Autor Wątek: RAV4 Hybryda 4x4  (Przeczytany 437734 razy)

Offline jankad

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV4 Hybryda 4x4
« Odpowiedź #405 dnia: 03 Marca 2017, 12:04:04 »
Już wiadomo, że w Toyocie wodór to przyszłość.
Szczególnie, że samochody wodorowe to tak na prawdę rozwinięcie koncepcji hybryd, tyle że zamiast silnika spalinowego jest ogniwo wodorowe.
Różnica jest tylko taka, że ogniwo nie napędza nigdy samochodu bezpośrednio, tylko zawsze przez akumulatory i MG.

Mirai jest właściwie rozwinięciem koncepcji Priusa Plug-in.

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #406 dnia: 03 Marca 2017, 16:29:14 »
Istotny problem z ogniwami paliwowymi to kosztowna infrastruktura, z samochodami na "baterie" jest prościej bo od biedy można naładować w domu, tak samo sieć publicznych ładowarek staje się coraz większa (nie w PL). Może być tak, że samochody wodorowe się nie przebiją na rynku. Poczekamy, zobaczymy.

Offline ko20

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #407 dnia: 06 Marca 2017, 12:12:31 »
Istotny problem z ogniwami paliwowymi to kosztowna infrastruktura, z samochodami na "baterie" jest prościej bo od biedy można naładować w domu, tak samo sieć publicznych ładowarek staje się coraz większa (nie w PL). Może być tak, że samochody wodorowe się nie przebiją na rynku. Poczekamy, zobaczymy.
Ale samochody elektryczne mają też potencjalnie nieusuwalne ograniczenie funkcjonalności: czas łądowania baterii. Pojedz elektrykiem na trasem która jest 100km dłuższa od zasięgu :-(

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #408 dnia: 06 Marca 2017, 14:40:02 »
Ale samochody elektryczne mają też potencjalnie nieusuwalne ograniczenie funkcjonalności: czas łądowania baterii. Pojedz elektrykiem na trasem która jest 100km dłuższa od zasięgu :-(

Szybkie ładowarki dają radę (może nie w domu), może nie tyle co tankowanie - taką Teslę S można naładować na 240km w czasie 30min (dziś pewnie szybciej). Są też bardziej kłopotliwe pomysły z wyminą baterii. Ale to jeszcze przyszłość, na razie hybrydy są całkiem wystarczające.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #409 dnia: 11 Marca 2017, 16:37:25 »
ładowanie dużym prądem baterii litowej to jednak poważne ryzyko pożaru; gdyby ravka miała takie ogniwo, na pewno bym jej nie kupił. poza tym, optymistyczne 1000 cykli ładowania oznacza trzy lata eksploatacji po kilkadziesiąt km dziennie. potem wymiana baterii za jakieś 10 000 oiro, lub sprzedaż auta za grosze.. jak nissana leaf i podobne.

no i jest jeszcze problem wpływu pola elektromagnetycznego na kondycję pasażerów; chyba nikt dotąd poważnie tego nie zbadał. szczególnie w tym kontekście trudno przewidzieć, w którym kierunku podąży motoryzacja..

poza tym mam dobre wieści dla posiadaczy modeli z pakietem safety, czyli z radarem i kamerą: z uwagi na wiosnę, wyciągnąłem z garażu mini coopera by po prostu poszaleć po starych trasach. mini r52 to jest małe auto, lecz prowadzi się jak gokart i pozwala na naprawdę wiele; jeśli ktoś miał do czynienia, wie o czym piszę. w każdym razie, gdy wracałem do domu ravką i poziom adrenaliny był chyba jeszcze niewłaściwy, kilkukrotnie włączyło się awaryjne hamowanie przed przeszkodą, nawet mimo lekko wciśniętego pedału hamulca. system dociągnął pedał do zadziałania abs i odpuścił po ruchu kierownicą w celu ominięcia przeszkody. naprawdę mnie tym zaskoczył, bo przejechałem toyotą dziesięć tysiecy km i poza sporadycznym wyświetleniem napisu BRAKE, nic się nigdy nie zadziało.
wielki szacunek dla gościa, który opracował algorytm dla tego systemu..

rkon1

• Gość
« Odpowiedź #410 dnia: 11 Marca 2017, 21:18:43 »
Koledzy tak sobie czytam te wasze przkomarzania się który napęd lepszy i dodam jako użytkownik Priusa że jedną z rzeczy którą jestem zachwycony w hybrydzie to fakt że energie wytworzona przez silnik aby samochód rozpędzić można z powrotem odzyskać podczas hamowania. I to nieważne jaki silnik spalinowy współpracuje z elektrycznym ale fakt nie marnowania energii oraz nie zatruwania środowiska opilkami klocków hamulcowych i tarcz jest największą dodaną przy tego typu rozwiązaniu. Życzę każdemu producentowi aby ich samochody mogły tak jak w Toyocie zarządzać energia.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #411 dnia: 12 Marca 2017, 07:46:55 »
Koledzy tak sobie czytam te wasze przkomarzania się który napęd lepszy i dodam jako użytkownik Priusa że jedną z rzeczy którą jestem zachwycony w hybrydzie to fakt że energie wytworzona przez silnik aby samochód rozpędzić można z powrotem odzyskać podczas hamowania. I to nieważne jaki silnik spalinowy współpracuje z elektrycznym ale fakt nie marnowania energii oraz nie zatruwania środowiska opilkami klocków hamulcowych i tarcz jest największą dodaną przy tego typu rozwiązaniu. Życzę każdemu producentowi aby ich samochody mogły tak jak w Toyocie zarządzać energia.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Pewnym skutkiem ubocznym hybrydy jest też redukcja hałasu który też jest uznawany za zanieczyszczenie środowiska. Jeśli chodzi o zarządzanie energią to faktycznie jak na razie w hybrydach Toyota jest na prowadzeniu - była jakiś test hybryd w Motorze który to ilustrował i nie tylko w mieście ale i na trasie.

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #412 dnia: 12 Marca 2017, 07:55:24 »
. system dociągnął pedał do zadziałania abs i odpuścił po ruchu kierownicą w celu ominięcia przeszkody. naprawdę mnie tym zaskoczył, bo przejechałem toyotą dziesięć tysiecy km i poza sporadycznym wyświetleniem napisu BRAKE, nic się nigdy nie zadziało.
wielki szacunek dla gościa, który opracował algorytm dla tego systemu..

To był jeden z moich powodów, aby zmienić samochód taka dodatkowa warstwa do poprawy bezpieczeństwa. Szczególnie w gęstym ruchu. Obawiałem się dużej ilości fałszywych alarmów, ale jak się okazało układ jest bardzo dobrze ustawimy i nic takiego nie występuje. 

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #413 dnia: 13 Marca 2017, 19:51:39 »
dzięki za uściślenie tych moich wypocin, to właśnie miałem na myśli:)
w każdym razie, ja też obawiałem się nadwrażliwości systemu, potem nawet zacząłem wątpić w jego obecność i skuteczność. tymczasem okazało się, że jest czujny, jednak trzeba nieco zaryzykować by tego doświadczyć - wszystko co napisałem: w fabrycznych ustawieniach, na middle.

Offline bielec

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #414 dnia: 15 Marca 2017, 16:12:36 »
mam pytanie do użytkowników RAV 4 z nawigacją
w trasy jeżdżę wspierając sie fabryczna nawigację i dodatkowo google maps z telefonu, najeździłem juz ok 20 tys i dwa racy aktualizowałem mapy ciagle jednak mam duzy rozjazd pomiędzy navi samochodu a telefonu, oczywiście android ma dokładniejszy czas przyjazdu oraz pokazuje najlepszą drogę zaś samochodowa średnio o 40 min do 1 h wydłuża te samą trase i sugeruje dziwne trasy. Nie jestem do końca zadowolony z tej nawigacji a kosztowała 3 tys. Jak sie Wam sprawują w Waszych autach ?
Mieszkam w Łodzi i czesto przejeżdżam nowym odcinkiem autrostrady A1 Stryków - Tuszyn pomimo że jest już na mapach ten odcinek to sugeruje mi przejazd do Piotrkowa starąd droga gdzie google maps podaje autostradą i o wiele szybciej bo w 35 min a samochodowa drogę autostradą wskazuje przejazd ok 70 min
Jest to denerwujace i pomimo aklualizacji map

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #415 dnia: 15 Marca 2017, 17:12:27 »
Mam takie samo zdanie o fabrycznej nawigacji w RAV4, czyli bardzo kiepskie. Mimo aktualizacji pokazuje ciągle stare drogi, w tym te o których piszesz, wielokrotnie wprowadziła mnie na minę, więc obecnie podchodzę do niej z bardzo ograniczonym zaufaniem. Niestety nie tylko Google Maps ale i moja stara nawigacja samochodowa Garmina są znacznie lepsze niż mapy TomTom używane przez Toyotę.
My Toyota is Fantastic :)

Offline Krystian_

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #416 dnia: 15 Marca 2017, 20:23:08 »

Mam takie samo zdanie o fabrycznej nawigacji w RAV4, czyli bardzo kiepskie. Mimo aktualizacji pokazuje ciągle stare drogi, w tym te o których piszesz, wielokrotnie wprowadziła mnie na minę, więc obecnie podchodzę do niej z bardzo ograniczonym zaufaniem. Niestety nie tylko Google Maps ale i moja stara nawigacja samochodowa Garmina są znacznie lepsze niż mapy TomTom używane przez Toyotę.
A ja Wam polecam aplikację (nawigację) o nazwie Waze. Genialna w swojej prostocie oraz live info. Bardzo dobrze estymuje czas, biorąc pod uwagę natężenie ruchu.

Offline ko20

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #417 dnia: 23 Marca 2017, 16:42:04 »
Ktoś się chyba pytał kiedyś. Przegląd po 15.000. Olej z filtrem 270PLN. Przeglad 640PLN. Dają potwierdzenie stanu baterii. Ze słów serwisu, sprawdzenie układu hybrydowego i baterii po 3 latach jest płatne 200PLN, żeby gwarancja byłą 10-letnia. Do tej pory zawsze padało 5lat.

Offline janulek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #418 dnia: 24 Marca 2017, 12:06:11 »
Także jestem po przeglądzie po 15 000km. W związku z tym że byłem cały czas przy przeglądzie, to zauważyłem kilka ciekawych rzeczy. Zastosowany olej to: 0 W 20, czyli taki jak zaleca Toyota. Ciekawostką jest to że występuje on, jak dowiedziałem się, wyłącznie w jedno-litrowych opakowaniach. (Choć powiedziano mi, że nie muszę korzystać z ich oleju, mogę przynieść swój np. 5W 30) Łączny koszt przeglądu to około 1080 zł. Po przeglądzie dostaje się trzy strony wydruków komputerowych na różne "tematy". Wydaje mi się że test baterii po trzech czy pięciu latach nie pamiętam w tej chwili dokładnie, który kosztuje 200 zł nie jest obligatoryjny, ale on przedłuża gwarancję więc chyba warto ponieść ten koszt. Przewidując już następną wizytę na przeglądzie po następnych 15 000 lub 12 miesiącach spytałem się o koszt kolejnej wizyty. Następny przegląd kosztuje ok 1500zl. Po przeglądzie umyto mi samochód z zewnątrz i wewnątrz bardzo dokładnie. Był chyba czystszy niż po zakupie. Jedynie do czego mogę się przyczepić to to że, szampon którym był myty nie zawiera wosku (  to był chyba Ludwik ), po przejechaniu się po mokrej jezdni na drugi dzień był wyjątkowo brudny i oblepiony błotem. Krople wody na pionowych blachach, na drzwiach, przyklejone były jak klejem. Jeżeli jest dobrze zawoskowany lakier, to krople swobodnie spływają. Na dachu krople wody stoją ale na pionowych ścianach spływają. Przypomniały mi się w tym momencie anegdoty o pracownikach linii w fabrykach czekoladek z alkoholem i opisy co oni robią i dlaczego jest tak dużo tego koniaku w czekoladkach :czerwona:
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2017, 12:14:22 wysłana przez janulek »

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #419 dnia: 24 Marca 2017, 14:11:46 »
Jak dobrze pójdzie to przegląd na 15kkm w przyszłym miesiącu mnie czeka, dobrze znać poziom cen. Co do mycia to po ASO woskowania bym się nie spodziewał. W sumie jakiś wodnym mogli by oblać. Jak na razie bez usterek, kiedyś niepokoił mnie "chrobot" (praca przekaźnika) przy rozruchu czy zmianie pozycji lewarka - obecnie problem zanikł. Zgłaszaliście jakieś uwagi odnośnie samochodu?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl