Autor Wątek: RAV4 Hybryda 4x4  (Przeczytany 437655 razy)

Offline Luki S

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV4 Hybryda 4x4
« Odpowiedź #480 dnia: 01 Maja 2017, 03:16:24 »
 :shock: Co za szajs plastik... Żenada  :thumbdown:

Offline janulek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #481 dnia: 01 Maja 2017, 15:06:56 »
w mojej poprzedniej Toyocie, Camry, przez 11 lat wierzyłem, że mam skórzane fotele. Zaczęły tak właśnie wyglądać, ale po roku takie zniszczenia !?

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #482 dnia: 01 Maja 2017, 15:20:11 »
To są skórzane fotele i to nie jest kwestia wiary. Jednak dzisiaj w markach nie-premium najczęściej skóra jest tylko na siedzisku, oparciu i zagłówku od strony ciała pasażerów. Tak też jest w Ravce.
Reszta to derma, skaj, jak zwał tak zwał. I nie mam z tym problemu dopóki jakość tej dermy jest taka, że nie trzeba jej wymieniać co 20.000 km :)

A sama skóra (ta prawdziwa) w RAV jest w mojej ocenie lepsza niż w Camry, gdzie chyba całość jest robiona z węża strażackiego, już chyba od kilku generacji wstecz. W mojej miałem jeszcze welur świetnej jakości ale to było dawno.

Na szczęście Toyota tradycyjnie nie robi problemów z reklamacjami na gwarancji. W poprzedniej mojej Toyocie też kilka rzeczy reklamowałem, same drobiazgi; nigdy nie było problemów z uznaniem reklamacji. Ciekawe tylko jak im się opłaci obszywanie siedzeń co chwila, ale to już nie mój problem.

Życie jest za krótkie żeby się przejmować takimi rzeczami, nie bulwersujcie się bardziej niż ja ;)
« Ostatnia zmiana: 01 Maja 2017, 15:40:14 wysłana przez Milos »
My Toyota is Fantastic :)

Offline Luki S

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #483 dnia: 01 Maja 2017, 16:04:33 »
To są efekty podjętych wcześniej decyzji. Przekalkują później ile zaoszczędzili na wyborze gorszego materiału, ile stracili na naprawach gwarancyjnych i z kolejną wersją / liftingiem albo to poprawią albo nie. Teraz tylko $$$ się liczy. Wymiana na gwarancji nie boli ale jak się trafi zaraz po niej to już zaboli

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #484 dnia: 01 Maja 2017, 17:18:26 »
Zgadza się. Będę się starał zrobić wszystkie fotele przed upływem gwarancji, mam tylko nadzieję że już poprawili materiały. Rozumiem, że gwarancja na elementy wymienione będzie przedłużona. Następny pewnie się "zużyje" fotel pasażera a dopiero na końcu kanapa z tyłu i nie wiem czy będzie to przed końcem gwarancji. Zobaczymy. Wątek należy traktować jako informację do rozważenia dla kupujących nową Ravkę jeśli chodzi o wybór tapicerki i tyle. O ile z wyglądu dużo bardziej podoba mi się skóra w wersji Club niż Elegance (pikowanie jest pretensjonalne w takim aucie jak Ravka) o tyle najwyraźniej jakość nie jest taka sama. No chyba, że w Elegance też będą się z czasem działy takie jaja...
My Toyota is Fantastic :)

Offline bielec

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #485 dnia: 01 Maja 2017, 19:26:39 »
Drodzy forumowicze zaczęło sie niewielkie słoneczne ciepło i włączyłem klimatyzacje w celu ochłodzenia nagrzanego wnętrza. Po wyłączeniu jej po kilku chwilach z wentylacji dobiega niemiły jakby octowy zapach. Auto jest nowe ma dopiero pól roku czy to możliwe aby klima juz sie zagrzybiła czy to inny powód? Czy ktoś miał podobne doświadczenie i co z tym robił?
Na pewno dam ją do czyszczenia (ozonowania) ale czy jest tego jakiś powód i czy podlega gwarancji ?

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #486 dnia: 01 Maja 2017, 20:15:42 »
Jeśli klimatyzacja nie była długo używana to przez pewien czas jest taki zapach, jak nie mija to coś się zalęgło i trzeba czyścić. Używam cały czas klimatyzacji w trybie full Auto i nie ma problemów z zapachem. Jak dla mnie naturalne zachowanie.

Offline Luki S

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #487 dnia: 02 Maja 2017, 01:55:04 »
Podstawowa zasada dla wszystkich aut z klimatyzacją to używanie jej przez cały rok. Zimą może nie musi chodzić non stop ale chociaż co jakiś czas ją włączać. Chodzi tu nie tylko o rozwój grzybów i zapachów a przede wszystkim o prawidłowe smarowanie sprężarki. "Wyłączając" ją na pół roku możesz szybko doprowadzić do jej uszkodzenia ;)

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #488 dnia: 02 Maja 2017, 18:27:24 »
wszystko o czym powyżej piszecie to oczywiście prawda, jednak moim zdaniem również ta generacja ravki ma tendencję do wytwarzania nieprzyjemnych zapachów z nawiewu. wciąż coś jest nie tak z wentylacją układu w stanie spoczynku. niemcy jakoś to rozwiązali, japonia wciąż powiela stare błędy. moje poprzednie auto, rav4 IIIgen, miała nieprzyjemność być nieużywana przez pół roku. i choć bardzo dobrze ją wspominam, tego zapachu nie dało się już pozbyć tak na zawsze..

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #489 dnia: 02 Maja 2017, 18:47:59 »

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #490 dnia: 03 Maja 2017, 16:33:11 »
no tak, najlepiej suszarką i po każdym użyciu..
przecież powinni tak skonstruować układ, by osuszał się samoczynnie po zgaszeniu auta.

Offline Krystian_

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #491 dnia: 14 Sierpnia 2017, 23:01:35 »
Cześć,

Czy jest jakaś opcja aby wyświetlać prędkość obrotową silnika? Czy da radę zrobić to jakoś poprzez soft w ASO? Czy korzystał ktoś z przystawek na OBD2 (np. Navdy)??

Pozdrawiam
Krystian

Offline erma

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #492 dnia: 15 Sierpnia 2017, 01:21:09 »
Hybrid Assistant / Reporter / Troque Pro + pid'y  na Antka?
« Ostatnia zmiana: 15 Sierpnia 2017, 01:37:00 wysłana przez erma »

Offline Miran

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #493 dnia: 21 Sierpnia 2017, 16:44:54 »
Witam wszystkich.
Od dwóch dni jestem użytkownikiem hybrydowej RAV4 w wersji Platinum Selection. Jak się do tej pory jeździło głównie Ducato to komfort jest nie porównywalny chodź Ducato też ma swoje zalety.
Auto ogólnie wygląda fajnie choć mnie osobiście drażni taki zwykły wydech a raczej jego końcówka przy całym dość dopracowanym wyglądzie słabo to się prezentuje.
Mam pytanie czy u was też po chwili od rozpoczęcia jazdy zamykają się drzwi?

Pozdrawiam

Offline Hiker

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #494 dnia: 21 Sierpnia 2017, 18:59:03 »
Tak, po przekroczeniu pewnej prędkości (około 20 km/h) drzwi się automatycznie blokują. Można to wyłączyć w ustawieniach auta, lecz wg mnie jest to bezpieczna opcja.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl