ma zjawiska jak w klasycznym 4x4 gdzie przy utracie przyczepności jednej osi bez blokady centralnego mechanizmu różnicowego mamy problem z ruszeniem.  Taka funkcja Lock nie jest potrzebna nic nie wnosi. Wszystko zależy od komputera jak tym steruje, tyle że RAV4 to SUV czy crossover i nie jest przeznaczony do terenu (w lekkim da radę).  Spięcie centralnego  dyferencjału nie oznacza podziału mocy/momentu na kołach w proporcji 50:50 (to zależy od przyczepności, 50:50 będzie przy takiej samej na obu osiach). 
« Ostatnia zmiana: 01 Marca 2017, 17:25:48 wysłana przez Dobi »

Offline ko20

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #387 dnia: 01 Marca 2017, 17:23:09 »
Chodzi mi o to, że mechanicznie tylna oś nie jest połączona i jest zasilana tylko silnikiem elektrycznym, tzn tył "pociągnie" ale nie za długo i nie za mocno... W dodatku nie da się zblokować dyferencjału tak by moc była przekazywana 50:50.
Oś jest mechanicznie połączona, fakt. Ale masz tam jeszcze sprzęgło międzyosiowe, które jak dostanie w kość to się zagrzeje i tyle będzie z napędu 4x4.
A hybrydzie możesz wymusić stały napęd - wyłaczasz kontrolę trakcji i pcha prund na tył nawet na płąskim asflacie.
Jak znajde czas i miejsce, to mogę się tak pokręcić w kółko w jakimś piachu z rozładowanym akumulatorm i zobaczyę się się "rozładuję" do zera.
Stawiam że nie, bo te akumulatory nie lubią być rozładowane do zera więc japońce raczej o to zadbali. Silnik spalinowy będzie kręcił solidnie z duża mocą dotarczajać prund także dla tylnego silnika. Owszem nie będzie to wtedy 200KM tylko mnie ale kręcić się będzie cały czas.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #388 dnia: 01 Marca 2017, 18:00:29 »
będą się kręcić póki starczy energii w akumulatorze, czyli powiedzmy minutę. chyba nie sądzisz, że generator ma ponad 40 kilowatów? pewnie ma 5, może 10 w takiej obudowie. i przeznaczony jest wyłącznie do stabilnego ładowania aku, nie do bezpośredniego zasilania któregokolwiek silnika elektrycznego.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #389 dnia: 01 Marca 2017, 18:07:54 »

A hybrydzie możesz wymusić stały napęd - wyłaczasz kontrolę trakcji i pcha prund na tył nawet na płąskim asflacie.

Skoro wynalazłeś przed chwilą perpetum mobile to już zupełnym drobiazgiem powinno być dla Ciebie podanie źródła powyższej rewelacji i wyjaśnienie co ma do rzeczy kontrola trakcji.
My Toyota is Fantastic :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl